onkundige installatie van BV in Nederland

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zonet op Ned2 waarschijnlijk de zooveelste heruitzending van "balans ventilatie deugt niet" gezien (is nog bezig zelfs).

Nu ja dit werd reeds eerder besproken.
Laat een firma bepalen wat er gebouwd wordt = goedkoop
Zet er mensen in die niet weten wat balansventilatie is = slecht gebruik
Resultaat : ongezonde situatie in huis.

Dom, dom, dom, en het heeft niks te maken met BV.
Net hetzelfde alsof je elektrische mixer aan een oermens geeft, die bezeert zich ook.

Reacties

Dit zou een veel juistere titel geweest zijn voor deze uitzending. Maar dan nog. Journalistiek van het allerlaagste niveau. Ondanks de bakken kritiek vroeger al op diverse fora (ook hier), vond de ned tv het blijkbaar nodig dit zonder de minste bijkomende nuance nog eens uit te zenden. Maar ja wil je, sensatietv = kijkcijfers = centen. Zo gaat dat tegenwoordig.
Ieder kind dat tot 10 kan tellen, kon zo de fouten in de installaties zien: aan- en afvoerventielen die op anderhalve meter van mekaar zitten, teveel lawaaihinder en dus uitzetten (want 25 euro voor een geluidsdemper kon er niet af, ja het zijn en blijven wel hollanders, he), klachten over vuile filters van mensen die zich niet afvragen wat voor vuiligheid ze wel zouden inademen zonder die filters, etc.
Een slechte installatie en slechte opvolging geeft slechte resultaten, en dus deugt het principe niet.
Toen ik die "reportage" de eerste keer zag, was ik even van mijn stuk gebracht, maar in mijn toekomstige woning komt vast en zeker balansventilatie.
Als ik producent was van dergelijke systemen, zou ik de makers van dit programma eventjes een proces aan hun broek smeren.

Een van de producenten "Stork" heeft met de intervieuws in het programma nog gepoogd om alle tegenargumenten te ontkrachten. Maar ja de sfeer was al lang om zeep en de fout zit eigenlijk niet bij de journalisten. De bouwfirma('s) moet(en) voor de rechter gesleept worden. Maar die hebben natuurlijk de beste advocaten.

Alleen bijzonder jammer van de eindconclusie, die dame mag ook voor de rechter.
't is simpel, de huizen moeten ook gezond zijn.
Laten ze daar eerst een keurmerk en testprocedure voor uitdenken. En dan alle recente woningen (die nog onder bouwgarantie vallen) laten keuren. De ongezonde woningen dienen dan aangepast op kosten van de firma's die de fouten gemaakt hebben.
Ijdele hoop vrees ik, dit kan enkel een lawine van idioote rechtbankspelletjes genereren. En een massa dubieuze faillisementen. "we bouwen een wijk, we gaan failliet met het geld op zak, en we beginnen dan opnieuw onder een andere naam of constructie"

Volgens mij beginnen wij in Vlaanderen dezelfde situatie te krijgen. Bij ons in regio worden bijna alleen nog appartementen gebouwd. Als ze hier besluiten om een BV met WTW te plaatsen om het E peil te verlagen, dan wordt ook vooraf gekozen voor een goedkoop systeem met weinig aandacht voor plaatsing. Ook de huurder in Vlaanderen heeft dan niet voor dit systeem gekozen en zal het systeem verkeerd interpreteren.

Voor een projektbeheerder heeft de werking van het systeem geen prioriteit. Wel het E-peil en de kostenpost hiervan.

Incompetentie. Daarmee vat je dit hele programma samen.
De journalist heeft niet de moeite gedaan om de technische problemen eens van dichtbij te bekijken, want dat is te moeilijk voor de mensen (en voor hemzelf).
Voor het gemak werd een uitgezakte universiteitsprofessor naar haar mening gevraagd, maar veel zinnigs wist die ook niet te vertellen (eerder integendeel).
De bouwpromotor heeft maar aan één ding gedacht, zoveel mogelijk winst maken, ten koste van alles.
Omdat er in Nederland honderduizenden bijna identieke woningen worden gebouwd komt een architect er nog nauwelijks aan te pas. Er wordt dus ook totaal geen aandacht besteedt aan het degelijke ontwerp van de ventilatie of de goede installatie ervan.
De aannemer heeft door luiheid en desinteresse een serie fouten gemaakt (de ventilatiepunten voor het gemak maar bij elkaar geplaatst, de chape laten lopen in beschadigde leidingen, enz). Noch de promotor, noch de architect vond het de moeite om dit te controleren.
De gemeente was op papier de bouwheer, maar deed geen enkele moeite om een oogje in het zijl te houden. Ze waren waarschijnlijk te druk bezig om via een reeks belachelijke regeltjes de verhuur van de huizen te regelen.
Om de geldzucht van de promotoren toch wat te beperken heeft de overheid een aantal regels op papier gezet, o.a. wat betreft isolatie en energiebesparing. Nu blijkt echter dat deze slecht gedefiniëerd zijn (b.v. geluidsdemping vergeten) en je kunt je afvragen in welke mate en door wie ze gecontroleerd worden.