Isoleren in nieuwbouw van binnen uit.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zie in Frankrijk dat er huizen worden gebouwd met rechthoekige betonblokken. Deze blokken hebben rechthoekige verticale kamers. De wanden van de blokken zijn ongeveer 2 of 2,5cm Tegen deze blokken worden aan de binnenzijde van de woning EPS platen van ik schat een 12 cm dikke EPS geplaatst. Deze platen, vloer tot plafond hoog, zijn aan eenzijde voorzien van een gipsplaat met alu.damprem. De platen worden met een poeder lijm die met water aanmaakt op de holle blokken gelijmd. Flinke moppen en ongeveer 6 per/m2. Het is een snelle en strakke methode.
Maar isoleren van binnen uit?
*wgb*

Reacties

volgens mij 2 problemen:
oververhitting in de zomer want EPS buffert geen warmte en kans op vocht tussen muur en eps omdat EPS plaat niet hygroscopisch is.

langs binnen isoleren gaat wel met natuurlijke producten , maar deze zijn duur.

Langs binnenzijde isoleren lijkt me (bij nieuwbouw) niet zo'n goede methode.
Voor renovatie (geen isolatie) kan het nog, als 'laatste' redmiddel, maar je verliest een groot voordeel (toch als je met zwaar metselwerk zit), dat je 'thermische' massa verliest. Die is bijzonder belangrijk voor het accumuleren van warmte en het buffer van de binnentemperatuur. Bij isolatie langs de binnenzijde verlies je dit.
Ook een probleem met het wegwerken van koudebruggen ter hoogte van vloeren & plafonds.
Isolatie langs buitenzijde is zoveel makkelijker (goedkoper) en beter.

Je mag een huis dat gebouwd wordt in Zuid-Frankrijk (?) niet vergelijken met een huis hier in het natte en koude noorden...
Oververhitting in de zomer ? Ze leven buiten in de zomer...
Zachte winters ? Dan zal de 12 cm EPS ruim voldoende zijn.
Vochtproblemen ? Hebben ze ginder nog nooit van gehoord...
Je moet alles vanuit het juiste perspectief bekijken, maar ik zou er hier niet op die manier aan beginnen.

Sorry ik vergeet te vermelden dat deze huizen in de Franse Alpen worden gebouwd het is daar 730 m hoog. Dus geen zachte winters. Ik zie dit en ik denk die Fransen zijn toch niet van gister.
*wgb*

Dus oververhitting geen probleem, 's nachts koelt het meer dan voldoende af en op 730 meter is het zowiezo al iets koeler.
Als alle nieuwbouwhuizen in België met 12 cm isolatie zouden gebouwd worden, zouden de energieverkopers groen lachen.
Maar toch maar niet isoleren van binnenuit in ons klimaat !!!