balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

iemand enig idee als je via het systeem met een balansventilatie ventileert of dat toestel 24U 7/7 moet draaien of hoe regel je dat?

Alvast bedankt

Reacties

moet 24u 7/7 draaien, anders ontstaat er schimmelvorming in de kanalen, had indertijd gedacht het systeem af te mogen zetten tijdens de zomer als de ramen open staan, maar de bv-profi's hier waren het erover eens (voor een keer...)dat dat toch niet verstandig zou zijn

Oke,

Bedankt voor je snelle reactie

Hans,

merk op dat voor alle manier van ventilatie ze 24h per dag moeten werken. Je kan wel met hogere en lagere debieten werken gedurende bepaalde periodes. Maar helemaal uit is altijd af te raden.
Hoog, laagstand sturen kan via schakelaars, weekklokken (al dan niet ingebouwd), domotica (aanwezigheidsmelders,...), meting luchtkwaliteit...

Walter

je kan hem beter helemaal niet aanzetten en lekker de ramen open veel gezonder of je moet een slang met maskertjes opzetten in huis en die op het systeem aansluiten dan kan je met z'n allen mischien voldoende frisse lucht krijgen .

dus ramen open zetten is het beste !
scheelt een hoop gezondheids kosten

Gerda,
wij hebben onlangs met vier volwassen geslapen op één kinderslaapkamer met gesloten ramen en deur in een woning met correcte balansventilatie. 's Morgens opgestaan in een frisse kamer. Dit was werkelijk een verademing!!

Kan er mij iemand zeggen of dit normale waarden zijn;

Wanneer ik een aanzuigtemp heb van 16°c en binnen
is het 20°c dat mijn inblaas temp 19,1 is (en hoe bereken je rendement in %)

Want nu haal ik zo'n 3°c op maar wat als het buiten 8°c is en binnen 20 is mijn inblaas dan maar 11 ofzo?

Bedankt

Hallo,

Ik ben ook van plan om zo'n toestel te plaatsen maar
hoe zit dat met het rendement? als ik lees zouden er toestellen zijn die lucht van 0°c kunnen opwarmen met binnenlucht van 20 tot 18

Klopt dit?

Dit hangt sterk af van de buitentemperatuur. Het systeem zuigt warme binnelucht af (ca. 21 graden) en daarmee verwarmt het systeem de koude verse lucht van buiten voor. Als het buiten zeer koud is, zal het dus iets minder warme lucht inblazen. Maar over het algemeen zal een dergelijk systeem ten minste 17 graden inblazen. Er zal dus aanzienlijk bespaart worden op de stookkosten. Ondanks alle negatieve publiciteit is het een zeer goed systeem. Echter dient het wel goed ontworpen en aangelegd te worden (daar schort het nog weleens aan). Tevens dient een dergelijk systeem goed onderhouden te worden door de bewoner en onderhoudsmonteur. Voor de bewoner betekent dit: ten minste eens per jaar de filters vernieuwen (liefst eens per half jaar) en ten minste een in de vier jaar compleet reinigen van de kanalen en opnieuw inregelen van het systeem door een specialist.

Koen:
Bij 0 graden is het rendement dus 18/20x100= 90%
De gegevens klinken aannemelijk.
Vertrouw je het dan niet?

Het rendement staat niet garant voor elke buiten en binnenluchtconditie.
Tevens staat het de fabikant vrij om in de folder een voorbeeldconditie te schetsen.
Als deze van 24 graden afzuiglucht uitgaat kun je met 90% rendement 21,6 graden inblazen.

Oke maar als zo'n systeem bv lucht van 10°c aanzuigt hoe bereken je dan het rendement.

En die specialist wie of waar vind je zo'n iemand en hoe worden die inblaasventielen geregeld?

De inblaas en afzuigtemperatuur moeten dan eveneens bekend zijn om op bij die conditie het rendement te bepalen.

Installatiebedrijven die bv. verkopen en installeren zouden je systeem moeten kunnen inregelen.

Hallo,

Ik heb nogmaar onlangs zo'n toestel laten plaatsen. wanneer het buiten 14°c dan blaas hij ongeveer 19°c in (in huis is het 20°c) het toestel heeft een rendnement van ongeveer 84% type tornado ris eko 400.

Heeft er iemand daar ervaring mee of kennen ze het toestel

De meeste systemen in Nederland hebben een gegarandeerd rendement van 95%. Hiermee kan met eerder genoemde berekening eenvoudig de inblaastemperatuur bepaald worden.

Vaak wordt een dergelijk systeem uitgerust met een bypass, zodat in de zomer de inblaaslucht niet wordt voorverwarmt wat dan ook niet wenselijk is. De marktleiders in Nederland zijn J.E. Storkair en Brink.

Veel installateurs zullen de aanleg en onderhoud van de systemen onder de knie hebben, echter is dit niet altijd zo. Vraag dus naar de ervaring van het bedrijf en of ze referenties hebben.

J.W. ter Meer,

die 95 % zou wel ontzagwekkend veel zijn ; ik vermoed dus dat het gaat om TNO testen of iets dergelijks .

indien die toestellen zouden getest zijn volgens de europese norm , zouden die waarden wellicht (zeer) veel lager liggen !
het valt telkens enorm op hoe de rooskleurige TNO-testwaarden van balansventilatie-toestellen verschillen van andere test-instituten...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Volgens passivhaus presteren ze ook heel goed als het gaat om rendement Bart maar die hanteren andere buitenlucht en binnenluchtcondities.

Je mag je afvragen of dit wel een goed beeld geeft.
Ze meten tussen de -10 en -15 buiten een conditie die maar weinig voorkomt, slechts enkele uren per jaar.

Maar goed als je dezelfde rapporten hebt van de types die je wil vergelijken heb je een eerlijk beeld welke er het beste presteert op het uitwisselingsrendement. Ondergaan ze beiden een andere norm dan zal het resultaat niet in eens omgeraait zijn.
Reden dat ze in nederland de nen hanteren is om dit te kunnen verwerken in de epc rekenmethode.