HELP geurhinder + roethinder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij zijn momenteel één jaar wonachtig te Zwijnaarde waar we ondertussen 3 jaar serieus aan het renoveren zijn. Onze woning grenst aan een sierteeltbedrijf waar voor het verwarmen van de serres gebruik wordt gemaakt van cokes of steenkool. Gezien de instalatie vrij primitief is wordt deze niet stilgelegd dwz dat er continu kolen worden verbrand onafhankelijk van seizoen, noodzaak of temperatuur. Reeds van in het begin hebben we rookpluimen, roetdeeltjes en geurhinder waargenomen en dit indien de wind in onze richting waait (W-ZW dus bijna altijd het geval) Ondertussen hebben we reeds de politie en milieudienst geïnformeerd echter zonder resultaat. Het berijf heeft onlangs de vergunning laten verlengen tot 2019. De meeste omwonenden kennen dit probleem al sinds jaar en dag maar leren er blijkbaar mee leven? Ondertussen hebben we opgemerkt dat er ook in de wijk achter het bedrijf al contact is opgenomen met politie. Dus in principe is er gezien de windrichting steeds iemand die hinder heeft van deze verbranding. Wij kunnen niet bergijpen dat gezien CO2 uitstoot en fijn stof problematiek dit vandaag de dag nog mogelijk is en wij er zelf moeten tegen opkomen, maar zien niet direct een uitweg. Iemand raad?

Reacties

Ik denk nogmaals contact opnemen met milieudienst, en dit vooral vaak, heel vaak blijven doen. (Als er door de milieudienst geen actie wordt ondernomen). Wellicht heeft de politie en milieudienst wel contact gehad met het bedrijf maar "zijn er door deze instanties op dat moment geen overtredingen geconstateerd. Vraag ook altijd of de instanties u terug willen contacteren zodat u het resultaat van hun bevindingen kent!
Mijn ervaring is dat bedrijven niet snel een proces verbaal krijgen en dat er vaak een overgangsperiode is t.a.v. technische aanpassingen aan installaties.

beste,

BEst even met de milieu inspectie bellen.

Soms hebben deze telers geen steenkool vergunning, maar een vergunning voor hout, dus in overtreding.

Beter dan via milieudienst, ttz heeft meer effect.

Jeroen

Normaal gezien vallen de grote stookinstallaties voor verwarming onder de VLAREM regelmentering en moet men een bepaalde vergunning voor hebben.

Laat eens na gaan of dat zo is?

Belangrijke: welke klasse van vergunning heeft het bedrijf.
Klasse 1: milieuinspectie verantwoordelijk voor controle
Klasse 2: gemeente verantwoordelijk - indien deze niets doet kan je de milieuinspectie contacteren, die de milieudienst contacteert waarna deze een controle dient uit te voeren.
Vooral artikelen uit hoofdstuk 4 van Vlarem II kan je toepassen: algemene voorwaarden voor ingedeelde bedrijven (let op: bedrijf moet dus indelingsplichtig zijn volgens Vlarem), hinder naar de buurt moet voorkomen worden.

Liesbeth,

ja ik heb reeds vershillende brieven geschreven naar de milieudienst. Zij hebben mij steeds geantwoord maar zijn bijvoorbeeld nooit tot bij ons thuis langsgeweest om de situatie ter plaatse na te zien. Politie is al ter plaatse geweest maar heeft toen geen PV opgesteld.

Jeroen,

volgens de milieudienst is het geen probleem dat ze met kolen stoken zolang emissie metingen voldoen.

Bert,

het betreft een kleine stookinstallatie.

Roel,

ik dacht vernomen te hebben van de mimieudienst dat ze een klasse 1 vergunning hebben. De milieudienst heeft vorig jaar aan het bedrijf gevraagd een nieuwe emissie meting te laten uitvoeren. Het resultaat van de meting voldeed aan de norm dus geen probleem. Vraag is natuurlijk of de meting objectief en op voldoende verbranding werd uitgevoerd. Dit lijkt ons niet zo te zijn aangezien de hinder enorm is.

Alvast bedankt voor de reacties.