Rockwool 431 en luchtspouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Onze gevelsteen zal wss oude beerse recuperatiesteen worden. We zullen dus moeten werken met een luchtspouw. Kan ik rockwool 431 gebruiken of moet ik de 434 nemen? Het prijsverschil tussen beide is toch aanzienlijk. We voorzien 15 cm isolatie en 2 cm luchtspouw.

Alvast bedankt,

Reacties

Wij hebben uiteindelijk voor de 431 gekozen. Niet te lang in de regen laten staan en voorzichtig plaatsen is het verschil. Eenmaak de bouw af is geen verschil meer.

Bij ons is dan ook eerst de ruwbouw opgetrokken, isolatie geplaatst en dan pas de gevelsteen .. hier in België zijn maar weinig aannemers die volgens deze goede methode werken.

@ koen:

Hoeveel was het prijsverschil ongeveer per m²?

Heb zelf nog geen prijs gevraagd maar las ergens op een site dat de 434 ongeveer dubbel zo duur was als de 431.

Nog iemand?

Beste Koen, ik moest even kijken bij de Vlaamse Rockwoolsite, want in de Nederlandse site van Rockwool staan ze er niet bij.

Ik heb de isolatiematerialen bekeken en vergeleken. Beide materialen zijn geschikt voor een spouwmuur. Qua energetische prestatie verschillen de materialen niet veel. Bij een isolatiedikte van 15 cm zal de 431 een warmteweerstand bezitten van circa 4,1 m²K/W. Bij toepassing van de 434 zal de warmteweerstand circa 4,3 m²K/W zijn. Bij warmteweerstanden boven de 4 met zo'n weinig verschil tussen de warmteweerstanden is de besparing op energie minimaal. De aanschafprijs zal daarbij een veel grotere rol spelen. Mijn advies is neem de goedkoopste. Het zijn namelijk beide goede isolatiematerialen en waarschijnlijk zul je de extra investeringskosten niet terugverdienen met de energiebesparing (wellicht na enkele tientallen jaren pas).

Echter zet ik wel mijn vraagtekens bij de spouw van slechts 2 cm die jij toe wil passen. Ik neem aan dat deze spouw toegepast wordt voor enige ventilatie, een zogenaamde "zwak geventileerde spouw". Deze is bedoeld om de constructie enigzins te laten ademen, zodat vocht in de constructie via deze luchtspouw afgevoerd kan worden. Om een goede werking van de zwak geventileerde luchtspouw te garanderen dient deze ten minste 4 cm te zijn.

Als laatste wil ik adviseren RVS prikankers toe te passen als spouwankers (4 per m²). RVS prikankers zijn iets duurder dan gegalvaniseerde ankers, maar zijn ten opzichte van koudebruggen verreweg het beste (koudebruggen zijn lokaal dan veel kleiner). Bij een goede verwerking van de spouwankers dienen de schotels tot op het isolatiemateriaal gedrukt te worden. Hou goed in de gaten dat ze niet (ver) in het isolatiemateriaal gedrukt worden, dit benadeeld de warmteweerstand van de spouwmuur namelijk aanzienlijk.

Voor specifieke verwerkingsvoorwaarden zou ik gewoon met Rockwool bellen. Mijn ervaring is dat zij altijd bijzonder hulpzaam zijn, helemaal als ze een potentiele klant hebben.

Veel succes,

Ing. J.W. ter Meer

Bedankt J.W.