PV-zonnepanelen die niet werken bij mooi weer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sedert februari heb ik zonnepanelen op mijn dak liggen.
14 panelen goed voor 2900Wp theoretisch,
Momenteel reeds 1200kwh opbrengst dus schijnbaar werkt alles goed maar bij stralend zomerweer blijven de panelen soms gans de dag in wachtmodus of gaan pas na 16u00 in werking terwijl ze reeds sedert 11u00 vol in de zon liggen.
Heeft er iemand de zelfde ervaring of een verklaring hiervoor?
De firma waarbij ik ze gekocht heb Natec, heeft er niet direct een verklaring voor maar heeft beloofd na het bouwverlof ter plaatse alles te komen nameten en een opvolging te plaatsen.

Reacties

Hallo Dirk,

In elk geval een merkwaardig verschijnsel. De PV-panelen hebben wel een negatieve temp. coëfficiënt dat bij opwarming van de panelen het vermogen terugloopt maar zeker niet in die mate je omvormer in wachtmodus gaat. De oorzaak is waarschijnlijk te zoeken in het ingangscircuit van de omvormer of de werking van de mpp-tracker hiervan. Grafieken uit datalogging zouden bij dit probleem waardevolle informatie verschaffen. Wat is de PV-generatorspanning op het moment van vermogenverlies? De PV-stroom, het rendement enz...

m.v.g.

Francis

Beste,

Ik heb weet van opbouw zonnepanelen (op een plat dak) die bij zeer warm weer (met nauwelijks wind) minder elektriciteit leveren dan op een gewone zonnige dag. Hoe hoger de temperatuur => hoe lager de opbrengst. Ik overweeg panelen in de bouwen in mijn schuin dak. Ik stel mij echter de vraag of dit dan nog interessant is. Ik wil absoluut inbouw of niets gezien al het regenwater van deze zuid-kant opgevangen wordt voor toiletten, wasmachine en tuin. Bij opbouw vrees ik voor teveel mos (en vuil).

Geeft de inverter geen foutmelding? En wat gebeurt er als je hem reset of even de verbinding met het net verbreekt?
Is er enige status informatie uit de inverter teh verkrijgen, zoals actuele spanning vanuit de panelen?

Gewoon leverancier aanspreken.
Dit kan gewoonweg niet.
Je installatie moet ALTIJD werken.
Er is dus duidelijk iets behoorlijk mis. Nu ingrijpen en snel.

goedendag,

het probleem wat u beschrijft komt waarschijnlijk doordat de omvormer te veel energie krijgt van de panelen, waardoor de omvormer in de standby modus gaat staan.
dit komt doordat de omvormer te klein is.
koppel 1 paneel er tussen uit en probeer het dan weer dan zult u zien dat hij bij volle zon niet meer in de standby modus komt.
advies: grotere omvormer nemen of stringopbouw veranderen waardoor de spanning en stroom naar de omvormer lager uit komt.

wij kunnen voor u kijken of de omvormer juist is gekozen.
stuurt u dan de gegevens van de omvormer en de panelen naar ons toe.

met vriendelijke groet,

H Mulder

site: www.zon-panelen.nl

Dirk,

wat was zowat je opbrengst gisteren? Wij hadden hier gisteren ongeveer 20kWh voor een installatie van 3kWp.

Hier thuis gaat omvormer ook af en toe uit als het geproduceert vermogen te hoog wordt. Maar dit geeft maar een klein verlies (zou normaal een kleiner verlies moeten zijn dan de winst door niet te overdimensioneren).

Het zou ook nog kunnen dat je omvormer slecht geventileert is.

Walter

Beste,

Installatie MAG niet uitgaan, in slechtste geval gaat de boel de-raten. Natec lost dit wel op, hebben een goede reputatie.

Panelen inbouwen niet doen omdat rendement kleiner wordt bij warme temperatuur. Waarom zou opbouw trouwens niet goed zijn voor regenwater?

Opbouw allezins zeer interessant omdat temperatuur van ondergelegen ruimtes gevoelig naar beneden gaat, al van verschillende klanten vernomen.

Mvg

Jeroen

Ik kan dat laatste argument van Jeroen volmondig en uit ervaring beamen!
Sinds wij onze opbouw PV installatie geplaatst hebben, is de temperatuur op onze slaapkamers (onder dat dakgedeelte) minstens met 4 tot 5°C afgenomen. Ik moet er wel aan toevoegen dat zowat onze volledige zuidgerichte dakoppervlakte bezet wordt.

Het is in ieder geval voortaan heerlijk slapen na een warme zonnedag als gisteren of vandaag!

Zonnepanelen op ongeisoleerde daken ??

Toch denk ik dat als het in de slaapkamer warmer wordt doordat de warmte door het dak heen komt op een zonnige dag, dat de dakisolatie niet goed zit, of toch te dun.

Bij ons is het effect voelbaar met 25cm isolatie.

Mvg

JB

Bij ons is nu de binnentemperatuur van de slaapkamer boven op het zuiden 22.8 gr celsius. Wordt die dan 18 graden met PV panelen ?

dirk

kan als de foute configuratie werd gekozen.
kan je me eens de volgende informatie geven:
1. aantal panelen en hun vermogen
2. juiste type wisselrichter.

hans

In elk geval is het bij ons op de zolderkamers (van de kinderen) gevoelig frisser geworden bij warme dagen zoals gisteren na het plaatsen van de PV-panelen!

Ik moet in ieder geval de eerste dakisolatietechnologie nog tegenkomen, die tegelijkertijd ook elektriciteit produceert (en dus centen opbrengt)...

Als PV panelen zo goed werken tegen oververhitting wordt het dan geen tijd voor nieuwe normen voor het construeren van daken ?

ik vrees na 2 jaar dat mijn rendement aan het dalen is
3010wp
24juli : 16Kwh
25juli : 15kwH
terwijl ik een jaar geleden toch tot 22kwh per dag haalde,
zijn er mensen die nog resultaten hebben van de laatste dagen ?
of zijn er misschien toch wolken geweest
installatie staat ZZW

Als je de opbrengsten wil vergelijken is het niet mogelijk om dag per dag na een jaar te gaan zien wat de waarden waren.
Ik stel voor dat je eens een kijkje neemt op http://www.sonnenertrag.eu/?lang=nl Daar kan je je registreren en kan je je opbrengsten vergelijken met systemen uit oa belgië. Zo kan je dan nagaan of je systeem goed presteert.

Rik

online monitoring PV: http://www.SunForFree.net

Jeroen,

ECN in Nederland pleit ook al voor integratie van zonnepanelen in de dakconstructie. AL zie ik op de voorbeeld foto's al wel gebogen daken ed wat volgens mij niet mogelijk is met de huidige zonnepanelen. Wel met de toekomstige folies. OOk geven ze niet aan waarom dat ze dit geintegreerd willen hebben.

Oververhitting van gebouwen is een probleem met de huidige energieprestatie wetgeving. Als zonnepanelen een verbetering geven van de zonnebelasting op een gebouw, wat bij u zelfs voelbaar is(stel een verbetering van 1 graad) dan is het toch de moeite om hierna onderzoek te doen met als doel een TV om te stellen voor de uitvoering hiervan.

Lijkt mij een mooie opdracht voor het WTCB, een hoge school met bouwfysica als opleiding en diverse bedrijven welke hierbij belang hebben.

beste
u hebt teveel pv panelen op een te lichte omvormer staan dwz een te hoge spanning en een te hoog rendement terug naar natec een sterkere omvormer laten plaatsen