offertes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben ook enkele offertes van zonnepanelen.
De enige met mono is Twinergy uit Beerse.De andere twee zijn poly.
Maar de meningen zijn verdeeld, de ene zegt van op het dak van het huis te plaatsen, zo hoog mogelijk onder de nok.
De andere raadt aan om op het dak van de garage te plaatsen, die is meer naar het zuiden gericht maar dat is wel veel lager.Deze zegt dat het niet rendabel is op het dak van het huis.De eerste zegt dat het een ideaal dak is.
Wat moet ik daaruit concluderen ?
Is momo beter dan poly ?

Reacties

De hoogte speelt geen rol voor de opbrengst maar hoe lager de panelen opgesteld staan, hoe meer kans je hebt dat er schaduw op de panelen valt: bvb door een boom of een ander gebouw (denk hierbij ook aan de toekomst: kunnen er gebouwen bijkomen). PV panelen verdragen echt geen schaduw: één klein stukje beschaduwt paneel haalt de opbrengst voor de hele installatie naar beneden.
De oriëntering is belangrijk: alles tussen zuidoost en zuidwest is goed. Dus best niet verder dan 45° van het zuiden afwijken. Is het dak van de garage een plat dak? Dan heb je naturlijk bijkomende kosten voor de metalen constructie waarop de panelen liggen.
Wel vreemd dat twee installateurs zo'n verschillend advies geven... Je zou gaan denken dat andere belangen dan die van de klant hier spelen.

Mono is niet zo veel beter dan poly. Dat bewijzen de websites van stef ( www.zonstraal.net ), Rik ( http://users.telenet.be/riho/PV/ )en die van www.sonnenertrag.eu.
Hierop kun je tientallen installaties vergelijken. Of ze allen eerlijk hun opbrengsten opgeven, dat kan ik je niet garanderen. Sommigen geven de opbrengsten van hun omvormer en anderen die van hun geijkte teller. Bij mij maakt dit een negatief verschil uit van drie percent. Doch het is de geijkte teller die telt voor de 450 euro GSC.

In zuiderse landen als Tenerife, Spanje...scoren de mono's wel heel wat beter, maar in België is het verschil niet zo groot.

Mono (bvb Sanyo) geven dus een ietsje hoger rendement per m². Ze zijn echter iets duurder. Als je dakoppervlakte groot genoeg is, zou ik persoonlijk gaan voor de goedkopere poly-cellen. En die hun garanties zijn meestal iets beter dan de mono's.

De meesten zijn zo op zoek naar de beste panelen, maar het is helaas niet die keuze die je winst zal uitmaken!
Je hebt vooral het rechtstreekse zonlicht nodig, ongeacht het soort van PV-panelen. De plaatsing ervan is het belangrijkste.
Mijn opbrengst tijdens het jaar varieerde tussen 0,5 Kwh (mistige dag) en 16 Kwh (zonnig) per dag! Het soort paneel maakt eigenlijk niet zoveel uit.

De beloofde KwP per jaar die de verschillende merken beloven, kloppen m.i. grotendeels wel. Ik zou dat nemen als vergelijkingspunt en de prijs.

goretjes

Lucvt

Simmone,

als je de redenering van de installateurs niet geeft waarom ze voor een optie kiezen, is het moeilijk oordelen.

Kan je weergeven waarom ze voor die locaties kiezen?

Walter

Heb vernomen dat er in het najaar vanuit Curieus West-Vlaanderen een samenaankoop van pv-panelen wordt georganiseerd.....

Panelen en omvormer zouden van goede kwaliteit zijn en kostprijs per Wp onder de €5 (incl 6% btw).

De bekendmaking zou gebeuren via de Streekkrant, ect....

Tijdens een 10-tal info-avonden zou er uitleg gegeven worden rond het hoe en waarom van zonne-energie, pv-panelen en hun onderdelen - realistische opbrengsten - plaatsingsvoorwaarden, .... De uitgekozen combinatie en partner zou een toelichting krijgen en een financiële partner zou dieper ingaan op de mogelijke financiering van het geheel.

Te volgen denk ik....