wat is de beste dakisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste lezer,

Wie kan mij vertellen wat de beste dakisolatie is. Er is tegenwoordig veel keus.
Naast de aloude glas en steenwol heb je tegenwoordig ook
-isovlas Grondstof linnen.
- Cellulose uit gerecycled papier
- Houtvezel platen

De twee laatste zijn producten van Homatherm die met allerlei natuurlijke isolatieprodukten op de markt is.
Zij wel 2 tot 3 keer zo duur als de gewone steen en glaswol.
Pretenderen een betere warmte isolatie van het dak.
Wie weet hier meer van?

Bedankt
Henk

Reacties

Hoe hoger de totale thermische weerstand, (dikte gedeeld door λ-waarde), hoe beter de warmte-isolatie. Dat is de enige parameter om de WARMTEISOLATIE te beoordelen.
Daarnaast mag je ook kijken naar brandveiligheid, luchtdichtheid, prijs, ecologie, geluidsisolatie...

Vergeet niet dat elke verkoper bij hoog en bij laag beweert dat zijn produkt het beste is.

Probeer je te streven naar een thermische weerstand die overeenkomt met 25-30 cm rotswol? Zet alle parameters naast elkaar en kies de isolatie waar je jezelf het beste bij voelt...

Veel succes

Patrick

beste Patrick ooit van de C waarde gehoord
de warmte opslagcapaciteit ?

dan zou je weten dat niet enkel de lambda waarde belangrijk is
en vooral in het dak

je moet de fase verschuiving laten uitrekenen om te weten heveel dikte je nodig hebt om er voor te zorgen dat je geisoleerde woning geen broeikast wordt

jan

Hallo Jan,

Tja, de warmteopslagcapaciteit, cellulosefanaten worden high bij het horen van het woord alleen. Celluloseverkopers misschien nog meer ?

Als een SUPERgoed geisoleerde woning een broeikast wordt, zou het dan niet eerder aan de grote onbeschermde venster op het zuiden liggen ?

Een comfortabele woning is een geheel van geintegreerde maatregelen, isolatie is daarin een zeer belangrijke factor, maar niet de enige.

grtjs

Patrick

Een geheel van geintegreerde maatregelen inderdaad. En één heel belangrijke daarvan is ervoor te zorgen dat uw dak genoeg warmte kan bufferen. Uw dak is immers meestal een gigantisch oppervlak waar de zon gemakkelijk op kan stralen en dit gedurende een groot deel van de dag. De bedoeling is dat die zonnewarmte niet direct doorslaat naar de ruimte onder het dak maar eerst wordt opgevangen in het isolatiemateriaal van het dak. De mate waarin uw isolatiemateriaal daartoe in staat is, wordt inderdaad bepaald door de warmte opslagcapaciteit c. Eenheid is Joule/ kg K. Het is dus de energie die ge nodig hebt om één kilo van het materiaal met 1 graad te doen stijgen.
Een materiaal met een hoge c-waarde zal onder één zelfde zon-belasting minder snel zijn temperatuur verhogen dan een materiaal met een lage c-waarde. En hoe langer ge het oplopen van de temperatuur van het dakmateriaal kunt uitstellen hoe minder warm het zal zijn onder het dak. Bij genoeg warmte opslag capaciteit kom je overdag niet tot een onaangename warmte piek . 's nachts gaat de opgeslagen energie in het dak dan weer naar de buitenomgeving.

Rotswol en glaswol hebben te weinig warmtecapaciteit en een laag soortelijk gewicht. Want je kan natuurlijk ook meer warmtebuffer creëren door meer kilos in uw dak te steken. Maar ook op dat vlak scoren ze niet goed. Niet gebruiken dus voor uw dak.

Als je nu witte dakpannen zou gebruiken ipv de standaard zwarte of donkerkleurige,
zou dit dan ook geen aanzienlijk verschil opleveren?

thermische opslagcapaciteit is inderdaad niet onbelangrijk, maar alle voordelen van thermische opslagcapaciteit worden weer teniet gedaan door de plaatsing van Veluxen, tenzij je ook de (dure) hulpstukken voor zonwering installeert, en in de zomer genoegen neemt met een donkere ruimte (maar wel een eind koeler dan buiten).
en tenzij je de nodige aandacht besteedt aan een geïsoleerde inbouw van die dingen ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Bart, het probleem met de Veluxen heb ik opgelost door het zelf plaatsen van geisoleerde schuifpanelen(60mm) langs de binnenzijde. Je zet de veluxen op een kierstand, daarna schuif je de panelen voor het veluxraam. Je kamer blijft koel. Nadeel: de kamer is volledig donker, licht aansteken is nodig wanneer je er moet zijn. Ik heb dit systeem al jaren en werkt bevredigend. Is trouwens een goedkope oplossing, zelf gemaakt. Eps tussen 2 triplex en laten schuiven tussen houten U-profielen. Het kan niet eenvoudiger.
Mon

harde rotswolplaten ???

Hebt U al eens gedacht aan een reflecterende coating. Dit is in Belgie weinig gekend . Een coating (verf) die alle IV-IR stralingen maximaal gaat weerkaatsen. L'Oréal komt met een haarproduct dat zonnestralen weerkaatst...kamelen in de woestijn kunnen extreme temperaturen aan omdat hun vacht zonnestralen weerkaatsen...
Men heeft reflekterende coatings maar ook anti-reflekterende coatings die gebruikt worden in zonnepanelen ( hoe meer stralingen er binnen komen en vastgehouden worden hoe meer electriciteit men kan opwekken). In Japan zijn er momenteel 5 milj m² dak behandeld met een reflekterende coating ( Adgreencoat)

rotswol is in dikten van > 18 cm verkrijgbaar