groendak passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen, Eind augustus komt ons eerste voorontwerp voor ons passiefhuis eraan. De architect vroeg ons van vanalles wat we al dan niet zagen zitten. Zo kwamen we bij de dakvorm uit op de mogelijkheid van een groendak. Eigenlijk lijkt ons dat wel iets... We hebben bijgelezen op een aantal sites, maar blijven toch met een aantal vragen zitten. Zoals: een groendak op een passiefhuis, is dat een goede combinatie? Zijn er mensen die hun ervaringen met een extensief groendak willen delen? Zijn er grote problemen/nadelen waar we toch mee moeten rekening houden? En wat budgetgewijs: een groendak zou iets duurder zijn,klopt dat? Alvast bedankt, Tania

Reacties

Enkele links voor meer info:

Algemene informatie van de overheid, ook info over subsidies
http://www.bosengroen.be/bosengroen.cgi?s_id=82&lang=nl&id=314

Iemand die uitvoerig de risico's beschrijfd (maar als hij die mag leggen bent u natuurlijk gevrijwaard hiervan )
http://www.floradak.be/downloads/bezint_eer_ge_begint.pdf

http://www.ruudenmieke.nl/Sedumdaken.htm

http://www.doedegroendaktest.be/

En deze instalateur gaf me een zeeeeer goede indruk, enige referentie die mijn visie op groendaken goed weerspiegeld. Geeft blijk van veel inzicht in de materie. Heeft ook een mooi antwoord gegeven op mijn concrete technische vraag die ik hem doormailde.
http://www.tecmat.com/gr/n/index.htm

Veel leesgenot

Hey Tania,

Ik veronderstel dat het om een plat of zeer licht hellend dak gaat. Ons eigen passiefhuis ontwerp heeft ook een plat dak. Aangezien de architect nogal een voorliefde heeft voor groendaken (understatement) zullen we daar ook wel over nadenken. Ook omdat ons ontwerp een beetje de intentie heeft om earth-scheltered te zijn.

Of dat groendak nu op een passiefhuis of iets anders ligt maakt niet uit. Het dient in de eerste plaats als bescherming voor de dakbedekking (roofing). Het zal ook wel een klein effect hebben op de warmtedoorslag, maar met eventuele isolerende eigenschappen zal geen rekening gehouden worden bij de PHPP berekening.

Dus het klopt dat de kostprijs hoger zal uitvallen dan een onbeschermd roofing dak, maar het zal wel langer meegaan.

Groeten
Bart

Natuurlijk betaald u NU het faktuur en dan is een hogere prijs mogelijk maar niet zeker.
Veel gemeenten geven subsidies (bv Antwerpen 31 euro/m²).
In sommige gemeenten kan u die subsidies ook krijgen als u het groendak zelf aanlegt.
Dan wordt met de subsidie bijdrage het materiaal vrijwel volledig terugbetaald.
Afhankelijk van het systeem en de oppervlakte kost een groendak vanaf 20 euro/m²

Een weetje: de aanleg van een groendak (of de aankoop van de materialen) komt in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie. Uiteraard op bestaande woning, helaas voor Tania.

Uiteraard rekening houden met alle voorwaarden qua ouderdom van de woning, inkomen en minimum totaal bedrag.

groeten

rik