afkoelen UV panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zoals iedereen wel weet gaat bij warm weer een gedeelte van je rendement verloren door het opmwamen van de panelen.

Heeft er iemand een systeem waarmee je met water je panelen kan besproeien?

Als je goot aangesloten is op een regenput, kost het je enkel de (gratis) stroom van je regenmpomp.

Bij mooi weer mijn panelen water geven terwijjl ik de bloemen besproei zie ik niet zitten....

Reacties

Koelen door besproeiing lijkt me geen goed idee (door thermo shock kan het glas barsten)
Wat me echter wel een idee lijkt is een gemengd systeem maken : zonnecollector/zonnepaneel. Het water dat je wil opwarmen door een watercircuit aan de onderkant van je zonnepaneel te plaatsen zorgt dan voor de koeling van het paneel. Je moet hierbij wel een constructie voorzien waarbij het paneel door de leidingen gelijkmatig gekoeld word... Praktisch zou het dus van de fabrikant uit moeten voorzie

dit bestaat al!

Als je vanaf 's morgens vroeg zou besproeien gedurende een hele dag heb je geen thermoshock maar is er iemand die weet of het energieverbruik op weegt tegen de rendementswinst?

Hoeveel dagen van deze zomer hebben we temperaturen gehad boven de 25° C ? Stel dat we toch een paar dagen hadden...rendementsverlies is verwaarloosbaar. Afkoeling zou enkel zin hebben voor zonneparken. Rendement van een zonnepaneel wordt in de eerste plaats bepaald door de kwaliteit van de zonnecellen. In aanvang gaat men constateren dat de beloofde rendementen bij alle zonnepanelen gehaald zullen worden. Testen aan de universiteiten hebben uitgewezen dat men na 6 maanden bij sommige zonnepanelen al rendementsverliezen heeft van 5-10 %. Waarom denkt U dat er 18 gradaties zijn van kwaliteiten van zonnecellen? Van top A tot low A, B top en low en C. Een zonnecel bestaat uit Si-plaatjes van 160-180 micron dik ( 0,16-0,18 mm). Heel fragiel daarom dat de breukcoeficient en uitval soms tot 20-25% kan liggen. Deze uitval wordt opgekocht door Chinese fabrikanten die daar weer zonnepanelen van gaan maken. Daarom het belangrijkste criterium is en blijft welke zonnecellen gebruikt men? Zelfs topmerken gebruiken B top en B low enkel en alleen om de prijs te drukken.