warmtepomp, lucht of aardwarmte?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal, Ik´heb al heel veel gelezen op dit forum en al veel info opgevraagd bij leveranciers. Ik ga een grote vierkantshoeve verbouwen tot een grote hoeve woning (voor mij) en 2 woonhuizen (voor verhuur om alles te kunnen financieren). Er is hier geen aardgas. Alles wordt vernieuwd, nieuw dak (unidek 3 k/w) geisoleerd glas en nieuw geisoleerde muren. Ik wilde 2 of 3 warmtepompen plaatsen maar krijg allerlij tegenstrijdige adviezen van de leveranciers. De ene zegt: 1 centraal systeem voor alle huizen. De andere zegt 3 standaardsystemen. De ene zegt: die regio (oudenaken) is niet geweldig voor een vertukale boring. De volgende (Nordic) adviseert een lucht warmtepomp. Hoe meer ik lees en navraag hoe grote mijn twijfel wordt. Lucht is veel goedkoper, boren is duur. Toch lucht, of toch boren of een combinatie? Ik kan een net van 300 m3 aanleggen. Weet iemand een rekenmodule om dit uit te rekenen? Vloeroppervlakte is ca 800m2. In de slaapkamers wordt nauwelijke verwarmt. Omdat mijn vrouw daar laminaat wil hebben denk ik aan wandverwarming ipv vloerverwarming. Is eenvoudig en staat toch bijna nooit aan. Wie helpt mij wat verder?

Reacties

Hallo Rob,

Misschien ben je dit al tegengekomen, maar je hebt inderdaad verschillende systemen van warmtepompen. Ikzelf ben ook met het vraagstuk bezig om al dan niet een warmtepomp te installeren en deel graag mijn bevinding met je.
Eerst en vooral zou ik (persoonlijke mening) gaan voor apparte systemen. Als je stukken krijgt aan een centraal systeem ligt het hele boeltje plat: je eigen huis en de verhuurwoningen.
Qua warmtepompen hangt het een beetje van de woningsituatie af: je kunt bijvoorbeeld een warmtepomp nemen die energie van zijn omgeving onttrekt. Deze plaats je dan in wat je een koele berging wil en waar dus je diepvriezer en andere elektrotoestellen (wasmachine, enz) draaien en aldus wamrte produceren. De warmtepomp neemt de warme lucht op en koelt hierdoor de omgeving af.
Indien je gaat ventileren kun je een aardwarmtewisselaar in je tuin installeren en die ook op je warmtepomp aansluiten.
Ikzelf heb van in het begin een water/water warmtepomp moeten uitsluiten. Het oppompen van water zou geen probleem zijn, maar het terug wegpompen ervan in de zware Haspengouwse leemgrond zou een ander paar mouwen zijn.

Nogmaals: het kan zijn dat ik je hier niets nieuws vertel, maar je weet maar nooit. Mijn voorkeur voor onze situatie gaat uit naar een lucht/water warmtepomp. Voorstellen die we kregen waren Buderus en Viessmann. Hoe dan ook: goedkoop zijn deze mooie technologiën niet.

Een laatste item om eventueel te overwegen: gisteren las ik op dit forum dat zodra je warmtepomp een COP van meer dan 2,5 hebt je per definitie goedkoper stookt dan met gas.

Groetjes,

Rik

M.b.t. warmtepompen kan ik je geen advies geven maar ze werken op elektrisch neem ik aan aangezien je geen aardgas hebt. Waarom zou je dan niet gewoon elektrische vloerverwarming nemen. Speedheat vloerverwarming geeft zeker een hoger rendement dan luchtverwarming. Denk dat het verstandig is de (aanschaf-)kosten in elk geval eens tegen elkaar af te wegen. Kijk eens op www.speedheat.nl voor meer info of bel 0900-4015001 voor uitgebreide info en een vestiging bij u in de buurt. (ze zitten door heel NL)
Het is zo dat in slaapkamers veelal nauwelijks verwarmd hoeft te worden, maar wandverwarming geeft een slecht rendement. Waarom geen Speedheat vloerverwarming onder het laminaat? Dat is echt geen probleem. Een laminaatvloer warmt zeer snel op en als je het dan eens nodig hebt (ziekte?) wil je wel dat je slaapkamer comfortabel warm wordt. Succes met je beslissingen.

Rob,
Dit artikel uit de PZC wil ik toch ook nog even onder je aandacht brengen:
Hoezo een energiearm huis?
2007-05-31 In de Provinciale Zeeuwse Courant stond onlangs een ingezonden brief die we jullie niet willen onthouden:
Wij hebben zo'n energiearm? huis, eentje met warmtepomp in de wijk Ouverture in Goes. Volgens Delta verbruikt een gezin met 2 kinderen op jaarbasis 2500 kwh aan stroom. Deze warmtepomp gebruikt alleen al 3500 kwh op jaarbasis (600 ? 700 euro), af te rekenen aan Delta. Aan Essen mogen wij voor de opgepompte warmte 12 x 120 is 1.440 euro betalen. Totaal ruim 2.000 euro. In onze vorige woning betaalden wij voor gas (cv en warm water) 600 euro per jaar.

Hoezo energiearm, terwijl het niet eens echt winter is geweest. Een reactie zou kunnen zijn: de warmtepomp eruit, weer een cv en 1.400 euro minder kosten. Helaas, er ligt in de wijk geen gas.?

Rob,
800m2 verwarmen is redelijk veel, tenzij niet alles verwarmd moet worden.
Ikzelf heb alle systemen de revue laten passeren (k ben een techneut) alvorens te beslissen wat wijzelf zouden installeren en het is uiteindelijk een lucht/lucht systeem geworden én géén boring. Boren is duur en diverse verhalen (toch wel met een korrel zout genomen) spreken over slechte boorputten, boorputten met niet verwachte resultaten maar ook dat het kwaliteit van het water zo aggresief is dat pompen het niet lang uithouden.

Om even proberen te resumeren wat ik in 2003-2004 kon terugvinden:
-) vloer, plafond en wandverwarming zijn eerder om te warmen en minder om te koelen (mogelijkheid tot condesproblemen);
-) geluid is een storende factor, ondertussen zijn de aanbevelingen < 30db, maar voor de slaapkamer zou ik toch opteren voor < 26db;
-) buitenunits (lucht) > 5 (2007) toestellen zijn beperkt verkrijgbaar in particuliere systemen (wel in bedrijfssystemen, echter binnenunits zijn duurder);
-) ervaring met lucht/lucht invertorsysteem is prositief te noemen en goedkoper dan geschat;
-) VFV of VRF systemen zijn in kleinere woningen overkill;

Gezien uw bestemming van de verschillende onderdelen zou ik opteren voor 3 afzonderlijke systemen of een VFV of VRF systeem. Immers het ene gebouw kan koeling nodig hebben, het andere verwarming. Een VRV of VRF is dan alles samen in 1 systeem en met de mogelijkheid van recuperatie van warmte indien dit voorkomt. Indien je kiest voor afzonderlijke systemen dan kan elke unit zorg dragen voor zijn eigen verbuikskosten.
VRV/VRF bestaat in een systeem met gas als medium of met water als medium (warm/koud).
Hiermee heb je natuurlijk nog geen warm tapwater. Indien je op een lucht/water systeem overstapt dan heb je al enkele systemen (met dan binnenconvectoren) waarbij je kan warmen of koelen en ook warm tapwater kunt aanmaken. Ideaal is natuurlijk woonunits met lage warmtecapaciteit want dan zou je ook ipv 'normale' warmtepompen een luchtventilatiesysteem kunnen kiezen per woonunit, die zorgt voor ventilatie met passieve warmterecuperatie aangevuld met een beperkte warmtepompunit in de ventilatie die instaat voor naverwarming/koeling én warm tapwater.

Al bij al een goedkope oplossing zal het niet zijn, gezien de 3 woonunits. Boren is zoals je aanhaalt heel duur en vermoedelijk is je buitenoppervlakte te beperkt voor de op te warmen binnenoppervlakte. Lucht als warmtebron is goedkoop kwa installatie, iets duurder in gebruik. Hou ons op de hoogte.
Marc

Dat laatste bericht is juist waar ik mij zorgen om maak. Hoe kun je goed berekenen wat je bedrijfskosten zijn?

Na alles wat ik gelezen en gehoord heb tendeer ik naar de volgende oplossing:

Ik kan dus niet kiezen voor gas (helaas!) Mazout of stookolie vindt ik een ramp (is soms op, je moet ene lelijke tank ergens plaatsen enz)

Dus:

3 x warmtepomp lucht (heel veel goedkoper dan water of aarde in aanschaf). Niet te zwaar want daar zijn ook weer hele tegenstrijdige berichten over. Bij de ene rekenmodule heb ik 17-20 k/w per huis nodig, de ander zegt: 8 k/w is toch voldoende). Ik tendeer naar de Warmtepomp van Nordic, die bieden een all-in-one systeem aan voor ca 5500. Ik krijg nog korting omdat ik er 3 nodig heb.

In de beide huurhuizen overal vloerverwarming. In de slaapkamers overal electrische vloerverwarming. (deze verwarming gebruik je vrijwel nooit, reageert snel en is goedkoop in aaschaf en installatie en is ene prima aanvulling op de warmtepomp. De warmtepomp gebruikt bij koud weer toch ook een electrische naverwarming!)

In mijn grote hoevewoning plaats ik ook nog een antieke allesbrander, dit vind ik vooral mooi en aangenaam, maar kan ook als bijverwarming dienen. Wellicht plaats ik die in de huurwoningen ook. Daar ben ik nog niet uit.

Ik nodig iedereen uit om hierin gaten te schieten. Doe ik nu iets doms of? Ik wil graag ecologisch werken, alles hoeft niet op de goedkoopste manier maar ik wil achteraf niet met enorme energierekeningen blijven zitten.

Bedankt Marc, we schreven ons bericht gelijktijdig. Je onderschrijft mijn bevindingen, tenminste dat denk ik.

Blijft de keuze voor het apparaat.

"Ideaal is natuurlijk woonunits met lage warmtecapaciteit want dan zou je ook ipv 'normale' warmtepompen een luchtventilatiesysteem kunnen kiezen per woonunit, die zorgt voor ventilatie met passieve warmterecuperatie aangevuld met een beperkte warmtepompunit in de ventilatie die instaat voor naverwarming/koeling én warm tapwater."

Ik heb me nog weinig verdiept in het ventilatiesysteem. Wat is daar zinvol zonder overdreven duur uit te zijn?

Loont warmte-recuperatie?

Aanvulling: ik wil graag lucht/water omdat ik vloerverwarming ideaal vind.

Lucht/lucht lijkt mij niet ideaal (geluid -geen vloerverwarming)

Kun je overigens de luchtinlaat van een lucht/waterwarmtepomp ook laten varieren?

Ik wil de warmtepomp in de zomer ook gebruiken om een zwembad mee te verwarmen. Het zou ideaal zijn als hij dan bij warm weer de warme lucht aan het huis zou onttrekken.

warmtepompen en boringen..

naast ons gaan ze ook bouwen en die werkt met een warmtepomp een aantal weken geleden zijn ze de putten komen steken en hebben ze daar al de nodige buizen ingestoken. Nu als ik deze putten bekijk dan komt de warmtepomp bij dit systeem niet in aanmerking met het grondwater. Er zitten per put 2 lussen in op 75 meter diepte. Ik vermoed dat de warmtepomp aldaar werkt met een soort van warmteuitwisselingseffect.

Kent iemand zulke systemen..

Kurt
Je hebt warmtepompsstemen met als "bron":
-) lucht
-) afvoerlucht
-) grondwater
-) grondwarmte (horizontaal of vertikaal)

het systeem lijkt me een grondwarmtesysteem vertikaal.
De grondwarmte kan opgepikt worden door gs of glycolwater als overdrachtsmiddel te gebruiken.

rob

vloerverwarming met elektrische matten of lage temp stralingspanelen voor slaapkamers lijkt OK. Let wel dat sommige mensen (huurunits) warmte willen zien vooraleer ze het willen voelen.

In 2004 was er geen VRF/VRV systeem dat ook warm water leverde, misschien nu wel en dat zou aan al uw eisen tegemoet komen. Echter moet alles gekoppeld zijn?

Veel zal afhangen van hoeveel centen je wil uitgeven en hoe je wilt inspelen op moderne technologie. Luidop denkend met recente technologie
Je zou de woonunits kunnen uitrusten met lucht/lucht warmtepomp (stille type) 2, 3 of 4 lokalen volgens keuze, deze toestellen worden op het internet voor zelfinstallatie aangeboden aan goedkope prijzen (2 unit 900€ in warmtepomp uitvoering), je kan de warmwatervoorziening uitrusten met een pellet (of multi) brander die ook elektriciteit opwekt. Met deze laatste kan je ook het zwembad warmen en tijdens dat dit gebeurd maak je elektricitiet. Wil je nog een stap verder gaan kan kan je eventueel nog wat radiatoren (wand, plafond of vloerverwarming) in woonruimtes (enkel living) voorzien voor de koudste dagen.
Onder multi-brander versta ik niet een allesbrander maar een systeem waarbij je brandertype kunt kiezen (en later eventueel een ander type op zetten)
Om op een andere vraag te antwoorden, mijn invertorsysteem heeft geen elektrische ontdooing, hiervoor wordt de warmtepomp gebruikt (benodigde energie via COP warmtepomp)

luchtinlaat laten varieëren begrijp ik de bedoeling niet, verklaar nader aub.

Ik ben plafondverwarming gewoon (gezien mijn zonnepanelen)en heb geen hinder of een slechter gevoel met mijn luchtverwarming.

ventilatiesystemen voor totaalverwarming komt slechts recent op gezien de LEW. Het is een mechanisch verluchtingssysteem met WTW eventueel aangevuld met AWW én actieve warmtepomp voor de restwarmterecuperatie/luchtnaverwarming mogelijks gekoppeld met een boiler voor warm tapwaten (een hele boterham). Vermoedelijke prijs is wel rond de 8000€ ex installatie maar het is all-in (spijtig zonder zwembadverwarming) .

Lucht/lucht-warmtepomp?

Goedkoop in aanschap maar ik zou het zelfs niet overwegen...
Een voordehandliggend probleem lijkt mij hetvolgende:
Als het koud is wil je verwarmen. Je compressor zal m.a.w. heel veel werk hebben (lees elektriciteit gebruiken) om de koude lucht warm te krijgen.

In de zomer is het probleem uiteraard net omgekeerd en ga je de warme buitenlucht als koudebron gebruiken.

Resultaat: een lage COP en dus veel elektriciteitsgebruik (dus op termijn DUUR)

@Tomasz
Een terechte opmerking van iemand die zo'n installatie niet heeft.
Ons verbruik sinds 3/11/2006 voor koelen en warmen van 100m2 met een inverter lucht/lucht warmtepomp met een COP van 4,4 is tot 5/8 gemeten 331,79€.
Stel nu nog dat je een water/watercombinatie zou nemen met een COP van 5,5 allée afgerond 6 dan zou je 88€ kunnen besparen. Met dit prijsverschil aan besparing kan je nooit de meerkost van de installatie betalen (warmtepomp) en de kosten voor een boorput daar spreek ik nog niet van in de berekening, maar gezien ik dit niet heb is dit een cijfer van internet, bedragen 4.500€ (ipv boring captatienet 2.700€)

Let wel ik spreek over de ervaring met een invertertype en die gaan niet over de toonbank voor een doe-het-zef-supermarktprijsje (aan/uit modellen)

Ik heb zopas eenzelfde systeem als marc laten installeren. Over het verbruik kan ik nog niet veel zeggen (na 1 dag Maar de aankoopprijs is idd een héél stuk lager dan een water/water-type. Voor 4 binnenunits + 1 buitenunit (met mogelijk nog 1 extra binnenunit) volledig geïnstalleerd, was de kostprijs €6500 ex. Als je een water/water-systeem wil leggen: boring + warmtepomp + vloerverwarming = min. €15k a 20k

Binnen 5 á 10 jaar laat ik nieuwe binnen/buitenunits plaatsen met een véél beter COP dan de huidige water/water-systemen!

Ik begrijp niet waarom ze de premies voor zulke systemen hebben afgeschaft. Waarschijnlijk door de profiteurs die goedkoop een airco laten zetten hebben...

ps: aangezien ik nu met lucht-verwarming werk, gaat mij BV beter renderen, itt vloerverwarming waar de warmte vooral in de onderste laag van de kamer zit.

@ marc

Wat is een invertotype warmtepomp?

@WinVD
Idd ivm kostprijs, mijn installatie met 4 units (toen het max aantal) kostte in 2004 7.600€ incl.
De manier van stoken, wanneer wat aanschakelen en wanneer uit en het dagelijks programmeren zal je waarschijnlijk nog eigen moeten maken.

@Tomasz
Een invertor of invertertype dient om volgend fenomeen uit te schakelen:
Bij een normale verwarming schakelt de warmtepomp in indien te temp te laag is en uit wanneer de temp bereikt is. Dit noemt men de aan/uit-mode. Nadeel van de oudere generatie warmtepompen is dat die startstroom redelijk groot is waardoor het verbruik dan ook hoog is.

Bij een invertertype wordt de compressor van de warmtepomp in toerental geregeld (binnen bepaalde grenzen) om de juiste hoeveelheid warmte te produceren die nodig is (afhankelijk van 1,2,3,4 of zelfs soms 5 binnenunits). Gezien het concept zijn de startstromen klein en wordt er minder aan/uit-mode gebruikt. Aan/uit mode komt wel voor indien je héél weinig moet bijwarmen en de warmtevraag lager is dan de minimumcapaciteit bij laagste toerental.

Ik heb er nog geen ervaring mee maar de slijtage zou groter zijn bij hoog toerental dan bij dubbel zoveel tijd bij half toerental (bvb).

Inverter is een beetje als een modulerende gasketel waarbij de hoogte van de vlam geregeld wordt.

Nog een voordeel van die invertertypes is dat zij de warmtepomp gebruiken om te ontdooien en inderdaad nagemeten, verbruikt kwasi niets tijden de-icing.

@marc

Ik denk dat dat idd nog wel enige tijd vraagt om de juiste instellingen te vinden.

In welke kamers heb jij de units staan? En wanneer laat jij ze in/uit-schakelen? Gebruik je de "aanwezigheidssensor"? En op welke temperaturen draai je overdag/snachts?

Heb jij een dubbel-tarief-teller? Hoeveel is de verhouding dag/nacht(weekend)? Ik heb nu nog een oude enkel-tarief-teller en twijfel er aan om die te laten vervangen door een dubbel of gewoon enkel maar verzwaren (en bij ecopower afnemen)

@WimVD

ja ik heb een dubbeluurteller. Verhoudingen:
2006-2007: 43%dag
2005-2006: 50%dag
2004-2005: 70%dag

Let wel 2004-2006 is weekenddagen dagtarief, terwijl dit nu nachttarief is! Het eerste jaar was de instelling meer die van een normale verwarming waarbij er altijd verwarming was.

De keuken-living kan mits schuifdeuren een open-keuken zijn of een afzonderlijk lokaal.Bureau en slaapkamer zijn altijd manueel. In de slaapkamer wordt dagmode gebruikt voor snel reageren en home-leave staat op ultra stil.

Gezien in het tussenseizoen (temp >15° buiten) de aan/uit mode frequent durft voor te komen wordt enkel verwarmd op het ogenblik dat iemand binnenkomt manueel aanschakelen. Living en keuken hebben de aanwezigheidssensor en die wordt gebruikt.

Eénmaal de buitentemp zakt onder de 10° dan wordt er overgegaan naar programmatie:
Keuken een half uur vóór gebruik tot bij vertrek met sensor.
Living wordt verwarmd vanaf 15u30 (buitenunit staat op westkant). Open-keuken bij vertrek s morgens. Op woensdag manueel aanschakelen.

Eénmaal vriestemp dan is de programmtie anders:
keuken 4u30 met sensor tot vertrek en 's avonds manueel, living home-leave mode à 19° sensor (voor de niet kenners is dit 17° tot iemand binnenkomt). Open-keuken bij vertrek s morgens.

Weekends, zal waarschijnlijk bijgeschaafd worden door het nachttarief tijdens dag:
>15° opstarten keuken zoals op weekdagen (maar wij slapen langer) open-keuken zodat ook living op temp komt. manueel living opstart.
<5° Living op home-leave 19° met 'open keuken' en opstart keuken zoals tijdens weekdagen.

Bij koeling slaapkamer temp 25 of 24° niet lager of ontvochten. Living wordt enkel ontvochtprogramma gebruikt, uitzonderlijk koelen tot 26°

gebruik units:
keuken: tot 8u 23°, open keuken vanaf 16u30 (woensdag vanaf 12u30) 21° tot 21u
living vanaf 16u30 temp tot 18u 21°, living van 21u tot 23u 22à23°;
Bureau: van 6u30 tot 7u30 en 17u tot 22u: 21°, weekends 7u-20u;
Slaapkamer: van 23-6u 18-19° ter ere van de koubloedige dame.

Amai, nen hele boterham!
Dat ga ik toch allemaal eens goed moeten lezen...
En zelf iets proberen uit te werken tegen dat de koude dagen eraan komen. Nu draaien ze gewoon "niet", 't is warm genoeg zonder

Heb aandachtig de polimiek rondom het thema gevolgd .
Maar kan iemand mij helpen met info of advies:
Ik verwarm met mazout.(helaas) Mijn brander maakt denkelijk gesloten watercellen warm en stuurt de daarvan bekomen luchtwarmte via ondervloerse kanalen naar vloerroosters. Systeem dat toch goed werkt.
Aangezien de brander aan vervanging toe is ,is het moment gekomen ,om zich te beraden over een goedkoper systeem.
Heb in Spanje gewoond en had daar airconditioning met 3 buitenunits en 8 binnenunits , die het ganse jaar draaiden. (In de winter is het daar ook goed koud en in de zomer stikheet.)
Daardoor lijk ik gewonnen voor een lucht/lucht warmtewisselaar, die ik echter zou willen aansluiten aan het bestaande kanalensysteem. Wat er moet gebeuren met de inlaatroosters in living en hal (geen tegels meer) weet ik niet.

Hallo Rob,

ik zal zeker het nut van een warmtepomp niet in vraag stellen, maar wil toch even een alternatief voorstellen.

Indien je zou opteren voor 1 systeem voor de 3 woningen (wat zeker zijn nadelen heeft, ook qua afrekening), dan kan je overwegen een pellet c.v. te plaatsen. Je hebt duidelijk de ruimte voor een grote opslagplaats. En een pellet c.v. is duur. Maar een c.v. met een drie keer zo groot vermogen kost nauwelijks meer dan eentje met een klein vermogen. Voor de 3 woningen kun je dan ook je groot buffervat (dat nodig is voor een pellet c.v. optimaal te gebruiken) optimaal gebruiken. Het nut neemt toe met het aantal verschillende verbruikers, en het hoeft zéker niet 3 maal zo groot te zijn: gewoon die 1000 liter behouden. Op je vierkantshoeve zul je vast ook wel een zuidgericht dak hebben. Daar kunnen thermische zonnepanelen op (evt in de toekomst voor belastingsvoordeel). Ook hier is het nut groter dan bij 1 gezin: de warmtevraag bij 3 gezinnen is beter gespreid. Dit zorgt voor een betere benutting van de opbrengst van de pannelen.

De investering (distributie en verwarmingspunten niet inbegrepen) zou dus nauwelijks duurder hoeven te zijn (afhankelijk van de grootte van de zonnepanelen die je kiest) dan die van een normale installatie. Maar de stookkost zou laag zijn door de keuze van je brandstof.

Wat je ook kiest, succes ermee.

Jurgen

a)Waarom een warmtepomp : omdat je grosso modo voor elke verbuikte kW er 4 kW warmte in de plaats neemt en slechts voor 1 kW betaalt

b) waarom geen lucht/lucht of lucht/water : er zijn geen subsidies voor en geen fiskale aftrek, doch wat nog belangrijker is : op het moment dat je de meeste warmteopname nodig hebt (als het vriest) is er het minst warmte in de lucht aanwezig en het minst rendabel uit te trekken. Fabrikanten lossen dat dan op met een rechtstreekse electrische weerstand erin te voorzien voor d everwarming (zie je de kilowatts verbruik die dagen erdoor draaien ?

c) waarom wel water/water ? ik heb gekozen voor een horizontaal captatienet op 185 cm diep voor de inkomend eleiding en 125 cm voor de afgekoelde leiding die naar buietn komt.
Begonnen met de kraanman om 8 uur en samen met mijn vriend lag de 1400 meter '14 rollen van 100 meter) sectie 25 mm er dezelfde dag om 14u30.
Kostprijs inclusief buizen : 2.200 €
Een warmtepomp van Hiseer kost zo'n 2000 à 2500 € + BTW en je hebt nog wat collectoren en installatiekost.

's Zomers gratis passieve koeling via alleen twee minuscule circulatiepompjes (45 Watt samen) die draaien (ook van belang bij de opwarming van de aarde ! !) en het geheel wordt gesubisieerd EN met premies EN met fiscale aftrek.

Waarom zou je nog twijfelen ?

Uiteindelijk heb ik ontdekt, dat mijn mazoutbrander geen watercellen verwarmt, docg gewoon de lucht. Aangezien de lucht door de grote hitte te droog wordt is er een verdampingstoestel aan verbonden.(dat niet mer werkt)
Van te droge lucht hebben we in huis geen last, dus deert het niet en schakel ik ook een eventuele ontwikkeling in dit apparaatje uit. Dit alles als bijvoegsel aan mijn eerder vraag.
Andere zaak, gelukkig subsidieert men in Belgie wèl en zowel de netstroombeheerder, de gemeente de fiscale aftrek en de lagere b.t.w. (6 procent) wakkeren de goeie burger aan.

Wij hebben net verbouwd, alleenstaande hoeve en hebben na een heel lange zoektocht naar informatie en reacties gekozen voor lucht-water Daikin Altherma, met vloerverwarming. Is qua prijs en rendement het meest interessante. Onze zoektocht heeft MAANDEN geduurd en verschillende keren dachten we de juiste oplossing gevonden te hebben... Dus, informeer heel goed zodat je zelf ook overtuigd bent !!!
Tevens hebben we goed geïsoleerd, hebben we balansventilatie waarop we op termijn canadese put op aansluiten.
Of het allemaal een goede keuze is moeten we nog ondervinden, we zijn pas verhuisd. Maar qua service en installatie hebben we tot nu toe geen klagen.

Dag Heidi,
Wij moeten ook dringend beslissen over onze warmtepomp. Met welke leverancier hebben jullie gewerkt?

Saskia, ik weet niet waar jullie wonen, maar wij wonen in West-Vlaanderen en hebben met een sanitair firma uit Oostende gewerkt.

Wij gaan een lucht-water warmtepomp installeren van General.
Ze hebben nu hun "air-2-water" reeks.

http://www.avu-bv.nl/download/A2W%20catalogus08-09.pdf

Dit voor VV beneden, overgedimensioneerde radiatoren boven en sanitair warm water.

Ik ben er van overtuigd dat dit een goed systeem is.
1 van de komende weken zullen we zo'n installatie in werking kunnen zien.

Installatie bij ons is voor september - oktober 2008.

Als er plaats is in uw tuin voor een horizontaal captatienet dan zou ik geen moment twijfelen. Warmtepompen op lucht zijn vreselijk inefficiënt. Alle fabrikanten geven getallen voor de COP die veel te hoog zijn. Deze worden slechts uitzonderlijk gehaald en mogen absoluut nooit gebruikt worden om een energetische balans te maken, laat staan voor een financiële studie. Feit is dat de grond altijd sterk naijlt in temperatuur ten opzichte van de buitenlucht en dus is het temperatuurverschil tussen binnen en grond per definitie altijd het kleinst wanneer je dit het meest nodig hebt. Bij luchtwarmtepompen zijn de temperatuurverschillen altijd veel groter en de COP dus altijd slechter. Bovendien is de COP per definitie slechter wanneer je je huis wil koelen. Dit moet in de berekeningen ook opgenomen worden. Ik zie hier niemand koeling meetellen maar eens je zo'n systeem hebt kan ik je garanderen dat het zal koelen in de zomer (Oké, vandaag duidelijk niet...) tenzij je al in een passiefhuis woont of zo...
Wie serieus is over energie studeert eerst een beetje en luistert niet naar verkopers. Echte info vindt je hier: http://www.ideg.info/ Heb les gekregen van Willy Van Passel op het De Nayer Instituut: hij is de absolute warmtepomp-guru in België. Een schat aan informatie met echte langdurig geteste toestellen.

Nevermore,

Waar hebben jullie die installatie van General gevonden? Kan je me eventueel jullie installateur doormailen?

Alvast bedankt,
Bruno

Wij zijn onze woning uit 1904 aan het renoveren en het uitbreiden tot een lage-energiewoning. Door hierin ver genoeg te gaan kunnen we het lage-energiesysteem van Viessmann gebruiken (Vitocal 242-G). Dit is een combisysteem, zonneboiler + warmptepomp met een maximaal vermogen van 9,6 kW. Het is een grond-water systeem en we hebben een captatienet van 300 m².
Deze warmtepomp is vele malen goedkoper dan een doorsnee warmtepomp (water-water of grond-water) voorwaarde is wel dat je tot een sterk doorgedreven lage-energiewoning geraakt.

nog even vermelden dat er voor ons ook geen mogelijkheid was om gas te krijgen.

Ik heb mijn warmtepomp niet zomaar via een verkoper hoor.

Na lang zoeken ben ik bij een ingenieur terecht gekomen die zowel voor de industrie als voor particulieren technische installaties uitwerkt.

Hij doet een gedetailleerde warmteverliesberekening maar bekijkt ook het volledige project (wensen klant, beschikbare nutsvoorzieningen, budget, isolatie, leefgewoonte,....). Hij is wel vooral bezig met alternatieve energie. Maar wil je een mazoutbrander dan werkt hij ook dit voor je uit.

Installeren doet hij niet zelf, hij kan wel het materiaal leveren en eventueel een installateur aanraden.

Z'n site:
http://www.jvhtechnieken.be/

Kijk eens op de website www.altherma.be.

Dit is een oplossing met zeer hoge COP. Enige beperking is dat je met vloerverwarming moet werken.

Gegarandeerd de beste en goedkoopste oplossing.

Hoi,
ik heb de Alltherma van Daikin:seizoens-COP > 4
simpel vroeger 4500 liter stookolie (dit is nu 4000 euro)
nu een 1500 euro aan Elektriciteit voor de warmtepomp.(zwaarste model)
Vanaf volgend jaar met zonnecellen...
Ik haal van de warmtepomp er uit in 5 jaar en met zonnepanelen nog een heel stuk sneller omdat ik via een hypotheeklening kan werken om extra fiscaal voordeel te doen.
Ik had al vloerverwarming; dus ideaal.
Anders wachten tot Daikin zijn CO2 warmtepomp uitbrengt: deze heeft ook goede COP voor hoge temperatuurradiatoren
En ik ben voorlopig uiterst tevreden van de installateur uit Oosterzele.
Peter

Hoi,
ik heb de Alltherma van Daikin:seizoens-COP > 4
simpel vroeger 4500 liter stookolie (dit is nu 4000 euro)
nu een 1500 euro aan Elektriciteit voor de warmtepomp.(zwaarste model)
Vanaf volgend jaar met zonnecellen...
Ik haal van de warmtepomp er uit in 5 jaar en met zonnepanelen nog een heel stuk sneller omdat ik via een hypotheeklening kan werken om extra fiscaal voordeel te doen.
Ik had al vloerverwarming; dus ideaal.
Anders wachten tot Daikin zijn CO2 warmtepomp uitbrengt: deze heeft ook goede COP voor hoge temperatuurradiatoren
En ik ben voorlopig uiterst tevreden van de installateur uit Oosterzele.
Peter

 met deze buitentemperaturen zal je Daikin wel een héél ander resultaat laten zien