ceder behandelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

een raar vraagje tussen door
zou men ceder gevel willen behandelen dat er geen vergrijzing optreed..heb al aan verschillende personen gevraagd,helaas kan niemand antwoorden
heeft soms iemand een tip of ervaring er mee?
alvast bedankt

Reacties

Hallo, in ben zelf houtbewerker en het beste om ceder te behandelen is houtolie (bv teakolie). Wel het beste om het elk jaar te doen. Je zou ook een kleurloze beits kunnen gebruiken, dit gaat wel enkele jaren mee. Een nadeel aan beits is dat je als je na enkele jaren de behandeling opnieuw moet uitvoeren je de ceder het best eerst afschuurt, wat héél veel werk vraagt.

ik zie onze gebuur het ieder jaar opnieuw doen, en afschuren, ceder is mooi maar arbeidsintensief, ga hem vragen wat hij gebruikt en laat het hier dan ook wel weten

Gebruik een dun vloeibare houtbeits (in de VOC reglementen omschreven als "beits met minimale filmvorming").
Gebruik ipv kleurloos een type dat tranparante yzeroxide bevat (eik of kastanjekleur bv.).
Datlaatste geeft het ceder +- de kleur zoals je hem nat maakt.
Onderhoudsbeurt kan dan zeker opschuiven naar 2 tot 4 jaren (Noordzijde, niet beschenen door de zon kan nog langer stand houden).

Wij hebben cederolie van Bosch gebruikt (grijze kleur). Dit staat er nu 2 jaar op en is nog zo mooi als bij het begin. Ik weet niet of de ceder moet afgeschuurd worden om ooit een nieuwe laag aan te brengen.

bedankt voor de reacties

Zeker af te raden is lazuur. Dit schilfert af en is even moeilijk te verwijderen als vernis.
Ik heb dit product echter ook gebruikt op merbau (ramen) en daar geeft het minder problemen.
Op de cederplanken gebruik ik nu een olie met mahonie-kleur en dat geeft een mooi resultaat.

en waarom mag het hout niet grijs worden zoals overal in de USA of Scandinavië ???