nut van een speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumlezers,

Zou een speksteenkachel ook gebruikt kunnen worden voor de hoofdverwarming van een woning, waarvan alleen het dak geisoleerd is (20 cm cellulose) en ramen voorzien zijn van K 1,1 glas? Het gaat alleen om de verwarming van de living en de keuken (totaal 50-60 vierkante meter).

Als de speksteenkachel daadwerkelijk na 2 uur stoken nog zoveel warmte afgeeft waarom heeft iedereen die dan niet? En krijgt men geen subsidie voor de aanschaf van zo'n kachel? Of is het voordeel van de warmte toch minder groot in vergelijking met de CO2 uitstoot om de kachel warm te stoken?

Reacties

uhm waarom heeft niet iedereen zo'n kachel, simpel de prijs is hoog.... meer dan 10.000 euro is normaal voor zo'n kachel.

Wij hebben er een als hoofdverwarming en de cv staat nooit meer op, ook niet in de winter als het vriest.

Reken wel dat de meeste speksteenkachels die je tegenkomt op internet en in kachelshops geen massieve zijn en dus ook niet geen 24 uur na stoken nog warmte geven, wat een massieve wel doet!
Onze kachel weegt ongeveer 2300 kg dus staat dus voor het leven in je huis.

Een speksteenkachel zo groot als een gewone houtkachel heeft speksteenplaten aan de zij en bovenkant meestal en geven wel wat warmte af na uitgaan maar niet genoeg om je huis mee te verwarmen en warm te houden 's nachts.
Dit is meer sier dan functioneel.

Dag Liesbeth, kijk es bij tichelkachel. En zoek maar eens op het forum naar vergelijkbare (soorten) kachels met alle pro en contras en je vind het antwoord wat je wil.

Liesbeth

Jij zegt : Als de speksteenkachel daadwerkelijk na 2 uur stoken nog zoveel warmte afgeeft waarom heeft iedereen die dan niet? En krijgt men geen subsidie voor de aanschaf van zo'n kachel?

Stel dat iedereen zo een kachel gaat aanschaffen ... en de kassa niet meer gaat rinkelen voor vadertje staat dan is dat een finaciele ramp voor Brussel want het grootste deel van de prijs van stookolie of gas zijn taxen, en de chauffagisten zouden het ook niet graag zien gebeuren want dan moet hij jaarlijks niet meer langs komen om de " hoogrendementsketel " af te stellen en de schouw te kuisen of om de pomp alweer eens te vervangen of om na 20 jaar een nieuwe ketel te komen plaatsen

Daarom krijg je wel een premie voor het plaatsen van een nieuwe ketel en niet voor een massieve speksteenkachel

Je denkt toch niet dat de regering en de chauffagisten hun eigen ruiten gaan insmijten ?

Een speksteenkachel vraagt zo goed als geen onderhoud en gaat een mensenleven lang mee en verbruikt daarbij ook geen enkele KW stroom wat wel eens vergeten wordt, nochtans verbruikt een CV installatie voor verwarming en warm water op jaarbasis volgens testen van testaankoop een dikke 400 KW per jaar en voor dat bedrag alleen koop je al hout aan de deur geleverd voor een heel stookseizoen in een geisoleerde woning

Ik stook nu reeds 2 jaar met een speksteenkachel van 3 ton en de centrale verwarming staat sindsdien op non actief en het palettenhout dat ik stook wordt mij GRATIS aan de deur geleverd

Waarom er niet meer mensen zo een kachel plaatsen ? meestal omdat zij het systeem niet kennen ofwel omdat de investeringsprijs zo hoog is terwijl zo een kachel aan de huidige energieprijs van stookolie of gas al na een paar jaar terugverdiend is ofwel zijn zij er gewoon te dom voor zijn om dat te willen inzien

Ulrik

Heb al 3 jaar speksteenkachel (tulikivi). Sindsdien denk ik niet dat onze vloerverwarming (aardgas) 10 keer heeft gedraaid. Hebben een relatief grote living, die in een open keuken uitkomt, en een brede gang die uitkomt op een tussenverdieps kantoor + vide tot onder nok dak.
Vermits het stralingswarmte is, en geen convectiewarmte is dat geen probleem. 2 uur stoken, en dan lichtjes afnemende straling. 's Nachts bv (als de hond weeral eens schrik heeft van onweer) is het ongelooflijk fijn om met je rug tegen die hete stenen te kunnen zitten. 's Morgens netjes 20°C bij het ontbijt. Geweldig, ben ontzettend tevreden. Heeft ons 9000 euro gekost (btw en plaatsing + industriële schoorsteen binnen en buiten inbegr). Geen minuut spijt van gehad.
Hout koop ik aan bij een houtboer (1 kruiwagen nodig per 2 à 3 dagen, afh van buitentemp). Netjes gekliefd, à 49 euro per m3.
Verder krijg ik gratis onbehandelde paletten die ik in stukken zaag om de stoof aan te jagen (= den denk ik). Is wel wat werk. Ik maak er ook kapittelhout van, zodat ik bij het aansteken van de kachel maar 1 blz krantenpapier nodig heb. Dus bijna geen rook.
Tenslotte heb ik nog een rij knotwilgen, en om de 5 jaar knotten we die. Komt pak hout uit. Fluthout, maar ideaal voor speksteenkachel. Elk jaar enkele knotwilgen die dan terug aangroeien, lekker CO2-neutraal dus.
PS : onze buren wisten tot voor kort niet dat we een houtstoof hadden, wat aangeeft dat wij geen rookhinder veroorzaken in de buurt, ook niet bij inversie of regen.
Succes, het is de investering waard!

Al weet ik niets/weinig over de isolatie van jullie huizen.
Beginnen bij het begin:
besteed 9.000 euro aan isolatie ipv aan een speksteenkachel.
Daarna heb je wellicht geen (grote) speksteenkachel meer nodig: dat is veel te krachtig.
Bovendien, Ulrik, is het technisch niet haalbaar dat iedereen hiermee gaat verwarmen: je zet geen kachel van 3 ton in een appartement en met je hout geraak je geen blijf in bv. Antwerpen centrum.
Bovendien: als het aantal speksteenkachels met factor 100 stijgt, wordt het palettenhout niet meer gratis geleverd. De wet van vraag en aanbod.
En er zijn wellicht nog meer redenen.
Zo'n kachel heeft uiteraard wel 'charme', maar dat moet een overheid niet subsidiëren.
Voor wie 'op den buiten' woont, in een onvoldoende geïsoleerde (half-) open bebouwing woont, een fatsoenlijke tuin heeft, geen gasaansluiting heeft en de fysieke conditie en de praktische ingesteldheid heeft, kan het uiteraard wel een zinvolle investering zijn.

Ulrik schrijft
"Hij heeft zich nu deze zomer ook een Tulikivi speksteenkachel van 3 ton laten plaatsen ( 11000 € geplaatst ) en ik weet wat men met zo een kachel kan bereiken en ben er zeker van dat hij zijn investering op een dikke 5 jaar zal terugverdiend hebben"

Mijn eerste reflex was er één van ongeloof, ik dacht dat dat een beetje overdreven was. Dan ben ik eens de huidige prijs van stookolie gaan opzoeken, beetje achterovergevallen. En inderdaad, jouw buurman geeft serieus veel uit aan stookolie.

Met de huidige stookolieprijzen is het dus nu nog meer dan ooit voordelig om te investeren in (dikke) isolatie. De terugverdientijd zal zeker de moeite waard zijn.

Ik mag hopen dat de buurman van Ulrik eerst zijn woning geisoleerd heeft, anders is hij niet zo slim bezig zou ik denken.

- de thermische inertie, , deze is héél belangrijk als je met stralingswarmte gaat werken omdat je binnenmuren de stralingswarmte van de kachel opslaan en deze later terug afgeven

Als die muur (binnenblad van de buitenmuur) langs buiten geisoleerd is wel, anders staat die ondertussen een groot deel van de 'opgeslagen' (opgevangen) warmte in verschillende vormen aan de buitenwereld af.

- een binnenmuur die in de winter op een hoge temperatuur staat dat voel je gegarandeerd.

Een lichte muurconstructie die geisoleert is zal niet kouder staan. Er zou minder totaal verlies moeten zijn als bij de niet geisoleerde muur. De warmte van één (en dezelfde) stookbeurt zal dus langer binnen blijven. Een lichte geisoleerde binnenmuur zal dus langer op temperatuur blijven en dus langer terug stralen.
Het verschil in temperatuur tussen de binnenstructuur en het binnenblad van de buitenmuren zal kleiner zijn als er minder verlies is langs die muuren, ze zouden dus zelfs warmer moeten staan.

Yannik

Infeite ga je de massa van je binnenmuren dan gaan gebruiken als bijkomende opslagmassa, een beetje als kleine broer (of grote broer in volume) van je speksteenkachel. De muren nemen een deel van de warmte op (via straling of convectie) die door de kachel geproduceerd is. En geven die dan geleidelijk terug af. In het geval van een geïsoleerde muur vooral naar binnen toe.

Ik wil dat effect bij ons wat gebruiken. De hebben nu pas een nieuwe inbouwhaard laten plaatsen en willen die gebruiken als bijverwarming. Onze binnemuren zijn in bakstenen met een hoog thermisch opslagvermogen gemaakt. Dat betekent dat we hier ook redelijk wat warmte van onze kachel kunnen in opslaan.

Ik heb het effect al 1 keer duidelijk kunnen observeren toen we met onze oude houtkachel goed gestookt hadden. De ochten erop was het nog lekker warm in onze living (CV lag nog niet aan).

Maar 't is natuurlijk niet hetzelfde als een echte speksteen/tegelkachel.

ik heb een woning 10j geleden gebouwd, en echt zwaar geïnvesteerd in isolatie. Ik zou het nu NOG grondiger doen, maar kan de tijd niet omkeren. Ik heb zonneboiler en vloerverwarming op lage temp. En dan pas de speksteen gekocht.
Het enige waar ik grondig spijt van heb is mijn Buderus die een permanente waakvlam heeft, en zelfs in de zomer de vloerverwarming rondpompt. Hoe dan ook op héél lage temp natuurlijk.

's vriendelijk dat jullie op mijn vraag van vorige week nog even iets dieper
ingaan.

http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?
bn=bbl_lag&key=1217547595&replies=4

Ik denk dat ik stilaan kan besluiten m'n buitenmuren langs de binnenkant te
isoleren, met alle koudebruggen vandien. Er blijft dan nog wel één massieve
(niet geïsoleerde) binnenmuur over die z'n warmte dan een beetje kan verder
doorstralen naar bad- en slaapkamer(s).

Toch wel praktisch, dit forum!

- Mijn bedoeling was wel aan te tonen dat het véél beter is van de thermische inertie van de binnenmuur gebruik te maken en de spouwmuur te isoleren in plaats van achteraf voor de binnenmuur isolatie te gaan plaatsen.

Ok, 'k had het niet door, vandaar de reactie.

- de buitengevel isoleren en die bezetten met een afwerkingslaag dat is natuurlijk nog een stuk beter maar je spreekt dan ook wel over een andere prijsklasse

Dat prijselijke geluk heb ik, maar 'k schuif het al een paar jaar voor mij uit...

Yannik

heeft iemand een tulikivi kachel in combinatie met vloerverwarming + zonneboiler,zou perfect moeten gaan vgls Geerts in kasterlee