rotswol slechte isolator?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

op batibouw kreeg ik bij verschillende standen te horen dat rotswol een slechte isolator zou zijn. Vooral in de zomer zou de hitte vrij makkelijk een weg vinden door de rotswol.

Isolatoren als PS (isomo), vlas of Gutex zouden betrekkelijk beter scoren,...

wat is hier van waar???

Reacties

Jan (architect),

Jammer dat de EPB isolatienormen door jou als streng ervaren worden. Want als je die minimum norm volgt, kom je zeker niet bij een goed geïsoleerde woning terecht. En slecht isoleren al als 'streng' aanvoelen, wat gaat dat geven als er eens een norm komt die wel een goed geïsoleerde woning oplevert?
Als een architect zijn klanten goed wil bijstaan, moet die voor mij minstens vermelden, dat er iets is als 'minimum' norm en dat die minimum norm daarom geen goede isolatie geeft. Net als bij een auto waar de minimum norm is dat je een veiligheidsgordels moet hebben, maar niemand zal een auto zonder airbag een goede score geven op veiligheidstest).
Een goed architect leidt zijn klanten ook eens naar een LEW, een k25, laat eens passiefhuis vallen. Dat de klant die voorstellen niet volgt is natuurlijk de klant zijn keuze (net zoals bij vele technisch oplossingen waarbij de ene duurzamer is dan de andere).

Eigenlijk wacht ik op een klant die zijn architect een proces aan doet omdat de architect als raadsheer niet heeft vertelt dat je ook beter kan isoleren dan wat de minimum norm vraagt. Misschien dat dan een aantal architecten eens gaan wakker schieten en zelf correcte informatie over isoleren gaan leren geven.
10cm isolatie in het dak 'streng' noemen, ik zou er mee lachen, ware het niet dat ik bang ben dat je dergelijke onzin ook aan je klanten vertelt.

Dus Jan, ik zou zeggen, doe eens even je best, neem wat vakliteratuur door over duurzaam bouwen, lees eens wat correct isoleren zou kunnen betekenen en kom dan nog eens vertellen of 10cm isolatie in een dak streng is.

Walter

Sommigen weten nog steeds niet wat echt goed isoleren is.

De Belgische norm ga ik niet direct streng noemen. Het is zelf eerder om mee te lachen.

En ook aannemers hebben er nog niet altijd veel kaas van gegeten. Isolatie steken is één ding,het goed doen, volgens de regels van de kunst is nog iets anders voor sommigen.

4200 watt als maximaal transmissieverlies (-10 als uitgangspunt in de winter) lijkt mij zo slecht nog niet, toch.

Dit is in veel gevallen wel te halen met 10 cm isolatie.

chatanky,

4,2 kW voor een 200m2 Vlaamse vrijstaande woning met 10cm rotswol in een dak? Waar lukt dat ergens in Vlaanderen?

Walter

We hebben het over veel gevallen, toch. Niet over een kasteel.
Tot zo`n 120m2 en niet vrijstaand is het met 10cm.

Je kunt niet per definitie alles over 1 kam scheren.
Als je vrijstaand wil bouwen met een flink oppervlak zal je daar ook meer isolatie moeten insteken.
Of niet en kleineren, compacter en niet vrijstaand bouwen.
Een kleiner huis kan ook een optie zijn om bewust om te gaan met het milieu. Met de materialen van 2 grote vrijstaande woningen kun je makkelijk 3 kleinere woningen bouwen of een blok van 4 woningen.

Met 10 cm aan isolatie is het goed mogelijk om een energiezuinig huis te bouwen.
Dat 10 cm zowat een milieudelict is en een energievretende woning is niet per definitie waar.

Het tegengestelde minimaal 15 cm in de muur en 25 cm onder het dak kun je bij een grote woning wel eens definieren als een zwaar milieubelastende woning.

Je hebt in de aangegeven link een tussenwoning (112 m2) met 3580 watt transmissieverlies bij -10 voor -8 komt dat over een met ongeveer 3340 watt.

http://www.binksoftware.nl/download/doc/bink-wv515357-rapportage.pdf

en enig idee of dit een theoretische oefening was, of ook ooit is uitgevoerd?

Walter

Dit is gewoon een demo van een warmteverliesberekening vanuit een softwarepogramma.
Als je bij een desbetreffend bedrijf een bouwplan laat uitvoeren zal deze er niet in eens anders uit zien lijkt me.

@bertvdg

Weten sommigen nog steeds niet wat echt goed isoleren is, anderen weten dan niet wat een Belgische norm is.
Die is noch streng noch laks.
Wat valt er dan mee te lachen ?
Je hebt het zeker over de Vlaamse EPB regelgeving ?
Ja daar lach ik ook mee.

Rik

@ Walter :

De door Chathanky aangeleverde link en uitdraai van BINK berekening is inderdaad gewoon een warmteverliesberekening vanuit een softwarepogramma.
Of "dit een theoretische oefening was" is geen relevante vraag, en of het voorwerp van die berekening ook ooit is uitgevoerd, is dat ook niet.

@ Chathanky :

Het is wel allemaal naar NEN normen en Bouwbesluit NL.
Je zal hier zelden een zo omstandige verliesberekening krijgen van een installateur of bedrijf.

Rik

@ Jan, architect
@ Walter

Over compactheid loopt de uitgekraamde onzin de spuitgaten uit. Aan de compactheid van een rijwoning heeft enkel de eigenaar verdienste, want die (schijn)compactheid wordt de architect in de schoot geworpen.
Compactheid dient enkel om de referentie Um,T voor K100 te bepalen ; en die ligt tussen 1 en 2, in functie van de compactheid.
Voor een K-peil telt enkel Um,T tegenover die referentie.
Noem je dus een K-peil zonder de referentie (of compactheid in functie vaarvan die is) te noemen, dan kan je evengoed niets zeggen.
Inzake verwarmingsenergiebehoefte/m² vloer is het voor warmtetransmissie trouwens helemaal niet de compactheid maar B.Um,T dat van tel is (met blootstelling B = At/Avloer)
en zijn daarnaast de ventilatie-warmteoverdracht/m² vloer en de winsten/m² vloer ook nog van tel.
De cocktail van die 3 samen geeft netto-energiebehoefte als enige dat van tel is en waarop dan een verbruiksfactor toe te passen is voor verwarmingsenergie en -systeem die werden gekozen.

Oriëntatie van de beglazing, Jan, is nauwelijks van tel in de uitslag inzake verbruik, maar wel veel meer inzake oververhitting ; die bestrijd je met gepaste middelen.

Luchtdichtheid, inderdaad een moeilijke kwestie in de uitvoering, heeft daarentegen een groot effect op de verbruiksuitslag.

Isolatie, die je "de kern van dit forum" noemt :
EPB erg streng geworden? Is U <0,6 W/m²K voor gevels streng?
5 cm XPS in de spouw voldoet al ruimschoots.

De rest van je raad treed ik grotendeels bij.
Alleen moet ik als EPB verslaggever nog de architect tegenkomen die al zelf een calculatie maakte of die niet de bijsturing van de EPB verslaggever verwacht.

Walter, die het niet zo op architecten begrepen heeft, wacht op een klant die zijn architect een proces aandoet om niet te hebben verteld dat je ook beter kan isoleren dan wat de minimum norm vraagt.
Dat is onzin. Wat iedereen weet hoef je niet te vertellen.

Vuur je pijlen eens af op VEA, Walter, want daar staat een hoop onzin die niet eens het vertellen waard is.

Rik