enkele vragen over houtvezelplaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

ik zit nog met enkele vragen over houtvezelplaten.

Blijkbaar heb je dikwijls twee versies, met en zonder bitumen. Gezien ik mijn huis zo ecologisch mogelijk wil, zit ik met volgende vraag: kan een niet gebitumineerde houtvezelplaat gebruikt worden als onderdak ? (helling = 40graden)
Of is dat bitumen niet dermate schadelijk voor het milieu om daar risicos in te nemen ?

Blijkbaar is er ook een merk dat waterkerend is door een latex-emulsie. Is dat nog iets anders dan bitumen ? Schadelijker ?

Dan nog een vraag waarbij ik het merk niet kan verzwijgen. Ik zie namelijk de celit 4D plaat gebruikt worden aan de buitenkant van houtskeletwanden. Terwijl de 4d eigenlijk de onderdakplaat is, en de 3D de wandplaat. Waarom zou je toch de 4d voor wanden gebruiken ? Is er iets mis met de 3D ?

Kan het voor wanden zonder bitumen ? En onder de vloer ? Mijn huis zou 20cm boven de grond komen staande op enkele betonnen balken.

Is het tand en groef systeem van de verschillende merken even goed ?

Hoe voer je hoeken uit ? Waar twee wanden samenkomen bijvoorbeeld. Moet je die platen dan verstek zagen ? Andere afwerking ?

Met veel dank voor jullie reacties !

Jan

Reacties

De reden dat 4D platen gebruikt worden is waarschijnlijk omdat deze dikker zijn. 3D is 18mm terwijl 4D 22mm heeft als dikte.

4D heeft ook een beter profiel om in elkaar te schuiven. Doordat de 4D dikker is zal het waarschijnlijk ook de stijfheid van de constructie ten goede komen.

Het materiaal waaruit de platen gemaakt zijn is hetzelfde.

jan,

nee hoor , er is niets mis met 3D .
behalve dat 18 mm niet echt fantastisch is als koudebrugbreking .
sommige architecten proberen het met enkele millimetertjes méér ... vandaar dat je soms de dakplaten vindt op HSB-wanden.

al dit soort platen en merken zijn gelijkwaardig : de ene heeft een "speciale gepatenteerde tand", de andere heeft iets zus, en de volgende heeft iets zo .
het komt allemaal op hetzelfde neer : bij correcte plaatsing lekken ze geen van allen, en uiteindelijk is dat wat telt !
ze zijn ook allemaal even delicaat bij de behandeling .
voorzichtig zijn is de boodschap !
(ik heb ze ongeveer allemaal uitgetest) .

Celit is marktleider in België ; in Duitsland en Oostenrijk is het zo goed als onbekend ; daar zwaaien andere (veel grotere) merken de plak . je vindt die merken bij ons in België ook terug.

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Beste Jan,

Bij ons hebben ze als onderdak de Pavatex platen gebruikt die op basis van latex zijn. In eerste instantie wilden wij ook voor de 4D gaan maar een verkoper attendeerde op de andere latex platen. Deze zijn iets ecologischer dan de bitumen, qua prijs is deze een miniem goedkoper dan de bitumen. Ten aanzien van de verwerking en werking zijn ze hetzelfde. Tijdens onze bouw heeft het nogal veel geregend en werd de bovenkant van de houtvezelplaat nat, maar het water drong niet naar binnen.

Dank alvast voor de info, maar blijf zitten met volgende vragen.

Is het bitumen nodig ? Voor dak, wand en onderkant vloer ?

En hoe werk je de hoeken af, bijvoorbeeld een hoek van 90° aan de samenkomst van twee wanden.

@Bart,

je zegt dat 18mm niet echt veel is als koudebrugonderbreking. Dat klopt. Maar is dat voor houten I-balken ook nog zo relevant ? (zie ook andere vraag door mij gestart: koudebrugonderbreking van houten I-balken)

Volgens mij is door het zeer dunne lijf van die balken het koudebrugeffect zeer klein en onnodig nog verder te onderbreken.

Jan

@ jan de prins:

Bij I balken is de koudebrugwerking zeer klein, niet de moeite om daar nog veel extra aandacht aan te geven (heb je het op de FJI?).

Wat betreft bitumen ken ik geen alternatief. Bitumen is een aardolieproduct maar is bij afbraak wel goed te herwerken dus zijn weerslag op het milieu zal eerder beperkt zijn denk ik.

Beste Jan,

Bij hoeken in wanden moet en geen speciale overgang voorzien worden. Je moet de platen gewoon tot tegen elkaar laten komen.

Voor kielgoten en knikken in het dak wordt er gebruik gemaakt van stroken onderdakfolie om alles watedicht af te werken. Meer informatie kan je vinden in de verwerkingsvoorschriften die bij de platen geleverd worden of die je op de website van de importeur kan dowloaden.

Jonas

Ja ik heb het over FJI's of gelijkaardige balken van andere merken.

Dat van die kielgoten en knikken wordt inderdaad uitgelegd in de verwerkingsvoorschriften. Maar van hoeken in wanden heb ik niets gezien.

Moet je dat dan verstek zagen op 45° of gewoon zo tegen mekaar zetten. Er is dan wel een naad. Maar die moet ge dan misschien aftapen ?

Wat die koudebruggen betreft, moet ik misschien nog zeggen dat het in mijn geval om een passiefhuis gaat.

Jan

Dag Jan,

Bij aansluiting in de hoeken in de wanden kunnen de platen gewoon recht worden afgezaagd. Dikwijls worden de hoeken nog afgekleefd met hiervoor geschikte kleefband die wordt aangebracht met behulp van een primer. Het afkleven van de hoeken is echter niet verplicht maar bij een passiefhuis is het altijd interessant om de buitenschil zo winddicht mogelijk af te werken. Wanneer de platen echter recht zijn afgezaagd en goed tegen elkaar aangedrukt worden en/of wanneer ze in de hoeken goed tegen de FJI-liggers aansluiten zal de winddichtheid niet meer sterk toenemen bij het afkleven van de hoeken.

Wat de keuze Celit 3D of 4D betreft voor de wanden wordt er dikwijls puur uit gemakszucht voor 4D gekozen omdat men zo slechts 1 soort platen op de werf nodig heeft.

Ik heb ook eens even opgezocht welke verbetering men bekomt door extra Celit 4D op de FJI-liggers te plaatsen:
Het gaat om volgende opbouw:
12,5 mm gipskarton,
45 mm leidingenspouw
15 mm OSb
300 mm FJI met cellulose isolatie, hart op hart 50 cm
22 mm Celit 4D

Zonder strippen en zonder isolatie in leidingenspouw: U = 0,135 W/(m²K)
Met strippen en zonder isolatie in leidingenspouw: U = 0,126
Zonder strippen en met isolatie in leidingensouw: U = 0,125
Met strippen en met isolatie in leidingenspouw: u = 0,117

De waarden zijn slechts indicatief maar kunnen je wel een idee geven.

groeten,
jonas