luchtwarmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een luchtwarmtepomp voor het vervangen van een cv ketel is rendabel! Wij hebben een mitsubishi systeem met een veltegro enginering binnen unit en een 250 liter boiler van Nibe. Deze haalt een rendement van 500% ook bij lage buitentemperaturen, dit komt door de Mr. slim Zubadan buitenunit. Deze machine wordt week 31 bij TNO getest. kijk onder het nieuw rubriek op onze site www.installatiebedrijfvanveldhuizen.nl Groetjes Herwin

Reacties

Website opent niet ! Die van uw collega's daarentegen wel !

Een seizoens COP 5 voor een luchtwarmtepomp???? No way!

Hallo,

Ik heb het net geprobeerd, volgens mij doet hij het wel

groetjes Herwin

geef ne keer es de volledige specificaties van dat ding. verbruik in functie van aanzuigtemperatuur enzo.

Dit ziet er echt interressant uit en als de prijs meevalt is dit misschien de oplossing voor vele mensen die hun bestaande mazoutketel willen vervangen door een energiezuinig systeem.
Is er een verdeler in Belgie?

Herwin doen jullie installaties in Belgie?
Zijn er premies van de overheid voor deze zubadan warmtepomp?

http://www.mitsubishi-airco.be/documentation/files/MRSLIMZUBADANNLLowRes.pdf

=> misschien eens de documentatie lezen: mitsubishi geeft zelf maar COP 3,6 bij buitentemperatuur 6°C.
Ik ben echt benieuwd hoe ze dan bij lagere temperaturen bij COP 5 komen.
Je moet maar de pech hebben dat je zo een verkopen gelooft. Ook fantastisch dat ze de technische gegevens zo geven dat je er eigenlijk niks mee kan aanvangen. Maar misschien krijgen installateurs betere gegevens.

Herwin,
kan je nu een de technische gegevens van mitsubishi geven die jouw stelling onderbouwen? Want volgens mij verkoop je hier alleen verkoperspraat en is je bewering niet onderbouwt (en wordt ze zelfs tegen gesproken door de techische doc. van mitsubishi zelf).

walter

Ik snap niet waarom het zo onmogelijk lijkt:
Heliotherm heeft al een hele tijd een lucht-watersysteem met COP5.

Zie deze live data: warm water+verwarming met conventionele convectoren, niet eens lage temperatuur vloerverwarming !

http://www.heliotherm.com/livedaten/livedaten_krueger.asp

En de prijs van de unit?

Yannick, een COP 5 is wel degelijk mogelijk. Een seizoens-COP ofwel een gemiddelde COP 5 halen lijkt me al heeeeeel sterk. Vooral als je nog es WW moet gaan produceren ook.

yannick

COP's daarmee kan je zoveel goochelen als je wil, maar die hebben niet veel te betekenen. bij lucht WP worden waarden van buitent van 6 en 8°C gebruikt, bij 15° is de COP nog veel groter!
als de waarden op de technische fiches kloppen, haalt de heliotherm een COP van 4.2 bij 2° buitent° en 35° mediumt°, ga je naar 50° watert° zal je zien dat die waarden in elkaar stuiken. en dan hebben we het nog over COP en niet SPF (seizoens COP). want wat gebeurt er als het begint te vriezen???

walter

herwin is een verkoper van dat spul, dus moet je dubbel op je hoede zijn. het is dat soort mensen dat maakt dat ik de pest heb aan WP, omdat dat soort type's de mensen in wonderen wil doen geloven, en wonderen bestaan alleen maar in onze dromen. zoals je terecht aanhaalt, kijk naar de dok. van de fabrikant. helaas kunnnen heel veel mensen niet lezen, of doen ze de moeite niet.

groetjes
hans d

Hans,

jammer genoeg toont de link die ik gaf het AZ, dit is inderdaad de seizoens-COP ! Dat is dus 4.9 voor verwarming én warm water bereiding...

Het gaat hier om reëele meetwarden, in een echt huis, dat niet eens lage-temperatuur verwarming heeft.

Het is duidelijk dat hun lucht-water warmtepomp, die in theorie een COP van 4.2 haalt, in de praktijk BETER scoort.

En dus niet VEEL slechter, wat de tegenhangers van warmtepompen hier op het forum graag geloven.

Tel maar eens uit, hoeveel vriesdagen hebben we in België ?
Een COP van 4.2 bij 2° buiten, naar 35°water, wat betekent dat als we meestal met buitentemperaturen zitten van 10-14 graden ? enz.

Yannick,

bij 10-14°C in een goed geisoleerd huis heb je ongeveer geen verwarming meer nodig (hier gaat de verwarming bij ongeveer 14°C volledig uit). Dan draait de WP dus nauwelijks.
Aan de hoe COP heb je dan niet zo veel om te verwarmen.

Maar er staan wat weinig gegevens bij die link: Moeilijk om te oordelen over hoe ze die COP gegevens gemeten hebben. Zelf zou ik ze met een serieus korrel zout nemen. Als ze waar zouden zijn, dan zou Heliotherm die gegevens in hun specs plaatsen, of op een andere manier reclame maken. Ik zie geen enkele fabrikant in zijn specificaties COP 4.2 plaatsen als ze in werkelijkheid een seizoensgemiddelde halen van bijna 5.

Walter

Beste,als je WP wil vergelijken kan je best eens een kijkje nemen op onderstaande site,onafhankelijk test centrum in Zwitserl.
het duitse TUV test ook regelmatig bv. de energie-200 pomp (verdeeld door Wall/partners). Een cop van 5.4 en meer is mogelijk bij een buitentemp. van 20°C en een water temp. van 35°C De Oschnerpomp GMLW 09 haalt zelfs 6.2 volgens de EN 255 norm, spijtig bij die buitentemp. heb je geen verwarming nodig.De wet van Carnot het "Carnot-proces" komt men theoretisch tot 6.46 als max. waarde, dit is zonder thermische,mechanische en electrische verliezen
Wärmepumpen-Testzentrum WPZ Interstaatliche Hochschule für Technik Werdenbergstrasse 4 ... Tel. +41 (81) 755 33 50 FAX +41 (81) 755 34 40 E-Mail: wpz@ntb.ch ...
www.ntb.ch/3063.html - 13k -

Als installateur van WP krijg ik buikpijn van de topicstarter.

 

Veel warmtepompen halen idd een degelijk rendement boven de 5 graden, waar het uiteindelijk omgaat is wat iemand verbruikt in een gemiddeld jaar en niet wat je verbruikt wanneer het buiten dertig graden is..

Een degelijke WP is een WP die een goed rendement haalt bij + temperaturen en die niet huizenhoog verbruik toont bij - temp. Tal van Wp-en verwarmen puur via hun electrische weerstanden bij negatieve waardes , indien je zoiets koopt zit je tien % van het jaar electrisch te warmen. 9 van de 10 installaties die wij berekenen adviseren wij een aparte WP-boiler aan. Een extra sturing, driewegventiel word dan uitgespaard en als je in de zomer in je tuin zit te genieten van het zonnetje springt de buitengroep niet aan voor warm water behoefte. Een aparte WP-boiler heeft ook een zeer goed rendement het ganse jaar door daar hij kan opgesteld worden in een ruimte met een bepaalde minimun-waarde.

Ik kan de mensen hier alleen adviseren om de COP te bevragen bij alle temperaturen, goed te kijken of je toestel tot -20 werkt(denk even aan de winter van vorig jaar, je wilt niet dat het toestel s`avonds uitvalt als het richting min 20 gaat). Belangrijk is dat je WP niet gaat electrisch gaat verwarmen bij - waardes. Een heel gekend merk heeft dit als groot nadeel maar hun prijs is aantrekkelijk. Ik plaats zulks niet .

 

Het is een beetje kiezen tussen kwaliteit, vandaag de dag heb je autos die heel weinig verbruiken. Het is evident dat zulke motors duurder zijn dat energieverslinders die geen gebruik maken van de laatste nieuwe technologie.

 

Excuus als ik overkom als een verkoper, ik ben hier nu al een tijdje lid en ik lees veel, zoek veel en reageer heel weinig. Maar bij deze topic kon ik geen reactie achterwege laten.

Laat je niet vangen mensen, een WP-installatie kan een mooie besparing leveren t.o.v mazout enz. maar niet eender welke installatie. Bezint eer ge begint.

 

Marc

Wij  als lucht/water warmtepomp installateur delen niet geheel jouw mening.

Bij een juist gedemensioneerde lucht-water warmtepomp kan bij min15 graden celcius een gebouw c.q woning van warmte en warmtapwater worden voorzien zonder een elektrische weerstand te gebruiken. Onze w.p.(c.o.p.) is dan niet zo hoog als bij europeese norm  van +7 graden maar weliswaar nog altijd veel hoger dan een elektrische weerstand  met 100% rendement.

Het bovenstaande wil niet zeggen dat bij -16 of lager geen energie meer in de buitenlucht aanwezig  is, zolang we maar niet onder het absolute nulpunt komen van 0 graden Kelvin  ofwel -273 graden celcius is het altijd nog mogelijk om energie uit de buitenlucht te verkrijgen.

Er zijn momenteel steeds betere technieken op het gebied van warmtepompen te verkrijgen,waarbij er geen elektrisch element behoeft te worden aangesproken.

Derhalve nodig ik je gaarne uit voor een bezoek aan ons bedrijf waar een wamrtpomp in gebruik is (met momenteel een buiten temperatuur van -11 graden), om je hiervan te overtuigen indien je het niet gelooft. Daarnaast bestaat er een zogenaamd jaz getal wat meer inhoud biedt op een jaarverbruik van een warmtepomp dan c.o.p.

Naast de installatie van een WP doen we ook de monitoring van w.p. en kunnen we dus spreken van feiten in plaats van veronderstellingen en folderinformatie. We hebben hierdoor feitelijke informatie van locaties waar een warmtepomp daadwerkelijk in gebruik is.

Het geluid is zelfs op een zonnige dag niet bezwaarlijk. Echter geluid is voor de één kabaal, maar geritzel van bladeren is meer decibel dan een cyclus voor warmtapwaterproductie. Verder is het rendement vele malen hoger op zo een zonnige dag dan een van elektrische  boiler of warmtepompboiler.

Het is voor ons niet van belang om mensen voor een w.p. te vangen maar ze uit cijfers behaald uit het verleden en goed advies te laten kiezen welke vorm voor hun het beste is.

Dus als het ware een praktijkvergelijking (af te lezen uit onze monitoring) van een  installatie om die met jouw nieuwe auto te vergelijken zo zal elk persoon een ander verbruik met diezelfde  zuinige auto kunnen realiseren. Het is maar hoe of waarvoor men een  zuinige auto gebruikt (zo kunnen we nog wel meer feiten aandragen voor zuinig auto rijden ).

Peter

 De meeste WP's zoals de verkoper,die dit "draadje" begonnen is, aanprijst hebben een serieuze elektrische back-up. Die wordt er niet voor niks ingestoken !

De Heliotherm waar Yannick naar refereert bezit geen elektrische back-up. Een teken dat deze Wp dus wel degelijk fatsoenlijk genoeg werkt onder de 0°. Tussen haakjes de technische fiche verraadt een COP van 4,2 bij 2° - dit is voor mij een teken dat hier wel degelijk een echte WP aan't werk is en niet de zoveel aangeprezen omgekeerde airco's die onder bv -2° volledig elektrisch verwarmen

Tot - 15° blijft deze werken (zonder elektrische back-up)

Er zullen zeker nog andere degelijk WP's verkocht worden maar daar zit het merk van bovenstaande verkoper niet tussen

Weet u eigenlijk waarom een elektrische weerstand in een warmtepomp wordt gestoken?

Volledig mee akkoord!