timer op boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

is het interessant om een timer te plaatsen op een boiler van 100liter? zoja hoeveel tijd is er nodig om 100liter water op te warmen?

Reacties

Je moet opletten voor legionella ! Als je warm water tapt op een moment dat de tijdsklok net opgesprongen hebt, zit je met lauw water.
Oplossing : doorstroomtoestel? Zonneboiler met naverwarming?

Dat is zeker interessant, het voorkomt dat er onnodig elektriciteit wordt verbruikt (door een hele dag lang warmteverliezen te compenseren).

Als hij uitsluitend op nachttarief werkt zal het effect kleiner zijn.

Het beste is om de timer zo in te stellen, dat het opwarmen stopt wanneer het eerste warm water 's morgens verbruikt wordt. Bij ons staat hij van 4u tot 7u aan, de rest van de dag uit. We hebben een 150l boiler voor 5 personen en zitten zelden zonder warm water. Die enkele keer dat het toch voovalt zetten we even de boiler op en moeten we een half uurtje wachten om een douche te nemen.

De tijd nodig kan je zelf berekenen. 1kcal is nodig om 1 liter water 1 graad te verwarmen. Je hebt dus nodig: aantal graden temperatuurverschil (bvb 65-12 = 53) en vermogen van je verwarmingsweerstand (meestal tussen 1500 en 2500W) om het uit te rekenen. Als je weet hoeveel kCal je nodig hebt, reken je om naar kWh en je weet met welk vermogen je hoelang moet verwarmen om de gevraagde temperatuur te halen.

Mijn gegalvaniseerde elektrische boiler van 150 l die op 60 °C ingesteld stond heeft het 26 jaar lang volgehouden

Bij het demonteren bleek er een dikke emmer kalk in de boiler te liggen en na 26 jaar dienst valt dat nog mee vind ik alhoewel ik geen ontkalker staan heb

Ulrik

De onze, ook 150l had 2 tot 3 emmers kalk op 5 jaar (ongeveer 30cm vanaf de bodem gevuld met kalk). Het hangt er maar vanaf waar je woont.