Wat te doen met je zonneboiler tijdens de vakantie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Velen onder ons vertrekt op vakantie. Sommige hebben een PV installatie of een zonneboiler op hun dak. Maar tijdens je afwezigheid blijven deze systemen ongebruikt en onbeheerd. Een PV installatie ... geen probleem, weinig verbruik dus laat de zon maar schijnen. Een zonneboiler ... ook geen verbruik, maar bij 1-2 dagen zon zit je gemakkelijk aan de max. temperatuur in je boiler. De nodige beveiligingen zorgen ervoor dat er niets gebeurd. Dus in principe ook geen probleem. Maar zijn er toch nog tips waar je rekening mee kan/moet houden voor een zonneboiler systeem?

Reacties

Een fatsoenlijke zonnesturing heeft een beschermingsprocedure tegen oververhitting:
paneelkoeling overdag en boilerkoeling 's nachts. V******nn en Ti**N gebruiken een sturing van RESOL die er standaard mee uitgerust is.

...maar dan ben je 2 of 3 weken weg en koelt de boilerinhoud opnieuw af, en werkt hij weer tot het ingestelde niveau...en de circulatiepomp(en) blijft/blijven draaien en de sturing verbruikt steeds elektriciteit. Stekker uit dan maar?

Heel simpel, als je vertrekt stekker eruit, geen verbruik, geen opwarming. Vraag aan je buurman om 2 of 3 dagen voor je terug thuis komt om de stekker terug in te steken en mits wat geluk (= zon) heb je voldoende warm water om een douche te nemen als je thuiskomt.

Koen

da's een goei idee nog nie over nagedacht
merci en goed verlof

Zou ik zeker niet aanraden van te doen die stekker uittrekken. Zoals hierboven beschreven zijn een aantal zonneboilersystemen met een beveilgiging tegen oververhitting uitgerust.

Om deze te laten werken heb je je circulatiepomp nodig, dus laten draaien die handel. De zonnecollector wordt immers gekoeld door het minder warme boilerwater.

Om een voorbeeld te geven, Er zijn reeds max-temperaturen van zonneboilers gegeven van tegen de 300°C, die kan je makkelijk koelen met de 60°C van je boilerwater

Wat gebeurt er als je niet koelt?? De Glycol in je zonneboiler zet uit onder invloed van de warmte en spuit er langs het overdrukventiel uit, met als gevolg dat je met onderdruk zit bij normale bedrijfstemperaturen.

Ook kan er bij 'over'temperatuur zijn dat je dichtingen wegsmelten en je hele systeem begint te lekken, zeker handig als leidingen in de muur zijn weggewerkt

Een circulatiepomp verbruikt bijna niets en draait bij een goede sturing minimaal. Het enige dat ik zou doen is de cv-ketel helemaal uitleggen, zodat hij niet naverwarmt als het zoals nu weken na elkaar slecht weer zou zijn(Alhoewel ik hier met m'n vacuumbuizen nog altijd m'n water makkelijk verwarm tot 65°C).

beste,

mijn zonneboiler kan ik met een gerust hart stilleggen (=stekker eruit). Hij is voorzien van een leegloopsysteem : dus als de buitentemperatuur niet voldoende is om op te warmen of als de max. temp in de boiler is bereikt loopt de zonnecollector gewoon leeg in een apart leegloopvat (staat binnen, vlak onder de collector). Dus op dat moment is er geen vloeistof in de collector en kan die dus ook niet oververhit geraken.
Het zal dus blijkbaar afhangen van systeem tot systeem, maar ik heb er nog nooit (toch al een 9-tal jaar) probleem mee gehad.

Michael, als ik jou uitleg goed begrijp is het zo dat het kan dat je boilerwater de glycol (met zeer hoge temp) moet koelen. Maar uiteindelijk heb je dan toch de kans dat je boiler water het kookpunt bereikt, niet ideaal denk ik, en dus blijf je met de kans zitten dat de glycol langs een overdrukventiel weggaat, met alle gevolgen vandien (onderdruk, moeten bijvullen, .....) of zie ik dit nu te simplistisch?

Dag Lambert,
In mijn geval hangt de bijverwarming van de zonne-boiler op het CV systeem. Tijdens het verlof laat ik 's nachts de CV pomp draaien dmv een tijdschakelaar. Hierdoor verwarmt de boiler de CV ketel en enkele radiators. Je mag natuurlijk niet vergeten om de radiatoren en de stuurklep van de boiler bijverwarming open te zetten.
De reden dat ik dit doe is omdat ik mijn twijfels heb over de levensduurte van de collectoren indien deze staan te bakken in de zon zonder afkoeling. Ik heb reeds temperaturen gemeten tot 180°.
Spijtig van de warmte die verloren gaat maar c'est la vie.
groeten
Marc

Michael, een zonneboiler die electriciteit nodig heeft om zichzelf te beveiligen lijkt me toch een onveilig systeem (doet me een beetje denken aan de kernreactor in chernobyl die ook onstabiel was zonder electriciteit
Wat ga je doen indien de electriciteit uitvalt tijdens een hittegolf?

@Lambert,

ik heb een leegloopsysteem. Als ik op vakantie ga, programmeer ik een tijdschakelaar met weekprogramma zo dat de boiler bv. 1 dag voor mijn terugkeer al opspringt. Als ik meer dan 1 week wegblijf, kan het natuurlijk wel zijn dat de zonneboiler 1 dag 'teveel' werkt. Verder meet ik mbv domotica de temperatuur van het boilerwater en zorg ik dat de zonneboiler bij temperaturen boven de 65°C (kalkvorming) wordt stilgelegd. Dit gaat heel wat pompuren besparen op jaarbasis terwijl ik bijna niks aan warm water inboet.

vriendelijke groeten

Eric

PS: dit gaat zondermeer voor een leegloopsysteem, informeer je eerst voor je dit bij andere systemen toepast!

Kan de max watertemp niet gewoon geconfigureerd worden in je zonneboiler console zelf? Dat lijkt me wel straf dat je daar een domotica systeem moet bijsleuren...

Op ons zonneboiler systeem kan je de max. temperatuur instellen op de Controle unit. Deze staat nu op 80° (onder aan de boiler). Vanaf dat moment stopt de circulatie. En er is ook een alarm op de temperatuur op de panelen, dan stopt het circuit ook.

Dus het zou geen probleem mogen zijn en ben dus ook niet geneigd om de stekker uit de hele installatie te trekken.

oververhitting is probleem nummer 1 van alle glycol gevulde systemen!! En dit niet enkel tijdens het verlof, maar ook in de zuiderse gebieden. (ook vaciumbuizen, ...)
De enige oplossing tegen oververhitting is een simpel systeem --> een leegloopsysteem (ook terugloopsysteem, drainbacksystem). De grootste (en enige) producent in Belgie is www.zenrenewables.be (dit lijkt wel reclame, maar ik ben er al jaren tevreden van, zonder problemen, zonder enige onderhoudswerken)
Groeten

wat een temperaturen lees ik hier...al is gedacht over de kalkafzetting met een t boven de 60graden..heb trouwens een leegloop systheem van vaillant..verlof gaan no probs..

jean,

zonneboiler is zeker intressant om boven 60° te gaan, als je anders 's avonds een emmer warm water neemt moet je al bijstoken met ... gas?

terugloop = goed tegen oververhitting en vorst, dus 2 vliegen in één klap

glycol = overdrukventiel = iedere dag weer water verdwenen, moet bijgevuld worden ... % glycol meten, ...

Stefan

 ik heb ook een leegloopsysteem van vaillant, maar ik kan de boilertemperatuur niet hoger instellen dan 75 graden :-(