Grootte boiler tapwater + vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik ben aan het uitkijken naar een nieuwe verwarming en nieuw sanitair. Ik heb ongeveer 100m2 vloerverwarming en 4 radiatoren (voor slaapkamers, dus lage temperatuur). Er ligt aardgas in de straat, dus dat is zeker een mogelijkheid.

Ik ben drie opties aan het vergelijken:
- Een lucht-water warmtepomp (nog geen merk gekozen) met een bolier voor sanitair water.
- Een aardgascondensatieketel met zonneboiler van 300L voor sanitair water. In de winter wordt de vloerverwarming dus verwarmd met gas, in de zomer wordt het sanitair water verwarmd met zonnepaneel (voor het grootste deel toch).
- Hetzelfde systeem maar met een zonneboiler van 750L voor zowel sanitair als vloerverwarming. Het zonnepaneel is dan wel niet in staat om de boiler op te warmen, zelfs in de zomer. Indien ik dit systeem neem zou ik zeker een CV-kachel erbij nemen voor in de winter, aangezien we toch een houtkachel gaan zetten vor de gezelligheid, dan kan ze maar beter ook de vloerverwarming aansturen. Ik vraag me wel af of het rendement in de zomer dan niet veel lager zal liggen zodat ik meer met gas zal moeten stoken.

Ik ben het groene gedachtengoed wel genegen maar zit natuurlijk ook in met de kosten-baten. Wat raden jullie aan in deze situatie?

Groeten,
Leen

Reacties

Hangt natuurlijk vanaf hoe dat uw huis geïsoleerd is hé. In een LEW met vloer en wand verwarming is het perfect mogelijk om uw huis en sanitair te verwarmen met de zonne boiler, winter en zomer. Alleen in de winter moet uw gasketel af en toe bijspringen. Wij staan ook op punt voor ons nieuwe LEW een verwarming te kiezen. Maar voor de boiler en panelen wacht ik nog 5 jaar. (lager BTW tarief)

hallo,
even een reactie op uw verhaal, zo zit het niet helemaal
wanneer u met zonneboilers (panelen) werkt zou het moeten zijn dat altijd,zomer en winter,uw warmwater wordt voorverwarmt.
Dit kan met een drukloos systeem gerealiseerd worden.
Bijv.2 collectoren op het dak en een vooraadvat van 300 liter bij de verwarmingsketel.
Via een warmtewisselaar naar uw ketel, het warme water van uw zonneboiler is alleen circulatiewater van zonnecollector naar vat en terug.

Voor vloerverwarming 100m2 heeft u separaat enkele zonnepanelen nodig op het dak op in de tuin op de zon.
Met een aparte watervoorraad van ongeveer 5000 liter geisoleerd, bijvoorbeeld in de kelder of achte het huis ingegraven.
Ook weer met een warmtewisselaar naar uw ketel afdeling vloerverwarming, voorverwarmen met de warmte van het vat via de zonnepanelen. succes en voordeel 100%.
Systeem kan voor elk verwarnmingssysteem gebruikt worden.
Als u meer wilt weten kijk dan eens op de site
www.rebo-holding.nl

vriendelijke groeten
JVR

Beste Leen,

Zoals John al even aanhaalt zou je inderdaad een belangrijk deel van het warm water voor sanitair kunnen verwarmen, indien je 4 a 5m collector oppervlakte neemt en een boilervat van ongeveer 150 a 300 liter. De hoeveelheid hangt af van de gezinssamenstelling. Men neem ongeveer 50 a 60 liter per persoon. In het harte van de winter (lees zonloze dagen) moet je dan nog wel bijverwarmen.

Voor de vloerverwarming wordt meestal ong 15m2 collector gelegd en wordt het vat vergroot. De grootte van het vat ligt dan rond de 1000 liter. Hoe groter het vat is, hoe meer je kan opslaan, maar hoe minder efficient het volgens mij ook gebeurt. Immers, hoe langer je opslaat, hoe meer warmteverlies. Hoe groter het vat is, hoe langer het duurt eer het op temperatuur komt, ... Ikzelf speel met de gedachte om daarom een aantal kleinere vaten te gebruiken en naargelang het aanbod het volgende mee in te schakelen.

Hoe groter het vat, hoe groter in principe ook de collector zou moeten zijn en dat bepaalt dan weer het investeringsbedrag.

Succes

Leen,

Neem maar optie 2 zoals John zegt, en hou je vloerverwarming los van de zonneboiler.

Rik

Ik zou systeem 3 kiezen: een voldoende groot buffervat waaraan, naast de zonnecollector en gasbrander, ook een houtkachel kan gekoppeld worden (koppeling van houtkachel rechtstreeks aan verwarmingselementen lijkt me geen aan te raden systeem). Het grote volume kan de overtollige warmte van het houtvuur (dat niet kan geregeld worden) immers goed bufferen. Sanitair water wordt dan in doorstroom verwarmd.
Enfin, zoiets ga ik zelf toch plaatsen.

beste mensen,

ik heb 5 app gebouwd met 30m2 zonnepanelen en 2 boilers van 1000 L met daaraan een gasbrander van 26 KW

ik gebruik de panelen en boilers voor warmwaterproduktie en vloerverwarming

het systeem is operationeel sinds mei en heeft sindsdien 20M3 aardgas gebruikt

mvg filip