Wie werkte ook met Ikaros Solar?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er onder jullie nog mensen die een zonnesysteem van Ikaros Solar plaatsten?

Wij wel, en nu vragen ze ons de uitgestelde betaling voor de belastingen van volgend jaar nu reeds te voldoen onder het mom van renteloze lening, die dan begin januari terugbetaald wordt aan ons.
Zo kunnen wij dan enkele dagen later het openstaand saldo van onze factuur voldoen en (volgens hen) toch genieten van de fiscale aftrek in volgend jaar.

Ik vind dit een gevaarlijke onderneming. Hoe gaat de fiscus hierop reageren? Wat als Ikaros failliet gaat, dan ben je de renteloze lening kwijt, en ga je aan de curator ook nog eens het gedeelte van de openstaande factuur moeten betalen.

Is er nog iemand waaraan dit voorstel is gedaan, en hoe hebben jullie hierop gereageerd. Wat zouden jullie doen?

Groetjes,
PV man

Reacties

Ze willen gewoon zeker zijn dat ze hun geld hebben. Als iedereen zijn factuur in twee laat splitsen en ze plaatsen alles, lopen ze voor bv. een half jaar veel geld mis. Zij moeten ook dat half jaar kunnen overbruggen.
Stel dat ze 100 installaties zetten, en alle 100 splitsen ze de factuur over twee jaar. 100x 10.000€ is 1 milj.€ dat ze voor een half jaar moeten missen. veel geld. En wat als de mensen betalingsproblemen krijgen? Op deze manier zijn ze zeker van hun geld.

Bij mij wil de leverancier dat ook zo doen. Wel niet Ikaros.
De firma zou dan al overhalf jaar failliet moeten gaan. Wel snel voor een firma die constant installaties moet plaatsen.

"Ik vind dit een gevaarlijke onderneming. Hoe gaat de fiscus hierop reageren? Wat als Ikaros failliet gaat, dan ben je de renteloze lening kwijt, en ga je aan de curator ook nog eens het gedeelte van de openstaande factuur moeten betalen."

Dat is straf, ben je daar zeker van?

Om dit alles te vermijden installatie plaatsen in november-december.
En anders slechts 1 maal inbrengen,al die truuken van de foor zou ik mee opletten.

christophe

mijn installatie: http://users.telenet.be/fotogallery/pv

Geen winst zonder risico, dat is een hoofdwet in de financiële wereld...

@ zonneklopper, daar ben ik absoluut zeker van.
De renteloze lening is immers geen betaling van de factuur, maar een lening. Als ze failliet gaan, ben je geen bevoorrechte schuldeiser en kan je fluiten naar je centen.
Anderzijds staat uw factuur nog open, en moet deze betaald worden.

Heb mijn offerte nog eens nagekeken, en er staat betalen: "35% na oplevering (betaling 2009)", ik doe dus niet mee en betaal in 2009, dat ze hun plan trekken.

Eerst verkopen met mooie voorwaarden en achteraf andere dingen eisen, niet met mij!

Ja diene van ikaros begon ook al tegen mij te zagen dat ik mijn 2e factuur pas in januari ging betalen,eerst is alles mogelijk en daarna beginnen ze lastig te doen.
Waarschijnlijk omdat ik een andere (lichtere) omvormer kreeg dan in de offerte en het verschil terug betaald wou zien.Maar dat is een ander verhaal

christophe

Het is heel simpel, het enige wat telt is wat contractueel is vastgelegd. Over al de rest moet je hier niet komen janken.
Bij mijn weten wordt dit systeem bij vele PV installateurs al veel langer gebruikt en indien je de hieraan verbonden risico's niet kan verteren, betaal dan alles meteen. Je kan toch niet verwachten van een installateur dat die al die uitgestelde betalingen voorschiet. Zo krijg je hem inderdaad in financiële moeilijkheden...

Voila dat denk ik er ook van.

christophe

Beste oplossing : zorgen dat je geen belasting betaalt in België, dan kan je
ook niks fiscaal aftrekken en dan hoef je niet met de facturen te foefelen..

Hela maat, ik kom hier niet janken he, het contract was "begtaling 35% na oplevering, in 2009"

Me dunkt dat dat dan ook 2009 is he, en niet van nu te betalen via renteloze lening en zoverder.

En dit is ook niet foefelen, volledig wettelijk want betaling telt voor belastingaftrek.

Zoals ik al zei, ik ga het contract volgen, en dat zegt betaling in 2009, de andere zaken zijn mijn problemen niet. Ze mogen hun risico's dus zelf dragen

@PV man, ik herhaal, het enige dat telt is het contract. Indien daar zwart op wit in staat dat je in 2009 kan betalen valt daar niet over te discussiëren, en betaal je gewoon in 2009. Ik zie niet in waarom dit op een forum zelfs moet besproken worden. Of is het toch niet zo duidelijk in dat contract opgenomen?

Los daarvan, wat ik wil zeggen is dat die constructie met een renteloze lening een veel toegepaste constructie is, die trouwens ook aanvaard wordt op het tax forum:
http://www.taxtalk.be/nl/2007/06/19/tip-aangifte-2007-voorrang-pwa-op-dienstencheques/

Onze PV is ook door Ikaros geplaatst tot volle teveredenheid, zowel wat communicatie als installatie betreft.

Wat de betaling betreft hebben wij daar zoveel tralala niet rondgedraaid, wij hebben hen gewoon een renteloze lening gegeven en de laatste betaling uitgesteld tot begin volgend jaar. Er zijn grotere risico's in het leven dan dit. Ik heb alle vertrouwen in deze operatie (tenzij men de installateurs hier zo blijft aanpakken dat ze inderdaad er onderdoor gaan voor het einde van dit jaar :-/ )

Inderdaad, als het zo in hun contract staat moet je niets betalen tot in januari volgend jaar. Misschien willen ze gewoon wat druk leggen en gaan ze nu zeggen dat ze niet willen komen vooraleer je die renteloze lening betaald hebt. Komen ze niet plaatsen zoals afgesproken in contract kan je altijd een aangetekende sturen en ze in gebreke stellen. Probeer een plaatsingsdatum te laten vastpinnen (via email , fax, brief), desnoods onder het voorwendsel dat je die lening wil voldoen (enkel telefonisch).
Ze willen natuurlijk zeker zijn van hun geld. Een minder gekend, verouderd maar wel werkend ding is een wisselbrief op datum van januari 2009 (te regelen via bank). Dit brengt een beetje kosten met zich mee, kan je misschien in 2 splitsen met de leverancier, maar zo zijn ze zeker dat ze hun geld hebben op de gewenste datum...

Aanvaarden ze dit niet dan zijn ze gewoon niet eerlijk geweest, en zetten ze je onder druk om het volledige saldo te voldoen alvorens te leveren. Hopelijk zijn ze dan zo lomp om dit ook op papier te zetten... Dan kan je dreigen met een advocaat...
Hebben ze een leverdatum vooropgesteld, en toegezegd (bvb telefoon gehad dat de goederen binnen zijn), dan kan je misschien door een deurwaarder te laten vaststellen dat de goederen wel degelijk geleverd en geplaatst kunnen worden, en dat ze dus hoogstwaarschijnlijk contractbreuk plegen (lees toch eerst maar eens de betalingsvoorwaarden en/of afwijkingen door...)

Het zijn allemaal geen schone manieren, ik weet het, maar soms moet je ze het mes op de keel zetten omdat ze je danig in de zak aan het zetten zijn.

Nota : Ik heb het ook al eens ergens meegemaakt met mijn ramen... (eerst het volledige bedrag willen laten betalen alvorens alles geleverd was, en dat was zelfs niet met gesplitste factuur; ze hadden gewoon verkeerde dingen geleverd, en enkele ramen stuk gemaakt tijdens de plaatsing)

PV-man, vooraleer hun voostel helemaal af te schieten toch je contract nog eens nalezen op het betalen van een eventuele interest indien je de betaling zou uitstellen tot 2009 en misschien heb je ook ingestemd op een bankgarantie.
Dat laatste is iets dat heel duur kan uitvallen. Daar ben ik zelf van achterover gevallen. Misschien kan je je gal ook eens op de banken uitspuwen. Het zou dus kunnen dat je duurder gaat uitkomen dan met de constructie van de renteloze lening die blijkbaar wel zou aanvaard worden door de fiscus (zie mijn vorige link)

"

Vandaag in De Standaard (met een sneer naar GVA/HBVL):

“Zonnepanelen als legoblokjes

Zonnepanelen zijn fiscaal een heel interessante belegging. Maar sommigen blijken dat nog steeds niet te weten.

Wie zonnepanelen laat plaatsen, kan 40procent van de kosten door de fiscus laten betalen, met een maximum van 3.440euro per woning en per jaar. Dat komt overeen met een factuur van 8.600euro. Maar met dat bedrag kom je niet ver.

De meeste Vlamingen kiezen voor een systeem van ongeveer zestien vierkante meter, goed voor een investering van bijna 13.000euro. Dat heeft te maken met de bouwvergunning. Zolang de panelen niet meer dan 20procent van je dak bedekken, heb je geen vergunning nodig. Maar 40procent van een factuur van 13.000euro, dat is 5.200euro. Meer dus dan het fiscale maximum. Een probleem waarvoor creatieve oplossingen bestaan. Zo kan je op het einde van het jaar een voorschot betalen van pakweg een derde en het saldo verrekenen nadat de panelen geïnstalleerd zijn. Op die manier heb je twee kleinere facturen die allebei optimaal van de fiscale aftrek kunnen genieten. Als het om grotere oppervlakten gaat, kan je de installatie zelfs over drie jaar spreiden.

Nog niet zolang geleden liet minister van Financiën Didier Reynders (MR) een rondzendbrief verspreiden waarin uitdrukkelijk gesteld wordt dat zulke fiscale technieken mogen en zelfs aangeraden worden.

Niet verwonderlijk dat er de jongste jaren sprake is van een echte ‘boom’. Vorig jaar verviervoudigde de productie zelfs tot 5.520 mwh. En toch zijn er journalisten die verontwaardigd reageren op het systeem van fiscale aftrek en spreken van een ‘achterpoortje’ in de wet dat ‘Reynders wil sluiten’. Dat klopt niet, zegt woordvoerster Sophie Van Malleghem. ‘De minister heeft gezegd dat hij beseft dat veel mensen nog niet op de hoogte zijn van het systeem en dat hij daar iets wil aan doen.‘ (lc)”

bron: De Standaard, 20 mei 2008
"

A Solar Sail gathers sunlight as propulsion by means of a large membrane while a Solar “Power” Sail gets electricity from thin film solar cells on the membrane in addition to acceleration by solar radiation. What’s more, if the ion-propulsion engines with high specific impulse are driven by such solar cells, it can become a “hybrid” engine that is combined with photon acceleration dedicated server to realize fuel-effective and flexible missions.
JAXA is studying two missions to evaluate the performance of the solar power sails. The project name for the first mission is IKAROS (Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation Of the Sun). This craft will be launched in 2010 together with the Venus Climate Orbiter, "AKATSUKI"(PLANET-C), using an H-IIA launch vehicle. This will be the world's first solar powered sail craft employing both photon propulsion and thin film solar power generation during its interplanetary cruise.