Openbaar stroomnet spelbreker voor nieuwe PV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na maandenlang wachten vandaag dan uiteindelijk PV geplaatst. 24 x 170 Shüco - omvormer SMA 4200 Multistring.

PROBLEEM: WIL NIET WERKEN op electriciteitsnet Leuven.
Op het net hier in Leuven zit er geen "neuter" bij nameten tussen aarding en fase geeft dit 120 V. (blijkbar eigen aan een ouder stadsnet (3x220 ipv 1x380).

Gevolg: electronische omvormer vindt geen "neuter" en geeft foutmelding. Heeft iemand hier ervaring? oplossing ?

Een andere omvormer met transfo is enige alternatief. Installateur gaat alternatief berekenen maar de grote vraag is of er dat nog één "op maat" zal zijn. Tussen de SMA modellen met transfo is er m.i. geen geschikt model voor 24x170Wp.

Reacties

Ik heb net hetzelfde gehad in Berlaar. Ik heb een 2.400 wpiek installatie, waarvoor een transformatorloze omvormer vn 2.100 Watt was voorzien.
Omwille van hetzelfde probleem is er nu een omvormer met transformator van 2.500 Watt geplaatst.
Meerkost was slechts 30 à 40 euro.
Mijn installatie werkt sinds half april.
De 2.100 omvormer was correct berekent, want ik haal maar heel zelden en kortstondig pieken van iets boven 2.100 Watt.
Hoeveel mijn verlies is door de te zware omvormer is weet ik niet. Maar wellicht niet overdreven, want ik controleer mijn opbrengst per halve maand en heb nog nooit onder het berekende gemiddelde opbrengst gezeten.

Mijn vermoeden: als je andere omvormer tussen de 4.000 en 4.800 is, zal het verschil in opbrengst niet overdreven zijn.

Maar het is aan de vakmannen om de beste oplossing te zoeken.

OK TXH Peter voor de info. Ben al wat gerustgesteld. Deze middag met 30° en nieuwe PV op 't dak was het echt wel balen.

Heb inmiddels al verder zitten surfen en gevonden op internet dat volledig Brussel+rand & bijna heel provincie West-Vlaanderen op 3x220V zit (hebben dus geen neuter)
Probleem is blijkbaar niet zo "Leuvens" als ik dacht.

Heb net met de Sunny-Design software van SMA zitten spelen en 1 omvormer per circuit zou eventueel alternatief zijn (2x2500)want een groter omvormer met transfo zit niet in het gamma van SMA.

Dit is een beginnersfout van je installateur :-/
Het eerste dat mijn installateur (ikaros) mij vroeg waren de gegevens van mijn aansluiting, meer bepaald of er een nulgeleider was...

Vind ik een raar bericht.Hier is het net ook 3 maal 230 zonder nulleider.Mijn omvormer SB2500 heeft daar geen problemen mee.

Christophe
mijn zonnpanelen: http://users.telenet.be/fotogallery/pv/

Christophe,

De SMA SB1700, SB2500,SB3000,SB330,SB3800: modellen met transformator => hebben dus geen last van 3x220V

De SMA SB2100TL,SB3300TL,SB4200TL, SB5000TL: werken zonder transfo (puur electronisch)=> hebben wel last van afwezigheid van "neuter".

Heb het ook mogen ervaren met een werfkast uit het Brusselse in Limburg te plaatsen. Hierdoor stond er 380 V op de stopcontacten van 240 V. Twee motoren verbrand. In de kast zat een schakelaar zodat je kon schakelen tussen de verschillende netten.

@ Johan L:

Is er - buiten het feit dat ze al of niet een transfo hebben - een verschil tussen deze 2 "apparaatgroepen"? Ik bedoel: is de ene beter, rendabeler, duurzamer, luidruchtiger, warmer,... dan de andere?

Of m.a.w.: is dit een issue of een non-issue?

Beste Johan,

Het eerste wat ik doe is steeds checken bij de techneuten van de netbeheerder, welk net aanwezig is.

Het is correct zoals bij de hierboven opsomming dat trafoloze omvormers zoals bij SMA, de "TL" reeks, geen galvanische scheiding hebben en dus niet op een 3*230V netwerk kunnen gebruikt worden.

MAAR!

3*400 is niet voldoende! Je hebt daar nog het onderscheid tussen TN en TT netwerken, staat voor aarding en neuter verbonden in cabine OF neuter en aarding gescheiden.

Bijvoorbeeld in heel wat regio's in vlaamsbrabant zoals Keerbergen is er nog TT netwerk. De Trafoloze omvormers van SMA meten spanning tussen aarding en neuter.

GEVOLG:

Geen trafoloze omvormer op een 3*400V netwerk met TT.

OPLOSSING:

De traforeeks van SMA of Mastervolt of FRonius... Deze laatste hebben hoog rendement met HF-transformatoren.

Mvg

Jeroen

Heb toevallig de volgende link ontdekt.
Blijkbaar een voordracht van Eandis over decentrale (PV en andere) productie.
Geeft goed weer dat de netbeheerders beginnen te snappen dat iets wat eerst marginaal te noemen was (de geitenwollensokken...) , nu blijkbaar toch een probleem begint te vormen voor het net.
verdere maatregelen , ook voor de "kleine producenten" zullen , me dunkt , niet lang uitblijven.

lees en huiver

http://www.eandis.be/nl/llpub/nl/14%20Onderwijs/99_pdfs/Spitsdagen%202008.pdf

"lees en huiver" ... Waarom huiveren? Het is nogal wiedes dat voor een decentrale productie maatregelen moeten genomen worden. Dit is goed nieuws dat er eindelijk werk gaat van gemaakt worden. Ik heb het document eventjes doorgenomen en er zitten enkele goede ideeën tussen zoals real-time monitoring van de gedistribueerde productiesites en het intelligent schakelen van verbruikers in functie van de variabele productie mbv domotica en andere communicatietechnieken...

Ik ben geen crack als het over electriciteit gaat, maar voor zover ik begrijp gaat er voor de kleine producenten niet echt iets veranderen. De ingrijpende maatregelen spreken allemaal op grote instalaties (boven 10 kWpiek ongeveer).

Voor de modale PV-eigenaar die niet meer produceerd dan hij verbruikt (grosso modo) lijkt er niet zoveel te wijzigen in hun scenario's.

Vandaag werd de SB 4200 TL vervangen door een SB 3800. Volgende week bij minder wind van 2x12 naar 3 strings van 8. SB 3800 was een goed alternatief. Met dank aan Jeroen Beeckx voor advies.

Ik bezit een sunny boy 5000 TL multi-string aangesloten tussen nulleider en 1 faze; installatie opgestart sinds 13-06-09, in juni opbrengsten tot 36 kw per dag gehad met piekvermogen van 5kw.

De laatste dagen een opbrengst van "slechts"  +-25 kw; zit de hogere omgevingstemperatuur hier voor een groot deel tussen?

 

Ik heb de laatste dagen wel opgemerkt dat de installatie bij volle zon zich soms van het net koppelt met foutmelding en dan na enkele minuten de draad weer opneemt. Installateur hierover gecontacteerd, hij beweert dat dit zich voordoet als de netspanning hoger dan 250 V zou worden en ik mij geen zorgen moet maken als dit niet te veel gebeurt. Vandaag stelde ik echter vast dat dit toch soms meerdere keren op een uur voorkomt.

 

Ik heb de laatste tijd ook niet meer het max piekvermogen van 5 kw, maar eerder 3,5 a 4 kw of is de beste tijd van het jaar door?

Weet iemand of er iets fout zou zijn met de omvormer of is dit allemaal normaal? Mijn opbrengst tot hiertoe met 24 230 W-panelen is 1700 kw van 14-06 tot 23-08 dus; alvast bedankt voor de reacties.