Energiezuinige diepvries

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi iedereen,
ben op zoek naar een diepvriezer en ik dacht dat er toch ergens een lijst (up to date?) bestond waar alle energiezuinige modellen op staan.
Weet er iemand waar ik die lijst kan vinden?

Momenteel gebruik ik de site van VDB om daar de verbruiken te vergelijken.
Ik zie dat een koffermodel een beetje minder verbruikt,
maar naar gebruiksgemak heb ik zo mijn twijfels.

Iemand die hier wat ervaring in heeft?

Reacties

Nu het hier toch over gaat... Heeft er al eens iemand het verbruik van zijn energiezuinige diepvries en/of koelkast nagemeten?

Wij hebben sinds een jaar een Liebherr GNP2976 (261 liter), volgens gegevens A++, 220 kWh per jaar. Hij is niet aangevrozen (kan niet, is no-frost model) en volledig gevuld. Koelopeningen achteraan en onderaan zijn open.

Sinds een aantal dagen staat de energiemeter aangesloten en de prognose staat momenteel op 260 kWh per jaar, das een kleine 20% meer dan volgens het boekje.

Ik had graag eens vergeleken met anderen. Ik kan me voorstellen dat het boekje geen rekening houdt met openen van de deur (gemiddeld 1 keer per dag voor 1 tot 2 minuten.

mvg, Marc

Gommer,

in de zomer is de omgevingstemperatuur wat hoger en moet uw diepvries een beetje harder werken -> meer verbruik, in de winter het tegenovergestelde, dus voor correct te meten zou je een heel jaar rond moeten meten...

denk ik...

Patrick

Bedankt Jan en Mathieu!
Nu rest nog enkel de keuze tussen een koffer en kast model...
Zitten er hier ook milieubewuste dames die hier ervaring mee hebben, of moet ik op zoek naar een ander forum

Een kastmodel is ontegensprekelijk handiger.
Als je bovendien ervoor zorgt dat hij op je verbruik is afgestemd en hij dus goed gevuld is, dan is het openen van de diepvries niet zo'n ramp. De thermische massa zit in de diepvrieswaar opgeslagen en er kan niet veel lucht 'uitvallen'. Bovendien zijn er (bij onze diepvries) glazen platen aanwezig die in de hoogte compartimenteren.

Onze Liebherr GNP2976 staat mee in de topten link van boven, we zijn er zeer tevreden over. Vooral de kogelgelagerde schuiven en no-frost zijn zeer praktisch.

Thanks gommer, tzal dus een kastmodel worden (die koffers leken me inderdaad niet al te handig), waarschijnlijk een Liebherr of Siemens.
Liebherr lijkt wel een trend als je de lijst bekijkt.

Een koffer is wel zuiniger in verbruik.

Das een feit maar alles zit dan zo op elkaar gepakt (of zie ik dat verkeerd?).
Ergens moet ne mens toch kijken naar een beetje gemak he + het feit dat een koffermodel meer plaats inneemt in onze steeds kleiner wordende woningen...

Staat een koffermodel vaak niet laaaaang open als je iets onderaan de diepvries wilt uithalen? Lijkt me ook niet zuinig. Misschien vereist dit wel een strikte ordening en dicipline?

Een kastmodel is absoluut zuiniger is mijn ervaring. Vroeger hadden we een kist maar daar moest je altijd zo in zoeken. Dus de klep stond lang open. Daarnaast ook niet echt praktisch voor je rug, je moest nogal diep bukken als je iets onder uit de kist moest hebben. En dan moest je ook nog regelmatig kijken of er geen oude spullen in de vriezer lagen, die dan vaak weer weggegooid moesten worden (ook niet echt economisch). Nee een kastmodel is zuiniger, je weet de spullen meteen te vinden als je de lades goed gebruikt. Zorg dat de kast goed gevuld is, evt. met piepschuimblokken.

Liesbeth,

ik denk dat je comfort en zuinigheid door elkaar haalt. Voor zuinigheid moet je trouwens meten, comfort kan je zelf ervaren.

Walter

Gommer,
wij hebben dezelfde vriezer, meting gedaan bij een omgevingst° van ongeveer 17°.
Ik ken de gemeten vermogens niet meer, maar we kwamen uit op een 30 Kw minder dan opgegeven door de fabrikant.
Ik vermoed dat ze die opgeven bij 20° omgevingst°.
Spijtig dat hij al te klein is...

Markie,
merci voor de toelichting. Ik zal in de winter nog eens een weekje meten en het gemiddelde nemen. Waarschijnlijk komt dat dichter in de buurt.

kan mijn diepvries en koelkast kapot vriezen in de winter als de temperatuur ver beneden 0 gr.C is daar deze staat?

Bij elk diepvriesmodel is een min en max omgevingstemperatuur bepaald. (Mogelijks is dit met een code aangeduid.)
Ik geloof dat Test-Aankoop er eens op gewezen heeft.

als de vriezer te koud staat werkt hij zelfs niet meer meen ik eens gelezen te hebben
ik zeg dit niet als waarheid he

vond dit al

3 Diepvriezer kan niet tegen kou
Het lijkt ideaal: de diepvriezer in een lekker koude ruimte zetten. Maar hierdoor kan de thermostaat ontregeld raken, en de temperatuur in de vriezer juist oplopen.

maar dan las ik ergens over een bekend merk,die man had er voor gebeld
en de diepvries dat merk dus zou met -12graden nog normaal werken
is wel een nieuw model