drinkbaarwater maken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Welke filters zijn er nodig en in welke volgerde moeten deze geplaatst worden om van hemelwater drinkbaarwater te maken?

mvg
leslie

Reacties

hoi

in dit artikel van vibe staat ergens hoe je het moet doen.

http://www.vibe.be/downloads/2.Gratis_publicaties/publicatie_Energiezuinig_(ver)bouwen.pdf

"""""""De huisinstallatie wordt aangesloten over een volgende filter. De huisinstallatie voorziet
voor de voeding van het stortbad, de vaatwasser etc. Het drinkwater wordt nog eens
over vier filters geleid. Het water gaat van de groffilter (25μm) naar de fijnfilter (5μm), de
koolstoffilter (die het water ontdoet van eventuele reuk en radioactief materiaal) en ten
slotte naar de omgekeerde osmose filter (die nagenoeg enkel watermoleculen doorlaat).
Het hemelwater kan op jaarbasis 100 % instaan voor de voorziening, althans in jaren met
‘normale’ weersomstandigheden."""""""

hopelijk ben je hier iets mee

als het lukt, laat me dan ook iets weten

bart

Het is niet aan te raden om van het hemelwater drinkwater te maken!! Dit is enkel vanuit het grondwater te doen .. maar ook niet zonder risico's

In regenwater kan veel weggefilterd worden, maar er kunnen aan het water geen extra's toegevoegd worden. Omdat het hemelwater bepaalde bestandelen te weinig of helemaal niet heeft ...

Als al de rest al op hemelwater staat ben je al mooi bezig!

hoi leslie,

bart is correct. 25 µm en 5 µm filter en dan actief koolcartridge. Ik zou daar wel geen reverse osmosis (RO) achter plaatsen, want dan maak je puur gedesioniseerd water (wat je in je stoomstrijkijzer giet). Ik zou daar toch niet van drinken... Die RO is voor niets nodig en gebruikt veel energie.

Radioactief materiaal, ik zou trouwens wel eens willen weten vanwaar dat komt op je dak? Ok, er is een weinig radioactief stof rondom ons (werkelijk bijna niets), maar dat ligt eveneens op de appels aan je appelboom.

st heeft trouwens geen gelijk, je kunt aan regenwater wel extra's toevoegen, hermineralisatie is iets wat in de industrie gebruikt wordt.

In grondwater zit vaak veel nitraat (leve de overbemesting in de landbouw) en die kun je enkel verwijderen met een biologische denitrificatiereactor (of een zeer dure anionenwisselaar), plus er zit meestal veel ijzer en mangaan in grondwater, dus dan moet je ontijzeren. Zowel een ontijzeraar als een denitrificatie is iets wat op huishoudelijke schaal stukken van mensen kost...

Moraal van het verhaal: 2 filtertjes en een actief koolcartridge en drinken maar! Wel tijdig je cartridge vervangen.

groeten,
bram

Beste,

ook wij denken erover ons regenwater drinkbaar te maken. Wij zijn daarvoor al eens ter info gegaan bij Joseph Orzagh. Een fervent voorstander hiervan. Hij gebruikt inderdaad ook die 2 filters en daarna of een actief kool filter of omgekeerde osmose, maar niet beide samen. Hij had dus twee kranen met drinkbaar regenwater in zijn keuken. Hij stelt wel dat het absoluut noodzakelijk is een betonnen regenwaterput te gebruiken. Blijkbaar zouden er in Belgie enkele duizenden mensen hun regenwater ook effectief drinken. Hij is er trouwens van overtuigd dat het veel gezonder is regenwater te drinken dan kraanwater. Voor de uitleg, verwijs ik graag door naar zijn website:
http://www.eautarcie.com

groeten,
Jan

hoi jan,

regenwater is niet per definitie gezonder dan drinkwater. Drinkwater (ik vertik het om de woorden kraan- of leidingwater te gebruiken, want mensen snappen het pas als je het woord drinkwater gebruikt) wordt dagelijks gecontroleerd op een hele resem parameters. Het is beter gecontroleerd dan flessenwater.

Regenwater kan gezond zijn, maar jij gaat het niet dagelijks gaan controleren... Bij nieuwe daken ga je redelijk veel zink en/of koper terugvinden in je regenwater. En als je roofing hebt, dan vind je er PAK's en MAK's (poly- respectievelijk monoaromatische koolwaterstoffen) in terug. Allemaal niet zo gezond.

Conclusie: hemelwater gebruiken: hoe meer hoe liever. Hemelwater drinken, hmm, toch wel voor een goede zuivering zorgen die onderhouden wordt!

grote groet,
bram (een hemelwaterhergebruiker ;o) )

Zoals gezegd voor de uitleg moet ge op zijn website zien. Ik ken niet genoeg chemie om zijn uitleg naar waarde te schatten.

Maar wat ik ervan onthouden heb is dat het iets met de chloor te maken heeft die gebruikt wordt voor de zuivering van kraanwater. Dit gebeurt niet bij de zuivering van regenwater. En het is niet de chloor op zich die schadelijk is maar het proces verandert de ionische structuur van water en dat zou een aantal nadelen inhouden.

Maar zoals gezegd ken ik (voorlopig) niet voldoende van chemie om mij een definitief oordeel te vormen over zijn redenering. Ik meld maar dat deze bron van informatie bestaat voor de geinteresseerde.

Wat ik wel kan zeggen is dat zijn regenwater aangenamer dronk dan mijn kraanwater. Het was veel zachter alleszins.

En als ge uw regenwater wil gaan drinken zou ik inderdaad wel een beetje letten op het materiaal van de dakbedekking. Geen zink of koper en blijkbaar ook geen roofing.

Dit als argument gebruiken tegen het drinken van regenwater is natuurlijk niet correct. Ge moet uw kraanwater ook niet drinken als het uit een loden buis komt hé.

Hoe zit dat trouwens met EPDM ? Laat dit iets achter in het regenwater ?

met vriendelijke groeten,
Jan

Met alle respect, Jan, maar wat Mr Orzagh vertelt, is een combinatie van juiste feiten, gelinkt aan foute conclusies, overgoten met een pseudowetenschappelijk sausje. Ik vertrouw op wetenschappelijke feiten, zoals die verschijnen in wetenschappelijke artikels die peer-reviewed zijn (= gecontroleerd door andere wetenschappers).

Over chloor in drinkwater, dat wordt gebruikt voor desinfectie (doden van bacteriën). Chloor, meerbepaald vrij chloor is een oxidans, en jawel door het doseren van chloor krijg je een verhoogde redoxpotentiaal. Regenwater dat je niet desinfecteert met chloor heeft dan inderdaad een lagere redoxpotentiaal. Jammergenoeg zitten er dan ook nog bacteriën in (ik zeg maar uit vogelpoep die op je dak viel of uit rottende bladeren).

Chloor verandert niets aan "de ionische structuur" van water. Water is water.

Moraal van het verhaal: regenwater heeft niet de bacteriële kwaliteit van drinkwater. Of jij het dan wil drinken, is een andere vraag. Ik wens je geen Salmonella toe, maar de kans is reëel dat je het vangt...

Over de hardheid, daar heb je 100% gelijk. Regenwater is superzacht (je hebt geen anti-kalktabletten nodig in je wasmachine of vaatwas), en dat komt omdat er geen of weinig kalk in regenwater zit. En dat smaak je meteen.

EPDM zorgt voor weekmakers in je water, of het nu drinkwater dan wel regenwater is. Weekmakers = ftalaten = endocriene verstoorders, meerbepaald oestrogenen. En jawel, oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen. Kortom, water uit EPDM-leidingen zorgt voor een afname van de mannelijke vruchtbaarheid. In theorie, want probeer dat maar eens te meten. Er zijn namelijk enorm veel vrouwelijke hormonen om ons heen (bv. in hoprijke bieren zoals Hommelbier of Duvel). En neen, koperen leidingen zijn geen haar beter, evenmin als loden leidingen. Er is geen enkele manier om perfect drinkbaar water te transporteren zonder het ook maar enigszins te contamineren. En neen, flessenwater is niet beter, want dat zijn plastieken flessen waar eveneens weekmakers inzitten.

Bram,
dat zou best kunnen. Maar kan je dan die foute conclusies eens op een rij zetten. Dat zou mij werkelijk interesseren.

En dat water water is, dat klopt enkel voor zuiver water. En aangezien we het hier hebben over drinkbaar water, hebben we het niet over zuiver water. Want dat wilt ge niet drinken.

En heeft die redoxpotentiaal niets te maken met ionisatie van water ? Kan water niet meer H+ of meer OH- bevatten en bijgevolg meer zuur of meer basisch zijn ?

mvg,
Jan

Ik begrijp niet dat anno 2008 de kwakzalverij hoogtij viert. Water is water. Water heeft geen geheugen.
Misschien eens gaan kijken bij SKEPP.
Anno 2008 wordt de wetenschap terug naar de achtergrond verdrongen. Onlangs nog iemand ontmoet die een cursus gezondheidskunde volgt (uiteraar homeopatische toestanden), en dit om binnenkort een praktijk bachbloesems te gaan beginnen. Man man man

Beste beaver,

water is niet water. Er is zoet water, zout water, vervuild water, water met hoge zuurtegraad, water dat de electriciteit goed geleidt en water dat dit slecht geleidt,enz,enz....

Als u zegt water is water, dan heeft u het over één bepaald soort water, zijnde zuiver water, zijnde water samengesteld uit enkel H2O moleculen. Ook dit water is trouwens geioniseerd, i.e. het bevat ook nog OH- en H+ ionen.

In water waar wij doorgaans mee in contact komen, zijn nog een boel andere stoffen opgelost. Zuiver water moet ge destilleren en in mijn labos scheikunde hebben ze altijd gezegd dat ge dat beter niet drinkt.

Ik zie niet in wat homeopathie hierbij komt zien.

Jan

cytaat "Ik zie niet in wat homeopathie hierbij komt zien."

is uitstekend drinkwater want het is bewezen dat daar niets in zit

jan B

ps wij drinken al 10 jaar gezuiverd hemelwater
via een omgekeerde ostmose filtering
en ja gelukkig zitter er geen mineralen in mijn water
dat heb je ook helemaal niet nodig! wel via het voedsel niet via drank

hoi jan,

ik beperk mij tot het stukje le chlore et l'eau:

de gegevens kloppen tot aan waar hij begint over bio-electronique. De grootheid rH2 is complete nonsens. Bij een H2-concentratie van 10 tot de macht - 42 (dat is de definitie van rH2 = het negatieve logaritme van de H2-concentratie in het water) heb je zogezegd een aerobiose. Euhm, ik denk dat de laagste partieeldruk van waterstofgas die in water kan gemeten worden ergens rond de 10 tot de macht -6 à -7 ligt. Vergeet niet dat 10 tot de macht -42 gelijk is aan 0,000... (vul hier 41 nullen in) 1.

redoxreacties worden perfect uitgelegd trouwens, alleen is de grootheid die daar de maat van is de redoxpotentiaal. Ruwweg heb je water met daarin moleculaire zuurstof bij een positieve redoxpotentiaal. In een moeras meet men negatieve redoxreacties, en bijvoorbeeld ook in stinkende riolen (zwavelgeur) en jawel, dat komt door bacteriën die de zuurstof opgebruiken tot er geen meer in het water zit en jawel, dat is niet zo gezond, maar een beetje lucht erin blazen en hop, alles weer ok.

Nog zo'n heerlijke nonsens: de pH van het bloed van een persoon met een irreversibele kanker is lichtjes basisch. Euhm, bloed heeft een gemiddelde pH vna 7,45, en jawel dat is lichtjes basisch. Hebben wij dan allemaal kanker? Ik hoop van niet.

Enfin, mijn beste Jan, ik heb er stilaan geen zin meer in. Als er iets is, wat je niet begrijpt, laat maar komen, ik kan er wel op antwoorden. 1 ding nog, laat je niet vangen door wat frisse praat van meneer ik weet niet wie. Kijk naar al zijn referenties, allemaal uit Frankrijk in obscure tijdschriften. Wetenschappelijke info vind je in Science, Sciencedirect, Ingenta, Medline, Web of Science en een hele reeks toptijdschriften.

PS @ Jan B, er is geen verschil tussen mineralen in water en mineralen in voedsel. Je vertelt kortom onzin. Ik hoop dat je niet zo iemand bent die Danone (of een ander fancy yoghurtje) eet omdat er zoveel calcium inzit, maar dan wel een waterontharder op zijn drinkwatertoevoer zetom de kalk eruit te halen? Calcium is een onderdeel van kalk.

Prettige avond nog,
bram

Allereerst bedankt allemaal voor de reacties

Ik ben vorig weekend beginnen klussen en heb als na- filtering 3 filters van 60µm, 25µm en 5µm met actieve kool filter geplaatst
De voor- filters waren al geplaatst vorige zomer (cycloon en bezink filter)

Het resultaat is mooi helder water.
Nu nog even het toilet, vaatwas, wasmachine,… aansluiten.
De bedoeling is niet om te concurreren met de watermaatschappij maar enkel om te voorkomen dat als ik dit water ook zou gebruiken voor mijn bad of douche dat mijn zoontje hier niet ziek zou van worden moest hij hiervan drinken.

Mvg,

Leslie

Leslie,

ik vraag me nu wel af welke kosten je gemaakt hebt (ook onderhoud)

en hoeveel geld je bespaart door minder leidingwater te gebruiken

Stefan

Hier ook zo. Filters 100, 25 en 10µm met daarna actieve kool. Voor de drinkwater toepassingen kan je, als je helemaal zeker wil zijn, alles nog eens door een keramisch filter met zilver ionen duwen. Deze filter hebben een opening van 0.22 tot 0.10µm. Daar komt nauwelijks iets anders door heen dan water. Op dit moment gebruiken we dit laatste niet omdat onze regenwaterput te klein is om deze ook voor drinkwater in te zetten (2500l). Ondanks de kleine put hebben we over de laatste 5 jaar slechts gemiddeld 1500l per jaar moeten bijvullen. (WC's, wasmachine, handpomp voor tuin zijn aangesloten)

Kosten voor de  3 filters en actieve kool : installatie 300€ (zelf geplaatst) 

onderhoud: per half jaar vervangen vd filters (grof filter soms sneller) en actieve kool: geschat op 15€ /jaar

En nooit gedacht aan een natuurlijke manier om het water te zuiveren?

Als het regenwater door een goed gedimensioneerde helofytenvijver stroomt dan is het reeds fysiologisch zuiver. Zelfs een eenvoudig zandfilter heeft reeds het vermogen om bepaalde voor de mens schadelijke bacterien uit te filteren (wordt o.a. ook toegepast in dierentuinen om aquariumwaters te zuiveren).

Heel Antwerpen drinkt water uit het Albertkanaal.

Heel regio Brussel drinkt water uit de Maes (was zelfs geruime tijd radioactief!).

In regio Mechelen werd vroeger (weet niet of het nu nog is) water gebruikt uit het recreatiedomein van Hofstade.

En ieder weet best wat men zoal eens bovenhaalt van afval uit stromen en kanalen (tot lijken toe!).

 

Ik overnacht regelmatig in diverse gemeenten in Belgie en stel vast dat het leidingwater dikwijls brak,  stinked water is. Dan stel ik veel vraagtekens over van wat verteld wordt ivm 'gecontroleerd drinkwater' uit de waterleiding.

Wie met regenwater wil douchen en 100% zekerheid tegen Legionella wil kan altijd een UV lamp systeem  toepassen. (voor het drinken is dit niet nodig omdat Legionella het zuur in onze maag niet overleeft...).

Dan vraag ik mij af waarom sommigen angst hebben om gefilterd regenwater te drinken.

 

 

Rudy,   Je bent wel erg kras in je uitspraken drinkwater dat “ brak en stinkend is “ ????? Brak water is zoet water met zoutwater gemengd … Stinkend water? Neem er voor de volksgezondheid snel een staal van anders ben je medeplichtig ! Natuurlijk kan je alle water drinkbaar maken ( in de ruimte doen ze het met urine dus …) alleen heeft niet iedereen er de expertise voor. Daarnaast vraag ik me af wat het voordeel is. Als je geen leidingwater wilt of kunt gebruiken. Doe alles wat je niet dringt met regenwater en voor het drinken is er flessenwater. Want 1 vraag hierboven is niet beantwoord : wat kost de installatie (met onderhoud) om van regenwater drinkwater te maken ? Daarnaast hoe vaak laat je het controleren om veilig te zijn ?   Badwater drinkbaar maken omdat de kinderen er al eens van kunnen drinken ? De mijne zijn opgegroeid met baden in regenwater en na 18 en 19 jaar zijn ze nog steeds gezond. Daarnaast enig idee wat er allemaal in zwembaden of in de zee zit waarin ze ook zullen gaan ploeteren en zwemmen ?

Jef:

Sorry voor de onduidelijkheid en het verkeerd woordgebruik ivm "brak".

Als betere omchrijving van de slechte smaak kan ik "slijksmaak" of "grondsmaak" aangeven.

Als je een helofytenvijver volledig laat aanleggen dan zit je met alles erop en eraan voor 4-5m2 (is voor +-60m2 dakoppervlak en voor een opslagtank van  minimum 3000L) +-1600 Euro btw inclusief. (Regenput niet inbegrepen).

Als je het zelf installeert dan kan je dit natuurlijk voor een fractie van de prijs doen.

 

Kosten/baten: Daar kan je zowel bij dit item als met vele andere op dit forum (denk maar aan isolatie, zonnepanelen voor warm sanitair water, PV-panelen, balansventilatie met warmterecuperatie...) tot in het eindeloze over doorgaan. Ik ben akkoord dat in mijn geval die 1600 Euro misschien veel geld zijn maar ik beschouw het als een beetje luxe (geen gesleur meer met flessen), een ongekende goede smaak van het water, de aanwezigheid van alle goede mineralen uit het lavazand ipv chloor en fluor, en positieve effect daarvan op mijn gezondheid. De enige diskutie die je dan nog kan voeren is het al of niet plaatsen van een UV lamp indien je met het water wil gaan douchen.

 

Om dan terug te komen naar de oorspronkelijke vraag met het de filtersystemen:

Ik vroeg prijs voor diverse hoogzekere filtersystemen (keramische filters + UV systeem voor de douche), dan zit je met vergelijkbare installatie kosten + periodiek nazicht en vervanging van filters en lampen + de energiekost voor de UV lamp.

Daarbovenop: Iemand in huis moet dan ook de taak op zich nemen om de installatie na te zien en te onderhouden. Als je dan daarboven nog bedenkt dat sommige van die mechanische filtersystemen aangeven dat men maar 80-90% bacterien uitfiltert dan zijn die systemen mijn insziens waardeloos.

Vandaar mijn voorkeur voor een onderhoudsvriendelijk helofytensysteem met planten ipv een filtersystemen met kaarsfilsters, koolstoffilters, keramische filters enz.

Rudy,

De smaak van iets , dus ook van drinkwater is persoonlijk en subjectief. Over de kwaliteit van drinkwater bestaat geen enkele twijfel. Ze overtreft veruit die van flessenwater.

Je helofytenvijver : ik zuiver hier al vele jaren ons afvalwater met een percolatierietvijver en ik begrijp dus niet goed hoe je denkt dat planten water drinkbaar kunnen maken. Planten zullen de voedingsstofen ( nitraten, fosfaten etc) uit het water halen maar de bacterieën, de chemicalien, het zure, smaken  als ijzer ????

Heb je al een helofytenvijver ?

Ik was 20 jaar in Congo. Als je echt drinkbaar water wilt : eerst filteren en dan koken , in de koelkast bewaren en we werden nooit ziek. Geen gedoe met "ontsmettende tabletten of UV filters.

Dus nogmaals : we hebben in dit landje een kostbaar goed. 100 % zuiver, drinkbaar water waarvan de kwaliteit constant gemonitort wordt. Zo goedkoop dat we het massaal verkwisten. Door de WC jagen , er in baden, de tuin mee besproeien etc. Waarom zou je dan zoveel moeite doen om proper regenwater drinkbaar te maken ?????

Je UV lamp. Na de lamp zullen er minder algen zijn, misschien zelfs minder baceriên . Maar dan gebruik je enkele uren , dagen geen water. Je krijgt kweken in de leidingen , de douchknop etc .

Legionella veronderstelt stilstaand , liefst wat warmer water om te kweken en .... een besmettingsbron, een drager van de bacterie die in jouw badkamer komt douchen of baden.

Dus in een publiek toegangkelijke douche zou ik geen regenwater gebruiken maar hier, in huis  doe ik het al HEEL lang.

Gewoon gefilterd regenwater.

Jef:

ja ik heb een goed werkende helofytenvijver, die heb ik nou net gemaakt/laten maken, omdat het leidingwater waar ik vertoef afschuwelijk is van smaak. Ik kookte er zelfs nog geen aardappelen mee. Koffie mee maken is absoluut onmogelijk. Met die bewering sta ik helemaal niet alleen maar ook met minimum 400 huisgezinnen in mijn directe omgeving.

 

Al eens water gedronken van de waterleiding in Borgerhout?  Verleden week was ik in Koksijde bad, idem, toen ik 's avonds mijn tanden kuiste met het leidingwater  moest ik bijna braken van de viese smaak.

Vind jij het logisch dat men flessenwater moet gaan kopen om koffie of thee te maken?

 

Helofytensystemen: Het is juist de zuurstofinbreng via het plantensysteem en goede bacterie-stammen op de plantenwortels die het spectaculair effect geven. Het lavasysteem bevat alle mineralen die voor de planten (en ook voor mens en dier) goed zijn. Zelfs zonder planten kent men voor  waterzuivering de spectaculaire werking van een simpel maar wel goed gevormd zandfilter (een zandfilter 'bouwt zichzelf op' na +- 3 weken doorspoelen met water). Die zijn bij correcte dimensionering en opbouw zelfs in staat bepaalde colli en tyfusbacterien uit te filteren. (Wordt trouwens toegepast door de zoo van Antwerpen om van bepaalde aquaria het water te zuiveren).

Helofytensystemen met riet en vele andere water en moerasplanten zijn perfect in staat om zelfs industrieel afvalwater te zuiveren. Waarom zou het dan niet lukken met reeds vrij proper regenwater?

 

 

 

 

 

Rudy,

Dat riet water zuivert weet ik al vele jaren. Hier zuiver het riet ons afvalwater om nadien in onze siervijver te lopen.

Daar leven ook al vele jaren vissen en planten probleemloos in. Dus ja, dat de Zoo dergelijk water gebruikt voor aquaria wil ik gerust geloven. Maar de vraag hier is : is het drinkbaar ?

Heb je het water laten testen en hoe regelmatig doe je dat ?

Dag Jef en geachte forumleden,

voor alle duidelijkheid:

- gebruik ik dat gefilterd water enkel en alleen voor mijn eigen persoon,

- en zal het zonder UV-lamp-systeem nooit gebruiken om te douchen,

- ook is dit systeem  nergens verbonden met mijn intern waterleidingsysteem.

- ik tap het water af met een afzonderlijk pompje en de PE-leidingen daarvan ontsmet ik ten gepaste tijd met bleekwater of heet sodawater. Ook de PE flessen spoel ik goed uit en door alvorens terug te hervullen.

 

Indien men dit water zou willen toepassen voor een douchesysteem dan is een systeem met UV-lamp een absolute must! (UV-licht vernietigd het DNA van bacterien zoals o.a. Legionella). Ook in dit geval is een preventieve ontsmettingskuur van het leidingsysteem initieel en mogelijk periodiek noodzakelijk!

 

Ook is mijn hele dak voorzien van een drinkwatergekeurde EPDM, mijn regenwaterput is langs de binnenzijde behandeld met een voor drinkwater gekeurd product, enz. enz.

In die zin wil ik dan ook iedereen die regenwater als drinkwater en vooral als douchewater wil gebruiken om zich goed te bezinnen alvorens men aan zulke toestanden begint. Zowel het aangevoerde als het gestockeerde water moet dus op een  meest fysiologische manier aangevoerd en gestockeerd worden.

 

Indien u daar een apart leidingsysteem voor wil gebruiken dan moet men op regelmatige tijdstippen die leidingen  zuiveren (doorpompen van water op 60° Celcius of met een bepaalde concentratie aan chloor in het spoelwater).

 

Testen: Ja, zeer zeker ik heb daar vele testen op uitgevoerd (bacterien, schimmels, microscopisch op ameuben, enz.) maar die hebben enkel waarde voor mezelf en geen waarde voor de forumleden of bewijs tegenover derden. Voor mezelf gebruik ik het gefilterd regenwater als drinkwater en voor toepassingen waarbij het meestal als kookwater (bv. voor aardappelen) of gekookt water (bv. thee of koffie) wordt toegepast.

 

Dikwijls is men bang voor 'vogelpoep' die in het helofytenvijver zou kunnen terechtkomen. Dan moet men wel bedenken dat in een goede helofytenvijver men vanaf het oppervlak 40 tot 60cm plantenwortels heeft die deze bevuiling elimineren (is gek genoeg zelfs voeding voor dit mini-ecosysteem).

 

Wat ik persoonlijk een groter gevaar vind, is dat een nieuw aangelegde helofytenvijver, en dus nog niet over een volgroeit plantensysteem beschikt, door katten als kattenbak gaat gebruikt worden. Daarom dekte ik de eerste maanden mijn helofytenvijver af met een geplastifieerde omheiningsdraad.

 

Veel werk... mogelijk, maar ik bezie het als een bezigheid, een hobby,  een weldaad voor mijn gezondheid.

 

Jef: Ik zend je nog een privé-mail met persoonlijke info.