Reiniging van zonnepanelen - Firma Solar Clean

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Gisteren ontving ik een brief van de firma 'Solar Clean'.
Het betreft een firma die instaat voor de reiniging van zonnepanelen.

Onze zonnepanelen liggen ondertussen 3 jaar op ons dak met een hellingsgraad van 45° (volledig zuidwaards gericht).

De installateur vertelde ons dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn.

In hoeverre heeft de installateur gelijk?

In het schrijven staat dat er door vervuiling al snel 12% opbrengstvermindering is en dat dit in de praktijk oploopt tot wel 20%.

Iemand ervaring met deze firma?

Met vriendelijke groet.

Reacties

ik deed dit een paar jaar geleden zelf (zou ik beter nog eens herhalen)

ik gebruikte een borstel (zachte haren) met lange telescopische steel met kniegewricht, normaal gebruikt voor kuisen van vrachtwagens

gebruikte enkel klaar water, geen producten

Stefan

Is het niet mogelijk van m.b.v. een ladder de panelen eens te bekijken en zien of er aangekoekt vuil op ligt?

Ik zou, voordat ik zelf panelen plaats, ook wel willen weten hoe dat zit met die zelfreiniging.

Peter

kan zijn dat het glas behandeld is en zodanig gladder dan normaal glas

doch al er vogelpoep op ligt dan zou ik dit wel snel zelf afwassen.

heb geluk dat mijn dak maar 30 graden heeft en gemakkelijk begaanbaar is

doch bij andere daken zeker aan te raden panelen te laten wassen!

denk 1 grote vogelpoep op paneel is 1 paneel minder opbrengst !

Ik denk zelfs erger: Heeft 1 vogelpoep niet hetzelfde effect als een schaduwvlek?

kan zijn weet het niet zekers

tis daarmee dat ik geschreven heb dat ik denk . . .

plus poep is agressief voor je alu-kader enz

Het is zo dat 1 schaduwvlekje op je paneel het hele rendement van je string naar beneden doet kelderen. Het zou dus ook kunnen zijn dat hetzelfde zich voordoet met 1 strontje...

Ik denk dat hier gewoon handige jongens aan het werk zijn.

Ik heb reeds meerdere malen mijn panelen gepoetst en de meeropbrengst is te verwaarlozen.

Mvg,

Peter
http://www.zonneblog.be

Ik heb panelen liggen die meer dan 25 jaar oud zijn,wat ik weet is als je de panelen bvb om de 10 jaar reinigt geeft dit een behoorlijk verschil,reinig je ze ieder jaar dan is het verschil minder merkbaar.

Reiningen is niet nodig,panelen worden door het hemelwater dat hier in belgie voldoende aanwezig is proper gehouden.

Christophe
mijn zonnepanelen live:
http://users.telenet.be/fotogallery/pv

@ Chistophe,op de foto van je huis zie ik geen dakvenster of velux,jammer anders zou je die eens 10 jaar niet moeten kuisen en kijken wat er ondanks de vele belgische regen opplakt,een vettige zwarte smeurie!!

Zou het mogen om eens met de hogedrukreiniger (met regenwater natuurlijk ) op de zonnepanelen te zitten? Indien ik me niet bedrieg ligt er toch een stevige laag glas boven op de elementen?

Ik denk dat het ook uitmaakt waar je woont.Iemand die in de stad woont of dicht bij industrie heeft meer luchtvervuiling en zal dus meer aanslag hebben op zijn panelen.

Ik heb hier na 6 maand eens de panelen afgespoten maar dit gaf geen verschil.

Zoals jawate schrijft zal dit na 10 jaar wel een verschil geven,ook weer te zien waar je woont.
Dus er zal wel een markt voor zijn zeker,weet iemand of zo een firma met een contract werkt en wat het kost?

Christophe
mijn zonnepanelen live:
http://users.telenet.be/fotogallery/pv

De zon brandt de vogelpoep gewoon kapot. De wind en regen doen de rest.
Stof spoelt er gewoon af, het betreft geen slibdeeltjes hé.
Boodschap : niets doen is soms het beste.

Wij hebben hier met Pasen onze panelen (in werking sinds 12/12/07) ook eens afgespoeld. Er zaten nogal wat vogelpoep vlekken op. En vermits de verwachtingen waren dat het een tijdje niet ging regenen, én ik pieken had gezien van om en bij de 3750 Watt, dacht ik: "als ze vervuild zoals ze zijn al zoveel opbrengen, wat als ik ze zuivermaak!". En effectief, de opbrengst ging met een 100 Watt omhoog, maar daalde al snel weer als de panelen terug opwarmden. Het verschil kwam er dus eerder door het afkoelen van de panelen door het spoelwater dan door het wegspoelen van vervuiling.
Zoals dus al eerder is geopperd: opbrengstverlies door vervuiling valt redelijk mee, en met een helling van minstens 20 graden (heb ik ergens gelezen, weet niet meer waar) spoelt het meeste bij de eerstvolgende regenbui grotendeels weg.

Groetjes,
Frank

in de lucht zit er vervuiling en deze vervuiling blijft op alles plakken of het nu veel regent of niet.

op den duur gaat deze film werken als spiegel en zal er zeker minder opbrengst zijn

voor alle thomassen kuis eens een klein stukje en je zal zelf zien.

ook zal je installatie langer proper blijven en er als nieuw blijven uitzien

Met een hogedrukreiniger zou ik er zeker afblijven! Indien er ook maar ergens een miniscuul spleetje of gaatje is,ga je water in het paneel persen, en dat is wel het laatste wat je zou willen denk ik!

Allen,

ik denk dat de warmte van de laatste dagen al heel wat meer % reductie van opbrengst zal gegeven hebben dan het beetje vuil dat op de panelen ligt.

Bovendien lijken het mij idd handige jongens. Ze spreken van 12% of 20%, maar tegenover wat gemeten? Hoe te controleren? En hoe vaak dien je ze dan te wassen? Onze ramen doen wij zeker maandelijks, omdat er een film op komt. Moet dit dan met de panelen ook?

Wijzelf hebben ze drie jaar liggen, en ze zijn nog nooit gewassen. Toch hebben we dit jaar voor het eerst een weekrecord gehad (in mei) die we de voorgaande drie jaar niet gehad hadden. En aan de opbrengst tot op heden gezien komen we dit jaar op ongeveer hetzelfde uit als de voorgaande jaren.

Bovendien nemen de panelen naarmate ze ouder worden zowieso in vermogen af.

Dat je met ze te wassen een verbetering gaat zien, dat ga ik niet ontkennen, maar 12 à 20%??????

MVG, een thomas

Niet alle oppervlaktes zullen op dezelfde manier vuil vasthouden. Zonnepanelen worden gemaakt met zelfreinigend glas. Dat betekent dat het oppervlak op één of andere manier behandeld is zodat het minder het vuil vasthoudt.

Een vergelijking met een velux of wat dan ook is dus niet correct. Als je wilt zien op de PV-panelen zelf, dan zou je ze moeten reinigen na een flinke regenbui (vandaag bijvoorbeeld) en zien of er dan een verschil opzit. m.a.w. of er na het zelfreinigend effect nog veel residu achterblijft.

Vrienden van ons hebben al enkele jaren PV-panelen. Na een jaar of 2 dachten ze dat de opbrengst verminderde en hebben ze hun panelen zelf gereinigd. Resultaat: geen enkel verschil te merken.

Als een kuisfirma met overtuigende resultaten wilt komen moeten ze een meting doen voor het reinigen. En dan nog een meting net na het reinigen, na overvloedig spoelen van de panelen. Doe dit natuurlijk op een zonnige en warme dag. Dan krijg je een merkbare verbetering van de opbrengsten, ... door de koeling van je panelen ........
Verkopen is een kunst .... of boerenbedrog, naargelang je het bekijkt.

komaan mensen dit is geen boerenbedrog

ps heb niets met die firma te maken he!

maar atmosferische vervuiling zet hem ook vast op dat speciaal glas

en natuurlijk is dit moeilijk te meten daar dit een klein verschil zal opleveren

ik ken mensen die hun auto 1 keer per week wassen en ken er nog meer die hem bijna nooit wassen

aan u de keuze

er is niemand die zegt dat je ze zelf niet kan wassen he!

Denk dat een reiniging helemaal geen kwaad kan maar dat dit zeker niet nodig is om elk jaar uit te voeren.

Indien je dit al eens doet om de zoveel jaar, dan kan ik daar al inkomen maar om een jaarcontract af te sluiten en die 12à20 % dat is dus echt maar, ... een beetje zuigen op de duim in de mond.

Na enkele jaren kan het toch zijn dat er een beetje mosvorming op de ALU-randjes tussen glas en alu komt te zitten, en hoe glad de oppervlakte ook is, er plakt wel degelijk iets vuil op na enkele jaren.
Doch eens kuisen om de 5 jaar lijkt me meer dan voldoende.

Ik had in de lente (bloesem) nogal veel stuifmeel liggen.
Overal eigenlijk en dus ook op mijn panelen.
Op een zeer zonnige dag (na vele dagen droog weer) heb ik dit eens afgespoten met de tuinslang met regenwater (dat terug naar de regenput loopt ... ) . Opbrengst per periode VOOR en NA was bijna niet waarneembaar (los van de tijdelijke AFKOELING van de panelen door het water en de iets opgaande piek...) . Doch het uitzicht was wel degelijk verschillend. Voordien een gele film van het stuifmeel en nadien proper.
Doe dit toch niet meer, wacht gewoon de regen af en laat die zijn werk doen.

Nieuwsgierig naar een mogelijk prijs van die mannen hun aanbod? Iemand enig idee ? Niet dat ik beroep op ze zal doen want doe dit zeker ZELF, ALS, het al nodig is.

2kWp installatie gaf in juli 2007: 205 kW
2kWp installatie gaf in juli 2008: 205 kW
met een dikke 180 zonne-uren in 2008 tav 178.5 in 2007. NB, de zonne-uren van 2008 waren dan ook heter dan in 2007.dus identieke opbrengst met zeer weinig bijkomende (hete) zonne-uren.

Conclusie: theoretisch rendementsverlies ofwel degradatie panelen (0.3 à 0,9 % per jaar) wordt benaderd, maar geen voelbare impact van vervuiling).

Hallo, ik heb zojuist alle berichten op dit forum gelezen die over het reinigen van zonnepanelen gaan. Ik wil geen oneindig lange discussies starten, maar ik wil een paar puntjes verduidelijken.
Het lijkt er op dat er weinig mensen zijn die weet hoe je kunt zien of zonnepanelen meer opbrengen na reiniging. Verder zie ik potentiële klanten in de mensen die niet zien dat hun panelen vuil zijn, want die zijn waarschijnlijk nog nooit op hun dak geweest.

Hoe kan je een rendementsverschil zien??? Je zult een vergelijkbare proef moeten doen. Dus moet je minstens 2 panelen of 2 series van panelen hebben, die onder dezelfde omstandigheden produceren en waarvan je de ene reinigt en de ander niet, maar elk paneel of elke serie moet op een aparte omvormer staan (zodat je het opbrengstverschil kan zien!). Alle andere positieve en negatieve resultaten zijn statistisch te verwerpen, omdat er te veel andere invloeden een rol kunnen spelen. Denk bvb maar aan de afkoeling door het water, die altijd een verbetering van productie geeft. De meeste particuliere installaties hebben maar 1 omvormer en kunnen dus nooit een serieus resultaat zien. De praktijktesten die ik gedaan heb gingen over 2 proeven, met elk 2 series van 15 panelen. Statistisch ook niet volledig correct, maar daarvoor is het een praktijkproef en geen labo-proef.

Reinigen doe je trouwens niet met een tuinslang, want dat heeft hetzelfde effect als de regen. Je doet het best ook niet met leidingwater, want daar zitten zoveel mineralen en kalk in (afhankelijk van de regio) dat er bij het opdrogen direct weer een laag achterblijft. Regenwater is daar dan weer veel beter voor geschikt. Er is ook een lichte mechanische kracht nodig om resultaat te hebben. Let echter op met het soort borstel dat je gebruikt, want je kan met een beetje onhandigheid je panelen ook vol met krassen zetten. Iemand die natuurlijk niet ziet dat zijn panelen vuil zijn, zal die krassen ook niet opmerken. Er zijn genoeg panelen die je zelf kunt reinigen, maar er zijn ook genoeg panelen die op zo'n manier geplaatst zijn dat reiniging een te groot risico is om zelf te gaan stunten. Een val van het dak is meestal een ernstig ongeval.
Hoe zit het met de rendementsvermindering? Afhankelijk van de situatie kan je spreken van een jaarlijkse vermindering van 3-8% door vervuiling. Dit hangt voornamelijk af van de hoeveelheid SMOG in de regio en de hellingshoek ( 20° is redelijk slecht voor vervuiling). Zoals in de brief geschreven, bestaan er al een aantal langlopende onderzoeken (betrouwbare onderzoeken zijn een alternatief voor duimzuigen). Als je deze opzoekt, dan zie je waar de getallen uit de gestuurde brief vandaan komen.

We hebben als firma niet de bedoeling om onze zakken zo snel mogelijk zo vol mogelijk te krijgen, maar om een alternatief te vinden voor een situatie waarin mensen risico's lopen die ze beter overlaten aan vaklui die dat gewend zijn. Ik ben zelf verkoper en installateur van zonnepanelen, ik weet hoe de situaties zijn. Verder probeer ik met de gestuurde brief een sensibilisatie te verkrijgen zodat er op zijn minst wordt nagedacht over reiniging.

Of het laten reinigen interessant is hangt volledig af van de vervuiling, de prijs en de frequentie van het reinigen.

Mail gerust, of kijk op de website: www.solarclean.be

"Hoe zit het met de rendementsvermindering? Afhankelijk van de situatie kan je spreken van een jaarlijkse vermindering van 3-8% door vervuiling. "

dus ik heb per jaar 3 à 8 % rendementsstijging?

beste jelle

kunnen wij een vermogen verbintenis met u afspreken
als de opbrengst na reinigen niet beter is krijgen wij ons geld terug!

durft u dit aan?

jan

Toch een beetje overdreven niet? '...Het NIET-REINIGEN van systemen kan blijvende schade veroorzaken en heeft een vermindering van het vermogen en verkorting van de levensduur tot gevolg...

Over welke schade hebben we het dan?En verkorting van de levensduur omdat ik ze niet door U laat reinigen?

Christophe

Jelle,

mag ik eens vragen waar jullie onze adresgegevens gevonden, gekregen hebben?

MVG
Stefan

Evangelische Gemeente Zaventem????

Jeetje, zo'n zootje religieuze piewies laat ik niet aan onze prima productieve parelende paneeltjes prutsen, hoor!

Weet je, moesten ze nu eens in de voortuin hard staan te bidden! Met een beetje geluk bliksemt de Almachtige God onze panelen dan plots wel schoon?

moesten we nu eens de vraag stellen aan photovoltech uit tienen of aan vertegenwoordiger van schuco panelen die hier ook soms op het forum zit dan zouden we er allemaal wijzer van worden

mss is er in de kleine letters opgenomen dat je je panelen moet onderhouden glijk een goede huisvader dat anders je waarborg vervalt

dus thomassen werk aan de winkel

Als eigenaar van een PV-instalatie die ondertussen bijna een decenium oud is kan ik bevestigen dat reinigen wel degelijk noodzakelijk is.

Verkoopspraatjes als zou het glas zelfreinigend zijn, vallen onder dezelfde categorie als .. "er is geen zon maar alleen maar licht nodig zijn om stroom op te wekken".

Ik heb de afgelopen 10 jaar al een paar keer mos moeten verwijderen dat zich vooral ontwikkeld en vastzet op de overgang van het glas en de aluminium rand.

Ook de onderste 1.5 cm van het glas raakt sterk bevuilt doordat het water nooit helemaal van het paneel afloopt. Onderaan blijft altijd een klein beetje water staan (op de onderste alu rand) Dit kleine "plasje" loopt niet weg, maar moet opdrogen, waardoor er steeds kleine restjes vuil achterblijven.
Hierdoor krijgt een rand van de onderste cel minder licht !

Dirk

nu in promo bij Blokker : telescoopsteel 4 met met kniegewricht en bijpassende borstel voor minder dan 15 €

Stefan

LOL :;

Christophe

Aan Jelle :
Vanaf morgen heb ik een systeem staan met 2 identieke strings van 10 panelen, blootgesteld aan dezelfde schaduwloze zon.

Indien je wenst mag je mijn installatie een tijdje lang als testcase gebruiken : telkens 1 string komen kuisen, zo kunnen we na een jaar /2 jaar zien welk een effect het heeft gehad op de eene gekuiste string t.o.v. de andere.

Misschien kan je zo mensen bekeren...

Groetjes,

Wim

Aan Jelle :

Yeah! DAT is het! Fantastisch voorstel van Wim. Ik doe mee: wij hebben hier ook 2 strings liggen, elk eveneens aan een aparte omvormer. Je mag 1 ervan gedurende 2 jaar komen kuisen (gratis, uiteraard), en dan meten we wel wat voor verschil we bekomen.

Met een beetje geluk vind je nog enkele PV-eigenaars die hetzelfde kunnen voorstellen, en ben je - voor je het weet - full-time bezig met gratis panelen kuisen. Wordt fantastisch voor jullie business!

test-tekst

d'imagine

Het idee van firma Solar Clean is niet zo gek. Dat het economisch verantwoord is...dat is een andere vraag. Op dit vlak zijn er inderdaad al studies gedaan en men constateert een (klein) rendementsverlies. De zelfreinigende zonnepanelen bevatten een nanocoating ( dezelfde nanocoating als het zelfreinigend glas van Bekaert). Werkt dit? Natuurlijk..dit wordt niet in twijfel getrokken door wetenschappers. Is dit 100% zelfreinigend? Neen. Hangt gedeeltelijk af van de grootte van het stofdeeltje en de hoek van de stand van het zonnepaneel. Indien men gemakkelijk met een beetje water de panelen kan afspoelen...zou ik aanraden bij hoog zomerweer of in de pollentijd de panelen af te spoelen met water.

Ik vind het wel erg dat er op de kap gezeten wordt van mensen die vanuit hun geloof/sociale bewogenheid iets willen doen aan de maatschappij. Ik vind het maar al te makkelijk om daar mee te lachen (en dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd en me stoort)
Zijn gelovigen pilaarbijters, dan is het niet goed, want zijn ze niet van de wereld.
Trachten ze iets te doen naar de maatschappij, dan is het niet goed en wordt er de spot mee gedreven.
Triestig...

de firma solarclean heeft bij mij de test gedaan waarover hier sprake is, op 6 juli laatstleden was er opendeur op mijn bedrijf en konden de bezoekers het verschil zelf aflezen op de omvormers, na reiniging was het verschil nihil, op de installatie geplaatst op 28-8-07 bedroeg het verschil op 6-7-08 ongeveer 5%, op de installatie geplaatst in april 2006 maar wel gelegen boven een rundveestal bedroeg het verschil ongeveer 24%. mij hoef je niet te overtuigen van een regelmatige reiniging,evenals de talrijke bezoekers die het verschil zelf afgelezen hebben op onze opendeur

@ Rudy

Als ik het goed begrijp zijn beide installaties gereinigd op hetzelfde moment. Maar op wat slaan die % verschillen dan precies?

Ik vermoed dat je dan vergelijkt met de opbrengst voor en na de reiniging. Maar hoe kun je dat correct meten? Je kunt toch enkel vergelijken als je dezelfde zonne-instraling krijgt.

De meest correcte vergelijking zou zijn om 2 installaties (of strings) op dezelfde locatie te vergelijken en slechts 1 ervan te reinigen. Als je dan de opbrengsten vergelijkt tussen de 2 installaties voor de reiniging en na de reiniging zou je kunnen een verschil zien. En die 2 instalaties hebben dan wel dezelfde zonne-instraling.

het betreft 2 installaties van 10 kwp, bij de eerste hebben ze een string gereinigd en de daarnaastliggende niet, deze lagen op het dak van een rundveestal, het verschil was 24%, bij de tweede installatie ,gelegen op het dak van een loods hebben ze 2 strings gereinigd en 1 niet, het verschil in productie bedroeg hier juist geen 5%. bij iedere omvormer hadden ze de geproduceerde elektriciteit genoteerd, na een maand hebben ze productie terug afgelezen en de berekening gemaakt.bij de panelen waar er een verschil van 24% was zag je dit zeer duidelijk dat de panelen vuil waren, maar bij de panelen waar er 5% verschil op zat, daar zou ik zeker niet aan gedacht hebben om die reeds te reinigen. op een insallatie van 10 kwp, 5% is wel 500kw op jaarbasis, ik ben zeer tevreden over de firma solarclean, zelf ga ik mijn dak niet op en bijkomend voordeel is ze reinigen met osmosewater, zonder detergent,aangezien ik het regenwater van het dak gebruik als drinkwater voor mijn dieren.

Ook ik denk dat reinigen helemaal geen slecht idee is.
Maar of dit echt ieder jaar moet ?
Ik heb mijn installatie nu bijna 2 jaar en op jaarbasis kan ik tot nu toe geen achteruitgang merken. Doch een ECHTE vergelijking is inderdaad enkel mogelijk op één locatie met panelen in één vlak en twee invertoren. Eén kuisen en de andere niet (zoals hierboven staat opgegeven)
Ben ook akkoord met de stelling van Dirk dat er MOS kan ontstaan op de onderste overgang van het glas op de ALU.
Hangt een beetje af van de de afstand tussen de onderste cellen en de ALU.
Kuisen kan echt geen kwaad en ik denk dat er zeker een leuke JOB is weggelegd voor enkele firma's die zich hierin willen specialiseren. Waarom niet. Er is helemaal niets mis mee. Enkel hoop ik dat ze zich zodanig specialiseren dat hun prijs ook echt laag blijft.
En waarom niet SAMENwerken. Bij mij in de straat ( 3 km lang ) komt er vrijdag WEERAL een installatie bij. Dat is dan de achtste. De negenste is bijna besteld en 10 meter in een zijstraat staat er ook een.
Dat zijn dan 10, eerder kleine privé installatie van een gemiddelde van 4 kWpiek. Lijkt me toch een voormiddag werk voor die mannen en als alles samen valt, moet dit toch VOORDELIG kunnen nietwaar?
Dus misschien een samenKUIS organiseren in een buurt. Die mannen hebben dan een hele dag werk zonder dat ze zich veel moeten verplaatsen?

ik denk dat dit de bedoeling is van de firma solarclean, zo veel mogelijk installaties reinigen in hetzelfde dorp,straat of buurt, dan kan de prijs ook laag blijven.reiniging bij particulieren zou ik zeker aanraden om de 2 of 3 jaar,nog maar 5% productievermeerdering op een installatie van 4kwp is toch ook 200 kw op jaarbasis.na 5 jaar is dit toch ook 1 gscf.als ze voor minder dan 450 euro je installatie 2 maal reinigen zit dit wel snor.

Beste mensen,

Ik ben toch van mening dat ik Jelle gelijk moet geven. Ikzelf heb een schoonmaakbedrijf en al tien jaar ervaring in de schoonmaaksector. De laatste jaren is de vervuiling toch in hoge mate gestegen. Zo heb ik een voorbeeld van een bedrijf waarvan de buitenwanden met soort rubberlaag bedekt is. Wij moeten dan ook jaarlijks dit bedrijf hun wanden gaan reinigen. Vijf jaar geleden konden wij dit proper krijgen met weinig product. Dit laatste jaar hebben wij drie maar zoveel product voor het die zelfste wanden te reinigen mogen gebruiken. Ook had de fabricant een garantie gegeven dat die wanden zichzelf zouden reinigen. Nu moet u eens uzelf de vraag stellen. Hebben wij ervaring naar schoonmaak toe ? Ik veronderstel dat de meeste onder jullie dit niet hebben. Vandaar dat ik dan ook geloof dat zonnepanelen een reiniging nodig hebben. De ene een beetje meer dan de andere (industrie,... U kunt dit inderdaad zelf of laten doen. Denk alleen eens goed na, heb ik het juiste en goede materiaal ervoor zodat ik geen schade maak aan mijn panelen ? Kan ik hetzelf doen naar veiligheid toe ? Indien niet is voor mij de keuze vlug gemaakt. En vergeet ook niet dat indien je problemen mocht ondervinden naar uw zonnepalen toe en de fabricant moet komen kijken  en ziet dat er zich krassen bevinden op de panelen en u hebt zelf de reiniging toegepast. Dan zou u wel eens brute pech kunnen ondervinden. Andersom kunt u de firma verantwoordelijk stellen. Wat zou nu het beste zijn.

 

Mvg,

Christophe