Oververhitting nieuwbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Bijna een jaar geleden betrok ik mijn LEW (K30, E64), na nogal wat bouwmiserie. Alle voorzieningen werden getroffen i.v.m. zonwering, oriëntatie e.d. om oevrverhitting te voorkomen. Verder dakisolatie 30 cm papiervlokken, mechanische ventilatie met AWW. De bypass van de ventilator staat standaard ingesteld.

Nu is het al maanden in huis 26° of meer. Zelfs als het 's nachts afkoelt tot 12°. Radeloos word ik ervan.

Zelf denk ik dat het ligt aan mijn buffervat dat in de berging op een centrale plaats staat. In deze berging is het nl. altijd 30°, hoewel het buffervat volledig is geïsoleerd met 10 cm PU. Toch wordt het in de berging dus erg warm.

De architect en de aannemers weten niet waaraan het ligt.

En zelfs als het aan het buffervat ligt, dan zou het 's nachts toch een béétje moeten afkoelen bij de huidige nachten rond 16°?

Ik begin stilaan spijt te hebben van mijn keuzes. Om toch te kunnen slapen ga ik waarschijnlijk overschakelen naar natuurlijke ventilatie (roosters laten boren), en deze zoveel mogelijk open laten staan. Eens zien wat dat geeft.

Weet iemand wat de oplossing zou kunnen zijn.

Groetjes,

Bart

Reacties

toch nog eens controleren of uw nachtelijke bypass wel degelijk werkt.
Indien niet , ga je de nachtelijke , koele buitenlucht gaan "voorverwarmen" met je binnenlucht.

In ieder geval ook eens kijken of je 's nachts wel met een groter vermogen gaat gaan ventileren.

veel geluk.

BartA schreef: “De architect en de aannemers weten niet waaraan het ligt…”

Zou ons dat nog moeten verwonderen?

Lees in die context hoe, zélfs door een ingenieur-architect, op mijn opmerkingen gereageerd wordt:
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1183753938&replies=118

Dirk Bauwens

Bart schreef: “Weet iemand wat de oplossing zou kunnen zijn?”

In ieder geval kun je beginnen met het wegventileren van het huidig overaanbod aan warme lucht in de berging.

Kun je verder niet actief koelen? Op welke manier wordt je woning in de winter verwarmd?

Dirk Bauwens

Een buffervat van 1000l met 10cm PU levert bij een interne temperatuur van 65 graden en ruimtetemperatuur 20 graden toch ongeveer een 4kWh per dag (en in de zomer is zo'n vat eerder 85 graden). Voor een LEW is dat al genoeg om de boel lekker op te warmen. Begin ne keer es met een laagje van 15cm of meer glas/rotswol rond dat vat te doen. Ofwel een bekisting rond dat beest bouwen en vol dumpen met EPS korrels.

Je warmte moet ergens vandaan komen (zeker op zwaar bewolke dagen), ik zou zeker in de bergruimte eens gaan zoeken. Misschien enkele leidingen of aansluitingen die minder goed (of niet) geïsoleerd zijn. (Of andere warmwaterleidingen in huis)

Controleer effectief of je bypass werkt, er moet lucht aan AWW buitentemperatuur uit je luchtinlaten komen.

Kijk ook eens wat je aanvoertemperatuur in de lucht uit je AWW is, deze zou in de zomer nog lager moeten zijn dan de buitentemperatuur.

Staat je ventilatie wel op en op voldoende hoge stand?

Extra roosters gaan je probleem misschien maskeren, maar niet oplossen.

Bart,

als je 's nachts wil afkoelen, moet je je huis daartoe de kans geven. Het is goed geisoleerd, hoe kan het afkoelen naar de buitentemperatuur in de zomer als het dat in de winter niet mag doen ?
Dus: je isolatieschil doorbreken 's nachts.

Je kan dat door je balasventilatie op stand 3 te laten draaien, maar dit verbruikt wel elektriciteit en heel effectief is dat niet want het debiet is te laag.

Effectiever is nachtventilatie maar dan moet je én beneden én boven verschillende ramen kunnen openen. Hoe groter de opening hoe beter, hoe langer hoe beter (vooral de ochtenduren zijn nuttig) en hoe hoger het hoogteverschil tussen de ramen hoe beter.

Dan kan je met een aantal ventilatievouden per uur 'snachts ventileren en kan je wat afkoelen. Zoniet laadt je huis op langs buiten door de zon en langs binnen door je buffervat.

Geert

"Begin ne keer es met een laagje van 15cm of meer glas/rotswol rond dat vat te doen. Ofwel een bekisting rond dat beest bouwen en vol dumpen met EPS korrels."

Eventueel een lichte omkasting en dan voldoen met glaswol, met EPS korrels mag er geen enkele kier zijn of ze gaan erdoor. De glaswol niet aandrukken, losjes inzetten en eventueel stukjes "plukjes" van de rol aftrekken en daarmee de omkasting volledig voldoen. Draag hiervoor wel handschoenen en best ook een stofmasker.

4 kWh/dag is ongeveer continue 167 Watt of een twee mensen in rust, is op zich niet enorm. De extra isolatie gaat zich in de winter wel snel terugverdienen.

Alain, da's een verlies bij een delta T van 45 graden. In de zomer is de delta T eerder 55 a 60 graden en is het verlies dus iets orde 200W. Dat mag misschien niet veel lijken maar op een warmtedoorslag van pakweg 2000W (effe warmteverliesberekening omgekeerd: buiten 30 graden en binnen 22 graden) is dat wel 10%...

Die isolatie zal dus eigenlijk gans het jaar door zichzelf terug verdienen. In de winter in geld en in de zomer in comfort.

Verder zou ik es nakijken of die BV wel degelijk een bypass heeft EN of de AWW wel diep genoeg in de grond zit.

Beste allemaal,

Bedankt voor jullie reacties.

Het buffervat is 800 liter, gekoppeld aan een automatische pelletketel die in de garage ernaast staat. Deze ketel is overigens volgens mij amper afgesteld: ik verstook (isolatie dak 30 papiervlokken, isolatie muren 15 cm rotswel, vloer 12 cm EPS) bij 30° buiten zo’n 100 kg pellets per week. De AWW zit zeker diep genoeg.

Volgens de display zou de bypass werken (maar ik ken er zelf niets van). Ik zal de installateur nog eens bellen. Hoe dan ook, ik zal vanavond eens de inkomende luchttemperatuur meten. Kan ik een thermometer houden voor de inblaasopeningen?

Het vat afzonderen met een aparte uitlaat naar buiten, was een optie die me ook al werd voorgesteld.

Ik had ook al gedacht aan in een hogere stand ventileren. Als ik echter boven stand 2 (ingesteld op 160 m3/u) ventileer, maakt de ventilator zoveel lawaai dat niemand er zou kunnen slapen.

Hoe kan men actief koelen?

De opmerking over de ramen vind ik erg zinvol: ik zet de ramen ’s nachts open (terwijl de mechanische ventilatie nog werkt), maar ik heb beneden eigenlij geen ramen die ’s nachts open kunnen: dat was niet nodig (en dus goedkoper en inbraakveiliger), zegde men mij, bij mechanische ventilatie. Kan ik dan een rooster in het glas (0.8) zetten? Zijn er andere alternatieven.

Stel dat de bypass toch zou blijken te werken: ik overweeg dan toch ernstig om de pelletketel weg te doen, en te vervangen door een gasketeltje (doorstromer, geen boiler, geen buffervat meer). Een afkasting laten maken is voor mij immers ook al redelijk duur (ik kan het zelf niet), en dan misschien ineens de korte pijn.

(Begrijp me niet verkeerd: dat vind ik wel spijtig: ik kocht pellets uit principe + heb ik wachtleidingen zitten voor zonneboiler. Ik rijd met de fiets naar het werk - 15 km enkel – en heb een ecologische tuin, maar maanden niet kunnen slapen kraakt een mens.)

Bedankt in ieder geval voor uw reacties. Het doet deugd om eens niet “ziet ge nu wel, met uw isolatie allemaal” naar mijn hoofd geslingerd te krijgen.

Bart

"ik verstook bij 30° buiten zo’n 100 kg pellets per week"

Is dit een typfout? Anders zit hier toch al iets serieus mis.

Yannick,
Het is géén typfout...

Bart

Staat je verwarming wel af?

Ik bedoel, blijft ze niet -gedeeltelijk- werken hoewel de binnentemperatuur veel hoger is. Zelfs aan een laag regime gaat dit snel een te hoge temperatuur geven.

Eventueel zijn enkele leidingen ook totaal niet geisoleerd, waardoor er veel warmte verloren gaat en je buffervat snel afkoelt.

Als je er zelf geen kaas van gegeten hebt zou ik de installateur van de pelletkachel/buffervat/verwarming interpeleren.

100kg per week, of 5200kg per jaar, 5,2ton, is een hoeveelheid voldoende om in een LEW het volledige jaar warm water en verwarming te voorzien.
Niet nodig toch om te zeggen dat een zomerverbruik serieus lager zou moeten liggen als het gemiddeld jaarverbruik waar ook wintermaanden in zitten?

Of die boiler is niet geisoleerd (idd. misschien de leidingen), of uw verwarming staat op 26° ingesteld. Toch iets mis aan dat verbruik.

Wacht nog effe met dat breken, laat eerst die installatie is onderzoeken.

Yannik

Bart,

je hebt enkel een 'stack' effect (en dus schoorsteenwerking) als je een hoogteverschil hebt.
Dus beneden te openen ramen...

Roosters gaan niet veel doen of het moesten er zijn van een paar m²...

Geert

Zoals reeds vermeld hierboven afkoelen door het openen van vensters boven en onder, indien je geen raam hebt dat je onder kan openen kan je in de vroege uurtjes een deur openen dit samen met ramen boven, liefst indien je dit hebt dakramen.
zo ga je een schouw effect hebben dus ook afkoeling als er geen wind is.
en wat dat verbruik van pellets betreft, laten nakijken.
succes.

Ps: laat ons ook weten wat de oorzaak was van je verbruik/ warmte probleem

Op hetgeen BartA schreef over de oververhitting (“De architect en de aannemers weten niet waaraan het ligt…”) antwoordde Dirk Bauwens :
"Zou ons dat nog moeten verwonderen?
Lees in die context hoe, zélfs door een ingenieur-architect, op mijn opmerkingen gereageerd wordt:
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1183753938&replies=118 "

In die vraagstaart ging het over verwarming, Dirk.

De oorzaak van Barts probleem kwam nog niet boven water.