Kolen cv ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag
Ik wil graag meer weten over een cv op kolen.
Ik kan een oude ketel kopen die op kolen werkt.
Waarom word er zo weinig over cv op kolen gesproken?
Kolen is toch de goedkoopste verwarming?
Kurt

Reacties

Kolen is vuiligheid. Slecht voor milieu en slecht voor de mens. We waren er eindelijk vanaf en nu begint het opeens weer op te komen. Als iedereen nu opeens kolen zou gaan stoken zou dit een enorme stap terug zijn voor het klimaat.
Voor energieopwekking zijn kolen de laatste decennia steeds minder in trek omdat bij de verbranding ervan veel meer kooldioxide, een broeikasgas, ontstaat dan bij de verbranding van aardolie of aardgas, en omdat het vaak vrij sterk verontreinigd is met o.a. zwavel waardoor bij de verbranding ook het schadelijke zwaveldioxide als bijproduct ontstaat.
De regering zal dit dan ook wel gaan ontmoedigen door extra accijnzen te heffen of op een andere manier, dus die lagere prijs is waarschijnlijk van korte duur.
Kortom een oplossing is het zeker niet. Maar ik begrijp je dilemma, het is inderdaad veel goedkoper dan bijvoorbeeld mazout. Wat overigens ook geen milieu vriendelijke brandstof is. De voorkeur gaat naar duurzame oplossingen waarover veel op dit forum te vinden is. Denk hierbij aan warmtepompen, zonnecollectors of HR ketels in combinatie met heel goede isolatie. Maar het is natuurlijk verleidelijk om op kolen te stoken als je er veel geld mee kunt sparen zonder eerst veel te moeten investeren.
Het blijft namelijk een van de goedkoopste fossiele brandstoffen.
Toch zijn er genoeg andere reden dan enkel het milieu om het niet te doen.
- Kolen geven veel meer as bij verbranding dan hout.
- Kolenas bevat zwavel en is chemisch afval.
- Stank bij verbranding
- Kolen stoken is niet gemakkelijk, dit vraagt ervaring en geduld
- Ongemakken zoals vuile handen en vloer.
- Gevaren zoals oververhitting, CO vergiftiging, schoorsteenbrand

Om een kolen cv goed te laten functioneren zijn beveiligingen nodig tegen oververhitting bij stroomuitval. De circulatiepomp zal niet meer draaien, waardoor de ketel zijn warmte niet meer kwijt kan, vroeger werd er zonder circulatiepomp gewerkt maar toen waren de buizen veel dikker waardoor er een natuurlijke circulatie plaats vond.
Ook zou het aan te bevelen zij om een buffervat te plaatsen. De installatie zou hierdoor toch nog behoorlijk duur worden.
Dan zou ik eerder kiezen voor een houtvergassingsketel. De aansluitingen zijn hetzelfde het is voordeliger in verbruik en een stuk beter voor het milieu.

kurt,

Zie men uitleg ombouw kolenketel naar pellet.

Mijn voorganger heeft gelijk. Bij geen electriciteit brand die ketel wel door , dus natuurlijke cirkulatie en minstens 1 kraan die warmte afneemt noodzakelijk.

Als ge er toch een koopt, koop ereen die automatisch werkt zoals een pelletketel.Ge zit dan nog wel met de asse en vuiligheid. Doch dat is toch al beter dan het manuele.

Dag
Dank voor de reaktie.
Ik heb het grote probleem dat mijn woning oud en groot is.
Ik heb een vloeropp van 420 m² bebouwd.
Dit verwarmen met mazout kost mij een 6000 liter per jaar.
Een vriend verwarmd nu met een kolen cv en stookt met donet kolen.
Een kool van rusland die uitzonderlijk hard is en zeer lang blijft branden vrijwel zonder as.
voor mij het kenmerk van een geringe uitstoot en dus goed voor milieu..
Met een constante watertemp dag en nacht is het ongeveer de helft in kostprijs mazout/kolen.
Ik heb nu een ketel bij van ideal standart van ongeveer 80 kw.
Er kan een 100 a 150 kg kolen in.
De opstelling zal dus met grote diameter van buizen circuleren in een buffervat zonder pomp.
De rest is de aansluiting zoals deze nu is.
De ketel ed staat in de werkplaats waar ik geniet van de warmteafgifte.
De ketel zal in de zomer gebruikt worden voor het zwembad te verwarmen indien nodig.
Ik geef graag de kostprijs mee als alles aangesloten is wat natuurlijk belangrijk is als we het rendement willen kennen.
Gr
Kurt

Kurt,

Hier op het forum gaat het in de eerste plaats om het milieu. Ik snap niet wat je hier met kolen komt doen.

Als je een huis hebt van 420m², niet goed geïsoleerd en daarnaast ook nog eens een zwembad wil gaan verwarmen getuigd mss van niet veel respect voor het milieu en de energieproblematiek. Zeker niet als je dat met kolen gaat beginnen doen.

Ga je voor goedkoop en maak je alles naar de kloten of ga je ook eens aan de mensen denken van binnen 100 jaar?

Mooi voorbeeld van hoe absurd onze maatschappij in elkaar zit.

Sorry, Kurt. Even goede vrienden, ik ken uw situatie natuurlijk niet maar wou dat toch eventjes kwijt.

Bert,

Groot gelijk heb je.

Ja , zo zie je maar hoe snel een oordeel gemaakt word he.
Ik ben van mening dat het vervangen ipv het gebruiken van goederen meer vervuild.
Neem bv een auto van 10 jaar oud .
Deze kan op papier meer vervuilen dan een nieuwe maar als iedereen steeds gaat vervangen zal dat een hoop energie en vervuiling kosten om alles te produceren en verkopen.
Ik ben van oordeel dat het juist stoken met kolen van degelijke kwaliteit niet de vervuiler is die we denken.
Een mazoutbrander die steeds aan en af slaat vervuild aanzienlijk meer.
Als je dan alles samen bekijkt ben ik met kolen en veel groen in de tuin minder vervuilend dan het appartement waar elektrisch verwarmd word.
Denk maar aan de centrales met de gekende afval..
Ik zou graag eens horen van de echt groene jongens wat ze allemaal wegdoen omdat het een oud model is ....
Denk maar aan tv en gsm enz.
Groen zijn betekend niet enkel aan één ding denken he.
Kurt

Kurt,

Bepaalde dingen vervangen door iets nieuws kan idd soms maar een beperkte meerwaarde zijn. Het nieuwe moet immers ook geproduceerd worden.

Maar om nu opnieuw kolen te gaan gebruiken omdat de andere brandstoffen uitgeput geraken of te duur zijn lijkt mij niet echt een goede oplossing.

't Zit in de grond, is jarenlang in de vergetelheid geraakt omdat er andere alternatieven waren.

Nu lijkt het plots wel weer interresant dus laten we ook dat maar gaan plunderen en leegroven om aan onze energievraag te kunnen voldoen. Ons luxe leventje mag er geen schade onder leiden en het mag ons zeker geen geld kosten. Die kasten van huizen moeten verwarmd worden, dat de boel daardoor om zeep gaat lijkt sommigen niet echt een probleem te zijn.

Het is tijd om te gaan investeren in hernieuwbare dingen in plaats zoals dingen gelijk kolen...

Moest ik op een energieforum van de Bond Beter Leefmilieu es lekker komen lachen door de geitenwollensokken-jongens uit hun kot te lokken, ik zou met het volgende fictieve voorbeeld vragen beginnen stellen:

- ik heb een zeer groot slecht geïsoleerd huis
- ik ga dat verwarmen met kolen
- als we er zo nog niet komen, verwarm ik er ook nog es een zwembad mee

Inderdaad, je moet Kurt niet direct afschieten, het kan zijn dat het een eerlijke vraag is.. Maar met de trollen die hier op internet rondlopen, denk twee keer na voor je in een verhitte discussie stapt die enkel dient voor de zelfbevrediging van de trollen. Dit kan een open en nuttige discussie worden, het kan ook ontaarden. Welke van de twee het wordt zal van iedereen's antwoorden afhangen...

Kurt,en iedereen hier op dit forum

Indien de ruwe olie-prijs niet zal zakken tot 80-85 euro , zullen er binnenkort (binnen enkel maanden ) waarschijnlijk veel kolenkachels gaan verkocht worden. Als men 4000 l mazout moet kopen aan bijna 900 euro , dit 3600 eurpo per jaar , zullen er vele mensen van armoede terug naar een kolenkachel gaan overschakelen. Daar ben ik van overtuigd. het zal hun een zorg zijn , de kwestie van vervuiling; Het is uit noodzaak dat men dit zal doen.
Laat ons eerlijk zijn , niet iedereen kan een pelletkachel van 6000 euro betalen, of een cv ketel op pellets van 10.000 euro; Gezien de bizarre toekomst zullen er nog veel overschakelen op kolen als branstof , zuiver uit noodzaak. Dat is mijn mening. Iedereen hier is groot geworden met CV. Ik ken de tijd van de leuvense stoof nog toen ik klein was. Misschien komt die tijd terug voor bepaalde mensen.

En wat kolen betreft, het geeft veel stof , doch als de pellets naar de prijs van de mazout gaan , omdat de grote firma's ze opkopen , wat gaat men dan stoken??

Ik denk dat de volgende jaren , een hele omwenteling moeten gaan teweegbrengen in nieuwe produkten (pellets.....) of als dat niet snel gaat gebeuren de mensen terug vallen op de oude energiebronnen zoals hout,kolen. Uit noodzaak, omdat de zeven vette jaren voorbij zijn en de 7 magere in aantocht zijn. Sorry , ik wil ook dat mijn kleinkinderen het even goed hebben, doch ik begin hieraan sterk te twijfelen. Men heeft reeds sinds de jaren 80 de kans gehad om nieuwe zaken te ontwikkelen(eerste oliecrisis), WAT HEEFT MEN ERVAN TERECHTGEBRACHT, tot nu tot?????? NIET VEEL.

Het wordt hoog tijd dat men een weg gaat inslaan die helemaal anders is, of we gaan de klok 100 jaar terug moeten zetten. Doch de macht van het geld gaat voor.

grtjes,

Marcel

Beste mensen op dit forum

Overdrijven jullie niet een beetje?
Ik lees hier 6000 € voor een pelletkachel!
Ook nog 10000 € voor een Pelletketel !
Man,man jullie spreken hier over duizenden euro's zonder te blozen,informeer u toch een beetje.
Ik denk dat de prijzen van de pellets relatief stabiel zullen blijven,er is teveel concurentie en in ieder land worden pellets gemaakt, zoals in Duitsland,Oostenrijk en omringende landen ook scandinavie,Canada,we hebben het hier over honderden producenten van pellets,dan hebben we het nog niet gehad over hakholz of chipwood.
Er is een ruim aanbod, het is alleen de onzekerheid die parten speelt in ons belgenland.We trappelen altijd ter plaatse,de overheid steunt ons niet, ze hebben belangrijkere dingen te doen,zie maar eens naar Duitsland,Oostenrijk,Italie daar worden de mensen gesteunt
door de overheid.

grtjes,

Paul

Reynkust,

groot gelijk heb je, ik heb trouwens iets gelijkaardig op dit forum reeds meermaals zelf geschreven.

Het draait feitelijk gewoon rond de kostprijs van aardolie. Ook is het niet in de toekomst maar reeds nu dat de mensen terug overschakelen op steenkolen.

Je opmerking over de kostprijs van pelletkachels is zeer terecht. Temeer daar de kostprijs van hout op een jaar tijd met 80% is gestegen. De kostprijs van pellets zal dan navenant stijgen.

Iets waar ik op dit forum nog geen commentaar over gezien heb. Is dat t.g.v. de gestegen olieprijs de mazoutprijs en elektriciteitsprijs op nachttarief aardig dicht in elkaars buurt komen.

groetjes,
jean

Beste mensen,

ik zou een c.v. op kolen niet meteen afschieten als totaal onverantwoord voor het milieu. OK, milieuvriendelijk is het niet. Maar overstappen op "milieuvriendelijker" gas bijvoorbeeld is geen eenduidig goede zaak voor het milieu.

Wist je dat BASF binnenkort kolen gaat vergassen in Antwerpen, om goedkoop gas te hebben? Dat dit niet zal gebeuren met een rendement van 100% is duidelijk. Wat is dan beter: veel particulieren die aardgas gebruiken, en BASF die kolen vergast? Of veel particulieren die (in een goede installatie!) kolen verbranden en BASF die aardgas gebruikt? Ik weet het eigenlijk niet goed. 't Is in ieder geval niet overduidelijk. Natuurlijk zijn er milieuvriendelijker alternatieven om uw huis te verwarmen, maar kritisch zijn kan geen kwaad.

Kurt,

Ik heb ervaring met zulke ketel. We hebben een huis gekocht waarin zowel een stookolieketel als een kolenketel geinstalleerd staan op hetzelfde cv-circuit. Deze kolenketel van Viessmann heeft een reservoir met passieve vulling in de haard, is goed geïsoleerd en is blijkbaar uitgerust met vliegasrecuperatie. Omdat er nog een voorraad kolen aanwezig was, en uit nieuwsgierigheid heb ik de ketel uitgeprobeerd en vergeleken met de stookolieketel. We verbruiken in ons huis gemiddeld ongeveer 10 a 11 l stookolie per dag. Met de kolenketel was het verbruik ongeveer gelijkaardig: ca 12 kg kolen per dag (iets meer dan 2 dagen per zak van 25 kg). Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat ik die kolenketel enkel gebruikte tijdens verlofperiodes/weekends, waarbij de verwarming zowat de ganse dag opstaat, terwijl het gemiddelde van de stookolieketel een werkweekgemiddelde is. De watertemperatuur van de kolenketel was ook veel hoger dan deze van de stookolieketel (ca 85° vs 65°) De kolen die hier lagen was Ibbenbueren antraciet en dus van de beste kwaliteit (laag S-gehalte en hoogste grafietgehalte en dus minder milieubelasting).

Ik wil hier zeker niet het gebruik van kolen promoten. Het is en blijft fossiele brandstof en de verbranding ervan geeft aanleiding tot zure regen. Anderzijds denk ik wel dat het stoken van kolen in een relatief hoge rendementsketel bv niet veel meer milieubelastender is dan het stoken van hout in een lage rendement haard of kachel. Of je een goede zaak doet met het kopen van zo'n toestel, ik zou het niet weten. Wat zeker wel een goede investering is: isolatie! Zoveel als mogelijk!

Dank voor de aandacht van de kleine man.
Die niet 100% met het milieux alleen bezich is maar ook met de centen.
De kolen cv is nu geplaatst en aangsloten.
De cv ketel brand ook op houd en andere vaste brandstoffen, maar op kolen , denk ik , het minst vervuilend.
Zeker als je met de kolen van Rusland brand die zeer hard zijn , weinig calorieen hebben maar zeer lang blijven gloeien is de verbranding zuiver.
Als ik kijk naar een motor op om het even welke brandstof dan is de regel dat bij een optimaal toerental de verbranding het best is en daardoor de vervuiling het geringst is.
Snel komt de vraag op of een motor die minder mooi verbrand maar optimaal gebruikt word niet minder vervuild dan een te kleine od motor.
Als de watertemp op bv 60 gr constand gehouden word ben ik verbaast over het geringe verbruik / energie dat nodig is om deze aan te houden.
Ik heb een buffer van 500 l gemonteerd maar denk om dit te vergroten naar bv 5000 l .
Heeft daar iemand ervaring mee ?
Ik las onlangs van een buffervat van 2000 l en stoken enkel in het weekend om dan de week te verwarmen met het buffervat......
Klein huis ? niet thuis en verwarming op 10gr? lijkt mij niet haalbaar maar ik sta open voor opmerkingen ed.
Kurt

"Ik las onlangs van een buffervat van 2000 l en stoken enkel in het weekend om dan de week te verwarmen met het buffervat......"

Kurt,
Met een warmtebehoefte gelijk aan 6000 liter stookolie vrees ik dat dit een illusie is. Wat jij moet doen is isoleren...

vr gr
Pluto

Veel zever van kolentegenstanders die er nooit mee gestookt hebben ! Ik stook al 20 jaar op antraciet (iebenburen) , heb halve aslade per WEEK , verbruik 1600 a 1800 kg kolen per jaar (half open huis bouwjaar 73 dus niks geisoleerd) ,ik heb geen stof (kolen worden tegenwoordig gewassen geleverd ) , geen vuile verbranding maar rood gloeien tot kleine blauwe vlammetjes (net aardgas), elk jaar kuis ik schouw maar zit niks in ( doe dit toch omdat ik zelf attest ervoor heb), één ding kan ik jullie garanderen : gelijk wie van de familie of vrienden die over de vloer komen zit aan mijn stoofke te mijmeren over ECHTE warmte uit vroegere tijden ! ter info ik heb in mijn woning cv op mazout (viessmann) maar gebruik deze nooit , ik had open haard en heb deze vervangen door kolenkachel en dit was een openbaring : u woning konstant warm , niks vochtig , gezellig , die kolen warmte kruipt als het ware in u meubels, muren enz , al wie hier kolen brand zal dit beamen

Marc

groot gelijk

Ik had vroeger een houtcassette.Heb cassette en schouw afgebroken en een
allesbrander gekocht. Meestal hout, maar door de aanhoudende koude heb ik
kolen gebrand. Gewoon fantastisch. Centrale verwarming is maar niks .

Alleen zijn kolen behoorlijk duur. Maar gezelligheid heeft zijn prijs zeker...

Beste mensen,

Alle nadelen van kolen ten spijt moet ik ook toegeven hiermee mijn woning te verwarmen. Centraal in onze woning staat een klassieke kolenkachel van 10kw. Deze wordt 's morgens en 's avonds gevuld met 1 bus kolen. Aan 360 euro per ton voor 20-30 ibbenbüren kost me dit 4,66 euro per 24 uur. De temperatuur in de woonkamer schommelt tussen 20 en 22 graden dag en nacht de slaapkamers ongeveer 15 graden, ideaal dus. In de stookkelder hangt een CV condensatie gasbrander. Als ik hiermee stook, in het voorjaar en de herfst verwarmen we enkel de binnenhuislucht en niet de muren, plafond, meubels enz. en is 19 graden haalbaar. Willen we 21 graden, dan kost dit aan gas ongeveer 10 euro per dag. Sorry voor ons niet te betalen. En de warmte is veel sneller terug weg en minder aangenaam. Ook bij ons staan bezoekers even voor de kachel op te warmen en te mijmeren over die vervlogen tijden.

En ten slotte, wat betekend onze uitstoot door verbranding van kolen t.o.v. de enorme vervuiling als gevolg van bosbranden, vulkaanuitbarstingen...zijn dit geen "natuurversijnselen"?

Geachte voor en tegenstanders van kolen,

Ik heb mijn cv-installatie omgebouwd van aardgas naar een kolen cv-gestookte installatie, en niet uit milieu standpunt gezien maar gewoon gezien vanuit mijn portemonnee.   Ik heb in mijn panden welke allemaal naast elkaar staan 9 cv-ketels vervangen door 1 kolengestookte cv-ketel welke ik heb laten komen vanuit Polen, deze ketels zijn CE- gekeurd dus wat moet je nog meer.   Mijn aardgasgestookte installatie had ik 12 circulatiepompen met elk een vermogen van 100 watt  er draaiden nog wat pompen van vloerverwarming mee, deze kolen cv-ketel heb ik voorzien van 1 pomp van Wilo de stratos 30-1-12 welke een HR pomp is kost € 1348,00 dus deze pomp geeft voldoende capaciteit om 12 circulatiepompen te vervangen.   Deze kosten heb ik in 1 jaar tijd weer terug verdient, voor de kosten van de cv-ketel geld het zelfde heb ik ook binnen 1 jaar terug.   Op de kolen cv-ketel heb ik een warmwaterboiler aangesloten van 500 liter welke voor 6 douches warmwater kan leveren.   Verder is de cv-ketel modulerend en volledig automatisch, en beveiligd tegen oververhitting.   Ik kan je vertellen dat het mij op jaarbasis zeker € 10.000,00 scheelt dat ik bespaar, ik denk aan het milieu maar ook aan mijn portemonnee.   Groet leenkolen  

KURT_3    EMAIL MIJ   WWW.ROOS266@GMAIL.COM

volgens mij moet je met een vergasser werken. En dan ook nog met een sonde. Dan zou het niet vuiler moeten zijn.

Alleen stoot je nog wel meer Co2 uit.