verwarming opdelen in 2 zones

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben van plan om binnenkort mijn oude mazoutketel te vervangen door een gasketel.
Omdat we benenden ook nog een open haard hebben zou ik graag een 2de termostaat willen bijplaatsen boven (zodat de kids kunnen studeren en dergelijk op hun kamer) om zo 2 apparte zones te maken.
Nu ben ik op zoek naar een schema of dergelijk om dit allemaal te kunnen verwezelijken. Werk ik met 2 pompen of met kleppen of dergelijk ?
Kan iemand mij hier raad over geven ?

Reacties

Ik denk er ook over. Ik heb boven een collector staan voor 1e verdiep, en beneden één voor gelijkvloers, ik denk dat er op de bovenverdieping een soort stuurbare afsluitklep geplaatst moet worden op zowel aan als afvoer van de benedenverdieping. Een thermostaat plaatsen daar is wat zinloos denk ik, je radiatoren hebben misschien een thermostatiosche kraan, wat het nut van een extra thermostaat teniet doet...
Ik denk dat het een gewone aan/uit moet zijn voor de ketel + daarbij 2 kleppen en sturing om het gelijkvloers te isoleren
...

Mijn leiding vertrekken in 2 apparte kringen aan de ketel zelf. Ik weet alleen niet hoe het zit met de koppelingen allemaal. Moet ik met 2 pompen werken samen met kleppen.
Ik dacht een ketel van vaillant te kopen, maar hier de pomp in de ketel zelf.
Enig idee waar ik een schema of dergelijk kan vinden ?

Bij mijzelf hebben wij ook twee groepen aangelegd:

Een groep voor beneden en een groep voor boven. Tevens hebben we de ketel beneden geplaatst vlak boven de verdeler(deze stond boven boven bij de verdeler).

Als de ketel nu het water begint te verwarmen kan het water gelijk verdeelt worden over de radiatoren welke bij ons het meeste aanstaan.

Om de waterhoeveelheid te kunnen garanderen over een afgiftebron(de enigste manier om bij een temperatuurregime in te stellen voor bijv. 55/43 maar ook 60/40).
Vaste hoeveelheid water betekend dat warmteverliezen en warmteafgifte op elke kamer af te stemmen zijn en dat we kunnen gaan werken met een stookcurve en evt ruimteinvloed.

Indien de installatie wordt voorzien van 1 drukdifferentierende pomp dan zal de mate waarin de pomp de hoeveelheid kan veranderen bijv kunnen varieren van 40-100%. Dit is meestal niet voldoende voor het gehele systeem.

Beter is het dan te werken met twee pompen, tweebesturingen etc. Pompen zijn zo makkelijker af te regelen op het juiste debiet.

Echter een aantal ketelfabrikanten schrijven een evenwichtsfles voor voor de werking met twee pompen. Hier moeten we niet aan beginnen omdat hiermee gelijk de winst welke gemaakt hebben met de waterregeling op verrbuik weer te niet maken.

Dus zoek een ketel welke een hydraulisch schema met twee pompen ondersteunt zonder een fles ! en waar de regeling is uit te breiden naar het aansturen van twee groepen.

Zoek voor de tweede pomp een energiezuinig drukgeregeld model welke is afgestemd op de benodigde waterhoeveelheid.
Vaak is het benodigd vermogen op de bovenverdieping niet zo hoog dus de pomp hoeft dan ook niet zoveel water te kunnen leveren.

Nicky,

Aangezien je toch al 2 aparte kringen hebt, kom je toe met op elk een circulator en een thermostaat met uurwerk, om de circulator te bevelen.
Op de kring voor de kids zorg je voor thermostatische kranen op de radiatoren.
Verder volg je de raad van René inzake de circulatoren.

Rik

Wil mijn oplossing ook even meegeven.
Ik heb een kring per kamer. Gewoonweg als collector een AFSLUITBARE collector genomen met kraantjes erop.
Die kost maar een beetje meer en is zeer praktisch.
Heb ik toegepast op alle leidingen en kan dus alles individueel OPEN of DICHT zetten.
Op de radiator-collector staan dan elektrische kraantjes (2Watt) op die kraan-lichaampjes van de collector die ik aanstuur.

In mijn geval is dit dan wel via mijn domotica maar dit is niet nodig.

Er bestaan (commercieel beschikbaar, heb hiervan documentatie gehad maar weggesmeten...) groepsschakelingen met een aantal ingangen (thermostaten) en uitgangen (elektrische kranen) en één MASTER uitgang (CV-ketel).
Elke thermostaat zal zijn betreffende uitgang aansturen en ervoor zorgen dat de ketel (centrale uitgang) kan starten.
Hiervoor is wel een MODULERENDE ketel nodig ofwel zo'n groot reservoir (zonne-warmte opslag + pelletketel-CV) waaruit je warm water kan putten.

Bij mij staat er een (elektronische) thermostaat per lokaal, op een schuin plankje net boven de lichtschakelaar in (bijna) elk lokaal. Een goedkope elektronische thermostaat waarvan ik ZEER tevreden ben.

Elke ruimte kan dusdanig APART zijn warmte behoefte optimaal regelen. Werkt in mijn situatie zeer goed, wij zijn hier zeer tevreden over en mijn verbruik is dan ook laag in vergelijking met vele andere (buren) met een huis van dezelfde generatie... die een thermostaat hebben staan in de woonkamer.

Ik verwarm bijvoorbeeld 's morgens enkel de badkamer en keuken in de winter (als dit al nodig is = goede isolatie = weinig warmteverlies). Hierdoor moet ik bijvoorbeeld helemaal niet mijn woonkamer opwarmen omdat ik daar op een doorsnee werk/school-dag toch 's morgens niet moet zijn.

In het kort is dit de wijze waarop ik het gedaan heb.
Succes.

Walter,

Heel goed.
Je bedoelt dat elke radiator apart aangesloten is. Dat is al een tijdlang eerder regel dan uitzondering, maar het maakt nog geen "kring per kamer" zonder de per kamer thermostaatbediende afsluitertjes die jij schijnt te hebben en die je bedient met domotica.

Want wat bedoel je eigenlijk met "Op de radiator-collector staan dan elektrische kraantjes (2Watt) op die kraan-lichaampjes van de collector die ik aanstuur." ?

Rik

hallo
het is heel simpel
per kring een zoneventiel plaatsen ...de termostaten bedienen de zoneventielen ...het eindkontact van de zoneventiel laat de ketel aan gaan ...wel niet vergeten bypass te plaatsen voor de zoneventielen
groetjes

En hoe garanderen we het afgifte vermogen bij al die ventielen welke open dicht gaan ??

En om te hoge watersnelheden te voorkomen plaatsen we vervolgens een by-pass ?? Bij een condensatieketel ?

En dat het systeem nog zuinig noemen ?

Ik denk het niet, het is een maximum aan comfort voor een prijs welke we betalen met het installatie rendement.

Walter,

Maar bij jou is elke kamer, elke radiator zelfs een "zone" waarvoor een ventiel.
En als er ééntje open staat slaat je ketel aan ?
Heb je niks anders van regeling op je ketel ?
Bedoel je met bypass niet gewoon een ketelkring ?
Blijft je circulator dan niet draaien ?

Rik

rene
denk dat je me ni begrijpt...een zone ventiel is of100% open ,of 100% toe..de bypass(met drukregelaar) dient als de zoneventielen alle 2 toe zijn ..om de nalooptijd van de pomp op te vangen ...in elke deftige condens ketel zit modulerende pomp..zodus als je 1 kring snoert ga die trager lopen..veel zuiniger als u 3 pompen en 2 regelingen...de ketel ga even zuinig werken als anders..je kan zo als de kachel brand de huiskamer stil leggen
groetjes

Jean,

Een modulerende pomp en een bypass in een verwarmingstallatie; dat is gewoon niet de bedoeling. Deze twee horen niet bij elkaar in een installatie geplaatst te worden. Een modulerende pomp vangt de drukverschillen op en de bypass vangt een te hoog druk verschil op. Dit geeft al aan dat uw installatie zeer ongewoon is. Ze zijn beide niet nodig, bij u is dit een noodgreep om het minimum debiet te verkijgen in alle situaties. Dit is zeker niet zuinig te noemen.

Wanneer bij mij mijn installatie draait is ten alle tijde het waterdebiet door mijn radiatoren datgene waarvoor hij berekend is. Dat is de basis voor een zuinig systeem.
De pomp leverd precies de hoeveelheid water welke nodig is en gebruikt dus niet te veel stroom. Het is de enige juiste methode om de retourtemperatuur omlaag te krijgen, welke in grote mate het rendement van de ketel bepaald. Een bypass hoort niet bij een condensatieketel !

rene
u hebt u boeken niet goed gelezen..in elke condens wandketel zit er standaart een bijpas ingebouwd..wat ga er gebeuren als bv alle cv kranen toe staan en er is warmtevraag ?

Hallo allemaal,

hierbij even een verduidelijking van mijn installatie (en dat vanop mijn vakantieplaats).

Wilde gewoon een algemene info geven maar heb ondertussen reeds een mail gekregen en bovenstaande vragen.

De COLLECTOR is inderdaad gewoon voorzien van kraanlichaampjes.
Op elke kring zit eigenlijk standaard een plastiek kraantje welk je OPEN of DICHT kan draaien zoals een gewone kraan op elke radiator.
Dit kraantje neem je er af en hierop plaats je een RING die bij de elektrische kraan zit. Daarop plaats je deze elektrische kraan die klem vast zit.
Deze kraan kan je elektrisch aansturen. Verschillende types van spanningen bestaan er, ik heb die van 24V DC.
De kraantjes verbruiken 2 Watt en werken eenvoudig.
Er zit een WAS kern in en een kleine warmte weerstand (vandaar de 2 Watt op de 24V DC) die als hij ACTIEF staat het WAS doet uitzetten en het kraantje doet zijn werk, opent het ventiel.
Dit proces is wel een beetje langzaam, het duurt een 2 minuten vooralleer het kraantje volledig OPEN of DICHT is.
Maar dat is helemaal geen probleem in een verwarmingssysteem dat inherent toch reeds een TRAAG systeem is.
Dit kraantje stuur ik inderdaad aan met een gewone 24V DC uitgang van mijn domotica systeem maar dit kan natuurlijk ook met een gewoon relais van eender welk systeem.
(kraantjes bestaan ook in 230V AC en andere uitvoeringen).

Mijn programmatie is zodanig dat als de thermostaat van het lokaal (slaapkamer, keuken, woonkamer, badkamer, bureau) warmte vraagt, hij de betreffende kraan (of kranen in woonkamer) opent en tegelijkertijd de ketel zijn thermostaat ingang doet AAN schakelen MAAR met een vertraging van 2 minuten.

Als een thermostaat AF valt (voldoende warmte in lokaal), dan gaat de kraan gewoon dicht en gaat het thermostaat contact van de ketel ook open als dit de laatste thermostaat is die uit valt. De laatste thermostaat laat de ketel dan AF schakelen maar dan komt het speciale.
Jullie bypass en dergelijke heb ik ook met mijn domotica systeem gemaakt want als de ketel AF valt, dan open ik de kranen van mijn badkamer en keuken voor verschillende uren. Dit zijn mijn belangrijkste lokalen. De NADRAAI tijd van de pomp van de ketel kan dan zijn druk en de resterende warmte gemakkelijk kwijt in de radiatoren van die lokalen. Bij het AAN schakelen van de ketel gaan die kranen natuurlijk dicht als HUN lokaal thermostaat geen warmte vraagt.
En ja, ook een modulerende pomp natuurlijk.

Hoop dat dit duidelijk is.

Werkt bij mij zeer goed, met een zeer confortabel gevoel voor al mijn gezinsleden en bezoekers, reeds meer dan 7 winters.
Overal is het heerlijk warm. Ik heb een behoorlijk geïsoleerde vrijstaande woning en heb een behoorlijk LAAG verbruik van GAS (Condensatie, modulerende GAS ketel).

Dus bij mij GEEN situatie dat er GEEN warmtevraag is en de ketel staat AAN.
Sorry, maar dacht dat dit eigenlijk een gekend systeem was...

heel gekend systeem walter..is alleen mogelijk als je u cv zo laten plaatsen hebt..in het geval van nicky is dit helaas niet mogelijk

Jean,

Bij oudere ketels werd er zo gewerkt, bij de nieuwe modulerende ketels zit er geen bypass meer in de ketel omdat dit het installatierendement verlaagd en als hij er toch inzit dan is hij bedoeld als veiligheid niet om hem aan ts spreken gedurende normaal bedrijf.

Het modulerende van de brander en de pomp heeft toch geen zin als er een bypass geplaatst wordt, want beide zijn oplossingen voor hetzelfde probleem.

Walter zijn methode is al beter: de ketel kan zijn warmte nog kwijt in diverse kamers.

Technisch is er altijd van alles mogelijk, maar de vraag is of het zuinig is.

Bijna alle installaties worden afgeleverd met circulatiepompen welke teveel debiet leveren. Dit betekend dat het afgifte vermogen toeneemt, de watersnelheden toenemen, en de retourtemperatuur stijgt. Deze retourtemperatuur beinvloed rechtstreeks het installatierendement(en dan wel negatief).

Als we vervolgens een hydraulisch systeem plaatsen welke ad hoc gedeeltes op en afschakeld kan u zich voorstellen, dat de regeling van de ketel elke keer tijd nodig heeft om zich aan de nieuwe bedrijfssituatie aan te passen(vermogen en waterdebiet).

Dus voor een zuinig systeem hebben we een vaste waterdebiet nodig over het afgiftesysteem en een watertemperatuur welke aangepast wordt aan de warmteverliezen van de woning.

ALs u in een systeem met zone ventielen hiermee rekening gehouden hebt dan is dit mogelijk(minimum benodigd debiet van de pomp gegarandeerd door voldoende zone's open te houden), maar wie rekend dit uit ?

Het is zeker een comfortabele installatie, maar het is zeker geen zuinige installatie !