Extra belasting op pv installaties

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik hoor hier en daar dat er een extra belasting komt op installaties van meer dan 3680 Wattpiek (16 Ampere).
Heeft hier iemand meer info over,zou vanaf 2009 van kracht gaan.Ze vinden dat mensen die stroom terug steken daar ook moeten voor betalen voor de disitributie daarvan.Als je een 3 fasig net hebt zou deze maatregel niet tellen.
Ergens een link naar deze nieuwe maatregelingen?

Christophe
mijn zonnepenelen live volgen:
http://users.telenet.be/fotogallery/pv

Reacties

Men is blijkbaar wel aan het werken aan een nieuwe versie van de C10/11. Eventjes google-en bracht mij bij volgend DRAFT document (dus nog geen officieel!!!)

http://www.vreg.be/vreg/documenten/Consultatienota/66208.pdf

Daarin staat oa:
----------------
2.3. Aansluitingswijze

De basisvoorschriften met betrekking tot de aansluitingswijze van een decentrale productie-installatie zijn:
o ≤3680 VA4: mag enkelfasig aangesloten worden,
o >10 kVA: moet driefasig aangesloten worden,
o Voor productie-installaties >3680 VA4 maar ≤10 kVA kan de netbeheerder in functie van de overwegingen in § 2.1 ’Algemeen’ voorschrijven dat een driefasige aansluiting verplicht is,
o Bij een combinatie van meerdere productie-installaties op eenzelfde netaansluiting bedraagt het totaal opgesteld vermogen van de productie-installaties met enkelfasige aansluiting, in principe niet meer dan 3680 VA4. Deze grens kan eventueel opgetrokken worden tot maximaal 10 kVA mits de goedkeuring van de netbeheerder.
--------------

Hier spreekt men dus van dat een netbeheerder een driefasige "kan" verplicht worden voor productie-installaties >3680 VA4 maar ≤10 kVA

Nog eens: dit gevonden document is een DRAFT versie gevonden via GOOGLE. Op de officiële pagina's via het navigeren op de VREG website staat nog altijd de "oude" en tot nader orde nog aktieve versie.

Rik

Real-time monitoring PV installatie: http://www.sunforfree.net

sedert 15/07 is dit reeds in voege. We hebben nu een uitovingsbeleid tot het einde van het jaar; Systemen boven 3680 dienen nu gesplitst te worden over de verschillende fazen. Indien er slicht monofase binnen ligt komt er een extra kost bij voor deze installatie, je dient namelijk dit door te laten trekken tot binnen...

Waar staat dit dat dit in voege is getreden ? Ik heb nog geen nieuwsbrief pro va nde vreg hiervan ontvangen !

Als u u aansluit bij de sectorfederatie belpv, zal u hiervan op de hoogte gehouden worden.

Suntronics,

inderdaad, als je aangesloten was bij de sectorfederatie BELPV dan wist je hiervan.

Zoals je ook zou moeten weten dat reclame hier niet gewenst is. Aan mijn e-mail zie je toch ook niet dat ik in de pv-sector zit...

Danny

Ik denk dat niet veel starters ff snel 300 € KUNNEN neerrtellen om ergens op de hoogte van gehouden te worden.

Ik heb al veel zitten twijfelen, maar het is echt teveel voor mij. Ook al lopen de verkoop en installaties betrekkelijk vlot. Toch heb ik andere prioriteiten zodat ik mijn klanten service kan bieden, en goeie materialen bij me heb.

Beste Christophe,

Er komt GEEN extra belasting.
Het geïnjecteerde vermogen per fase mag nog maximaal 16A of 3680W zijn. Dit gaat over het Maximaal AC vermogen van de omvormer, niet het aantal Watt Piek.

Dit gaat in vanaf 1/01/08, er zou een overgangsmaatregel zijn vanaf 1/07/08, maar EANDIS kan dit naar eigen zeggen niet hard maken.

Mvg

Jeroen

zie ook:

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1215684268&replies=17

@ Jeroen :

Bedoel je effectief 1/1/8 en 1/7/8 of bedoel je 1/1/9 en 1/7/9 ?

Dus met andere woorden, zou het nu al van kracht zijn of niet?

Hoe vraag je dat na , of je meer dan 4 kwp mag installeren op een gewone 2fazige aansluiting ?

bij wie ? (woon in merelbeke)
Is daar een specifieke studiedienst voor ?

Want ik heb de indruk dat de gewone telefonisten op het callcenter van imewo met moeite eens van PV panelen gehoord hebben , laat staan dat ze op zo'n technische vraag kunnen antwoorden.

groeten

BEste Wim,

Het laatste natuurlijk, vanaf 1/1/09!

Beste Geert,

Je bedoelt vermoedelijk monofasig? Tot einde van dit jaar mag je een omvormer plaatsen van 10KW maximaal, met 11KWpiek panelen op een monofasige aansluiting.

MAAR!

Naargelang de situatie van het net, kan dit af te raden zijn. Stel dat het net oud of zwak is, ga jij ter plaatse het net "scheef trekken"; het nulpunt gaat verschuiven. Dat wil concreet zeggen dat op de fase waar jij op injecteert de spanning 10 à 15V gaat verhogen, op de 2 andere fasen zal de spanning dalen.

In het slechtste gevak gaat jou installatie uitvallen omdat deze over de 252V AC gaat!

De netbeheerder moet dit wel oplossen, maar je installatie gaat er toch een tijdje uitliggen.

Mvg

Jeroen

Heb toevallig de volgende link ontdekt.
Blijkbaar een voordracht van Eandis over decentrale (PV en andere) productie.
Geeft goed weer dat de netbeheerders beginnen te snappen dat iets wat eerst marginaal te noemen was (de geitenwollensokken...) , nu blijkbaar toch een probleem begint te vormen voor het net.
verdere maatregelen , ook voor de "kleine producenten" zullen , me dunkt , niet lang uitblijven.

lees en huiver

http://www.eandis.be/nl/llpub/nl/14%20Onderwijs/99_pdfs/Spitsdagen%202008.pdf

"lees en huiver" ... Waarom huiveren? Het is nogal wiedes dat voor een decentrale productie maatregelen moeten genomen worden. Dit is goed nieuws dat er eindelijk werk gaat van gemaakt worden. Ik heb het document eventjes doorgenomen en er zitten enkele goede ideeën tussen zoals real-time monitoring van de gedistribueerde productiesites en het intelligent schakelen van verbruikers in functie van de variabele productie mbv domotica en andere communicatietechnieken...