Vocht in huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Kan iemand mij helpen aub?
Ik woon in het bos in de weekendzone waar het normaal is dat het daar vochtiger is dan bijv. in de stad.
Nu is het probleem dat ik teveel vocht in huis heb, dat heeft als resultaat dat kleren, het bed en de salon vochtig (klam) worden.
We hebben gehoord dat ze in de zomer hier in het bos ook stoken dus hebben wij drie elektrische vuren gekocht, in de winter stoken wij op mazout. Verder hebben we een paar ventilatieroosters geplaatst in de woning omdat er te weinig ventilatie was. Nu is mijn probleem: Haal ik door die roosters juist niet de vochtige boslucht naar binnen? De luchtvochtigheid is 80%. Als ik alles potdicht hou en de vuurtjes aan dan zakt het naar 68% maar is het niet uit te houden van de warmte. Doe ik de kachels weer uit...loopt het meteen weer op naar 80%. Ik weet niet wat ik verkeerd doe en wordt er een beetje radeloos van. Wie kan mij helpen?
Groetjes, Christa

Reacties

luchtdroger/ontvochtiger?

Ik heb er een in de garage en die trekt max 20 liter per dag uit de lucht, er zit een opvangbak bij en een externe afvoer.

Bak zit elke dag vol (8 liter), ook al is de luchtvochtigheid maar 50%.

ps. staat niet elke dag aan natuurlijk maar bij wijze van....

Hallo, dat probleem kun je oplossen met een ventilatie zysteem met warmtrecupuratie, deze gaat vochtigheid + temp binnen en buiten meten en die regelt alles

kwam al eerder ter sprake op dit forum: is dit of iets gelijkaardigs geen mogelijke oplossing voor u: "SolarVenti: De luchtontvochtiger zonder energieverbruik"?

http://www.solarventishop.nl/

goeiedag,

Ik had een korte vraag: Wat is de grootste omvormer die je kan gebruiken bij een PV-systeem(Zonnepanelen)?! alvast bedankt

Christa,

Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht het kan bevatten. Dit betekent dat, als je geen vocht toevoegt, de relatieve vochtigheid zal dalen bij het opwarmen van de luchttemperatuur. Dit is dus wat er gebeurt als je binnen zeer warm begint te stoken, maar is geen oplossing voor je probleem.

De hoge vochtigheid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een gebrek aan verluchting en vocht in de muren en vloeren.
Bij verluchting wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd en vervangen door buitenlucht met minder vocht in. Dit is ook het geval voor vochtige boslucht zolang de buitentemperatuur laag genoeg is (meestal het geval in België). Dit is ook waarom je in de winter normaal minder last hebt van vochtigheid.

Om het andere vocht kwijt te raken zal je moeten nagaan vanwaar het komt. Als het opgestapeld vocht is door gebrek aan ventilatie zal je voldoende moeten verluchten tot alles voldoende opgedroogd is. Extra verwarmen helpt waarschijnlijk wel, maar dit is weinig milieuvriendelijk en practische oplossing. Ik heb een ontvochtiger geplaatst. Werkt vrij snel (enkele uren) maar verbuikt naar mijn mening veel te veel stroom. Ik zie het dus enkel als een tijdelijke oplossing totdat ik de onderliggende oorzaak volledig heb opgelost (gebrek aan verluchting bij mij).
Als het vocht komt door opstijgend vocht zal hier ook eerste een oplossing voor dienen te vinden.

Hopelijk is het nu iets duidelijker.

Sven

@ Christa

Stef schrijft dat het je het probleem van vocht in huis kan "oplossen met een ventilatiesysteem met warmtecupuratie, deze gaat vochtigheid + temp binnen en buiten meten en die regelt alles"

't Is nog veel te vroeg voor Sinterklaas of voor onnozele kinderen.
Lees liever wat Sven D schrijft, Christa.

Rik

Eventjes wat nuanceren:

Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie kan wel helpen als het onderliggend probleem de verluchting van de woning is. De kostprijs is echter hoog, en voor het oplossen van alleen het vochtprobleem een serieuze overkill. Het is niet zoals Stef het schrijft dat dit systeem "alles regelt". De balansventilatie zal zorgen voor een constante verluchting van de woning, en de warmte recupereren van de lucht die naar buiten gaat. Doordat de buitenlucht minder vocht bevat door zijn lagere temperatuur, zorg je automatisch voor een verlaging van de vochtigheid in het huis.

Dit kan echter ook bereikt worden met de traditionele verluchtingsopeningen (er moeten er wel voldoende zijn, en ze moeten natuurlijk open staan) of, indien je zeker wil zijn van je debiet, door een mechanische afzuiging. Deze dient constant te zijn en uit je natte ruimtes (keuken, badkamer, WC, washok, etc). In je slaapkamers en woonkamer moet je ook de nodige verluchtingsroosters voorzien om de lucht binnen te halen. De nodige debieten dien je te bereken volgens de norm, alhoewel deze waarden aan de hoge kant zijn (zie talrijke discussies op dit forum). Alles iedere dag een half uur verluchten is al een begin, maar zeker onvoldoende.

Zoals al eerder gezegd kan een ontvochtiger ook helpen om op korte termijn al goede oplossingen te krijgen. Een ander mogelijkheid (wel ecologisch niet echt verantwoord) is het plaatsen van airconditioning, welke ook de lucht zal ontvochtigen.

Groeten,

Sven

Mijn ontvochtiger gebruikt ong 250-300 watt per uur.

Ik laat deze om de 3 tot 4 dagen draaien tot het reservoir vol is, dit duurt ongeveer 6 tot 7 uur, nu in de zomer, op nachttarief uiteraard.

Dus zeg 7x300 watt = 2,1KW per 4 dagen.

Ik vind dat verbruik zeer meevallen tegenover wat je er voor terugkrijgt, een droge lucht waar veel beter in te leven is en beter voor de spullen en auto's die erin staan, het comfort is ook veel waard.

Ventileren is geen optie, daar het een garage is die potdicht is gebouwd en om te ventileren moet je de grote poorten openzetten en dat geen optie is, overdag werken we beide namelijk.

Je moet toch iets doen en zomaar een ventilatie in de garage aanleggen is makkelijker gezegt dan gedaan, vandaar deze oplossing (tijdelijk waarschijnlijk tot er een betere oplossing is)

Helemaal eens met wat Sven D. schrijft.

Waar er staat "De nodige debieten dien je te bereken volgens de norm, alhoewel deze waarden aan de hoge kant zijn (zie talrijke discussies op dit forum).", wil ik toch kwijt dat weinigen zich schijnen te realiseren dat die norm gaat over de ventilatieVOORZIENINGEN, en niet betekent dat je de debieten daarvan ook steeds moet REALISEREN.
Bij natuurlijke ventilatie kan je trouwens nooit garanderen dat de die überhaupt KAN realiseren.
Bij mechanische ventilatie hoef je die überhaupt niet steeds te realiseren als de ventilatie in werking is. Het zijn VOORZIENINGEN, wat betekent dat de mechanische ventilatie die debieten moet kunnen leveren als het nodig is.

Hopend hiermee een hardnekking misverstand wat weg te vegen van dit forum,

mvg,

Rik

Rik,

ben je zeker dat je geen "boete" krijgt als je installatie de vereiste wettelijke waarden niet haalt. Het typisch geval is als je met een klein gezin (2 volwassenen met 2 kinderen) in een grote woning woont. De installatie kan dan ruim voldoende zijn voor 4 personen, maar niet voor de oppervlakte van de kamers en de leefruimte. Dit is natuurlijk een luxeprobleem, maar ik zou het wel jammer vinden als ik er op afgestraft wordt als ik ooit het huis verkoop.

Groeten,

Sven

Sven,

De ventilatie norm(althans in Vlaanderen) vertrekt vanuit een debiet per oppervlakte, niet een debiet per persoon.

En Rik heeft gelijk: de voorziening dient er te zijn, of de eigenaar het vervolgens juist gebruikt wordt niet gegegarandeerd. Bijv. de eigenaar stopt de roosters dicht bij type C omdat dit in de winter tocht veroorzaakt.

Wie controleert de debieten van het ventilatiesysteem trouwens bij verkoop van de woning ?

Sven,

Het gaat over voorzieningen per lokaal.
Als die aanwezig zijn voor de nominale debieten die vereist zijn (voor toevoer of voor afvoer; en doorvoer) is het OK.
Evident moet een mechanische installatie die debieten aan kunnen, maar het is niet vereist dat ze altijd op die debieten(som) moet draaien.

Groeten,

Rik

Gelden de normen ook voor een bestaande woning, maw bij aanleg balansventilatie achteraf? De Belgische norm met zijn opbouw naar m² bevat toch wel wat hiaten.

Mijns inziens wordt systeem A trouwens veel soepeler behandeld, alle systemen zouden aan dezelfde minimumeisen moeten voldoen qua ventilatie. De berekeningen op basis van de voorbije windsnelheden zullen niet zo moeilijk zijn.

Is het bij systeem D ook niet mogelijk een -dubbele bypas te maken over de wtw en daar twee buisventilatoren in te zetten met bijkomende afsluitkleppen. Eventueel twee ventilatoren in serie voor de WTW, deze kunnen dan extra drukopbouw doen. Indien nodig kan er dan extra geventileerd worden en aan hogere debieten.

Alanin,

Onderscheid is nodig :
Norm en regelgeving zijn twee verschillende dingen.

Vernieuw je ramen van en/of breid je uit aan een bestaande woning, dan legt de regelgeving op dat de Bijlage V, dus de norm NBN D50-001, moet toegepast worden. Zodat je moet zorgen voor toevoerroosters en afvoerkanalen (sys A) of mech afvoer (sys C) of anders voor sys B of sys D.

De Belgische norm met zijn opbouw naar m² vloer stelt dezelfde nominale debieten voor de lokalen, ongeacht bij welk systeem.
Systeem A trouwens wordt dus niet soepeler behandeld.
Bij alle systemen gelden dezelfde minimumdebieten als eis.

De berekeningen zijn niet op basis van windsnelheden.

De norm zegt niet hoe je je systeem technisch gezien moet opbouwen, en ook niet dat je aan wtw moet doen bij sys D.

Rik

Er zit wel een punt in wat Alain zegt dat systeem A veel "soepeler behandeld" wordt, als je niet langer de norm NBN D50-001 en EPB Bijlage V beschouwt, maar Bijlage I in hetgeen de m factor betreft.
Die komt bij systeem A veelal het gunstigst uit.