groepsaankoop Pelletketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Iemand geïnteresseerd in de groepsaankoop van pelletketels?
Ik stel hiervoor (als voormalig aankoper) een aankoopprocedure op.

Groeten,

Peter

Reacties

Ik heb de laatste maanden flink wat rond gekeken om een goede Pellet CV te vinden.

In vlaanderen zijn pellet CV's nog een beetje exotisch, maar over de taalgrens zijn dit soort dingen heel wat meer gebruikelijk.
Wie op het salon Energies+ in Namur even rond liep vond daar makkelijk een 10-tal fabrikanten en importeurs van pellet CV's....degelijke fabrikanten, en niet de opportunisten die ergens in een schuurtje iets hebben ontworpen om een pellet brander aan te sluiten op een bestaande hout of kolen ketel, of nog erger

Wie een goed beeld wil hebben van wat er op de markt is, moet misschien hier eens kijken.

http://www.valbiom.be/uploadPDF/Liste_primes_RW_070808.pdf

De bekende Ökofen is zeker niet de Rolls Royce van de Pellet-CV's hoor. Ökofen is een heel degelijke ketel die heel betrouwbaar is, maar zeker niet de Nec Plus Ultra.
Hetzelfde geldt trouwens voor al de clonen van deze ketel zoals bvb Paradigma.

http://www.paradigma.de/111959--~de~VerticalNavigation~Produkte~HolzpelletSysteme~PellettiII~AllgInfo.html
(Google: Paradigma Pelletti)

Wie echt naar een topsysteem wil moet eerder gaan zoeken bij bvb KWB , HDG Bavaria of Fröling, ook ETA en SHT

http://www.kwb.at/at/index.php?option=com_content&task=view&id=192&Itemid=170
http://www.hdg-bavaria.com/index.php?id=19
http://www.froeling.com/en/products/overview/pellet_boiler.html

Voor elk van deze systemen zijn er in BE importeurs en geschoolde installateurs, en mensen die op de systemen onderhoud kunnen verrichten.

Waar rekening mee houden...

- Rendement! 90% is echt geen probleem hoor!
- Je hebt een reservoir nodig om je pellets in op te slaat (of minstens een ketel met een klein reservoir eraan waar je dan zelf zakjes van 15kg kan in kieperen ipv van ze automatisch te laten aanzuigen)
- Je moet een paar keer per jaar -afhangkelijk van de kwaliteit van je pellets en het feit of de as gecompimeerd wordt- de aslade leeg maken...goede tuin meststof!)
- Je hebt een schouw nodig
- Een Pellet ketel kan moduleren, en in principe starten en stoppen wanneer het moet, maar hoe meer je hem laat aanslaan en weer stoppen, hoe lager het rendement. (Telkens de brander aanslaat trekt hij flink wat electriciteit om dmv een hetelucht blazer, of via een soort "spark plug" de pellets aan het branden te krijgen)
Voorzie dus een buffervat dat voldoende groot is zodat je ketel slechts een paar keer moet aanslaan en dan goed kan doortrekken....tegelijkertijd misschien op dat buffervat ook een aansluiting voorzien voor zonnenpanelen.
(Weet ook dat er nu buffervaten zijn met de boiler voor sanitair warm water er binnenin "opgesloten"...buffervat en boiler ineen dus!. Een prima rendement , en ook heel functioneel.
- Koop een Pellet CV....en geen CV die omgebouwd is om ook Pellets te kunnen branden

Willen jullie nog meer (goede) links ... hier eens kijken.

http://www.hargassner.at/heiztechnik.htm : TOP
http://www.wagner-solar.com/wagnerDE/PH/04/02.php?navid=111 :TOP

Viessman heeft er (net als Buderus bvb) ook eentje. Die Viesmann is echter een ouder type Windhäger. Nu heeft Viessman een fabriek overgekocht en stappen ze van het re-branden en verder verkopen van Windhäger af.

Mijn keuze... HDG-Bavaria. Fijne mensen bij de importeur, recht door zee, en geen gezwam, die jongens spreken met kennis van zaken.
De mensen van BioEnergie NL gaan mijn installateur begeleiden bij de installatie en het onderhoud. Binnen een mand of twee wordt hij geplaatst.

Dag Peter,

Je mag mij het formulier voor groepsaankoop voor ketel, +_ 30kwh en
buffervat bezorgen.

Mvg,
Boris

Kunnen we de groepsaankoop niet doen bij de één Duitse of Oostenrijkse dealer.

Wij worden hier toch bedot door de overheid, de subsidies worden gewoon bij de prijs geteld, hierdoor stijgt natuurlijk de prijs en wordt het gedeelte btw groter dat de staat terugkrijgt.

Dus weer eens (legale) diefstal van de burger. Daarom omzeilen van dit gedoe en invoeren vanuit het buitenland, installeren door Belgische vakmensen en toch nog subsidies optrekken.

Of zie ik het verkeerd.

Wat denk je Peter.

Dag Allemaal,
ikke nog eens.
Ik ben intussen voor mezelf ook het alternatief van een warmtepomp aan het analyseren. Dit is voor mij een optie omdat ik al een bestaande vloerverwarming heb.

Ik blijf intussen wel alles verzamelen en zal jullie niet in de steek laten. Wel blijkt dat er enkel interesse is voor systemen van ETA.
Indien ik zelf niet aankoop dan geef ik alles door aan één va jullie. Wie voelt zich eventueel geroepen? Ik heb zelfs een aanbod voor zakelijk contract met ETA. Maar daar ben ik vooralsnog niet op ingegaan.

Ik vind ook dat Luc veel goede info geeft hierboven en dus zeker de moeite waard om eens allemaal te checken. Hij heeft zich net als ik duidelijk goed ingelezen!

Boris het formulier komt eraan!

hello allemaal,

Ik zoek reeds geruime tijd deel te nemen aan groepsaankoop en sluit me dus graag aan.
Ikzelf heb reeds heel wat zoekwerk achter de rug en mijn keuze was gevallen op ETA 15 kw (pellet) of ETA (pellet + stukhout); blijkt gelukkig goed overeen te komen met de conclusies van de groep.

ETA is wel een beetje duurder dan de meeste merken, maar levert vermoedelijk wel een extra kwaliteit (bevat bewegend rooster)
Bij een Duitse enquete onder duizenden installateurs werd ETA gekozen als beste optie, rekening houdende met een veelheid van criteria. Dat zegt wat van een ketel, die niet de meest verkochte is in Duitsland (Paradigma: 7500 stuks verkocht in Duitsland meen ik te hebben begrepen).

Ik heb een goede offerte ontvangen van Paradigma, maar heb toch een zekere (technische) voorkeur voor ETA

-vermijden van slackvorming en verstopping door bewegend rooster (niet onbelangrijk)
-zeer zwaar en dikke stalen ketelwand - dus zware ketel 380 kg!
-intelligente software
en vooraal..
goede kommentaar van gebruikers op Duitse forums ! (dat telt)

combinatie van pellet +stukhout zou ideaal zijn, maar ETA ketel is erg duur en mischien minder presterend dan de ETA pellet ketel (elk zijn specialiteit).

mogelijk (maar oplosbaar) nadeel bij ETA:
ik meen dat de Belgische invoerder slechts recentelijk opgestart is met invoer van de ETA ketels; vermoedelijk zijn dus nog maar weinig installateurs met ETA ervaring beschikbaar; maar dat moeten we voor een kwaliteitsketel ervoor over hebben vind ik

zal één van de dagen een bezoek brengen aan de ETA invoerder.
Hou me op de hoogte aub want ik doe graag mee.

groeten
luc2 (lhuybrec@vub.ac.be)

hello allemaal,

ter overweging:

prijs ketel (excl. al de rest)
...paradigma: +- 7000 euro
...ETA PE 4-15 kw: 9300 + TVA (kwaliteit komt niet gratis blijkbaar)

groeten

Wel dan is het te overwegen om de kloon van ETA mee te nemen in de groepsaankoop.

Dit is de BUDERUS LOGANO SP 241 15 KW identiek alleen in blauwe kleur.

Deze kan ik bekomen van m'n installateur aan 8633,52 + B.T.W. excl. al de rest.
(u mag rekenen geplaatst en al met alle nodige onderdelen, opslagplaats, aansluitingen, demonteren en afvoeren oude ketel, in bedrijfname op één 16.500 €.

De 25 KW kost bij BUDERUS 9158 €.

Dit om jullie één idee te geven.

Toch nog altijd ferme prijzen. Op dat vlak is er niet veel veranderd in 1,5 jaar. En dat stelt me teleur.

Wil jullie zeker niet ontmoedigen, en zou ook mee op de kar springen met dit initiatief. Ik hoop echt dat jullie een prachtige deal kunnen vinden, maar ik heb begin dit jaar omwille van de stevige prijs gekozen voor een condenserende gas CV ter vervanging van mijn Mazout CV.

Zeg nu zelf 9000€ voor een CV of 16500€ all in, dat is er toch over. En zeg aub niet dat die dingen 30 jaar en meer meegaan. Eerst zien zou ik zeggen. Daarbij zal binnen 5-10 jaar de techniek weer zo geëvolueerd zijn voor andere prachtige alternatieven. Dan gooi ik mijn gas CV zonder hartpijn de straat op.

En euh ... Markt is meer divers. But be sure, pellets blijven niet zo goedkoop.

Toch success en wil zeker de afloop horen.

Hallo

Wanneer je een menselijk verbruik hebt is dan volgende ketel geen optie ?
Handmatig vullen is dan niet echt een probleem,af en toe een zak inkappen en eenmaal per week of 2 weken het asbakje uitkappen
Bij mijn broer hebben we vorige winter zo één geplaatst.
En dan spreken we over heel andere bedragen.
Prijzen moet je echter zelf opvragen.

http://users.telenet.be/sht_testsite/cka.html

Mvg Eric

Als ik deze prijzen hoor dan vind ik de Ökofen niet meer zo duur als ik eerst dacht, en ik heb daar in april een aantal zeer tevreden mensen ontmoet ten tijde van de opendeurdagen bij een aantal particulieren. Toch één van de betere ketels denk ik persoonlijk en blijkbaar toch nog betaalbaarder dan de prijzen die hier nu genoemd worden EN er zijn al heel wat tevreden eigenaars in Belgie, heb ook al eens geinformeerd naar een referentie van Windhager en Buderus, maar tot op heden nog geen referentie-adres gekregen...

mvgr

Allemaal goed en wel, maar indien bepaalde mensen door plaatsgebrek verplicht zijn compacte ketel te plaatsen, dan komt Buderus er toch nog goedkoper uit.

Wat als er geen plaats is om één grote ketel te plaatsen. Een okofen neemt dubbel zoveel plaats in als een ETA - BUDERUS en blijf erbij dat dit type verbranding voorbij gestreeft is. Onderstuw aanvoer is niet meer van deze tijd en geeft ongecontroleerde verbranding !!

Ik heb nog enkele (praktische) vragen rond het verwarmen met hout...

Ik twijfel tussen een ketel op pellets, eentje op stukhout of een combi

zoals ik het momenteel zie (verbeter me als ik fout zit):

1/ pellet: vol automatisch, goed te regelen volgens mij (een "buikgevoel" van me gezien het stoken met kleine pellets). Men dient enkel de assen af en toe eens leeg te maken en zien dat er voldoende pellets in je voorraad zitten elk jaar.

2/ stukhout: kan dergelijke ketel automatisch starten zoals een pelletketel? Is volgens mij niet zo fijn te regelen , gezien heel de voorraadbunker er in 1 maal erdoor gaat. Er komt dus op een korte tijdspanne heel veel warmte vrij, die wordt opgevangen in een buffersysteem. Dus praktisch zal in een LE-woning dit dan 1 maal per dag (winters) de ketel smorgens vol laden en starten of hoe moet ik dat zien? Smeult dergelijk systeem lang na? Is het goed bij te vullen bij dergelijke smeulende resten?
Men spreekt ook vaak over een houtvergasser... maar is het niet eerder een verbanding met natrapsverbranding van de rookgassen? Of komt dat op hetzelfde neer?

3/ combi stukhout-pellets: lijkt me ook wel iets, maar is het wel even goed als de systemen apart?

Alvast bedankt voor de info!

mvg

ETA demonstratie op de exihibite van Libramont 26/7
hoge ETA kostprijs mischien aantrekkelijker te maken door gezamelijke aankoop
maar dan moet er wel werk van gemaakt worden want deze discussie is reeds in 25/05 opgestart
mvg

Peter schrijft:
> Iemand geïnteresseerd in de groepsaankoop van pelletketels?
> Ik stel hiervoor (als voormalig aankoper) een aankoopprocedure op.
>
> Groeten,
>
> Peter

Zo te zien loopt het project dood.

Het is bijna einde juli en het wordt dus tijd dat er beslissingen worden genomen tussen de eventuele kandidaten.

Het lijkt me ook interessant om naar de expositie te gaan in Libramont STAND 71.02 ETA ENERGIE om eens te kijken naar de ketel ev in werking.

Misschien tot dan?

Johan.
Peter schrijft:
> Iemand geïnteresseerd in de groepsaankoop van pelletketels?
> Ik stel hiervoor (als voormalig aankoper) een aankoopprocedure op.
>
> Groeten,
>
> Peter

hello johan,
ik ben het met je eens
zonder aktie komen we nergens
ik blijf, zoals jou interesse hebben in ETA/Buderus
Prijs is niet goedkoop; dus als we een lagere prijs willen bedingen moeten we via groepsaankoop doen
Het heeft ook geen zin om een groep te verzamelen waarvan de deelnemers ieder wat anders willen kopen
Dus ik stel voor dat alle geinteresseerden in ETA/Buderus zich laten kennen op Mat1955@myway.com
Ik zal dan aan iedereen de lijst doorsturen van geinteresseerden met email adres

Johan, ik zal in Libramont zijn op 26/7 bij ETA (rond 10h); kom jij ook ? kontakteer mij een keer op mat1955@myway.com als je wil ?

beste groeten

Hello Luc2, ik krijg een foutmelding dat de mails niet worden ontvangen uw je server.

Heb je één alternatief mail adres.

Groeten,

Johan.

Hier zijn al zoveel prijsverschillen gemaakt tussen stookolie en een cv op pellets maar wat is eigenlijk het verschil tussen pellets en aardgas? Is dat even veel of ligt dat lager? Wat betaal je zoal voor een jaar je huis te verwarmen met gas?
Groeten

Kan iemand me de lijst van gëinteresseerden doorspelen?

Mijn gevoel zegt me dat dit project op z'n einde loopt en in de vergeet hoek geraakt.

Zoals eerder door Luc 2 aangehaald kunnen we misschien gaan kijken in Libramont nu zaterdag naar de ETA ketel.

Groeten,

Johan.

Johan
ik heb je telefoonnummer niet maar je kan me bereiken op
0497485204 in verband met zaterdag (Libramont)
beste groeten
luc2

Ik wil je de verzamelde invulformulieren doorsturen als de betrokkenen hier of per mail hun akkoord geven, Johan.
Ik heb alle gegevens van de geïnteresseerden.

Groeten
Peter

beste allemaal,

dit antwoord kreeg ik van een firma op Kapaza:

"Wij hebben complete pelletsketels aan 3850 euro BTW inclusief.
Voorzien van een reinigingssysteem en automatische pelletsaanvoer."

en volgende link: http://www.attack-sro.sk/UserFiles/File/prospekty/en/prosp_PELLET_angl.pdf

dit is dus een installatie zonder pelletsreservoir;
lijkt me toch heel wat voordeliger dan wat ik op dit forum gelezen heb, niet?
... wat zou het dan waard zijn?

Beste ,

Bijkomendende info over deze ketel op 2 de hands/

Met naam leverancier.

Voor wat het is.

http://www.2dehands.be/attack-pellets-ketel-20kw-44107473.html?locale=all&p=all&user=728213

grtjes

Marcel

Peter, ok om mijn info aan Johan door te spelen.
Ook interesse voor ETA/buderus, met opslag
Ik plan sowieso een aankoop in 2009.

Btw, kan iemand verslag geven van de afgelopen beurs in Libramont ?

Johan wrote:
> Kan iemand me de lijst van gëinteresseerden doorspelen?

> Mijn gevoel zegt me dat dit project op z'n einde loopt en in de vergeet hoek geraakt.

> Zoals eerder door Luc 2 aangehaald kunnen we misschien gaan kijken in Libramont nu zaterdag naar de ETA ketel.

is de groepsaankoop al afgerond. heb net het forum gelezen en ben ook geïnteresseerd.

Neen, volgens mij nog niet. Ik vrees er eerlijk gezegd voor dat deze zaak niet vooruit gaat, dwz stilstaat, achteruit gaat en tenslotte zal doodbloeden.

Zo'n dingen gebeuren nu eenmaal bij groepsaankopen, als de leider van de discussie afhaakt loopt de boel vast.

Nochtans was er hier een grote interesse.
Ik heb ook interesse in een houtvergassingsketel. En ook liever kwaliteit dan een X merk waar de verbrandingskamer na X jaar al aan vervanging toe is.

Ben benieuwd of er hier nog leven inkomt, de winter komt eraan!

Hallo allemaal,

Ik zoek me voor de winter ook over te schakelen op combi hout-pellets. Kijk ook eens op www.orlan.be en laat weten wat je daarvan vindt. Ik zal als ik wat meer tijd heb voorvermelde info eens wat beter uitpluizen.

Mvg, Roel.

Roel,

ik heb de man v orlan op bezoek gehad. Lijkt wel een bekwaam persoon. Nadeel v Orlan is dacht ik dat hij met een waakvlam werkt, maar dat zou je moeten navragen.

Ik overweeg nu om mijn bestaande stookolieketel om te bouwen en af te wachten wat de pellet - en mazoutprijs doet...

Hallo

wij overwegen om een pelletkachel te kopen om onze living te verwarmen.
Voorlopig komen(volgens onze bescheiden mening de kachels van FAIR en ECOFOREST er het beste uit (hoogste rendement). Heeft er iemand van jullie ervaring met deze merken?

Alvast bedankt!

Is hier nog nieuws?
Ik overweeg een Pellx p21 te laten plaatsen. In elk geval lijkt me ombouw wel interessant. Het overige geld kan ik dan in PV panelen of een tegelkachel investeren...

Zoals ik al meldde heb ik voor mezelf dit project moeten stopzetten wegens de aanschaf van een warmtepomp en binnenkort ook PV installatie van 12000 WP.
Een pelletketel blijft een interessant alternatief voor een stookolieketel.
Ik had echter al de luxe van een vloerverwarming (water) en het rendement van een kwalitatieve lucht/water-warmtepomp (seizoensCOP>4) is dan hoger dan van een pelletketel.
Ik zal binnenkort ook onafhankelijk zijn van mijn nochtans groene energieleverancier Ecopower dankzij mijn zonnepanelen.

Als ik individueel een pelletketel zou kopen nam ik eentje van ETA. Dit was volgens mij de beste.

Groeten en succes voor de anderen die er mee doorgaan.

Zoals ik al meldde heb ik voor mezelf dit project moeten stopzetten wegens de aanschaf van een warmtepomp en binnenkort ook PV installatie van 12000 WP.
Een pelletketel blijft een interessant alternatief voor een stookolieketel.
Ik had echter al de luxe van een vloerverwarming (water) en het rendement van een kwalitatieve lucht/water-warmtepomp (seizoensCOP>4) is dan hoger dan van een pelletketel.
Ik zal binnenkort ook onafhankelijk zijn van mijn nochtans groene energieleverancier Ecopower dankzij mijn zonnepanelen.

Als ik individueel een pelletketel zou kopen nam ik eentje van ETA. Dit was volgens mij de beste.

Groeten en succes voor de anderen die er mee doorgaan.

Ik bezit een steenkool ketel, kan ik daarin pellets stoken.De brandstof wordt langs onder toegevoegd via een spiraal schroef.

Hallo,

Indien nog mogelijk heb ik (uit Brabant Nederland) ook interesse in een ETA ketel (PE of SH/TWIN PE). Is al iets bekend van prijzen en bestelmogelijkheden?

Alvast bedankt.

Nu wil ik wel eens weten wie van de geïnteresseerden aan deze groepsaankoop, nadat deze niet is doorgegaan ook werkelijk een pelletketel hebben aangekocht en zo ja wel merk en vermogen, ev. met prijs.

Dit zou wel eens interessant kunnen zijn om te zien wat voor weerslag de stookolieprijs op dit moment heeft, om nu nog de overstap te wagen.

Johan.

In ieder geval ik heb het project, om over te gaan tot de plaatsing van één meest compacte, gemoderniseerde en rendementsketel nl. de ETA PE 15 en of BUDERUS LOGANO SP 241 terug in de ijskast gezet.

Nu de prijs van de stookolie voor enige jaren terug op één aanvaardbare prijs komt kan men onmogelijk op de levensduur van zo'n ketel deze terug verdienen.

En wat de groene jongens hier ook mogen zeveren, de centjes hebben altijd en overal voorrang op. Ze mogen voor mijn part naïef blijven geloven dat het anders is.

Johan

johan

hoe lang denk je dat de olie zo goedkoop blijft, enkele jaren? dat is denk ik behoorlijk naief, en ik moet zeggen, hopelijk niet.
want als de stookolieprijs nu zo laag is, komt dat omdat we in een economische recessie zitten, en dat is voor niemand een goede zaak, ook voor het milieu niet!
als de economie straks terug aantrekt (en dat moeten we toch met z'n allen hopen), gaat de prijs terug dezelfde richting uitgaan, maak je geen illusies

hans d

Wat heeft ons gedeeltelijk in de problemen gebracht Hans, wel dat was de hoge prijs voor onze energie. Dit is een cirkel zonder einde.

Wees maar gerust, de 7 magere jaren zijn d'r aangekomen, dank zij de hoge olieprijs is iedereen in één hoekje geduwd en kon niet meer consumeren.

Nu doordat we enkele € uitsparen op onze energiefactuur gaan deze ofwel in de spaarpot ofwel naar de consumatie en trekt de eco weer aan, hieruitvolgend zal ook de energieprijs weer omhoog gaan, tot de volgende crisis.

De geschiedenis herhaalt zich, dat is al meerdere malen bewezen.

In dat opzicht moet ik je dus wel gelijk geven, maar hoge olieprijzen (stookolie) is hogere prijzen voor alles en ja ook voor gas, pellets etc.

We moeten naar een andere manier van leven, werken en spenderen gaan of er komt één eind aan het mensdom.

Maar we wijken af van m'n vraag hier hé. Ik zou wel eens willen weten wie nu het eigen initiatief heeft genomen en één pelletketel heeft gekocht resp geplaatst.

johan

daarom mijn eeuwigdurend pleidooi voor isoleren, dat brengt tenminste iets op, zowel naar energieverbruik als comfort.

wat jou vraag betreft, gebruik even de zoekfunctie, er zijn al een dozijn vraagstaarten over dit onderwerp.

hans d

Wij hebben Verleden week een ETA SH 20 Twin geplaatst. Besteld toen de stookolie nog duur was.

Dag Jeppe,

Bij wie heb je deze besteld en laten plaatsen?
Is deze aangesloten op bestaande CV installatie, ter vervanging stookolie ketel of was het één ganse nieuwe installatie?

Kan je min of meer een richtprijs op deze installatie plakken, zou je daar zeer dankbaar voor zijn?

Mvg,

Johan.

Hallo Peter,

 

Hoe staat het met de interesse voor de groepsaankoop, of is er inmiddels al tot aankoop overgegaan?

Ikzelf vind Ökofen interessant vanwege de kwalitieit, betrouwbaarheid, gebruiksgemak en rendement.

Hoe zit dat bij die andere ketels?

 

groet, Henk

Wij willen het wel overwegen om mee te doen met de groepsaankoop.

Eerst willen wij weten welk merk , het kw gehalte en natuurlijk de prijs.

als deze drie eigenschappen aan onze verwachtingen doen willen we wel meedoen.

 

mvg

degroote