viessmann warmtepompen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wie heeft er ervaring met warmtepomp met primair
grondwater, secundair vloerverwarming en warm sanitair
water. ik heb een boorput van 160 m. debiet onbeperkt, temp. grondwater ong.14°C. E aansluiting 3x380/220v.
vloerverwarming met condensatieketel: verbruik ong.2000m3
aardgas/jaar. Huis perfect geisoleerd. mijn vraag: kan ik nog iets verdienen met condensatieketel (daalderop 32/80 plus) te vervangen door warmtepomp, of zijn dit verloren kosten?

Reacties

Wij hebben sinds een 5-tal jaar een dergelijke WP van Stiebel Eltron (incl. sanitair warm water) en zijn zeer tevreden over de verbruikskosten. Met alles wat reeds aanwezig is (goede isolatie, vloerverwarming, 3x380/220V en de beschikking over de boorput)is je extra investering laag en ben ik ervan overtuigd dat je een goede zaak zal doen met een WP.
Ik weet niet of het zinvol is de condensatieketel te vervangen zolang hij nog goed functionneert, maar eens hij aan vervanging toe is zou ik niet twijfelen.
Nadeel aan een WP is wel de tragere opwarmtijd. Voor mensen die weinig thuis zijn er misschien meer aangewezen systemen te vinden.
Mocht je interesse hebben in onze verbruiksgegevens, die kan ik je altijd bezorgen.

Guy,

"Huis perfect geisoleerd.": hoe durf je dat te zeggen met een verbruik van 2000m2 gas (per jaar vermoed ik)?

je hebt een boorput? Enkel om water op te pompen? Voor WP moet dat water ook terug de grond in!

Op je gasfactuur zie je het verbruik in kWh (ergens rond de 20.000 kWh). Deel dat door vier voor een schatting van je elektrisch verbruik voor de WP, en zoek dan eens op wat je dat kost.

De conclusie kan je dan wel zelf vinden denk ik.

Walter