groendak en regenwaterput(ten)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ons huis in aanbouw zal een groendak hebben (lessenaarsdak van 13,5 °; horizontale oppervlakte van 187,5 m²). Verder zijn er een dakterras en een carport met een oppervlakte van ongeveer 40 m² (geen groendak). Wij voorzien één of meerdere regenwaterputten en willen hierop twee wc's, de wasmachine en enkele kranen (vooral voor gebruik buiten) aansluiten.

Wij hebben er echter geen idee van wat de impact van een groendak is op de hoeveelheid en de kwaliteit (zuiverheid) van het regenwater.
Met andere woorden:
1. Hoeveel regenwater wordt er "vastgehouden" door een groendak? Hoeveel komt er nog in de put(ten) terecht? Kunnen we ons groendak zodanig kiezen / opbouwen (hoeveelheid substraat, plantenkeuze, ...) dat er nog voldoende regenwater naar de put(ten) kan om de wc's en de wasmachine en kranen te bevoorraden?
2. Hoe zit het met de zuiverheid van het water dat van het groendak komt? Is het zo onzuiver (gekleurd, met deeltjes) dat het niet kan gebruikt worden voor wc en wasmachine? Of is het pas na een aantal jaar bruikbaar? Kunnen we dit oplossen door niet één maar meerdere putten (twee, drie of nog meer?) te voorzien met een soort van overloopsysteem waarbij het bezinksel gedeeltelijk in de eerste put(ten) blijft en niet overvloeit naar de laatste put(ten)?

Kan iemand ons verderhelpen met onze vragen of met een gedeelte ervan? We hebben het forum al doorzocht maar vinden niet direct een antwoord dat van toepassing kan zijn op onze specifieke situatie.

Alvast bedankt!

Guy en Karoline

Reacties

Beste Guy en Karoline, het stadhuis van Lommel heeft zijn groendak aangesloten om de regenwaterinstallatie en het water heeft een bruine kleur. Vooral (een jaar of twee geleden) in het begin bleven de mensen de WC doortrekken, aangezien zij dachten dat hun voorganger dit vergeten was. Hoe de stand van zaken nu is, kan je het best bij hun opvragen.

Hieronder het antwoord dat ik op een gelijkaardige vraag kreeg van Tecmat, een instalateur van groendaken.

******************************************
Het regenwater van een groendak is minder zuur en bevat minder fijne deeltjes dan dat van een "bloot" dak, maar is inderdaad geel tot bruin gekleurd door de huminzuren die door de wortels van de planten worden vrijgegeven.
Die kleur kan worden weggewerkt met een filter met actieve koolstof, dat gebeurt bvb op het ziekenhuis van Melsbroek waar 2.600 m2 groendak van Tecmat ligt.
Het volstaat echter niet ergens in een Brico of een DIY-zaak een filtertje te kopen: u gaat best ten rade bij een specialist van waterzuivering.
******************************************

Dit gezegd zijnde, sinds ons plat dak (60 m2, nog geen groendak) op onze regenwaterput aangesloten is heeft ons regenwater een geelachtig kleurtje gekregen. Ik heb een bevriende deskundige eens het probleem voorgelegd, en hij denkt dat er niet direct een probleem mee is. Maar het is niet leuk, vroeger was ons regenwater perfect helder.

Ik denk eraan om de afvoer van het plat dak te laten passeren via een soort rietveld waterzuivering (2 a 3 m2). Een klein moerasje aanleggen voor de afvoer in de voorbezinkput komt. Anders moeten we misschien investeren in één of andere technologische filter.

Maar eerst zouden we moeten de regenwaterput leegtrekken en kuisen, de goten uitkuisen. Misschien is het dan al opgelost?

Beste Guy en Karoline, hier wat info wat ik vond in een document op het internet:

***
In onze streken valt gemiddeld 60 tot 80 liter regenwater per m² per maand (maar
zoals u weet kan dat sterk variëren: sommige droge maanden is dat 10 liter, en
sommige natte maanden 140...) . Op een huis van 100 m² valt dus gemiddeld zo'n
7000 liter waarmee u, als u een beetje zuinig bent, de "niet-lichamelijke" behoeftes
van de familie kan dekken zoals WC spoeling, was, tuin en kuis.
Een extensieve begroening slorpt heel wat regenval op: in de zomer is dat zo'n 80
% (lange dagen, hete maanden: de planten hebben dorst), in de winter zo'n 20 %.
Er komt dus minder water van uw dak maar indien u ietwat zuinig bent kan u ondanks
de begroening toch nog zo'n 60 % van de behoeftes dekken. Een grotere
put biedt niet echt een oplossing: één van 6.000 liter zal niet veel minder
droogstaan dan één van 2 à 3.000 liter die dus voor een normaal gezin voldoende
is.
Het water van een groendak is geel tot bruin gekleurd door organische zuren. De
oplossing is heel eenvoudig: een filter met actieve koolstof.
***

Het idee om het water van het dak eerst via een rietvijver te zuiveren is, vrees ik , te theoretisch.
Thuis hebben we een rietvijver om alle afvalwater te zuiveren. het gezuiverde water loopt dan in een siervijver.
Riet zorgt niet alleen voor de zuivering , het verdampt ook enorme hoeveelheden water.
Voor afvalwater geen probleem , voor regenwater dat je wil gebruiken natuurlijk een enorm verlies.
Het beste lijkt mij een voorfilter ( voordat het water in de regenwaterput loopt) en een (na)filter die het water zuivert voordat het via de leidingen naar de verbruikers stroomt.

Een voorfilter hebben we al, het is een put met lavastenen. Ik heb die put gekuist net voor we het plat dak aangesloten hebben.

Ik ben ook niet echt van plan om er riet in te planten. Het zou moeten een nat zandbed worden met moerasplanten in. Ik weet nog niet juist welke planten het hier goed zullen doen. Ik denk dan aan Gele lis, zegge en cypergras-soorten .... 't moet allemaal een beetje mooi ogen want het ligt naast onze terras, net voor het raam van onze living.

Ben geen voorstander van allerlei filters (koolstof en andere) want die moeten op regelmatige basis gereinigd en/of vervangen worden. Dat geeft dus allemaal bijkomend afval, dat heb ik liever niet.

Vermits het probleem slechts ontstaan is na het aansluiten van het plat dak wil ik proberen het eerst daar op te lossen.

Beste Jan,

gele lis, zegge en cypergras in een nat zandbed zullen de humine- en fulvozuren afkomstig van je groendak helaas niet verwijderen.

Een actieve koolfilter is een oplossing, maar een dure... Die moet namelijk enorm veel vervangen worden (= gebondenheid aan leverancier). Dit komt door de hoge COD-waarden (tot 200 mg/l en meer) die in dit regenwater afkomstig van een gtroendak gemeten kunnen worden.

Beste oplossing is een biologische actief slibzuivering. Op huishoudelijke schaal is dat een ongelofelijke kost en niet te verantwoorden. Moraal van het verhaal: gebruik het regenwater van een groendak om je planten te begieten, maar niet om je toilet door te spoelen.

groet,
bram

Ik wil in eerste instantie het probleem van mijn plat dak aanpakken. Er ligt nu NOG GEEN groendak op, het dak is pas aangelegd sinds nieuwjaar. En vanaf die periode begint ons regenwater geel te kleuren.
1 mogelijkheid zou zijn dat het de roofing zelf is die bepaalde stoffen vrijgeeft. Dan zou het na verloop van tijd moeten beteren.

Mijn vermoeden is echter dat het plat dak meer vuil verzameld dan ons zadeldak. Dat vuil spoelt dan mee in de regenwaterput en zorgt daar voor bloei van bacterien en een gelige kleur.

@Bram:
Waarom zou een actief slib-systeem wel die huminezuren kunnen uitzuiveren en een rietveld-systeem niet? dat lijkt me een beetje vreemd. Enige verklaring?
PS: niet bang zijn om technisch te worden, heb in een vorig leven nog milieuwetenschappen gevolgd.

hoi jan,

haha, een collega, ik ben waterzuiveringstechnoloog.

Een rietveld kan eenvoudige COD afbreken (zoals bv. in faeces). Humine- en fulvo-zuren zijn echter verbindingen met enorm veel fenolische groepen (en ook carboxylfuncties, maar da's geen probleem). Fenolische verbindingen kunnen slechts afgebroken worden door gespecialiseerde bacteriën (bepaalde Acinetobacter-stammen) en die specifieke stammen vind je niet in de wortelzone van rietvelden. Zelfs niet elk actief slibsysteem is in staat om huminezuren af te breken, vaak is er een adaptatie van maanden nodig eer een dergelijk systeem dit aankan. Voldoende als antwoord?

Als het hemelwater zonder groendak al geel kleurt, dan is er toch wat anders aan de hand. Je zegt dat het een nieuw dak is, dus die gele kleur kan ook niet komen van mossen of zo op je dak?

Ik denk dat je vermoeden wel eens correct zou kunnen zijn: plat dak vangt veel vuil (bladeren?) en hupla, bacteriële bloei in je regenput. Dat is niet echt een probleem, maar natuurlijk geeft het je een vermoeden van vuiligheid en staat het niet zo netjes in je toilet.

Simpelste oplossing is actief koolfilter, maar dat zal een duur beestje worden in het onderhoud, wegens veel vervangen van cartridges. Rietveld zou je moeten testen. Het kan dat het werkt, hoor, maar daar ben ik niet zo zeker van. Daar heb je natuurlijk wel niet veel aan. Waarvoor sorry.

Vriendelijke groeten,
bram

Hallo Jan,

In elke cursus van installateur wordt aangeleerd om geen regenwater van een plat dak te gebruiken voor bv. toiletten e.d. De bruine kleur wordt veroorzaakt door de bitumen op het plat dak die onder invloed van UV-licht reageren tot een oplosbare verbinding die het regenwater een (zeer hardnekkige) bruine kleur geeft.

Groeten,

Gunter

@ Bram
Bedankt voor de uitvoerige uitleg.
Ik denk dat ongeveer elk zuiveringssysteem dat met biologische componenten werkt na verloop van tijd in staat moet zijn om de meeste componenten die er in aanwezig zijn (op quasi constante basis) te verwerken. In de praktijk is het meestal een gemeenschap van bacteriën/ schimmels/ gisten/ en andere organismen die samen de volledige afbraak van exotische stoffen uitvoeren.

Daarom heb ik er wel ergens vertrouwen in dat het probleem zo kan opgelost worden.

@Gunter
Ik ben dus niet de enige die dat probleem heeft.
Kan het zijn dat dat probleem na verloop van tijd (enkele jaren) verminderd?
Het zou ook handig zijn om een idee te hebben van welke soort stoffen het zijn die die verkleuring geven.

Ik heb de laatste dagen zitten denken dat het wel eens Polyaromatische koolwaterstoffen zouden kunnen zijn. Die zijn slecht oplosbaar in water, maar geven over het algemeen een gelige kleur.

Jan,

ik ben mijn licht eens gaan opsteken bij Livios en daar vond ik volgende uitleg (zie onderstaande link). Blijkbaar zou het om algen gaan en niet om een verbinding die afkomstig is van de bitumen.

http://www.livios.be/nl/_build/_guid/_sani/_plui/_vraag.asp?vraagid=9720&status=quevi

Ik heb er zelf geen idee van welke andere verbinding er kan gevormd worden. Misschien kan Dialoog vzw meer info geven.

@Gunter:

Ik denk dat de cursus installateur dan toch wat kort door de bocht is. Ook wij hebben enkel plat dat afwatert op onze regenwaterput. Vlak na installatie was ons regenwater ook geel. Dit was afkomstig van het ongewassen grind dat door de dakdekkers gebruikt werd als ballast voor het hoogste dak. Na een periode van enkele weken was dit reeds volledig weggespoeld door de regen. Nu is ons reeds meer dan 2 jaar perfect. Niet zo helder als leidingwater wellicht, en ja er is wel een beetje aanslag in de WC's die eenvoudig met de WC-borstel kan weggeveegd worden, maar perfect bruikbaar voor was, WC en buitenkranen. Ik wacht nu enkel op een droge periode om de put eens volledig leeg te maken om deze ook eens te kuisen want wellicht is al dat zand uit de kiezel op de bodem bezonken. Het moet wèl gezegd zijn dat wij als dakbedekking voor EPDM ipv roofing gekozen hebben.