(de)monteren van een tweedehands tulikivi

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben erover aan het denken om een tweedehands speksteenkachel te kopen. Is het te doen om de kachel zelf te demonteren en later weer te monteren? Zijn de elementen van een tulikivi met mortel gemetseld of de delen “los” op elkaar geplaatst?

Reacties

wiwi

De stenen van een Tulikivi zijn aan elkaar gemetseld ( ik heb er een staan van 3 ton ) met gemalen speksteen en
" waterglas " een chemisch product dat dienst doet als kleefstof

Men gebruikt de gemalen speksteen in plaats van vuurvaste mortel omdat de warmteoverdracht tussen de stenen optimaal zou zijn

Zelf een speksteenkachel afbreken en terug plaatsen is niet zo eenvoudig als je denkt - dat is echt vakwerk want onderschat het zeker niet

Bij mijn kachel zie je misschien 150 stenen aan de buitenkant maar de totale kachel bestaat uit wel 500 stenen

Je kan de opbouw van mijn kachel eens bekijken op mijn fotowebsite en je zal direct een idee krijgen waaraan je gaat beginnen ( of niet meer durft aan te beginnen )

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/TULIKIVI?authkey=EGuCu1i4bNY

Ulrik

wiwi

Waar ga jij een tweedehands speksteenkachel vinden ??? die liggen zeker niet voor 't rapen want de meeste bezitters van een massieve speksteenkachel willen die nooit meer missen, in ieder geval de mijne is zeker niet te koop want sinds hij hier staat is de centrale verwarming buiten dienst want ik heb die niet meer nodig omdat ik met de massieve speksteenkachel de volledige woning kan verwarmen en het hout ( palettenhout ) wordt mij gratis aan de deur geleverd, wat wil een mens nog meer ...

Ulrik

Ik heb al eens een speksteenkachel van NunnaUuni gedemonteerd en getransporteerd en moet die nu nog terug opbouwen.

Het is doenbaar maar zeker geen eenvoudig werkje en zéker niet voor iedereen weggelegd. We hebben er met meerdere mensen een lange dag over gedaan om de kachel te demonteren en te transporteren.

Extreem zorgvuldig werken en transporteren kan voorkomen dat er onnodig veel stenen breken. Er toch rekening mee houden dat er sowieso een aantal stenen gebroken zijn of zullen breken.

Dirk Bauwens

Je moet gewoon het geluk hebben dat iemand zijn huis wil verkopen maar dar de nieuwe bewoner hem alleen zonder de tulikivi wil overnemen.
dat was mijn geluk.
Ben eropaf gegaan met een aanhanger en een een rubbere hamer
en heb hem met voorzichtig uit elkaar getrommeld.
Het waterglas met gemalen speksteen kan je met goed geluk ook verkrijgen bij een speksteenkachelbouwer.
Hij brand als nieuw.

Dirk

Hallo!

Van toeval gesproken. Wij verkopen ons huis, zonder onze Tulikivi Sonka CT. (2400kg).

Wie geinteresseerd is, stuur een mailtje naar mij. Je moet wel weten dat we in de Zwitserse Alpen wonen...

beste dirk,

wij moeten volgend jaar heel ingrijpende werken doen in ons huis benden en onze speksteenkachel dient zeker verplaatst te worden..viel da mee om die af te breken..zijn er veel stenen gebroken..alle voegen dienen toch ook opnieuw uitgescheven te worden...

Beste heer Bauwens, ik las dat u een NunnaUuni heeft gedemonteerd en getransporteerd.

Wij gaan binnen een maand verhuizen en zouden heel graag de NunnaUuni uit dit huis meenemen. Koortsachtig hebben we het internet afgespeurd en rond gevraagd, maar er zijn weinig mensen die hier ervaring mee hebben.

Zeer verheugd ben ik om te lezen dat u hetzelfde type al eens succesvol heeft gedemonteerd!

Ik ben daarom erg benieuwd hoe u de kachel heeft gedemonteerd en of u nog tips voor ons heeft.

Vriendelijke groet,

Myrna van Vliet