Warmtepompboiler op nachttarrief ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor de renovatie van onze woning zouden we een warmtepompboiler van 200 L willen plaatsen. Maar we zouden deze op exclusief nachttarrief willen laten werken.
Heeft er iemand ervaring mee ?

Reacties

Wij hebben hier een warmtepompboiler van 300l.
Ik heb ook wat geprobeerd om die enkel gedurende bepaalde periodes te laten opwarmen. Niet zozeer omwille van nachttarrief (groene Ecopowerstroom heeft geen dag/nacht tarrief), maar omdat zo de warmtepomp langer aan 1 stuk kan draaien wat rendement en levensduur ten goede moet komen.
We wonen hier thuis met 5 personen.
Resultaten:
=> warmtepompboiler maakt water niet zo heet als andere boiler (max 55 graden). Hierdoor heb je eigenlijk relatief weinig energie in de boiler. Eens je dan water begint af te nemen daalt de temperatuur in de boiler daarom vrij snel. Dit heeft als gevolg dat als je bv 's morgens doucht met 2 personen, je tegen de avond aan niet zoveel warm water meer over hebt. Hier was enkel verwarmen tijdens de nacht daarom niet voldoende om comfortabel warm water te hebben gedurende de hele dag.
En eens het water gekoeld is in de boiler heb je toch rap een paar uur nodig voordat er terug warm water is wegens het lage vermogen.
Je moet ook zien of de sturing van de boiler het aan kan dat je boiler uit zet. Bv de anti legionella regeling zou wel eens de kluts kunnen kwijtgeraken als je de boiler overdag uitlaat.

Walter

Dank U Walter,

Is die 55 graden dan niet voldoende? Of slaagde de warmtepompboiler er niet in om tijdens de nacht het water voldoende op te warmen?

Blijkbaar is een warmtepompboiler op exclusief nachttarrief geen goed idee.

Welk merk en type heb je ?

Dank U.

een warmtepompboiler is gemaakt om te ventileren én terzelfdertijd warmte te recupereren. De WP in het systeem is daarom klein gehouden. Dus de naar boiler heeft hier niet de bedoeling om warmte aan te maken tijdens 'stille periodes' maar om een bepaalde hoeveelheid warm water ter beschikking te kunnen hebben. Eigenlijk is een WPboiler eigenlijk een actieve WW-douche warmterecuperator met tijdelijke opslag gebaseerd op lucht. Hierdoor is het toepasbaar voor een bad waar een WW-douche enkel voor een douche een betekenis heeft.
Misschien kan de naverwarming (legionellaregeling) indien elektrisch is op excl. nachttarief. Alle elektronica en WP kan op dagtarief worden aangesloten.

Tenzij je PV panelen hebt of van plan bent te installeren, waarom excl. nachttarief? Het verschil in excl. nacht en nachtprijs in dubbel uurtarief is zo klein geworden en met de méérprijs vast recht moet je al een hoog verbruik hebben om dit nog te kunnen recupereren. Dus als je nog geen dubbel uurtarief hebt zou ik dit opteren. Echter bij PV (elektrische) heb je dan het nadeel dat hetgeen je produceert in het weekend iets lager vergoed wordt.

=> probleem is de 55 graden; de WP boiler krijgt het water wel warm 's nachts (al is dat maar aan 1,5 tot 2,5 kW afhankelijk van het type boiler).
Al is dat probleem natuurlijk afhankelijk van je warmwater behoefte.
Merk boiler hier is een Ochsner (type ontgaat me nu).

Walter

Onze mazout verwarming met boiler staat ook maar op 55C. Daar we aan het overwegen zijn PV panelen te zetten en geen zonnecollector... denken we ook aan een sanitaire warmtepompt. Dag en nach tarief zijn dan wel eigenlijk niet meer relevant.

Onze sanitair man raad een buderus aan met extra spiraal voor de mazout brander op aan te sluiten in geval van nood. (snel warm)

Waar ik schrik van heb is het geluid. Deze dingen zouden wel wat herrie maken en hier staat alles in de garage - vlak onder een slaapkamer (oke - wel beton tussen)

hoe zit het met het geluid en hoe lang draait zo'n boiler nu eigenlijk (volgens de buderus folder 9u voor van 15 to 45 C te geraken)

Patrick

patrick

Héél goede benadering.
Indien in de folder dit staat vermeld zal dit ook zo zijn. Let wel 15° start is voor in de zomer. De tijdsberekening is ook niet lineair voor de 45-55°. Echter daar kan je overwegen om via naverwarming dit te laten uitvoeren.

Kijk in de brochure hoeveel lawaai het ding maakt (uitgedrukt in db of dba), ga op zoek naar een vergelijkbare geluidsbron in huis en plaats die in de garage, liefst bij nacht. Ga luisteren in de slaapkamer om te horen of je met het geluid kan leven. Elk neemt geluid op volgens zijn normen en wat voor de een geld geld niet voor de ander. Indien mogelijk kies voor het stilste toestel ook al kost het wat meer.

Patrick,

Onze WP boiler (Stiebel Eltron, 300l, 500 W WP) met ventilatie maakt op zich niet meer lawaai dan een diepvries (en dan nog enkel als hij aanslaat). In de kamers ernaast en erboven (hij staat in de garage) is daar absoluut niks van te merken.

Wat wel lawaai maakt is het voortdurende gezoem van de ventilatie in de kamers (keuken, wc, badkamer) waar de lucht wordt afgezogen. De eerste dagen stoorde dat een beetje, nu zijn we het gewoon. Op momenten dat hij warm water maakt, wordt de ventilatie een standje hoger gezet, maar dit verschil is nauwelijks merkbaar.
Ik denk wel dat je aan dat gezoem iets kan doen door de juiste keuze van ventilatieschachten en roosters, maar daar hebben we ons nog niet mee bezig gehouden (is de moeite niet)

Guy

@ Marc,

het zou een 52dB zijn, echter ik heb geen idee wat ander toestel in huis hier in de buurt van komt. Ik dacht eens met een haardroger te proberen (maakt toch ook een hoop herrie)

@ Guy

het is dit toestel http://www.buderus.be/?language=1&page_id=3443
en het zou gewoon de lucht uit de garage gebruiken, dus niet aangesloten zijn op enige ventilatie in het huis. volgens de sanitair man :
- de garage is waar de stookolie brander staat, dus hier moet je de restwarmte van benutten
- je wil toch niet warme lucht uit het huis gaan trekken die je eerst met mazout hebt opgewarmt?

lijkt me logisch... maar ik weet het zonog niet. Bovendien zijn er geen subsidies of fiscaal voordeel. Dus de investering komt in de buurt van een zonnecollector.
Ik stel me nog steeds de vraag of een zonnecollector eigenlijk wel werkt, gezien je toch meestal moet naverwarmen. (ps, ons mazout verbruik is 1400l/jaar met 4 personen in een alleenstaand huis)

een sanitaire warmte pomp lijkt me meer comfort te geven dan een zonneboiler en minder installatie werken. Daarboven met een COD van 3-4 en PV cellen moet je toch ook een vergelijkbaar rendement / meter collector of PV cel halen?

Ik snap eerlijk gezegt nog niet wat het beste is .. PV met wartmepomt OF zonneboiler en minder PV cellen. In het laatste geval ben je nooit van fossiele brandstof af he?

Patrick

@patrick

indien je reeds een warmwatersysteem hebt op mazout waarom dan investeren in een alternatief (bijkomend?) systeem?
Beter investeren in PV om je elektriciteitsrekening naar beneden te halen.
52db is een normale afwasmachine, misschien dat een haardroger (toch luider) er ook bij in de buurt komt.

>indien je reeds een warmwatersysteem hebt op mazout waarom dan investeren in een alternatief (bijkomend?) systeem?

voor mazout te besparen gewoon - als het loont natuurlijk. momenteel twijfel ik hard.

Patrick

Als je mazout hebt, is het absurd naar mijn mening een warmtepompboiler te plaatsen. PV panelen hebben daar niets mee te maken. Je zal vermoedelijk nog niet eens genoeg PV panelen plaatsen om je normaal electriciteitsverbruik te dekken. Voor de warmtepompboiler blijft er dan niets over.

En mazout besparen? Je warmtepompboiler zal vermoedelijk meer kosten om warm water te vebruiken en is een grotere vervuiler (ik bedoel de electriciteit).

Merk trouwens op dat een WP met COP 3 of4, dat is de COP bij verwarmen van 15 naar 55 graden. Een regime dat je WPB nooit zal draaien. Die zal zowat steeds 45-55 draaien (al is dat wat afhankelijk van hoe goede de boiler gelaagd is). En dan is de COP heel wat lager.
Er is momenteel geen enkele reden om van fossiele brandstoffen af te willen. Electriciteit is tot nader order even duur en even vervuilend.

De beste oplossing is een systeem dat energiebesparing levert. Een warmtepompboiler geeft weinig of veelal geen energiebesparing. Dat je mazout gebruikt moet je niet zien als een probleem.
Energiebesparing: zonneboiler , PV panelen. Zelf denk ik dat je beter af bent met een zonneboiler. Of wat meer PV panelen (al zijn die door de zware subsidies misschien wat veel bevoordeeld tov de energie besparing die ze opbrengen tov het gesubsidieerd bedrag).

Walter

@ Patrick

De B*****s WPB waar je een link naar legt, is volgens mij bedoeld om luchtkanalan op aan te sluiten. Deze zo gewoon in de garage zetten zoals hij is zonder extra buizen resulteert in een zeer frisse garage. Door het sterk dalen van de temperatuur zal de COP van deze WP dan ook snel in elkaar zakken zodat je een elektrische boiler krijgt. Tijdens het stookseizoen zal je mazoutketel dan wat meer warmte verliezen aan zijn onmiddellijke omgeving. Indien je geen luchtkanalen hebt, kan je beter een ander model kiezen.

Groetjes.

Wij hebben een zonneboiler met aardgas naverwarming.
Uit de ervaring die we nu hebben denk ik dat pv-panelen met een WP-boiler interessanter is.
Een zonneboiler heeft het nadeel dat er in de zomer een overschot aan warmte is, en in de winter een tekort.
Dit nadeel heb je niet met pv panelen, want de extra productie in de zomer kan je in de winter terug opnemen.

Terloops:
Als je naverwarming van de zonneboiler op stookolie is krijg je geen subsidie van eandis (moet elektrisch of aardgas)

Sabbe,

wat is het nadeel van overschot aan warmte in de zomer? Daar zie ik geen nadeel in. Eventueel had je een grotere boiler kunnen nemen.
Dat je tekort komt in de winter is normaal met alle zonne-energiesystemen hier. Maar niets dat je weerhoudt om nu nog PV panelen te plaatsen (of je dak moest vol liggen).

Ik snap totaal niet waarom iemand een elektrisch verwarmingselement zou willen combineren met PV panelen. Je plaatst normaal niet eens genoeg PV panelen om je normaal electriciteitsverbruik te dekken. Laat staan dat iets overblijft voor je warmtepompboiler.

Of anders: een warmtepompboiler zal zowat 1000kWh per jaar verbruiken (voor een beetje gezin). Om dat te compenseren moet je voor ongeveer 7.000 Euro PV panelen plaatsen. Samen met de investering voor een warmtepomp boiler ben je zowat 10.000 Euro kwijt. Toegegeven de huidige subsidies maken veel goed.
Maar zou je je water met mazout verwarmen (een installatie die niet zo veel kost), kun je voor 10.000 Euro PV panelen leggen en die compenseren dan je gewoon electriciteitsverbruik. En die combinatie is toch veel ecologischer is dat de warmtepompboiler.

En vergeet niet dat een warmtepompboiler zijn energie ergens vandaan moet halen. Staat hij gewoon in je huis, dan koelt hij je huis af, wat weinig zinvol is. Staat hij aangesloten op je ventilatie, is het iets beter, maar een goede ballansventilatie haalt toch een groter rendement.
Hier staat de warmtepompboiler in een berging gescheiden/geisoleerd van de woning.

Hier staan trouwens ook PV panelen:
installatie van 17.000 Euro die 2.5000 kWh opbrengt.
Ik ben nu aan het zien om een zonneboiler te koppelen aan de warmtepompboiler. Dit zou ongeveer 3.000 Euro kosten (enkel panelen en sturing zijn nodig,zelf plaatsen zal nog heel wat goedkoper zijn). En ongeveer 500 kWh besparen. Maw een zonneboiler brengt dus toch nog wat meer op in mijn geval (per geinvesteerde Euro) dan PV-zonnepanelen en de investering is veel lager.

Walter

HAHA, nu komt de kat op de koord: de investering!!!
"Maar zou je je water met mazout verwarmen (een installatie die niet zo veel kost)"
Eindelijk iemand die het woord in de mond durft te nemen.

Wat kost de serpentin die in een boiler zit, of maw hoeveel kost zo'n boiler méér dan eentje zonder. Wat kost een elektische weerstand. En nu maar rekenen, zelfs rekening houdend met het verbruik.
En let wel al hetgeen dat minder kost koste bij het produceren ook veel minder energie.
O ja misschien heb ik makkelijker praten, ik betrek groene elektrische energie, dus geen verhaal met 2/3 verlies etc... Want als je met gas en stookolie gaat kijken, ook al komt het uit een kraantje, er is veel energie verloren gegaan onderweg.

heeft er iemand dan een suggestie voor een wartepompboiler buiten de B****s?

Ps, als we 20% van het mazoutverbruik naar warm water laten gaan,

1400 liter/jaar -> aan .9 e/l = 280 euro min
ik zou de vatwas met hotfill doen en nog meer uitsparen dan

ik heb dak genoeg voor 6000kwh PV panelen te plaatsen, dat is mijn huidiger verbruik waar ik wellicht nog wat af kan schaven met nog meer spaarlampen etc. en een hotfill op de vaatwas.

WPB is rond de 3000 euro, dus verdien ik het terug op 11 jaar - als niets kapot gaat he...

stel de WPB doet 9h/dag aan 500w -> 1500kwh per jaar. Dus ik moet 1500 van mijn 6000 per jaar afkrijgen en 11 jaar later heb ik winst. Niet ideaal maar beter dan niets he ?

probleem is dat dit allemaal schattingen zijn, ik ken niet het echte % aan mazout dat het warm water inneemt.

Patrick

Patrick,

6000kWh aan zonnepanelen: Dat is zowat ongeveer 7000kWp dat je moet plaatsen. Aan 6cent per Wp plaatsing prijs is dat een investering van 42.000 Euro. Vermoedelijk krijg je wel ergens de WPB er dan wel gratis bij . En de 3000 Euro van WPB investering in nog meer zonnepanelen zal vermoedelijk nog meer opbrengen.
Let op met je zonnepanelen dat je met een tweevoudige teller zowel dag als nacht/weekend verbruik moet compenseren (als enkel dagteller negatief draait op jaarbasis, wordt dat niet afgetrokken van je nacht/weekend verbruik).

Als je huidig verbruik idd zo groot is, en je hebt geen zeer grote familie, dan is er nog zeer veel besparingspotentieel.
Waar denk je de WPB te plaatsen in je huis?

Walter

Patrick

"stel de WPB doet 9h/dag aan 500w -> 1500kwh per jaar"

om je een idee te geven: de onze gebruikt ongeveer 700 à 800 kWh per jaar

- 300 l boiler, constant op 56°
- 3 personen
- afwasmachine op ww boiler (1x/2à3 dagen)
- regelmatig een bad (3x/week)

(in die 700 kWh is de continue ventilatie van het ganse huis inbegrepen)

Guy

@ walter,

het probleem is de aquarium en vijver. Die slurpen per jaar bijna 1400 kwh op. We zijn met 4 en hebben ook veel was, droog en vaatwas gebruik. Vooral de droogkast zal wel een serieuze hap nemen.

Ik hoop de aquarium van biotoop te veranderen naar iets energie vriendelijker, en hier en daar nog wat te besparen. LED spots ed volgende keer er een kapot gaat. In de kamers, berging, garage, keuken hangen nu al TL. Living met spaarlampen. Er zijn toch nog veel spotjes overal.
Ik denk ook terug naar een enkelvoudige teller te gaan.

Waar de warmtepomp moet komen, wel ik heb alleen plaats in de garage (in het huis), indien nodig zou ik lucht uit het toilet in de gang kunnen zuigen en de koude lucht door de schoorsteen jagen. Niet ideaal want de lucht in het toilet komt via kieren van de rest van het huis en is dus met mazout gewarmt in de winter. Aan de andere kant is het wel extra ventilatie met warterecup, dus zo erg ook wel niet zeker? Ik denk dat in de winter we misschien de klep naar het toilet kunnen dichtzetten en restwarmte van de mazoutbrander gebruiken die ook in de garage staat.

Mijn plan voor PV cellen is simpel, gewoon zo veel als er op het dak kunnen en zo hoog mogelijk vermogen per paneel. De subsidies betalen het toch terug en indien ik meer produceer dan nodig heb, verwarm ik in de winter wel de bureau met een electrische kachel ipv radiator.

Het klinkt cru, maar waarom niet he? Beter electrisch verwarmen met hernieuwbare zonne-energie dan mazout te verbranden en CO2 te genereren.

@guy

als het mag hier, kan je me vertellen welk merk WPB je hebt?

Patrick

Patrick,

Stiebel Eltron, LWA252, 300l (meldde ik hoger ook al)

Guy

dank je, had ik over gelezen.

Patrick

alleen warm water maken op mazout 700 l per jaar = 600 euro
een warmte pomp boiler zou volgens de verkoper 1000L maken en op dubbel lees nachttarief dan 2,93 euro kosten.
di aan 150 l per dag dan 131 euro per jaar
verschil is 470 euro, dus in vijf jaar terug verdient.
vijf is minder dan zeven dus:
als het waar is wil ik hem wel hebben.

W,

700l mazout levert grofweg 6000kWh energie op. Lijkt me zeer veel om wat warm water te maken.
Om 6000kWh met warmtepompboiler op te wekken, zal je een kleine 3000kWh gebruiken. Kan je zelf eens kijken wat je dat kost.
En enkel WP op nachttarief: dan mag je echt niet te veel warm water gebruiken (voor 2 personen zal het net lukken met een 300L boiler) of een zeer grote boiler nemen.

Maar normaal verwacht ik toch dat je met de helft van 700l gaat toekomen om warm water te maken.

Waar denk je de WPB te plaatsen in je huis?

Walter

Walter,

Als ik het goed voor heb heeft men om 1L water 1°C te doen stijgen in temperatuur (omgerekend vanuit Joele) zo'n 0,001163 Kwh nodig.

Om dan 300L water van 15°C naar 60° te kunnen brengen is dat een verschil van 45°C.

45°C x 300L X 0,001163Kwh = 15,70Kwh x 365 dagen = 5730 Kwh

Dat ligt dus redelijk dicht bij de 6000kwh dat Wiha zegt.

Je moet hiervoor dan wel elke dag 300L warm water verbruiken, een groot gezin zou dat wel kunnen denk ik.

Bert,

300 liter warm water per dag gebruiken aan 60°C, dat is 600l aan 37°C; of bijna 6 baden of meer dan 10 douches; lijkt me wat veel gemiddeld per dag.

Ik ga voor de helft .

Walter

Idd Walter,

300L warm water is veel, vandaar dat ik zei een groot gezin.

Wij waren vroeger met 6 thuis, de boiler was 250l en was toch dikwijls eens koud als je de laaste sukkelaar was die in de badkamer kwam.

Bert,

begrijp me niet verkeerd: met 300 liter boiler ga je volgens mij niet toekomen (dat is de ervaring hier thuis met 5 en 300 liter boiler).
Met z'n 5 of 6'n zal het te weinig zijn op verschillende dagen. Maar gemiddeld zal je toch minder heel wat minder dan 300 liter gebruiken. Merk nog op dat als je boiler 30°C is geworden, hij eigenlijk niet meer bruikbaar is. Maar dat zit er wel nog een hele berg energie in.
Je eerdere berekening is volgens mij wel juist trouwens.

Walter

Bert,
heb net een warmtepomp laten plaatsen. Voor het sanitair is er een boiler van 300 L. tot nog toe geen problemen met het warmwater dat enkel 's nachts opgewarmd wordt. Zou bij mij ook overdag mogen (Ecopower: dagtarief = nachttarief)
Wij zijn met zijn vijven.
Peter

Bert,
heb net een warmtepomp laten plaatsen. Voor het sanitair is er een boiler van 300 L. tot nog toe geen problemen met het warmwater dat enkel 's nachts opgewarmd wordt. Zou bij mij ook overdag mogen (Ecopower: dagtarief = nachttarief)
Wij zijn met zijn vijven.
Peter

hallo wij hebben ook een warmtepomp boiler hij laat ook in de nacht staat een klok tussen cop 4,4 bij 65 graden 500wat opgenomen vermogen 2,2kw afgifte .

onze verwarming staat ook op nacht geprogrameert ons huis is 175 meter verwarmt keuken living 22 graden badkamer 23 slaapkamer 19 ons verbruik is 6,1 kw per dag bij een dag themp van 10 graden nacht 4 graden

wij verluchten met balans ventilatie 90% rendement .

het huis is een k36

de cop warmtepomp water water is 5,7 1500 wat verbruik 8600 wat afgifte

bronpomp 370 w de cop zal dan 5 zijn

ons huis is verwarmt met vloerverwarming

6,1   aan 0,11 cent per kw 0,671 cent op 1 dag onze boiler neemt warmte uit de zolder

verbruik 2,2 kw per dag