Pelletkachel en aanvoer lucht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi allemaal,
Wij gaan tegen het einde van het jaar verhuizen naar een huis wat we hebben aangekocht.
Er word daar verwarmd met radiators op stookolie.
Nu is er in de woonkamer nog een bestaande schouw waar vroeger een mazoutkachel heeft gestaan.
Nu waren wij in eerste instantie aan het denken om een houtkachel te plaatsen voor bij te verwarmen en voor de gezelligheid.
Heb nu pas via dit forum over Pelletkachels gehoord.
Nu lijkt me dit een zeer fijn systeem.
Maar nu komt het, een pelletkachel heeft aanvoerlucht van buiten nodig ?
De schouw staat in het midden van dat huis en zie niet in hoe ik met een buis naar buiten toe kan.
Of zijn er ook pelletkachels die dat niet nodig hebben.
Daar we nog tijd genoeg hebben wil ik alvast genoeg informatie verzamelen.

Reacties

Misschien is er toch wel een mogelijkheid hoor.

Bij ons hebben ze vorige week een inbouwhaard geïnstalleerd op meer dan 2 meter van de buitenmuur. Er is een flexibele buis gelegd langs de binnenmuur om verse buitenlucht aan te voeren. We zijn nu bezig om die buis te verstoppen achter een ingebouwde kast. Een bankje of zo zijn andere mogelijkheden om zo'n buis te verstoppen.

Ander mogelijkheden zijn toevoer vanuit de kelder (vloer doorboren). En ik heb al gehoord dat er systemen bestaan om via de schoorsteen ook verse buitenlucht aan te zuigen. Ik heb al op duitse sites dingen gezien in die richting.

Dat geeft toch een probleem.
De schouw staat echt in het midden, met links en rechts een deur.
En een kelder is er niet.
Mogelijkheid zou mischien kunnen zijn om met een flexibele via de garage te gaan ?

Elke verbranding (mazout, gas, hout, pellets,...) heeft zuurstof nodig, en dus luchtaanvoer.
In een deftig geïsoleerd en luchtdicht huis heb je daarvoor een externe aanvoer nodig, in de meeste bestaande huizen in België komt er voldoende "verse lucht" binnen door kieren en spleten allerhande...
Dus ofwel laat je je huis zoals het is en kan je rustig de vroegere mazoutkachel vervangen door een pelletkachel, maar je gaat je wel blauw betalen aan verwarming en met een beetje pech ook nog "in de trek" zitten.
Ofwel verbouw/renoveer je je huis tot een aanvaardbare standaard qua isolatie etc., maar dan moet je ofwel afzien van je kachelplan (pellet of andere) ofwel absoluut een externe luchtaanvoer voorzien.

Misschien kun je ook nog langs de bovenkant van de kamer gaan, boven de deur?

Met een beetje creativiteit kun je daar ook wel één of andere camouflage voor bedenken. Misschien een deel van het plafond verlagen, een beetje relief in het plafond steken.... Verwerken in een kastenwand (het bovenste deel is voor veel mensen toch niet bereikbaar zonder opstapje)

Ik heb hier op het forum ooit eens iets zien passeren over platte ventilatiekanalen.... Misschien moet je daar ook eens naar uitkijken. In kantoorgebouwen e.d. werken ze ook met vierkante en rechthoekige ventilatiekanalen voor de Airco's. Meestal weggewerkt in een vals plafond.

En eventueel kun je eens kijken om de schouw te renoveren en een aanzuigkanaal via de schouw voorzien. Maar of dat een goeie zaak is , daar heb ik geen zicht op.

We gaan kijken wie er in de buurt hier (Limburg) deze kachels verkoopt en gaan daar ook eens informatie vragen.
In ieder geval een buis boven de deur zou eventueel wel kunnen...

Guske,

Wij hebben een inbouwpelletkachel laten installeren, zonder externe aanvoer van lucht.

Mijn huis is 15 jaar oud, dus zo enorm slecht zal de isolatie niet zijn, maar het is natuurlijk ook winddicht huis.

Je kan eventueel nog externe lucht laten aanvoeren via een extra flexibel in de schouw, buiten de flexibel die je best laten installeren voor de afvoer van de verbrandingsgassen.

Vandaag eens bij groene kachel gegaan voor informatie en de eigenaar heeft verteld dat aanvoer van buitenlucht niet noodzakelijk is.
Is dit probleem ook al van de baan.