Warmen met stukhout vs pellets

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb enkele (praktische) vragen rond het verwarmen met hout...

Ik twijfel tussen een ketel op pellets, eentje op stukhout of een combi

zoals ik het momenteel zie (verbeter me als ik fout zit):

1/ pellet: vol automatisch, goed te regelen volgens mij (een "buikgevoel" van me gezien het stoken met kleine pellets). Men dient enkel de assen af en toe eens leeg te maken en zien dat er voldoende pellets in je voorraad zitten elk jaar.

2/ stukhout: kan dergelijke ketel automatisch starten zoals een pelletketel? Is volgens mij niet zo fijn te regelen , gezien heel de voorraadbunker er in 1 maal erdoor gaat. Er komt dus op een korte tijdspanne heel veel warmte vrij, die wordt opgevangen in een buffersysteem. Dus praktisch zal in een LE-woning dit dan 1 maal per dag (winters) de ketel smorgens vol laden en starten of hoe moet ik dat zien? Smeult dergelijk systeem lang na? Is het goed bij te vullen bij dergelijke smeulende resten?
Men spreekt ook vaak over een houtvergasser... maar is het niet eerder een verbanding met natrapsverbranding van de rookgassen? Of komt dat op hetzelfde neer?

3/ combi stukhout-pellets: lijkt me ook wel iets, maar is het wel even goed als de systemen apart?

Alvast bedankt voor de info!

mvg

Reacties

Ruben,

Ik ben van plan mijn passiefhuis te verwarmen met een houtvergasser en een grote buffer die ik slechts éénmaal per week hoef warm te stoken.Vanuit deze buffer tap ik ook warmte af voor mijn sww.

Dit systeem kost me wel wat geld maar daar mijn stuk grond omgeven is door bomen en bossen groeit mijn benodigde verwarmingsenergie letterlijk in den hof.het zou te gek zijn deze onbenut te laten.

Met pellets ben je nog altijd afhankelijk van één of andere leverancier en de prijzen zullen volgens mij ook nog wel flink gaan stijgen.

goede merken van houtvergassers zijn bvb de ETA-SH reeks of de BAXI solo innova.
Ik ga waarschijnlijk voor de BAXI kiezen.
Dit is in een notedop wat ik van plan ben, ik hoop dat je er wat aan hebt.

Uw stuk grond omgeven door bossen... heb jij een landgoed of ga je zomaar hout halen uit die bossen die aangrenzen aan uw grond ?

Vergeet ook niet om opnieuw bomen bij te planten

Immers "houthakker dood, boompje groot"

Heren,

Dat bos waar ik van sprak is wel degelijk van mij.
Ik heb een kapvergunning volstrekt legaal verkregen.

Ik heb in mijn bos de bomen die weg mogen laten schalmen door de mensen van het bosbeheer. Zo verkrijg ik een veel gezonder en open bos. Alleen al van de opbrengst van de vogelkers en de Amerikaanse eik kom ik meer dan 6 jaar toe.

PS1: Ik heb in mijn leven al meer bomen geplant dan ik ooit zou kunnen opbranden.
PS2: Deze topic gaat niet over wat ik al dan niet bezit aan bos maar wel over zo milieuvriendelijk stoken met stukhout of pellets. Ik wil Ruben alleen helpen de juiste keuzes te maken.

Ben ook meer en meer van het gedacht dat we vanaf moeten van de dure en vervuilende olie. Gas kun je niet overal verkrijgen en volgt de dure olie prijs. Een combinatie, zonne energie en warmte verkregen door het stoken van hout of pellets is misschien een idiale oplossing. Maar die pellets zullen natuurlijk ook vlug veel duurder worden. En niet iedereen heeft een bos om met je eigen hout te stoken. Maar natuurlijk moeten we er misschien over nadenken om ons grasperk om te ploegen en bomen planten die vlug groeien om daarna te verstoken. Was vroeger ook zo, de landbouwer snoeide toch ook zijn knotwilgen om in de winter te stoken. Maar praktisch nu, bestaat de idiale combinatie, verwarming met zonneenergie, pellets en hakhout??

Ik heb sinds begin dit jaar een combinatie stukhoutketel-zonneboiler laten installeren.

Indien je kiest voor stukhout, moet je je goed realiseren dat dit 's winters elke dag wat tijd vraagt om de ketel te stoken. Dat is een nadeel tov pellets, tenzij je dat graag doet natuurlijk (zoals ik). Wij wonen in een ruim huis dat wel vrij goed geïsoleerd is. Ik stookte 1 keer per dag : 's avonds. In de koudste dagen moest er wel na enkele uren bijgevuld worden om voldoende reserve-energie op te slaan in de buffertanks, zodat het huis ook de daaropvolgende dag op temperatuur wordt gehouden.
Ik ben tevreden dat ik een buffer heb van 2000 liter , en niet de de voorgestelde 1000 liter door de installateur. Dit zou me verplicht hebben om regelmatig 2 maal daags te stoken of ... af en toe kou te lijden. De kombinatie met een zonneboiler vind ik ideaal. Sinds begin april moest ik de houtketel niet meer stoken en vanaf dat moment verwarmde de zon ook het sanitaire water.
Een goede én betrouwbare installateur vinden is een opgave, mij is het helaas niet gelukt. Het heeft vele maanden en vele aanpassingen geduurd voor de combinatie houtvergasser-zonneboiler werkte zoals het moest. Er is een lek in het zonneboilercircuit en hij reageert zelfs niet op die mededeling. Laat u echter niet afschrikken, er zijn zeker ook bekwame en betrouwbare installateurs.

Alvast dank voor de reacties!

Ik ben persoonlijk ook zeer te vinden voor de combinatie van stoken op hout en (bij)warmen via zonneboiler met als centrale "hart" een buffertank.

Iemand ervaringen met de combi-CV-ketel op zowel stukhout als pellets? Lijkt me ook handig, met name stoken mogelijk op 2 bronnen (stukhout & pellets - heb je dus eens geen zin om je ketel te vullen met stukhout of je valt ziek of.... stook je gewoon op pellets), automatische ontsteking mogelijk, ...

Indien je buffer groter is, houdt dit ook in dat je een ketel met groter vermogen best kunt gebruiken?

Wij zijn nu bijna twee jaar volledig overgeschakeld van mazout (voor CV, jaarlijks verbruik rond de 3500 liter) en elektrische boiler (voor SWW, boiler van 150 liter, gezin van 2 volwassenen, 2 pubers en 2 kleuters, verbruik weet ik niet maar inhoud te klein daarom moest die continu opstaan) naar brandhout/pellet combinatie-vergasserketel (gas lag er toen nog niet en valt sowieso uit de boot vanwege aversie door moeder-de-vrouw) met buffervat van 1000 liter en aan CV gekoppelde houtkachel voor het spreekwoordelijk 'gezellig vlammeke' in de woonkamer. In een aantal threads heb ik het er al over gehad.
Vorig jaar 12 september hebben we de ketel voor de eerste keer omgeschakeld naar pellets, en we hebben pellets gestookt tot 20 april. Sindsdien ongeveer om de twee dagen een keteltje (plus minus twee wasmanden) brandhout gestookt om de buffer op temperatuur te houden.
In 2006, toen we de mazoutketel hebben buitengezwierd, voor 720 euro brandhout gekocht (ong. 16 'kuub' ofte stère om juist te zijn, die overigens nog niet op zijn) en voor een 1000 euro pellets (305 zakskes van 15 kilo, waarvan er nog tien in het tonneke naast de ketel zitten). Normaal hadden we voor meer dan het dubbel aan mazout kwijtgeweest (daar zou ik nog eens een studieke over moeten maken met gemiddelde mazoutprijzen, verbruik en voorziene leveringsdata van telkens 2000 liter, het blijft natte vinger werk natuurlijk).
In de voorbije twee jaar hebben we toch al wat aanpassingen gedaan die ons verbruik sowieso al wat teruggeschroefd hebben. En die verbeteringen gaan traag, maar gestaag door zodat we op termijn de periode waarin we op de (duurdere) pellets moeten stoken hopelijk nog verder kunnen terugdringen. Ondertussen kan ik aan voldoende gratis brandhout geraken en dat scheelt toch ook al een flinke slok op een borrel. Volgend jaar schat ik de zonnecollectoren voor de zonneboiler te kunnen installeren. Weeral een stap in de goede richting. En zo staan er nog wel een aantal 'werkskes' op stapel die ons energieverbruik voor verwarming drastisch moeten verminderen.
Wat betreft uitgaven. Zo'n installatie is, zoals al eerder aangehaald op dit forum, niet echt goedkoop. Maar er zijn altijd een aantal factoren die je in aanmerking moet nemen. Onze ketel was sowieso aan vervanging toe. Hier heb je dus te maken met een meerprijs ten opzichte van de uitgave voor een ketel of installatie die je in ieder geval moest doen. Door de besparing op mazout haal je er het verschil op een paar jaar reeds uit. Wij hebben overigens de vervanging van ons verwarmingssysteem mee in de hypotheek voor een verbouwing opgenomen, wat de betaling draaglijker maakt.
De ketel die wij hebben is de therminator II van Solarfocus. Het gaat hier om een vergasser die dus in eerste instantie het hout vergast op een temperatuur van (als ik mij niet vergis) een 600-tal graden. Dat gas wordt dan, na toevoeging van secundaire lucht, verbrandt bij 1300 graden. Dat maakt de verbranding quasi volledig en redelijk milieuvriendelijk.
In pellets-mode draait de installatie praktisch hetzelfde als een gas- of mazoutgestookte CV installatie. Bij warmtevraag slaat de ketel automatisch aan, als de warmtevraag wegvalt (buffer is op ingestelde temperatuur) dooft de ketel terug uit. Brandhout kan je ook automatisch laten ontsteken. Dan moet de ketel wel op voorhand geladen zijn op zo'n manier dat de heteluchtblazer het brandhout aankrijgt (makkelijk ontvlambaar, klein materiaal van onder, groter materiaal daarbovenop), maar het kan perfect. Tijdens het brandproces (bij brandhout) de ketel en buffer af en toe eens controleren of bijladen noodzakelijk is. Het vraagt wel wat gewenning en leren ermee te werken, maar daar ben je vrij snel mee weg.
Nadelen? Je moet tijd steken in het 'verzamelen' van brandhout. Je hebt plaats nodig om dat te stapelen op zo een manier dat het voldoende droogt om opgestookt te worden. Het stoken op hout en pellets brengt wel wat stof met zich mee. Brandhout moet je regelmatig, minstens een keer per dag, bijladen. De pelletston/silo moet ook, afhankelijk van de inhoud, om de zoveel tijd worden bijgevuld. Je mag niet vergeten de asla regelmatig leeg te maken. En, ja, de prijs van brandhout en pellets zal ook wel omhoog gaan. Maar tot nu toe kunnen ze de prijs/calorische waarde vergelijking m.i. heel goed doorstaan.
Bottom line? Wij hebben nog geen moment spijt gehad van onze keuze om over te schakelen naar brandhout/pellets.

Groetjes,
Frank

Frank,

Mag ik vragen waar je je installatie gekocht hebt?

Beste Frank

die combiketel die jij hebt, is dat met een gescheiden verbrandingskamer voor pellets en stukhout? Immers bij stukhout gaat de vlam langs onder, pellets van boven. Zou een beter rendement geven werd me verteld. Bij ETA hebben de ketels aparte verbrandingskamers, de warmtewisselaar gebruiken ze gelijk.... wel sappige prijzen heb ik gezien...

groeten

@Ruben,

De ketel die wij hebben is een met 1 enkele verbrandingskamer. Daarom moet er manueel worden overgeschakeld tussen pellets en brandhout. Maar da's een 'werkske' van een paar minuten. Dus vrij simpel.
Zowel bij pellets als bij brandhout wordt de brandstof met een neerwaardse vlam vergast.
Inderdaad, zo'n ketel kost meer in vergelijking met bvb een condensatieketel op gas, maar volgens mij is het verschil vrij snel terugverdiend. Én, niet te vergeten, je kan, voor een gedeelte althans, voorzien in je eigen brandstof. Tenzij je een biogas opwekkingsinstallatie hebt is dat voor gas en/of mazout niet het geval.

@Koen,

Voor gegevens van de leverancier kan je me altijd via e-mail bereiken.

Groetjes,
Frank