Regenwateropvang: systeem zonder pomp (drukloos)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor een nieuw te bouwen (receratie)woning overwegen wij regenwateropvang (is bij ons overigens niet verplicht).

Een ''normaal'' systeem met betonnen of kunststof opvangvat en drukpomp vind ik te duur voor deze toepassing en ik heb ervaren dat deze toch nog best wat stroom verbruiken.

Kent iemand systemen welke zonder stroom werken; ik stel me voor dat het regenwater in een 500 l bak of zo op verdiepingshoote opgevangen wordt (kan net met afvoer) en vandaar (via filter?) de wc en buitenkraan voedt.

Kan iemand me vertellen of zoiets bestaat er waat dit te verkrijgen is?

Mvg Arnold

Reacties

Met 500 L zal je niet erg veel spoelingen doen vrees ik.
Waarom zou een pomp veel gebruiken ?
Ze pompt toch alleen als je water nodig hebt ?

johan

1000 l kan ook

anderzijds, het is een vakantiewoning welke wrsch. met name de weekenden gebruikt zal worden; en in combinatie met zeer zuinige toiletten kom je dan toch wel een weekende door met beetje geluk.

De pomp die ik nu heb is vrij zwaar iets van 1200 watt dacht ik en na een grote toiletspoeling draait die toch wel 15 secoden of zo. ik weet het is niet extreem veel maar bij tuin sproeien of auto wassen is het al weer iets meer.

Het gsat me allereerst om het principe, ik ben vanaf nul begonnen en alle energieverbruikers die niet per se nodig zijn komen er niet in (denk aan ventilator toevoer verse lucht, circulatiepomp zonneboiler (althans die gaat ook op een zonnecel zonder besturing -> weer een gebruiker minder), cv pomp, vloerverwarmpomp, deurbel, wekkerradios, bewegings en aanwezigheidssensoren, thermostaat, etc etc.

Doel is 2 ledig: naast kostprijs woning zo laag mogelijk maken uiteraard ook energieverbruik beperken.

Ofwel ''repackaging'' van het concept woning i.p.v. het dak vol pv kwakken.

Arnold

natuurlijk kan je regenwater gebruiken zonder pomp, maar...

Het water moet steeds bergaf lopen, dat betekent dat de bovenkant van het voorraadvat onder het niveau van de dakgoot moet liggen.

Bovendien moeten je verbruikers nog eens lager liggen dan de onderkant van je regenton.

Tenslotte moet je plafond sterk genoeg zijn om het gewicht van een volle tank te kunnen dragen: 1000l water = 1 kubieke meter = 1000 kg = 1 ton!
Zelfs voor betonnen welfsels is dit niet altijd haalbaar op een verdiepingsvloer.
Extra fundering en onderstutten zal vermoedelijk nodig zijn.

Als dit echter toch allemaal haalbaar blijkt te zijn, staat niets je nog in de weg.

Je hebt dan genoeg aan leidingen met afsluitkranen om het geheel te doen werken. Een handige Harry heeft hier zelfs geen loodgieter voor nodig.

Je concentreren op het (geringe) verbruik van de waterpomp is 1 ding. Maar met een grotere regenwaterput heb je natuurlijk ook meer ( gratis, milieuvriendelijk) water op voorraad. Thuis gebruiken wa alleen nog stadswater voor het bereiden van de maaltijden en het drinken.
Al het andere water komt van de regen ( WC, wasmachine, douche, bad, tuin etc). Ik denk dat dit ruilmschoots het bijhorende elektriciteitsverbruik van de waterpomp compenseert.
Naast het gewicht van het water op je dak met bijhorende verstevigingen is er natuurlijk ook het risico op lekken.
Hoe ga je een voorfilter plaatsen en onderhouden ?
Hoe reinig je het reservoir ?
Waar plaats je de filter ? ( moet boven de verbruikers staan en toch te onderhouden)

Bedankt voor de input; dat het technisch mogelijk is me ook wel duidelijk, dat het in sommige gevallen problemen geeft met hoogteverschil ook (echter een buitenkraan zit vlak bij de grond en de toilet ook).

Douchen en baden met regenwater gaat me een stapje te ver ook i.v.m. dubbel warm water circuit.

Ik vroeg me af of er kan en klare systemen (filter + ''vat"" zonder ''pompsysteem'' op de markt zijn waar ik eens kan gaan informeren, zelf vaten en filters etc. bij elkaar pionieren zal het niet worden in mijn geval.

Een 2e oplossing zou kunnen zijn een zeer energiezuinige pomp, heef iemand daat adviezen in?

MvG Arnold

Arnold,
regenwater bovengronds bewaren is pure onzin.
Door het opwarmen van je tank heb je een prachtige kweekvijver voor van alles en nog wat, je spoelwater gaat harder stinken dan wat je ermee wegspoeld.
En wat ga je tegen de vorst doen? verwarmen met den elentriek ?
Bruikbaar regenwater hoort in de grond te zitten waar het fris blijft.
Neem een hydrofoorgroep met drukvat en mechanische pressostaat, verbruik te verwaarlozen, en geen sluipverbruik.