isofloc met niet-optimaal onderdak, het kan !

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Dit keer geen vraag, maar een korte uitleg over hoe we onze zolder geisoleerd hebben, hopelijk kan het anderen op ideeen brengen.

We wilden onze zolder renoveren en ineens het dak (ongeveer 50 m2) deftig isoleren. Het probleem is dat we een onderdak hebben van gebitumeerd papier, dus niet sterk genoeg voor isofloc en bovendien niet echt dampopen. Het onderdak zelf is in vrij goede staat, het ziet er nog goed uit, hier en daar een klein gaatje maar niets echt ernstigs. Het is wel oud, als je eraan trekt verbrokkelt het vrij snel. Ik was wel heel gerust naar waterdichtheid : voor de renovatiewerken heeft het dak een hele tijd (meerdere maanden) opgengelegen, met intussen heel wat regenbuien, en ik heb nooit doorsijpeling gezien.

Tussen de kepers stak in ons geval 4 cm kurk isolatie. Dit zijn behoorlijk stevige panelen die heel goed gekneld zitten tussen de kepers.

We wilden dus graag isoleren met isofloc. Daarom hebben we dan de kepers verlengd met duimse planken van 22,5 cm. De kurk lieten we zitten, zodat de kurk mooi tegen het onderdak zat. Dit geeft dus 4 cm kurk isolatie en daaronder 22,5 cm isofloc, dat moet dus wel OK zijn. De kurk zorgt er voor dat de vlokken niet tegen het onderdak komen maar tegen de kurk. Op deze manier konden we met een gerust hart inblazen, zonder schrik te hoeven hebben dat we de vlokken door het onderdak blazen. Op plaatsen waar een stuk kurk ontbrak hebben we pavatex gebruikt. Dit loste dus het probleem van de stevigheid van het onderdak op.

Op het forum is al geopperd dat je dit ook kan doen zonder onderdak, door pavatex of celit platen tussen de kepers te plaatsen en dan in te blazen. Dat heeft dan wel het nadeel dat er op de kepers zelf geen onderdak zit en dat deze dus nat zouden kunnen worden. Bij ons zat er gelukkig wel een onderdak, zodat dit probleem zich niet stelt.

Het tweede probleem is dat ons onderdak niet dampopen is. Daarom hebben we voor een dampscherm van Intello plus gekozen, zodat eventuele vochtschade in de winter in de zomer kan uitdrogen.

Vorige week heeft dan een plaatser het scherm komen plaatsen en zijn de vlokken ingeblazen. Alles is prima verlopen, en het resultaat mag er wezen.

Hopelijk kan dit een aanmoediging zijn voor anderen. Uiteraard is een goed geplaatst celit onderdak veel beter, maar volgens mij toont dit verhaal toch aan dat ook bij een renovatie in niet optimale condities je heel wat kan bereiken, als je een beetje creatief bent.

Tot slot nog even iedereen op het forum bedanken voor alle hulp en info. Zonder de schat aan informatie op dit forum zou ik hier nooit aan begonnen zijn.

Reacties

Ik wil mijn zoldervloer isoleren met PUR. Ik lees hier op dit forum meerdere negatieve commentaren hierover.
Is PUR inderdaad zo schadelijk?
Mijn dak (pannen) zijn ook niet echt waterdicht. Ik dacht dat PUR op mijn zoldervloer de oplossing was. Ik gebruik mijn zolder niet
Wie kan mij andere isolatiematerialen aanraden en leverancier en plaatser (om energiebesparende premies te krijgen). Onder mijn pannen zit enkel een soort plastiek(?) Ik woon in Londerzeel.

vriendelijk dank