PV-eigenaren betalen vergoeding gebruik elek.net

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eandis zou PV-eigenaren een vergoeding laten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet als batterij.

Op het volgende forum beweert ene genaamde Nabs dat PV-eigenaren geld zullen moeten betalen om hun elektriciteit op het net te mogen steken. Is dit dwaze praat of een mogelijk toekomstbeeld?

http://www.bouwinfo.be/forum/
http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=35030&postdays=0&postorder=asc&start=15

Bouwinfo Vraagbaak forum index -> Energie

“Binnenkort ga je voor het terugsteken op het net van elektriciteit ook netvergoeding moeten betalen. Dus het net zal niet langer als batterij gebruikt kunnen worden.

werkwijze:

overproductie energie (meer energie dan vraag) terug steken op het net -> netvergoeding per kwh.

je vraagt energie (minder energie dan vraag) -> netvergoeding.

Vroeger was dit een nul operatie 1-1=0 maar binnenkort dus niet meer. Dit gaat de terugverdientijd een aantrekkelijkheid sterk verminderen .”

“Ik werk bij eandis.

Inderdaad doordat je extra kosten hebt gaat het langer duren voor je je investering terug zal winnen en is de winst nadien bijgevolg ook kleiner. De vraag is dus of het nog rendabel is als je ziet dat het rendement na een tijd begint te zakken.”

“Wel volgens mij zal het heel eenvoudig de prijs zijn voor de distributie en transport. Op een prijs van 8.67 eurocent komt dat op 2.48 eurocent per getransporteerde kwh. Dus terugsteken op het net 2.48 en terugnemen 2.48 totaal 4.98 eurocent terwijl dit anders een 0 operatie is.

geen zicht op termijn. Het is eigenlijk wel logisch als je gebruik maakt van de infrastructuur dat je ervoor betaalt terwijl dit nu niet het geval is. Velen gebruiken het net als een batterij en dit kostenloos.”

Wat denken jullie hiervan?

Reacties

ik denk niet dat we direct moeten paniekeren. Indien je op jaarbasis niet meer terug steekt dan dat je gebruikt , hoe kunnen ze dat meten (met de huidige meetapparatuur) dat je op bepaalde tijdstippen elektriciteit terug levert????

Rik

http://www.SunForFree.net

Rik

ik dacht ook al in die richting. Hoe zouden ze dit kunnen meten?

Ze zouden de geijkte teller als maatstaf kunnen nemen.

Ze kunnen een nieuwe elektriciteitsmeter plaatsen.

Ze hebben de historiek van onze verbruikscijfers.

Als je niet akkoord gaat, dan zouden ze het terugdraaien kunnen stilleggen.

Ik denk dat de kerel die dit beweert, zichzelf in de kijker wenst te plaatsen. Ik hoop dat het een blaaskaak is. Misschien verwart het systeem van de BTW zijn denken?

MVG

Luc

Meer 'officiële' informatie over terugdraaiende kWh meter is te vinden op de site van de VREG:

http://www.vreg.be/vreg/documenten/mededelingen/MEDE-2007-2.pdf

Rik

Logische kosten om het net als batterij te kunnen gebruiken?
In het startverhaal van Lucvt zit ergens een logica in (los van de terechte opmerkingen die nadien volgen).
Toch nog iets aan het verhaal toevoegen:
Als mijn PV-panelen stroom op het net zetten, gebruik ik maar enkele meters van het net: van mijn huis tot het huis van mijn buurman, die mijn groene stroom gebruikt.
Ondertussen rekent Eandis wel voor mijn groene stroom de volledige kost van heel hun netwerk aan bij mijn buurman, terwijl ze net minder netwerkverlies hebben omdat de stroom slechts enkele meters moet afleggen.

Wellicht zijn er nog technische kanttekeningen bij te plaatsen, maar deze logica heeft wellicht ook een kern van waarheid.

En omdat jij niks krijgt voor wat je netto op het net steekt is ook dat netto kassa.

Het probleem zit er hem denk ik meer in, dat als er veel decentrale produktie komt, het distributienetwerk niet afbetaald en onderhouden kan blijven. Als bv. 10 % van de huishoudens zelf hun stroom opwekken, betalen die niet mee aan die kosten. Nochtans gebruiken ze idd een deel van het netwerk omdat overdag stroom op het net gezet wordt en 's avonds en 's nachts afgenomen. De meter doet dus jojo. Ik denk dat ze dat op de duur ook zullen beginnen zien in de centrales; de piekcentrales zullen minder overdag moeten draaien.

Twee investeringsposten waar onvoorziene verliezen ontstaan. En dat willen ze nu rechttrekken.

Eerlijk is het niet, van de andere kant zal het geld wel van ergens moeten komen.