warmte uit oude waterput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste meedenkers,

Ik heb een oude waterput waar ik warmte uit onttrekken wil. Het waterniveau in de put staat op ongeveer 7 meter beneden maaiveldhoogte. Ik neem dus aan dat de put gevuld wordt door het grondwater. Het water zal dus wel ongeveer een constante temperatuur hebben van 10-12 graden celcius. Ik wil dit water omhoogpompen en via een warmtepomp de warmte er aan onttrekken. Het retourwater wil ik niet weg laten lopen want dan pomp ik de put gewoon leeg maar ik wil het weer terug de put in laten lopen. Nu is de vraag of het koude retourwater weer snel opgewarmd wordt in de put. Of moet ik de put als een (bijna) gesloten systeem zien waardoor de put steeds kouder en kouder wordt?

Ik kom gewoon kennis te kort over de werking van een waterput, daarom mijn vraag:
Wie heeft ervaring met een dergelijk systeem? En wie kan mij vertellen of de put weer snel opwarmt. De waterinhoud van de put is geschat op een 8m3 water.

met vriendelijke groet
Aat de Kwaasteniet

Reacties

KBC in Leuven heeft zo een systeem. Hier is er een extractieput en een injectieput (of putten) voorzien. Die liggen wel op voldoende afstand.

In de zomer koel je het gebouw en warm je een deel van je bodem op. Dit opgewarmde gedeelte wordt in de winter gebruikt om het gebouw op te warmen.

Geraak je wel aan voldoende water debiet (en dus energie debiet) om je huis te verwarmen?

7 m oppompen is ook niet niets.

Het water in de put zal vrij snel afkoelen. De warmteuitwisseling van het water in de put is minimaal, omdat er geen stroming is van grondwater. Je zal slechts een beperkt vermogen aan de put kunnen onttrekken. Beter is het water niet in de put terug te pompen, maar ergens anders terug de grond in te sturen. Welk debiet kan de put leverern gedurende langere tijd ?

Het debiet ga ik in de maand augustus eens uitgebreid meten zodat we inderdaad weten of het nut heeft om het water te gaan oppompen.
Aat