ontkalker

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft iemand ervaringen met ontkalkers? Zorgen die ervoor dat er effectief energie bespaard wordt bij het opwarmen van het water in de boiler?
Houden zij echt het kalk tegen of wordt het kalk alleen maar losgemaakt uit de leidingen ?
Welke geeft goede resultaten?

Reacties

Kalk op verwarmingselementen en warmtewwisselaars zorgt voor rendementsverlies. Vandaar dat men af en toe de 'ketelsteen' (kalk) uit boilers moet verwijderen e.d.

De meeste waterontkalkers (deze met zout) zullen periodiek het zout regenereren, wat op zijn beurt gepaard gaat met (soms heel) grote verliezen aan drinkwater, zeker bij iets oudere toestellen...
Gecombineerd met hoge kostprijs van die toestellen...

Waterverwarmingstoestellen op een niet te hoge temperatuur instellen (40 à 50° voor doorstromers en 55 à 60° voor boilers) zorgt ook al voor een stuk mùinder kalkneerslag.

Het nut en de doeltreffendheid van waterontharder/waterverzachters is al duidelijk bewezen in de verschillende postings hierover.
Al de toestellen die werken op het principe van ionenuitwisseling zijn de enige die werkelijk doen waarvoor ze dienen, namelijk de hardheid verwijderen.
De verschillen tussen de 'oudere en vaak grote' modellen en de 'nieuwe kleinere' systemen ligt hem vooral in het verschil van harsen die gebruikt worden, alsook de manier van spoelen (regenereren).
Dat die kleinere toestellen minder zout verbruiken is echter maar voor een gedeelte juist. Door het gebruik van nieuwe en fijnere harsen is er wel een minder verbruik maar niet spectaculair. Tevens is eender welk 'zout voor waterontharders' geschikt voor deze toestellen. (Blokzout is een klantenbindingsargument)
War wel veel verschilt is het spoelwaterverbruik. De kleine modellen gebruiken slechts 30 tot 50 liter water per spoelbeurt (gemiddeld om de 1100 verbruikte liters), bij de oudere modellen is dit gemakkelijk 180 tot 400à500 liter (naargelang het model) per spoelbeurt. (gemiddeld om de 2500 à 3000 verbruikte liters)
De resthardheid van zacht water is een persoonlijke keuze. Bij mij staat staat dit op 0°F. Gebruikers van regen- en/of putwater weten dat hun leidingen geen hinder ondervinden van dit volledig zachte water. Men behoudt een kleine hardheid (5 à 10°F) om het gebruiksgemak, meer niet.

De merken die vaak genoemd worden zijn allemaal goed, maar de verkopers die deze toestellen aan de man brengen moeten hun boterham verdienen. Daardoor zijn er grote verschillen in prijzen en 'goochelt' men met allerhande 'acties'.
Het is een geen kunst om een degelijk toestel aan te schaffen, maar wel om een 'haalbare' prijs te verkrijgen.
Daarom is het noodzakelijk om de diverse 'aanbieders' eens naast elkaar te bekijken. Vanuit welke prijs start men? Wat geeft men erbij?
Probeer, indien mogelijk, niet direct in te gaan op een 'thuis- of beursverkoop', daar worden toestellen verpatst aan dumpprijzen om toch maar een quota te halen. Nadien zal je echter 'de prijs' betalen.

Beste Aquaman

 

Ik ben het eens met bijna alles wat u hierboven meldt, behalve

De verschillen tussen de 'oudere en vaak grote' modellen en de 'nieuwe kleinere' systemen ligt hem vooral in het verschil van harsen die gebruikt worden,

Deze kwestie heb ik dus persoonlijk opgezocht en wat blijkt is het volgende, men verteld dat aan klanten om credibiliteit aan de inderdaad kleinere toestellen te geven, niet meer en niet minder!!

Ik ben geen specialist maar heb wel het ene en andere opgezocht vooraleer ik een waterontharder liet plaatsen

Gr.

 

Luc

En wat doe je dan met de legionella-bacterie? Om die met zekerheid te vermijden is er een temperatuur van minimaal 60 °C nodig, dacht ik.

 Legionella bacterie is geen woekerbacterie die op een dag een ganse boiler bevolkt. De groei is traag genoeg om slechts om de zoveel tijd bij een voldoende warmte de bacterie te doden.

Dus om de paar dagen de temperatuur van de boiler heter stoken is volkomen binnen de gezonde marges.

Bij een doorstromer is er slechts een kleine hoeveelheid water dat warm is, meestal 10-25 liter. Die hoeveelheid water wordt dan ook nog eens om de zoveel tijd vervangen door nieuw water. Dus bij een doorstromer is het risico op legionelle quasi nul.

Heel interessant, dat wist ik niet. Ken je een site waarop ik deze info in een officiële of wetenschappelijk onderbouwde vorm kan terugvinden?

Luc,

welke opzoekingen heb je uitgevoerd?

Heb je de verschillende harsen naast elkaar vergeleken?

Er zijn twee soorten hars die gebruikt worden in een ionenwisselaar, conventioneel en monosfeer hars.
Conventioneel hars is in de vorm van bolletjes met een diameter tussen 0,3 tot 1,2mm. 
Monosfere harsen van de laatste generatie hebben echter een uniforme grootte die voor ontharding schommelt rond de 0,6mm.
Deze uniformiteit levert op technisch vlak heel wat voordelen op. Een grotere capaciteit en een groter nominaal en piekdebiet zijn hiervan de belangrijkste.

Daarnaast heb je nog de wijze van regenereren die ook verschil uitmaakt. Down-flow of Up-flow.

Er bestaan inderdaad verschillende 'fabeltjes' over de diverse toestellen en de waterverzachting in het algemeen, waarvan vele 'verkooposargumenten' zijn doch het verschil door het gebruik van monosfere harsen is zeker geen fabeltje.

"Het nut en de doeltreffendheid van waterontharder/waterverzachters is al duidelijk bewezen in de verschillende postings hierover."

Kun je deze bewijzen even vermelden, ik heb ze niet gezien.

Ik weet wel dat de drinkwatermaatschappijen op meer en meer plaatsen zacht water leveren. Als je water levert heb je ook de verplichting om een minimale hardheid van 15°F te handhaven.

Alain, neem alle topics over waterverzachters/waterontharders eens door en je zal de diverse voordelen van het gebruik van zacht water snel zien.

De drinkwatermaatschappijen leveren zachtER water maar geen ZACHT WATER!  Er is een groot verschil!
De watermaatschappijen hanteren nog steeds verouderde en achterhaalde regels daaromtrent, waaronder dus de parameters van de minimale hardheid van het water. Ook de maatschappij waaraan jij verbonden bent.

Dit is echter totaal NIET VERPLICHT om dat te behouden als de consument dat niet wil. Eénmaal voorbij de watermeter doet de consument met het water wat hijzelf wil. 

Bij mij wordt het verzacht tot O°F en daar heb ik geen enkel nadeel van, wel alleen maar voordelen.

Je sprak van "bewijzen" en die heb ik niet gezien en haal je nu ook niet aan.

"De watermaatschappijen hanteren nog steeds verouderde en achterhaalde regels daaromtrent, waaronder dus de parameters van de minimale hardheid van het water."

Wel dat is een verplichting van de Vlaamse overheid. Als consument daar ondergaan is dan ook volledig op de eigen verantwoordelijkheid (of deze van de verkoper, dat wil ik in het midden laten).

Een ontharder moet in elk geval volgens de normen geplaatst worden, inclusief een conforme onderbreking naar de afvoer.

Het is verplicht van de overheid om het water zo hard te leveren, dat is wel juist, maar daar stopt het.
Wat de consument doet is inderdaad zijn eigen verantwoordelijkheid maar men mag de consument niets wijsmaken wat niet is. En het is NIET verplicht om minimaal 15° F te behouden.

Wat betreft de installatie van een waterverzazchter, daar geef ik wel toe dat er veel installaties niet conform de regels van de kunst geplaatst zijn.

En bewijzen? Welke bewijzen wil je nog meer dan deze die hier uitvoerig beschreven staan?
Heb jij degelijke bewijzen van het tegendeel?

Ik ben zeer leergierig maar men moet me geen 'blaasjes wijsmaken'.

mvg

Aquaman

"Wat de consument doet is inderdaad zijn eigen verantwoordelijkheid ..."

Ik ben blij dat je bevestigt dat het de verantwoordelijkheid van de consument is, dat deze daar dan ook even over nadenkt. Uiteraard heeft de verkoper/installateur hier ook een manifeste informatieplicht. Het drinkwater moet immers wel aan de wetgeving blijven voldoen.

"Wat betreft de installatie van een waterverzazchter, daar geef ik wel toe dat er veel installaties niet conform de regels van de kunst geplaatst zijn."

Ik spreek me niet uit over de "regels van de kunst" op zich, maar over de manifeste overtredingen. Het niet onderbreken van de afvoer naar de riolering is een zware fout. Jammer genoeg komt deze inderdaad veel voor.