buffervat of vloer ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij verbruiken momenteel < 1000L mazout in onze goed geïsoleerde woning. Ons stookseizoen loopt ongeveer van 1/11 tot 1/3.
We zouden graag een zonneboiler installeren om het verbruik nog verder omlaag te halen.

Nu volg ik regelmatig de data op de site van Eric de Herdt, http://users.skynet.be/zonnigniel/1/Solstat%20Niel.JPG

Mijn vraag is: is het een goede keuze om een ruim buffervat te nemen om de vloerverwarming te ondersteunen, of is het verstandiger of rendabeler of goedkoper (of net niet ?) om eventuele overschot van warmte in het stookseizoen rechtstreeks in de vloerverwarming te sturen en dus eigenlijk de vloer als buffer te gebruiken ?

Loont het de moeite om de zonneboiler te overdimensioneren (wat betreft collector-panelen), om er in mijn stookseizoen nog iets uit te kunnen halen.

Alvast bedankt voor alle reacties.

Reacties

Wat mijn het eerste te binnen schiet is dat water in een vloerverwarming laag van temperatuur is of moet zijn. Of heb ik het mis.
*wgb*

Bedankt WGB voor uw reactie.
De reacties mogen echter wat meer technisch of zelfs wetenschappelijk zijn.
Om mijn vraag nog iets duidelijker te maken: zou het mogelijk zijn in een thermisch zonne-energiesysteem de boiler normaal te dimensioneren (bvb 250-300L), de collector over te dimensioneren, en in plaats van naar een buffer of puffer of speicher, in het stookseizoen een eventueel warmteoverschot rechtstreeks in de vloerverwarming te leiden, de vloerverwarming die perfect werkt en inderdaad op lage temperatuur.

Wetende dat de energiebehoefte van mijn woning relatief laag is. De kleine 1000L mazout/jaar is verwarming +SWW.

Patrick,

En wat wens je daarmee te bekomen?
Wanneer de zon veel schijnt zal je een teveel aan warmte hebben welke je in de vloer 'moet' stockeren maar die warmte heb je niet nodig (zomer)
In het tussenseizoen kan het voorvallen dat je het teveel aan warmte in de vloer zou kwijt kunnen maar 1/11-1/3 kan je geen tussenseizoen noemen, dus heb je die warmte ook niet nodig (tussenseizoen)
In de winter heb je te weinig warmte om de boiler op temp te houden (winter)

Marc,

Ik was misschien niet duidelijk genoeg, ik spreek inderdaad over tussenseizoen en winter, wanneer de zonnecollector te weinig opbrengt voor de boiler, maar misschien nog wel genoeg om de vloerverwarming te ondersteunen. Waarom dan niet in plaats van met een groot buffervat te werken, rechtstreeks de vloerverwarming ondersteunen (bvb een WW op de retourleiding), en zo in de winter ook een beetje rendement uit de zonnecollectors te puren. Bestaat zoiets, heeft iemand daarmee ervaring (in een LEW).
Of overschat ik de thermische zonnesystemen een beetje en is in de winter het sop de kool niet waard ?

In het stookseizoen zal je geen (of amper) warmteoverschot op de boilerfunctie boeken, en je kan het dan ook niet in de vloer steken.
Wat je wel kan is combineren met een warmtepomp.

Rik schreef:
“In het stookseizoen zal je geen (of amper) warmteoverschot op de boilerfunctie boeken, en je kan het dan ook niet in de vloer steken.”

Daar ben ik het niet mee eens.

Naarmate iemand meer collectoroppervlak en warmtebuffering wil/kan toepassen, wordt de woning steeds autonomer op verwarmingsgebied.

Een woning die ook in de winter geen bijverwarming nodig heeft, is perfect te verwezenlijken.

Dirk Bauwens

Dank U Dirk,

Ik veronderstel dat je dan in elk geval voor een groot buffervat gaat ?

Is er iemand die een idee kan geven van de opbrengst van zonnepanelen in de winter ? In kWH ? Welk type/merk paneel ?

Ben je het met Marc wel eens, Dirk ?

Rik en Dirk,

zelfs al geraken jullie het niet eens, ik meen te begrijpen dat jullie toch allebei vinden:

meer m² collector -> grotere buffer
en dan daaruit SWW en verwarmingsondersteuning halen
en dus niet rechtstreeks (ttz via een WW) naar de vloerverwarming ?

In een systeem zoals bij Eric De Herdt, dan ben je buiten je stookseizoen constant die grote buffer aan het opwarmen, ook al is het met gratis energie, het dient tot niets ?

Patrick,

Ik vond dat we het in de grond wel eens waren, als men bij je woorden blijft.

Het systeem dat je noemt met de grote buffer (voor ook buiten het stookseizoen) is "seizoenopslag" om met die gratis warmte de winterperiode te overbruggen.
Werd vroeger (jaren 80-90) in zijn naakte vorm wel gedaan maar is niet zo efficënt en verstandig.
Nu gebeurt het meer door te combineren met warmtepomp en/of opslag in de grond onder de vloer (e.a. middelen), maar toch meer bij niet-woningen (zoniet groepsbouw)

even een héél korte samenvatting maken van posts van enkele jaren:

Indien je een correcte boiler kiest met laagliggende serpentin dan is de temp daar in de winter nagenoeg 10°C, voldoende laag om enig rendement te halen uit het beetje zon dat schijnt en maar warmte kan produceren. Eenmaal je boven 35° komt dan pas kan je aan verwarming denken. Het rendement van het paneel is dan wel zo aan het zakken totdat een evenwicht wordt gevonden.

Een voorraad warmte aanleggen kan in buffervaten of in de vloer. Indien er vloerverwarming aanwezig is is een buffer niet van toepassing. Zelf heb ik geen vloerverwarming dus geexperimenteerd met buffer.

In de winter heb je een tekort aan sanitair warm water opgewarmd met de zon zodat verwarming niet aan de orde is.
In het tussenseizoen kan het aan de orde komen, in de zomer heb je een teveel aan instraling.

Ook al heb ik 60m2 aan panelen, 50° om zoveel mogelijk rendement te hebben in de winter en had ik 4000l en 300l sanitair aanbuffer/boiler met supplementair de te verwarmen lokalen dan nog haal je met de buffer geen 36u, integendeel veeleer maar 12u.
Buffervaten nog vergroten had geen zin gezien de beperkte instraling. Voor het tussenseizoen was het wel een beperkte oplossing. Het zoeken naar een grotere capaciteit (beperkte weekopslag) onder de vorm van zout laten uitkristaliseren of vloeibaar maken levert volgens internet en documentatie teveel problemen op en is beperkt in het aantal transitiewijzigingen (tussen 300 en 1000) en is niet bepaald goedkoop. Na het lekken van de vaten werd het geheel herleid tot een uitgebreidere sanitaire installatie.
Anderzijds niet vergeten dat water rondpompen ook geld kost!

De verwarming wordt nu door een lucht/lucht warmtepmp voorzien zonder AWW. Kostprijs in 2004 voor 4 lokalen: 2 vloer- en 2 wandunits 9KW à warmte bij 7° (6,5 bij -15°) +/- 7.500€ incl. BTW (COP 7° 4,4). Daarvoor ga je zelfs niet niet beginnen te rekenen voor een grondboring (sorry water/water liefhebbers, ik zal ze voor de zoveelste keer tegen mij hebben). O ja er zit geen elektrische ontdooiing op, wordt verzorgd door de warmtepomp zelf, is van het invertertype.

Een AWW zou volgens mij de temp op bepaalde dagen boven het vriespunt kunnen houden.

Om te besluiten op de originele vraag:

Gezien er vloerverwarming is zou ik geen ruimer vat nemen.
Indien de kost voor de koppeling met de verwarming niet groot is zou ik koppelen en de vloer gebruiken als buffer.

Ik zou precies eens een studiebureau raadplegen

Iedereen bedankt voor zijn bijdrage.

Mijn conclusie: ik schaf me een normaal gedimensioneerde zonneboiler aan, niets meer, niets minder ?

Marc, als je zegt "ook al heb ik 60m2 panelen", is dat hypothetisch of reëel ?