gezondheidsrisico bekistingsolie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dit is een vraag voor de chemiespecialisten,ik werk reeds 5 jaar als bekister in een bouwfirma elke week gebruikt onze ploeg ongeveer 40 liter bekistings olie van het merk GRACE ,
ik ken niet het juiste type van van de olie maar het is zeker niet biologisch afbreekbaar .Op een schaal van 1 tot 5 staat op het etiket van gezondheid en milieu 1 (dwz heel slecht) .De vraag is hoe slecht is die olie voor onze gezondheid (door inhalering tijdens het aanbrengen met de rugsproeier, opname door de huid ,inademen van de dampen ,inademen van het fijne stof van de olie en de beton bij het afkuisen van de bekistingspanelen enz.)en ook voor het milieu (grondwater...)

Reacties

Jonas
Er bestaan verschillende uitvoeringen van dit merk voor betontoepassingen. Als ik er eentje zou uithalen ( ik ben van mening dat de andere uitvoeringen ongeveer dezelfde actieve componenten hebben). Actieve componenten: carboxylated Polyether, tributyl fosfaat, vluchtige alcohole C16-18...
Als ik zulke zaken lees... dat wordt ik pas echt kwaad...aub licht de mensen toch voldoende in. Dit is een product dat risico op kanker geeft ( waarschijnlijk voornamelijk lever en nieren), ook risico op "birth defects" dus overdracht erfelijk materiaal en alles wat hiermee verbonden is ( reproductiviteit). Wees voorzichtig hiermee. Milieu- ecoschade...gewoon geen data ter beschikking ofwel men weet het niet ( of men wil het niet weten).

Dank u Guy vor u reactie,wanneer jij of iemand anders nog informatie omtrent die bekistingsolie weet gelieve dit mee te delen op dit forum . Ik ben van plan om wanneer ik voldoende informatie heb verzameld eens te gaan praten met de vakbondsafgevaardigde om een eventuele alternatieve ontkistingsolie voor te stellen aan de directie .Maar dit doe ik enkel wanneer ik voldoende informatie heb over de mogelijke schadelijke gevolgen voor mens en milieu.
Waarschijnlijk heeft dit of eventueel een ander bedrijf wel alternatieve produkten in omloop . Graag zou ik ook daarover de voor en nadelen zowel op gezondheid,milieu en technisch gebied.

Jonas, bekijk de R en S-zinnen eens van het product. Deze moeten de risico's aangeven en hoe je het product correct dient te gebruiken.

Het is natuurlijk van belang het product correct te gebruiken volgens de voorschriften. Anderzijds dient men ook rekening te houden met risico's die men gewoon nog niet weet. Men moet rekening houden met de verschillende componenten in het product en ook deze componenten afzonderlijk kunnen risico inhouden ( oa bij dit vb dimethoxane als conserveermiddel is mogelijk kankerverwekkend in kleine doseringen). Hiertegen kan men niet veel actie ondernemen maar licht de mensen toch voldoende in. Hierbij dienen we ook te vermelden dat dit product één van de vele is die in de bouwwereld worden gebruikt zonder dat men stilstaat bij de gezondheidsrisico's. Bij sommige producten heeft men al een beperkt beeld van de risico's bij de meeste echter zijn deze nog niet voldoende onderzocht.

Jonas:
Als werknemer moet je van je werkgever steeds toegang en inzicht krijgen in ALLE veiligheidsfiches ook MSDS-fiche genoemd van de producten waar je op de werkvloer mee in aanraking komt.

Ik zou die fiche dus in eerste instantie raadplegen.
Als je dat onvoldoende inzicht geeft dan heb je altijd het recht info aan te vragen aan de arbeidsgeneesheer van het bedrijf waar je werkt.
Noteer of foto-copyeer zeker de bladzijde met de schadelijke en/of samenstellende bestanddelen (meestal op het eerste of tweede blad van die fiche).

Idee:
Moest je een digitale versie van die veiligheidsfiches of MSDS (= afkorting van de Engelse woorden: "material safety data sheet"), mail ze dan eventueel eens ter inzage door aan een paar forumleden.

Hoi Jonas,

als je het juiste type kent van het product, dan google je zoals rudy zegt msds + naam product. De meeste grote bedrijven zetten alle msds'en online. En dan kijken naar risico's. Als je iets niet begrijpt, mail maar door.

Hallo bedankt voor jullie reacties,en tevens exuses voor mijn late antwoorden op deze (ik ben pas terug van een deugdoende vakantie) binnenkort begin ik weer te werken ,maar ik kan moeilijk zeggen wanneer ik nog eens op het depot terecht kom. Ik zal proberen om aan die veiligheidsfiches te geraken en zal deze zeker doorsturen aan jullie . Wanneer dit niet zou lukken zal ik op zijn minst wel het juiste type van deze olie kunnen doorgeven .

groetjes !

Hallo , die veiligheidfiches heb ik niet kunnen bemachtigen .Maar ik ben nu wel het juiste type van die ontkistingsolie olie te weten gekomen en dit is " PIERI LM 5- 12 ". Ik heb de site van die firma bezocht maar ben niet veel wijzer geworden . Wanneer je het produkt opzoekt en je wil de techniche fiches raadplegen moet je blijkbaar in hun bestand zitten om te kunnen bekijken. Hopelijk kan iemand van jullie mij meer vertellen over de mogelijke schadelijkheid van dit produkt .

groetjes