grondwaterput opnieuw gebruiken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo lezers van dit forum, een nieuwe vraag:

Wij verbouwen momenteel een oude kippenhoeve/slachterij en daar vond ik een grondwaterput, waarvan het water vroeger in de slachterij werd gebruikt (opgepompt via een handpomp).

Nu heb ik vorig weekend die put eens opengelegd een deel van het water met een dompelpomp opgepompt. De eerste meters waren echt héél klaar water, maar op een 4-tal meters diepte bevindt zich een laag smurrie, een zwarte brij. Is dit een grondlaag of is dat slib die de put deed dichtslibben? Gisterenavond stond de put terug halfvol (tov wat ik vorig weekend oppompte).

Het is zeker geen regenput, want het is echt een smalle put met buizen en de oude opvoerbuis zie ik ook zitten, alleen raak ik voorlopig niet tot waar die gaat.

Hoe kan ik die put reinigen, want ik zou die echt wel terug in dienst willen voor het drinkwater van onze schapen / geiten en voor het water voor de tuin? Die smurrie is echt een dikke brei, dus ik weet niet of ze dat wel kunnen oppompen?

We hebben ook een nieuwe regenput gestoken, die gaan we gebruiken voor de toiletten en onze wasmachine.

Grtjs en bedankt voor alle eventuele tips!

Koen

Reacties

Je praat over een put van 4 tal meter diep. Het zou me niet verbazen als de onderste smurrie een bestanddeel uitmaakt van de grondlaag. Je zou eens een ontstoppingsdienst kunnen contacteren, wellicht dat zij ervaring hiermee hebben. Zij hebben ook apparatuur om het leidingnetwerk op te sporen en evt. te inspecteren.

Kan je die smurrie niet gewoon oproeren tot dat heel het zooitje slijkwater is dat je met een vuilwaterpomp kan oppompen? (eventueel zelfs gewoon met die oude handpomp, da's energiezuinig... )

Ik heb dat eens gedaan die smurrie (kwelm noemt dat alhier) van de bodem deels weggehaald.
Je moet wel oppassen en zeker niet alleen doen als je in de put kruipt met een ladder, de put op de bodem is erg zuurstof-arm door de vele jaren dicht geweest te zijn (risico op flauwvallen)alsook kans op ineenstorten van de put.

Ik heb eerst de put leeggepompt met een dompelpomp, daarna men ladder er in, kwelm opgeschept en in emmers gedaan, boven stond iemand die de emmers omhoogtrok en leeggiet.
Ik moest snel werken omdat in de put na 15 a 20 min. terug 10 cm water stond, deze terug weggepompt en handeling herhaald tot ik zo een 30 tal cm. had weggehaald.
daarna de loden buis verwijderd en vervangen door een polytyleen buis en een filter onderaan gemonteerd.

Dit is nu een 15 jaar geleden, en gebruiken het putwater nog steeds voor de wasmachine, toilet en kuisen, zonder hem ooit eens leeggetrokken te hebben.

Onze put is zo,n 5m. diep vanaf het maaiveld, bovenaan liggen 2 betonnen ringen met een betonnen deksel er op onder de betonnen ringen tot op de bodem zijn het kasei-stenen.

Nu heb ik vroeger wat af gegoogeld om op ze zoeken hoe zo'n put vroeger gemaakt werd, ma niets erover gevonden, weet iemand van jullie hoe ze dat deden?

Nog dit, ik weet het dat ecologisch gezien het niet verantwoord is om grondwater te gebruiken en het beter is regenwater voor die doeleinden te nutigen.