combinatie warmtepomp en zonnecollector

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou de discussie rond warmtepomp en zonnecollector terug willen openen maar dan vanuit het oogpunt van efficientie.
Een warmtepomp verbruikt immers nog steeds electriciteit en dat is zoals geweten nog steeds een CO2 producerende medium (in de centrale). Om de COP waarde van de WP zo hoog als mogelijk te houden zou ik denken dat de combinatie met zonnecollector ideaal is.

Even beschrijving van het systeem:
- De zonnecollector verwarmt een boiler voor het warmwater gebruik.
- De overschot (als de boiler op temperatuur is, of als de temperatuur van de collector lager is dan de boiler) wordt gebruikt voor de warmtepomp. De warmtebron van de WP (tussen 5 en 15°C) wordt extra voorverwarmd door de zonnecollector.
De inkomende temperatuur voor de WP wordt hoger, hetgeen de efficientie ten goede komt van de WP (COP stijgt).

Bovendien wordt de zonnecollector goed gebruikt omdat een normale zonneboiler stilvalt als de boiler op temperatuur is (warme voorjaarsdag). Anderzijds kan de zonneboiler pas werken als de temperatuur van het water in de collector voldoende hoog is (hoger dan in de boiler) terwijl de WP blij is met wat extra warmte.

Beste forum lezers. Is dit een haalbare kaart? Een zonnecollector is relatief goedkoop. De warmtepomp kan op termijn gevoed worden (of gecompenseerd worden) door enkele PV panelen en dan zouden we pas echt CO2 neutraal zijn.
Graag jullie mening. Laat maar komen.

Reacties

Tijdens een korte periode (tussenseizoenen) kan deze combinatie een beetje helpen. Indien je graag sleutelt kan je ook het volgende toepassen.
Met wat extra kranen en pijpwerk kan je een zwembad warmtewisselaar gebruiken.
Bij de aanvang maar vooral op het einde van het stook seizoen kan je zonnecollector je warmtepomp een handje helpen. In de zomer schakel je de boel om en je warmtewisselaar kan het eventuele zwembadje wat extra opwarmen.
't Is vooral de combinatie die dit systeem haalbaar kan maken.

Verder, PV is leuk maar een hele investering, windenmolenelektriciteit is ook CO2 neutraal.

Daikin biede een combinatie systeem aan. Ook Schueco doet dit.
Zij leveren zelfs een systeem enkel voor warmwaterproductie.

Maar ik zou enkel de lucht/water met boiler van 300 L nemen
Later als de PV panelen nog rendabelere worden gewoon deze mijn elektriciteit laten leveren. (nu zou me dat 70.000 euro kosten)

Ik neem al groene elek met Ecopower

Bedankt reeds voor jullie reakties. Is er iemand die weet waar je meer info kan vinden hierover op bijvoorbeeld internet? Ik denk dan maar even aan studie over rendementen enzovoort? Naar het schijnt zou bij ons nogal eens de PV panelen de bovenhand nemen bij herbruikbare energie terwijl in Duitsland de warmtepomp en zonnecollectoren meer gekocht worden als het gaat over woningverwarming.

In België wordt PV momenteel sterker gesubsidiëerd dan de andere mogelijke maatregelen. Als je voor financieel rendement wil gaan en je dak geschikt is , kan je voor PV kiezen. De energie die je PV opwekt zal echter niet voldoende zijn om je ganse energie- en warmtevraag te dekken.
Met WP en zonnecollector kan je voor de helft van het geinvesteerde bedrag een grotere energie besparing creëren dan met PV maar je krijgt er minder subsidies voor.