nieuwe gasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben toe aan een nieuwe verwarmingsketel. Ik ben van plan een gasketel(condensatieketel?)te laten te plaatsen, maar Ik heb al zoveel merken gezien dat ik het niet meer weet Graag had ik van anderen geweten welke goede merken er zijn, of wat jullie me aanraden.Misschien ook prijzen als het kan? Ik heb wel vloerverwarming.Misschien belangrijk om te weten?

Alvast bedankt op voorhand,

Eddy

Reacties

Johan mag dan misschien goed op de hoogte zijn van de technische aspecten, juridisch slaat hij in ieder geval de bal goed mis.

Dat de wettelijke garantie beperkt is tot 10 jaar is klinkklare onzin.

Het is perfect mogelijk om tussen partijen een garantieperiode van 15 jaar overeen te komen.

beste mensen,

Ik heb offerte laten maken voor het plaatsen van een condensatieketel + zonneboiler (later panelen aanschaffen):

-Viessman condens gaswandketel type Vitodens 200 enkel cv, met modulerend vermogen 11 tot 31 kW met weersafhankelijke regeling type Vitronic 200 + afst bediening: 2564 euro + BTW

-Vitodens 300 (8,7 kW-35 kW)....: 2893 euro + BTW

-zonneboiler:
1.bivalente boilertype vitocell B-100 (email) inhoud 300L: 1106 euro + BTW
2.zelfde met inhoud 400 L
3. bivalente boiler vitocell B -300 (inox) inhoud 300L :2986 euro!

plaatsing + aansluiten leidingen: 1300 euro.

Wat denken jullie over prijs + welke keuze voor ketel/zonneboiler.

Bedankt
Bart

>>Johan mag dan misschien goed op de hoogte zijn van de technische aspecten, juridisch slaat hij in ieder geval de bal goed mis.

Dat de wettelijke garantie beperkt is tot 10 jaar is klinkklare onzin.

Het is perfect mogelijk om tussen partijen een garantieperiode van 15 jaar overeen te komen. <<

Correctie: 'Johan' is Hans D.

Beste lezer,

Ik ben een nieuwbouwwoning aan het bouwen in België. Nu is mijn vraag; wat is er verschil tussen vitopend en vitodens van het merk viessmann en waar is de keuze van afhankelijk?

Alvast bedankt,

René

Rene

Je hebt geen keuze, de Vitopend is technologie uit het steenkooltijdperk, toen gas niks kostte. De Vitodens is een condenserende ketel die het maximum uit de energie haalt. En natuurlijk in combinatie met een zo laag mogelijke temperatuur, en een juist gedimensioneerde ketel.
De meerprijs haal je er binnen een jaar of 4,5 weer uit, wordt gas duurder, wordt de afschrijftermijn van de meerprijs nog korter.

Hans

Er wordt hier (heel) veel gediscussieerd over de nodige aantallen kW. Is er dan nergens een vuistregel te vinden? Ik bedoel natuurlijk niet een 'do it yourself' warmteverlies berekening in alle details, want de ingenieurs moeten natuurlijk ook hun boterham verdienen. Maar ik heb het over een ruwe schatting. Als je dan zelf 20kW uitkomt en de 'professional' wil je een 35kW verkopen, dan zal hij het toch goed moeten kunnen uitleggen waarom hij zoveel meer nodig vindt.

De variabelen lijken mij eenvoudig:
- aantal m3 aan welke temperatuur
- beglazing
- isolatie
- met of zonder warm water
- indien met: doorstroom of boiler (of misschien maakt dit laatste zelfs niet veel uit)

Ik heb hier al eens waarden per m3 gelezen, maar dat lijkt me wel heel erg grof geschat want dat is mijn inziens helemaal anders voor een m3 living of een m3 slaapkamer.

Als we met een 'eenvoudige' regel er voor kunnen zorgen dat iedereen een beter gedimensioneerde ketel installeert vaart iedereen er wel bij (behalve de installateurs die graag verdienen op zware ketels).

Voor de volledigheid:
Ik heb een Buderus Logamax GB142 30kW met onderstaande boiler 160L in een huis van 3 verdiepingen (357m3). Bijkomende eis was het later kunnen aansluiten van een zonneboiler. Ik ben ondertussen overtuigd dat de 24kW versie het ook wel zou gerooid hebben, maar de ketel moduleert tot 18% dus het zal allemaal wel meevallen.

Nog vergeten: Alle ramen zijn vervangen door 3-kamer alu profielen met 1.1 glas. Isolatie? 'k weet niet wat in 1950 de gewoonte was, maar heb er op zolder nog geen gevonden Is mijn volgende werk.

Joshua

" Is er dan nergens een vuistregel te vinden? "
Met het risico van weer als brutaal bestempeld te worden, denk eens na over je eigen vraag! En als je wat nadenkt weet je het antwoord.
Geen twee huizen zijn gelijk (behalve in Nederland), verschillende oppervlaktes', orientatie's, isolatie, etc. Hoe kan je dan in godsnaam een vuistregel bepalen. Ik ken er wel een paar, maar gezien de situatie allemaal even debiel.
Ik weet dat nog altijd meer dan de helft van de zgn. vakmensen met m² of m³ meters telt. Makkelijk, en geen enkel risico op te weining vermogen, in de meeste gevallen wel veel te veel. Elke installateur kan een degelijke warmteverliesberekening maken, of zou dat moeten kunnen want dat maakt deel uit van de patroonsopleidngen. En eigenlijk zijn die er beter geschikt voor dan ingenieurs, die meestal op een andere planeet leven (sorry, nu heb ik waarschijnlijk weer op een paar tenen getrapt).

" Maar ik heb het over een ruwe schatting. Als je dan zelf 20kW uitkomt en de 'professional' wil je een 35kW verkopen, dan zal hij het toch goed moeten kunnen uitleggen waarom hij zoveel meer nodig vindt. "
Uitleg is simpel, hij heeft een vuistregel gebruikt.

" De variabelen lijken mij eenvoudig: "
- aantal m3 aan welke temperatuur> onzin, het zijn de m² buitenwand die bepalend zijn voor de warmteverliezen.
- beglazing> de U-waarde
- isolatie> de U-waarde
- met of zonder warm water > speelt eigenlijk nauwelijks een rol.
Ik heb de oplossing voor jou, dat zijn exact de gegevens die je nodig hebt voor een warmteverliesberekening

" Als we met een 'eenvoudige' regel er voor kunnen zorgen dat iedereen een beter gedimensioneerde ketel installeert vaart iedereen er wel bij (behalve de installateurs die graag verdienen op zware ketels). "
Zie het als een uitdaging, en bedenk iets, de halve wereld is vragende partij, je kan daar milloenen mee verdienen.

" Ik heb een Buderus Logamax GB142 30kW met onderstaande boiler 160L in een huis van 3 verdiepingen (357m3).... maar de ketel moduleert tot 18% dus het zal allemaal wel meevallen. "
In de folder staat inderdaad de ketel moduleert tussen 18 en 100%%, waarbij bij vollast de ketel 28 kW geeft en bij deellast 5,6%, dat is dus 20% volgens mij. Maar het blijft wel een behoorlijk zwaar vermogen. De vraag is, heb je die 5.6 kW nodig in het tussenseizoen? Dan is de overdimensionering geen ramp. Toch neem ik aan dat zelfs een 24 kW veel te groot is, hoe groot is jou gasverbruik? Dat geeft een idee van het nodige vermogen.

Hans

Hans,

Ik weet inderdaad dat wat ik vraag een "straffe" vereenvoudiging is dat het inderdaad van veel afhangt, maar ik vraag ook niet naar een exacte formule. Het probleem is dat je nu als leek niets hebt om op terug te vallen. Als de installateur zegt 35kW en bvb een 2e 30kW wat moet je dan doen als leek. Ik heb het ongeveer zo gehad: de installateur zei de 24kW zal waarschijnlijk wel genoeg zijn, maar "het kan nooit kwaad want die ketels moduleren." en wat doe je dan? Je neemt een beetje reserve als onwetende leek. Ondertussen weet ik dus dat er ook een ondergrens is aan dat moduleren.

Is er dan misschien een site waar de volledige berekening wordt uitgelegd? Kan ik mij daar eens mee bezighouden.

Ik heb de waarden niet nagerekend, ik heb het idd uit de folder. Hopelijk zijn ze bij Buderus beter in gastechniek dan wiskunde

Ik kan je nog geen indicatie van het verbruik geven, we hebben de ketel nog maar net. Met de vorige ketel (35 jaar oude mazoutketel) kregen we het op het 1e niet echt warm. Dan neem je dus zeker wat reserve. Op de oude ketel stond niets van kW, zelfs geen type. Het enige wat er op staat is 'Ideal standard'. Achteraf bleek dat de brander zowat recht op een schuin gevallen plaat binnenin de brandkamer gericht was, dus het rendement zal niet vet geweest zijn. Om u een idee te geven, na het plaatsen van de dubbele beglazing verbruikten we +- 2000 a 2200 L mazout per jaar, maar toen was warm water nog op electriciteit.

Joshua ,

je kan het dus niet echt zeggen. Want hoeveel had een nieuwe mazoutketel verbruik ipv die oude.

Laat ons eens weten wat je jaarverbruik is geworden. Dan kunnen we deze eens vergelijken met de oude slechte mazoutketel

Johua

" Is er dan misschien een site waar de volledige berekening wordt uitgelegd? Kan ik mij daar eens mee bezighouden. "
Allicht zal dat wel ergens op het net staan, maar ik heb er geen weet van. Maar Björn heeft eens een rekenblad gepost om de warmteverliezen te berekenen, en ik meen dat ooit nog iemand zoiets gepost heeft.
Je ketelvermogen kan je bepalen met een eenvoudige warmteverliesberekening van de buitenschil.
Ik doe een poging om dat eenvoudig uit te leggen, al is dat niet m'n sterkste kant:
De transmissieverliezen is de som van de producten (U-waarde x oppervlak x delta T) - voor deze laatste hou je 30° aan, dan heb je beslist overschot zat - van de verschillende wanden.
U = 1/som van R (de warmteweerstanden).
R = dikte/lambda
Ventilatieverliezen = nettoinhoud gebouw x 0.8 x 0.34 x delta T (30°).
Bij een degelijk gebouwde woning moet je verder met niks rekening houden.

" Met de vorige ketel (35 jaar oude mazoutketel) kregen we het op het 1e niet echt warm. Dan neem je dus zeker wat reserve. "
Als je het met de oude ketel niet warm kreeg heeft zelden of nooit met het vermogen van de ketel te maken, maar wel met het hydraulisch schema, of het afgiftevermogen van de warmtelichamen (radiatoren te klein?). In dat geval heeft reserve nemen geen enkele zin, je gaat het daar geen 100ste graad warmer mee krijgen. In zo'n geval moet je je het volgende afvragen, als het in putje winter niet warm genoeg wordt, draait de ketel dan continu? Als je daar bevestigend moet op antwoorden volstaat het geleverde vermogen niet. Maar dat wil nog niet zeggen dat de ketel te klein is, misschien een verkeerde sproeier, verkeerde afstelling, fout in de ketel,...

De beste remedie is beter isoleren, kost meestal het minst.

" Op de oude ketel stond niets van kW, zelfs geen type. Het enige wat er op staat is 'Ideal standard'. "
Zoals ze bij Rolls Royce zouden zeggen, vermogen: sufficient. Die ouwe ID HF ketels waren ontworpen om de hel mee warm te stoken (toen de mazout nog 90 centiemen per liter koste), daar kan je niks vermogen tekort gehad hebben.
De aangehaalde technische problemen zijn de meest voor de hand liggende oorzaak. Overigens, in die tijd hadden ze de kW nog niet uitgevonden, toen was alles nog in kcal/h (vermenigvuldig dat met 1.163/1000 en je hebt kW).

Hans

Aangezien het budget voor een pelletketel helaas ontoereikend is, ben ik dus aan het uitzien voor een condeserende gaswandketel.
Mijn installateur kwam aandraven met de Remeha Quinta.
Persoonlijk had ik er nog niet veel over gehoord maar het lijkt me wel een degelijke ketel. Mijn eerste keuze was een Atag.
Iemand die iets meer weet over deze Remeha (kwaliteit,service,onderhout,etc..) ?

Bijkomend vraagje; dat rekendblad van Björn, kan ik daar vanuit gaan dat hetgene je uitkomt ook juist is ? Of is dit een benadering en is het veiliger om daar dan nog eens een marge op te nemen ?

Yoeri.

Hoi,

we zijn op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel want ik denk dat onze oude het bijna gaat opgeven.(is bijna 25 jaar oud). Ze raden ons een hoogrendementsketel aan van junkers heeft hier iemand ervaring mee? Waar moeten we allemaal opletten bij de aankoop?

mvg
viv

Viv,
Hoe lang is het geleden dat "ze" nog eens een bijscholingscursus gevolgd hebben?
Condensatieketel, en niks anders.
Die open toestellen hadden al lang van de markt moeten zijn, veel te gevaarlijk.

HR-ketel = lage rookgastemperatuur
Lage rookgastemperatuur = weinig stijgvermogen.
Bij de minste onderdruk in je woning (wind, dampkap...) komen de verbrandingsgassen in je woning.

Mede gasstokers,

Is mijn stelling juist: een ketel die te groot is van Kw maar wel kan moduleren tot het gewenst kw zal minder snel sijten dan een ketel die vaak zijn 100% nodig heeft om het warm te houden !!!!

Ik heb de ketel ondertussen al een tijdje staan. Atag Hr 5007 51 KW kan moduleren van 9.5 -48.7

De Kw zijn ruim genomen om dat ik er evt een 2e pand mee wil verwarmen. Warmwater met een boiler van 300liter. Onze waterdruk is vrij hoog bewust dus badnemen douche en afwassen gaat allemaal tegelijk.

Ben zeer content. de ketel moduleert zelde onder de 20%. Het huis is van 1900 dus isolatie lang niet top.

Dus ketel is niet te zwaar.

Ruud

Beste,

Onze offerte voor de materialen (zelfplaatsing) bevat een CV-ketel Buderus Logano 28kW (GE115LT160/28) en onderboiler 160 ltr, met een Weishaupt WL5 ééntraps oliebrander 21,5-40kW.
Verder oa vloerverw met henco sandwichpipe PE-Xc (200-160212) en verdeler met evenwichtsfles.

1.Volgens verkoper is condensatietechniek bij mazout af te raden wegens 'niet op punt' en 'zwavel' ??
2.voor ons huis (ong 700 m³, 10cm vloer, 16cm muur, 30cm dak) lijkt me tussen 15 en 20 kW MEER dan voldoende, ik ga berekening maar eens zelf maken want de leveranciers doen eerder een goede gok, merk ik ook hier.
3.Kan deze kombinatie moduleren en tot hoe laag? Die brander zal wellicht begrensd worden op max 28kW maar zal deze niet lager kunnen dan 21,5kW of heb het verkeerd begrepen?
Indien dit zo zou zijn en mijn huis niet meer dan 20kW (putje winter) nodig heeft zal deze toch niet ander kúnnen dan pendelen, is het niet?

Graag de mening van iemand die er meer van kent, ik heb er nl geen kaas gegeten van deze materie

groeten,
Rudy.

Hoi,

O ja, en die evenwichtsfles?
Is die noodzakelijk, kan dat niet met een drukgeregelde circulatiepomp of zo?

Rudy

rudy,

buderus heeft een condensatie ketels op mazout

type dat jij dan moet hebben ipv GE125U AWT deze zijn te verkrijgen in 17 , 21, 28 , 34 KW vermogen;
Deze hebben hetzelfde gietijzere lichaam als de door u aangehaalde ketel. Echter hoeveel vermogen dat jij nodig hebt kan men slechts bepalen door een verliesberekening uit te voeren.Deze uitvoering van condensatie ketel werkt zowel op de traditionele mazout als de zwavelvrije mazout.
Verder is deze uitvoering uitgerust met een unit blauw vlam brander van buderus (= geen roet!).

deze brander als de door u aangehaalde brander zijn 1 traps branders dwz. ze branden steeds op het vermogen waarop ze zijn afgesteld , ze moduleren niet.

Let wel op dat bij moderne lage temperatuurketel of condensatie ketel vocht problemen in de schouw kunnen ontstaan.

De prijs van deze unit ketel bedraagt bruto ongeveer 5000€ zonder boiler; De onderliggende boiler 160L moet je ongeveer bruto 1300€ bijtellen.

een evenwichtsfles heb je bij deze ketels eigenlijk niet nodig.

Dank voor de reactie,

Noteer wel dat we radiatoren boven en vloerverwarming beneden hebben.
Ik wil zeer graag aannemen dat ik ook zonder evenwichtsfles kan, maar ik ben in die gesprekken 'de leek' en ik kan geen argument geven waarom.
Ik weet wel dat dit een materie voor de vakman en expert is maar waar kan ik degelijke info vinden?

groet, Rudy

Rudy,
bij een gasketel heeft men in het toestel een circulatiepomp zitten . En men wil 2 circuits voeden 1 de radiatoren en een 2de via mengkraan de vloerverwarming. Deze 2 circuits hebben hun eigen circulatiepomp. Daar men de pomp in de ketel niet kan wegnemen plaats men een evenwichtsfles om alzo de pomp van de ketel geen enkele invloed te laten uitoefenen op de circuits.

Echter bij mazoutketels is er geen enkele circulatiepomp op de ketel en kan men de circuits rechtstreeks op de ketel aansluiten.

Hoi,

Is al een beetje duidelijker.
Ik val wel van mijn stoel van die modulerende ketel hoor!

Zoals ik het begrijp gaat die WAR de aanvoertemp van de vloerverw regelen dmv de mengklep op de VV-pompgroep.
Echter zijn er ook radiatoren voorzien die op hogere temp werken. Dus zal aan die ketel steeds een hogere temp gevraagd worden waardoor ie bijna niet in zijn condenserend gebied zal werken. Is dit zo?
In het geval met alleen VV begrijp ik dat de aanvoertemp lager kan liggen en de ketel kan condenseren.

groet, Rudy

Hallo, heeft iemand ervaringen met Ferroli domicompact 24kW? Hoeveel mag zo'n toestel kosten?

Bedankt!

Rudy, of de ketel al dan niet in condensatie komt hangt af van de dimensionering van de radiatoren af.

De war regelt ook de temperatuur van de radiator kring. dwz de bv de vetrektemperatuur bij -12° 75°C is maar bij 10°C nog maar 40°C.(zijn geen richttemperaturen enkel ter illustratie)

Let wel op!

Dat er een verschil is tussen aardgas en mazout.
Als met het rookgasverlies bekijkt tov de bovenste verbrandingswaarde. (dwz tov de totale energie die men verkrijgt uit de brandstof condensatie energie inbegrepen)
zal dit verlies even groot zijn als bij aardgas bij hetzelfde werkingsregime van de ketel. Dwz dat mazout niet moet condenseren in de condensatie ketel om een rendament te hebben vergelijk bij een aardgasketel die wel nog aan kondenseren is. Dit heeft te maken met dat in aardgasverbranding meer water wordt ontwikkelt dan als men mazout verbrandt.

Ja, de prijs van condensatieketels op mazout zijn duur, echter is maar een klein stapje om minder te verbruiken en goed te doen voor het milieu.

Niet over gasketels alhoewel wij al jaren een gasketel hebben en sinds kort een nieuwe hebben laten plaatsen waar wij heeeeeeeeeeeel tevreden over zijn. Maar is er iemand die een firma kent die radiatoren in een nieuw kleurtje opspuiten
Alvast bedankt
Arlette
Eddy schreef:
> Hallo,
>
> Ik ben toe aan een nieuwe verwarmingsketel. Ik ben van plan een gasketel(condensatieketel?)te laten te plaatsen, maar Ik heb al zoveel merken gezien dat ik het niet meer weet Graag had ik van anderen geweten welke goede merken er zijn, of wat jullie me aanraden.Misschien ook prijzen als het kan? Ik heb wel vloerverwarming.Misschien belangrijk om te weten?
>
> Alvast bedankt op voorhand,
>
> Eddy

levensduur brander van condensatieletel.

De Viessmann Vitodens 200, ATAG, Nefit en andere wandcondensatieketels zijn al enige jaren op de markt.

Is er al enige ervaring met de levensduur der branders?

ATAG geeft blijkbaar 10 jaar garantie op de brander.
Is dat een goede referentie?

De Vitodens 200 was de duurste in de Test-Aankooptest
Is de dit misschien een garantie voor de levensduur van de brander ?

Seppe

wat is eigenlijk de kostprijs van een opentherm thermostaat
met buitenvoeler ?

Hallo,

Bij wat zoeken op internet kwam ik op dit forum uit, en ik denk hier wel geholpen te kunnen worden. Ik heb namelijk een oud huis gekocht voorzien van spouwmuren. Het huis heeft al verwarming, maar ik wil de radiatoren veranderen door oude gietijzeren modellen op pootjes. Op internet vind ik wel terug hoeveel capaciteit ik nodig heb in een kamer van bv 89.21m³. Maar ik weet niet hoeveel mijn radiatoren als capaciteit geven of hebben. Momenteel is de woonkamer voorzien van 2 radiatoren, 1 nieuwe plaatstalen radiator (klein model, dubbel) en 1 gewone gietijzeren radiator (geen elementen, ook platen). Ik zou ze graag vervangen door twee andere gietijzeren radiatoren met elementen. De ene radiator is 80cm breed, 75cm hoog en 20cm dik (10elementen). De andere is 1.25cm hoog, 62cm breed en 23cm dik (heeft 7elementen). Kan iemand mijn vertellen hoe ik bereken wat de capaciteit is van deze radiatoren? Dan kan ik daarna zelf de andere radiatoren berekenen zodat ik niet met de koud zit deze winter

Alvast bedankt

Mvg, John

Hallo iedereen,

Ik heb 27 jaar geleden een HYDROTHERM-ketel gekocht. Nu is hij doorgeroest (lekt) en is aan vervanging toe. Heb hem op lage temperatuur gebruikt (meestel 35°) door de vloerverwarming die ik heb. Als het merk nog bestond zou ik net dezelfde hebben gekocht, helaas de firma bestaat niet meer. Het gerief was te degelijk, kwam nooit iets aan, in geen 27 jaar kosten aan gehad. Dat is het lot van firma's die goed gerief maken, hen wacht met zekerheid het faissement.

Anthony

Hallo Athony,

Het proces ketelvervanging begint met de vaststelling van het benodigde vermogen van de ketel.

Dit kan je doen met een warmteverliesberekening. Hier te vinden met rekenblad van Bjorn of programma downloaden op de radson site.

Verder is het raadzaam na te denken over je sanitair warm water produktie.

Hoe is dit nu ? Wil je dit mog steeds zo of is intussen je behoefte veranderd ?

Bij ketelvervanging zou ik ook de positie van de ketel bekijken in het verwarmingssysteem. Hoe centraler de plaatsing van de ketel en evt boiler hoe lager je brandstsofverbruik.

Als je huidige installatie met vloerverwarming 27 jaar oud is wil je misschien ook je regeling opnieuw bekijken.

Voor vloerverwarming bestaan nu regelingen welke de watertemp. aldaar regelen in functie van ruimtetemperatuur en buitentemperatuur.

Beste

Heb gisteren een warmteverliesberekenig gemaakt van m'n huis maar dan eenvoudig met het rekenblad van bjorn. Heb in feite ipv elke kamer individueel te nemen m'n huis opgedeeld in 3 blokken en overal als binnent° 21° genomen. Buitent° = -10.
Volgens de berekening heb ik 7kW "isolatieverlies" en 4 KW "ventilatieverlies", dus totaal een 11kW warmteverklies.

Kerngegevens huis : 28cm isofloc in het zadeldak (200m²), vrijstaand huis met buitenmuren(130m²) luchtspouw en 4cm styrodur, glas 1.9(20m²), grondopp(130m²) balansventilatie met AWW met n<2(gemeten 3 maanden geleden).
Op dit moment een 36KW atmosferisch gasbrander (afgelopen jaar 1150m3 gas verbruikt incl warmwater)

Ik zou opteren voor de vitodens 200 4,4-14kW. Warm water gebeurd apart via Vaillant doorstroomtoestel.

Dus in principe 11KW nodig en 14kW ter beschikking. Ergens iets vergeten in deze redenering? Reserve, overdracht naar radiatoren(leidingsverlizen)

Mvg

Benny

was da hier voor zever allemaal werk tog op mest energie BOZOS
ik ben niet DOMIEN SOORS
Eddy schrijft:
> Hallo,
>
> Ik ben toe aan een nieuwe verwarmingsketel. Ik ben van plan een gasketel(condensatieketel?)te laten te plaatsen, maar Ik heb al zoveel merken gezien dat ik het niet meer weet Graag had ik van anderen geweten welke goede merken er zijn, of wat jullie me aanraden.Misschien ook prijzen als het kan? Ik heb wel vloerverwarming.Misschien belangrijk om te weten?
>
> Alvast bedankt op voorhand,
>
> Eddy

was da hier voor zever allemaal werk tog op mest energie BOZOS
ik ben niet DOMIEN SOORS
Eddy schrijft:
> Hallo,
>
> Ik ben toe aan een nieuwe verwarmingsketel. Ik ben van plan een gasketel(condensatieketel?)te laten te plaatsen, maar Ik heb al zoveel merken gezien dat ik het niet meer weet Graag had ik van anderen geweten welke goede merken er zijn, of wat jullie me aanraden.Misschien ook prijzen als het kan? Ik heb wel vloerverwarming.Misschien belangrijk om te weten?
>
> Alvast bedankt op voorhand,
>
> Eddy

Bij de bouw van mijn bescheiden woning in 1985-86 (na eerste petroleumcrisis) berekende de architekt dat de woning min. 16,5 KW nodig had. Dit staat op het plan van de CV.
De radiatoren gelijkvloers (5) en verdieping (4) werden hieraan aangepast.
De mazoutketel kon al die jaren ruimschoots de verwarmingcapaciteit aan, maar is nu stilaan aan vervanging toe. (rendement minder dan 80%)

Een gascondensatieketel beneden de 20KW zou geen verplichte tweejaarlijkse controle behoeven. Zodoende kan ik al eens vrij de controle afstelling laten gebeuren.

Ik denk dus bijvoorbeeld aan een type als Elco Thision van max 17KW. Dit zou moeten volstaan, want ik verhoogde de daksolatie, verving al het glas door 1.1 enz... .

Is mijn redenering eigenlijk wel correct?

Heeft er al iemand zijn mazoutketel laten ombouwen naar een gasketel?
Dus niet vervangen !
Tegen mij was gezegd dat dat zeker moest kunnen
Merk ketel Ideal Baxi.

laatste bericht is van mei 2005...forum opgehouden te bestaan of wat?

De VITODENS 100W zou volgens de website van Viessmann wel nog verkocht worden en hij zou nu een roestvrije (inox) warmtewisselaar hebben. (garantieduur ?)
Hij is verkrijgbaar in open of gesloten uitvoering. Hij moduleert van 8 tot 24 KW.

Gezien deze eigenschappen en ook door de lage kostprijs tov de andere Vitodens 200 - 300, lijkt hij me voor gewone huizen toch geschikt? Waar zit het verschil in kwaliteit met de andere en veel duurdere modellen?

Ik overtuigde een ouder koppel om hun oude gasinstallatie te vervangen. Ze kunnen genieten van de 1500 euro nieuwe Vlaamse subsidie wegens hun lage pensioen. De prijs van de nieuwe ketel is hier wel van belang. Hun waterverwarming is een Junkers doorstromer van 13 jaar oud (met waakvlam). Ze wensen die te behouden.

Doordat de Vitodens 100 in open uitvoering bestaat, kan de bestaande schoorsteen m.i. behouden blijven als uitlaatklep. Een dure (dubbelwandige) inoxbuis kan worden vermeden?

Het rijhuis dateert van 1970. Dak heeft 24cm rotswol, ramen hebben allen 1.1 glas en er is radiatorfolie geplaatst. 24 KW kan m.i. volstaan.

Beste Luc,

Houdt er rekening mee dat een schoorsteen welke gebruikt is voor stookolie resten heeft in deze schoorsteen.

Als nu een gasketel wordt aangesloten dan zal de schoorsteentemperatuiur flink dalen en waterdamp in de schoorsteen ontstaan. Tesamen met de aanwezige resten onstaat zwavelzuur. Dit goedje zal lagzaam de schoorsteen opeten.

Ik zou dus hier niet op bezuinigen. De goedkoopste oplossing is waarschijnlijk een gevelaansluiting naar buiten voor de schoorsteen.

Rene

ze stoken al meer dan 25 jaar op gas. Kan de schoorsteen dan nog een probleem geven?

Hun vloerketel (merk supragaz), met waakvlam, werkt zonder problemen, maar het rendement zal wellicht niet zo goed zijn. Het huis is inmiddels wat beter geïsoleerd en dus kan de nieuwe ketel op 24 Kw draaien.

Vraag is dus eigenlijk wat de vitodens 100 tekort komt tov andere modellen? De prijs is hier doorslaggevend, want van de 40% subsidie kunnen ze niet genieten. Enkel de 1500 € subsidie geldt.

Luc,

Ik had inderdaad niet goed gelezen, de nieuwe ketels hebben wel een stuk lagere uitlaatgastemperaturen zodat je toch waterdamp in de schoorsteen krijgt. De schoorsteen gaat op termijn condensatieverschijnselen tonen.

DE verschillen tussen de vitodensen ken ik niet zo goed, misschien dat Hans D. hierover wat kan zeggen.

Een rendementsverbetering van 25-30% moet haalbaar zijn tov een condensatieketel.

Hallo iedereen,

Wij staan voor een groot dilemma...verder blijven werken op mazout (huis van eind jaren 50) met nieuwe ramen en deuren. Voor de rest geen extra isolatiemaatregelen tenzij op dakniveau.
OF
Stookketel op aardgas?
Nog bijkomend:
- kunnen wij de bestaande radiatoren behouden;
- alupex leidingen goed of niet:
- als je een bijgebouw (op een 50m van de ketel) wil verwarmen, kan dit op 1 ketel of best 2 verschillende ketels;
- wat is het verschil tussen Hoog-Rendementsketels en kondensatieketels;

Ik ben een absolute leek (weet wel het verschil tussen warm en koud water)

Alvast bedankt voor de geschreven info en karakter van dit forum...iss zo een beetje als het belgisch weertje...UP & DOWN (hihihi)!

Heb sinds 4 jaar een ACV aan zee zonder enig probleem

Voor de prijs hoef je het ook al niet meer te laten

een Intergas met sanitair warm water kost zo'n 1.250 € excl BTW voor condensatietechnologie, dus . . .

Ben van plan om mijn oude gasketel 20 jaar oud te vervangen door een condensketel. Heb offerte gevraagd maar lijkt me duur voor een condenserende ketel Remeha Quinta 35 C verwarming en warm water celcia 20 prijs voor de ketel zonder btw 2.489,00 @ volgens de website is het maar 2.027€. Waar ligt dat prijsverschil of heb ik me vergist ?

hallo, wij zijn van plan om onze bestaande mazout ketel te vervangen door een Baxi condensatieketel...
heeft iemand ervaring met zulke ketels of die voldoen, er voldoende services is na verkoop en vooral dat de kwaliteit goed is...
maw, is het aan te raden om een ketel te nemen van het merk Baxi?

alvast bedankt voor jullie antwoorden, ervaringen,...

Peter

Na een paar jaar volgen van de evolutie lijkt de droomketel er dan toch commercieel aan te komen. (Naast de Sunmachine, maar da's een ander verhaal)

De WP op gas lijkt het niet te halen, al zijn de onderzoeken in Duitsland nog bezig. (Veuillemier principe, tot 168% rendement)

Wat er wel schijnt commercieel door te komen is de WKK, met terugvoer van de electriciteit naar het net.

"HRe-ketel krijgt 10 miljoen euro subsidie voor leertraject
Apeldoorn, 23 april 2008 - Minister Maria van der Hoeven heeft de Stichting Slim met Gas 10 miljoen euro subsidie toegezegd om het leertraject met HRe-ketels in gang te zetten. Het geld zal tot 2010 worden gebruikt voor met name de financiering van pilotprojecten met circa 10.000 van deze ketels. Voor de commerciële marktintroductie heeft de sector nog eens 70 tot 80 miljoen euro subsidie gevraagd. Hiervoor heeft Van der Hoeven nog niets toegezegd. Wel zei de minister in haar toespraak dat de 10 miljoen 'een mooi begin' is."

"Niettemin is Remeha van mening dat er sprake is van een onomkeerbaar proces. Remeha verwacht vanaf najaar 2009 op behoorlijke schaal de HRe®-ketel op de markt te brengen. In eerste instantie in Nederland, maar daarna zullen ook Engeland, Frankrijk en Duitsland volgen"

Ze weten dat de Belgen hierin ver achterlopen wellicht.

Meer lezen bij: http://remeha.buyways.nl/hre/index.php?id=214

en bij: http://www.vsk.nl/sites/bezoekers_vsk_nl/nl/page.asp?nav_id=25068

ketel van Ferroli is waarschijnlijk de Econcept of de Optimax, brochure kun je vinden bij " Econcept 35C"

@berre11

Ja het is de Ferroli Optimax 25-35 C brochure.

Ik denk aan de Optimax 25 C (het duidelijks op de UK site, de IT site noemt alles anders, maar Econcept Kombi is er wel) .

Met de Romeo klokthermostaat (moet die op de Nederlandse site zoeken, niet te vinden in IT). Met zijn eigen WAR. In de papieren folder staat dezelfde in foto (Opentherm gebaseerd)

Storend, die onduidelijkheid.

Bernard

Volgens mijn bescheiden mening kan je met een gewone cv instalatie van over 20 jaar evenveel uitsparen als met de nieuwste modellen alles door alles handmatig en doordacht te regelen ik vertel je later nog wel hoe ....

Bernard@
Eerst en vooral ben ik van mening dat al die gesofistikeerde automatische regelingen uit den boze zijn ,wat mij betreft althans.Ik regel liever alles manueel,dan heb ik het ook volledig onder controle.Ik werk net als jij met een conventionele gasketel van Bodurus 18 jaar jong plus een volledig op zichzelf draaiende gasboiler 130 l inhoud, nooit enig probleempje mee ondervonden en gaat volgens mij nog pak weg 15 jaar probleemloos blijven draaien, ik heb een slecht geisoleerde woning.Ik stel de kamertemperatuur living in op 18 graden en dit dag en nacht, en pas mij aan deze temperatuur goed aan, de keteltemperatuur kan ik gemakkelijk op 60 graden instellen in zeer koude perioden -6.Heb ik nu toch snel warmte nodig 22-24 in een kamer ,voor een uurtje of zo badkamer enzv.., draai ik eerst alle radiatorkranen dicht behalve in de te verwarmen kamer natuurlijk , na 5 min draai ik de radiatorkraan daar ook dicht , de radiator blijft daarna nog 3 kwartuur gloeiend, en kamer wordt dus meer dan voldoende opgewarmd, zo heb ik al de juiste warmte waar en zo lang ik ze nodig heb.Ik geloof nooit dat er een modern systeem van verwarming, hoe vooruitstrevend ook bestaat, die besparender en efficienter zal draaien dan mijn huidige installatie, zoals ik die gebruik, en zeker niet als je de investeringen hiervoor nodig in acht gaat nemen , want hoe gesofystikeerder de apparatuur, des duurder ,voila...Ik wacht dan ook totdat iemand mij kan bewijzen dat ik goedkoper af ben met een nieuwe moderne installatie, condenserend ,modulerend, WAR enzv... ook al worden er belastingverminderingen ,premies enzv .. uitgedeeld.....

jacky dewinner

op zichzelf draaiendegasboiler ,dure zaak als het nog met een open schouw is constante koeling

al die maatregelen zullen u zeker besparen
maar u vergeet wel dat u nog altijd energie nodig heeft om het warm te krijgen
en een moderne ketel zal toch vlug 25A30%zuiniger zijn

ook vind ik die toestanden met WARen zo over dreven,want stookt men zoals voorgeschreven door de fabrikant 40a 45 graden haalt men 98%rendement
of u dan een buiten voeler of wat dan nog heeft gaat u uw rendement niet met procenten kunnen op drijven

 

Bij mij zegt mijn instalateur die mijn huidige ketel +/- 32 jaar oud ook beter zou wegdoen een Valliant ketel van +/-40.000 Kal. en daarbij ben ik nog in het bezit van een 6tal oude doorstromer van 17 liter van merk Junkers.( nog zo geen oude). Ik zou dit er op een 3 tal jaar er uit hebben??????. Nu heeft deze man mij een Buderus GB162T10 voorgesteld zo dat ik alles kan voorzien van één wandketel. Nu is mijn vraag of deze wandketel zwaar genoeg is met zijn 30Kw daar ik de omrekening niet ken. Ook zie ik de  GB162T40S beter zitten daar deze een geintegreerde boiler heeft van 40 liter in plaats van 10 liter bij de T10. ( Ik heb een regendouche die wat meer warm water kan gebruiken ).

Zou dit een goede ruil zijn en zwaar genoeg of zijn er betere????