vloerverwarming - parket

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is er iemand die bij vloerverwarming toch parket heeft gelegd?
Ik heb gehoord dat dit eventueel wel kan als je dunne parket legt... maar we hebben hier toch nog onze bedenkingen bij.
Als dit toch even rendabel zou zijn dan is de keuze toch wel snel gemaakt :-)
In de woonkamer geeft dit wel een warmer gevoel vind ik...

groetjes

Reacties

Zonder reklame te willen maken, ik heb daar een paar pagina's aan gewijd in onze folder;

http://www.herrebout.com/parket/parketfolder.pdf

gaan probleem, alle info is welkom
Alvast bedankt !

Wanneer men parket gebruikt bij vloerverwarming moet men een houten ondervloer leggen waarin de buizen van de vloerverwarming in verwerkt worden. Bij vloerverwarming zit men met het probleem van traag opwarmen dit komt doordat de buizen in chappe worden gelegd. Waarom bestaat een braadpan niet uit beton? Bij een houten ondervloer wordt uw warmtestroom veel beter verspreid. De ruimte wordt vlugger opgewarmt en uw systeem gaat ook vlugger reageren op de temperatuurschommelingen gedurende de dag. Energiebesparing tussen 20-30% is mogelijk...

heb dit, geen enkel probleem ...
VV in chape en parket erop gekleefd
niet te dik, dacht 15 mm en parket zelf is niet massief maar opgebouwd met een toplaag verlijmd op kleine plankjes. de breedte is 12 cm (breder en je hebt gevaar voor krom trekken)

Guy,

als dat idd 20% besparing oplevert; vlug een patent opnemen!
Ik heb nog nooit gehoord van vv in houten ondervloer. Heb je daar referenties van?

ps: hier ligt de vv in beton; werkt perfect en gelukkig werkt dit meer dan snel genoeg...

Walter

@Walter: wat Guy schrijft is complete onzin. Hij doet niks anders dan een radiator onder het parket steken waarmee hij lucht opwarmt. Vraag is hoe hij dan wel op lage temperatuur kan werken. En vraag twee is hoe hij dan wel denkt die planken die daarboven parket zouden moeten zijn, gaat recht en plat houden, want hij bouwt eigenlijk een soort mislukte droogoven. En als je het niet weet, in een droogoven krimpen de planken, komen er barsten in, komen knoesten los en krullen de planken soms. In een droogoven gebeurt dit voor het schaven en uitkorten. In dit voorstel gebeurt dit erna...

Nu ja, de enige goede vloerverwarming is er nog steeds een zonder parket. Veel architecten lijken ermee geboren en proberen dat misbaksel aan hun klanten te verkopen, maar ze zouden beter meer isoleren (voor minder geld), dan heb je ook zo geen grote radiatoren nodig waarvan ze beweren dat ze lelijk zijn. Nochtans is het combineren van vloerverwarming en parket dikwijls veel erger: maximum breedte van de planken 14 cm, verplicht gelijmd, 100% kans op barsten en krimp veroorzaakt door de vloerverwarming. Om nog maar te zwijgen van de problemen die kunnen veroorzaakt worden door een slecht functionerende vloerstoof. De meeste mensen die met een ruwbouwplan bij mij komen en vloerverwarming waren opgedrongen (meestal met een paar toch obligatoire piek-radiatoren), sleuren die dure boel eruit als ze horen wat het doet met parket.

Hmmm

Wij hebben al een een 15tal jaar vloerplanken (plancher in 't schoon vlaams) liggen op vloerverwarming. Weliswaar maar op een opppervlakte van ongeveer 4 x 5 meter, maar het is onze meest knusse hoek.

De plaatser was er van overtuigd dat dit zou lukken met vv. Hij is wel na een jaar (mogen) terugkomen om de planken terug vlak te schuren, maar nadien is alles in orde gebleven.

vriendelijke groet

Rik

Karl

Kijk op Youtube...
en zoek op Warmboard...
Heeft een "Green Award" gekregen in Amerika

Houdt er verder rekening mee, dat een houten vloer isolerende eigenschappen heeft. Een isolerende laag aan de warmteafgifte zijde is net wat we daar niet willen hebben bij vloerverwarming.

Guy,

Het eerste wat ik vond op google was een parket op warmboard dat na plaatsing begon te schotelen. De nachtmerrie dus van elke plaatser. Nee bedankt.

Als je dan leest dat je het hout moet kapot drogen (6 à 9 %), dan ben ik al helemaal niet meer overtuigd. Met een ideale plankbreedte van 10 cm, verkoop je het hier ook niet meer, de mensen willen planken van ten minste 14 cm.

Ik vraag me echt af hoe ze het flikken om een 12" plank (30 cm) erop plat te houden, wetende dat zulke planken typisch yellow pine of een andere dennesoort zijn.

Tja, vloerverwarming en parket, het blijft omstreden en energetisch niet de beste oplossing.

eerlijk gezegd ben ik er ook niet zo van overtuigd...
Wel spijtig, want ik heb (stiekem) altijd een beetje van parket gedroomd voor in de living.

Als je dan toch tegels gebruikt, blijft het dan eender welke tegels?
We hebben onze zinnen gezet op een vietnamese hardsteen in kleine vorm (zoals BV kasseidallen).
Deze zijn wel nogal dik, of is dat geen probleem?

Vietnamese Hardsteen is prima oplossing, maar zorg dat hij ZWAAR genoeg is, anders zit er te weinig CO2-vervuiling aan vast om 'm hier te krijgen (zie ook Chinese warmtepompen). Jongens, waar zijn we mee bezig? Natuursteen over de hele wereld transporteren terwijl het in Henegouwen te vinden is?

Ik heb de indruk dat het woord "Energieforum" verkeerd begrepen wordt... De kunst is niet zoVEEL mogelijk, maar zoWEINIG mogelijk energie te verbruiken!

hoi

in mijn vorig huis had ik parket liggen op een VV. eerst mozaiek parket 8mm (gelijmd) en nadien massieve eiken parket van 6mm erop gelijmd en genageld. als je rekening houdt met enkele basisprincipes: in begin van het seizoen langzaam opstoken, 0,5 graad per dag hoger zetten,uitzet voegen tegen de muren voorzien (minstens 0,5cm) onder parket misschien beetje meer. Zorgen dat de chape droog genoeg is , het bedrijf dat mijn parket geleverd heeft, heeft bij mij eerst een test gedaan of de chape droog genoeg was (gratis). En tot slot: super gevoel parket met vv. in het nieuwe huis komt dat er zeker terug in.

veel succes.
indien nog vragen : shoot

Bart,

Vloerverwarming is een principe waarbij de gehele vloer werkt als warmteafgiftebron.

Een isolerende laag plaatsen juist op het gebied waar de warmte afgifte dient te gebeuren verlaagd de warmte afgifte en dus het rendement van de vloerverwarming.

ALs je voor vloerverwarming kiest moet je dit niet willen.

idd rene , da is waar maar eens de parket zijn warmte heeft bereikt houdt hij de warmte ook langer vast. als de isolatie onder de vloerverwarming hogere isolatie waarden heeft gaat de parket zijn warmte wel afgeven.

ideaal is het niet, maar eens de grens overschreden ...

mijn verbruik lag toch een pak lager dan met enkel chauffages..

Beste Bart,

De warmteafgifte bij vloerverwarming gebeurt door de vloer zelf tov zijn omgeving. Als daar een isolerende laag tussenzit wordt de warmteafgifte minder. Dit moet dan weer gecompenseerd worden door een hogere watertemperatuur om hetzelfde afgiftevermogen te krijgen.

Volgens mij kan je dan beter radiatoren pakken.

Nee, Rene.

Met parket is het zo dat je slechts een maximaal vermogen door het hout kunt transporteren. Te veel vermogen steken resulteert in problemen met het parket.

In die zin zit je eigenlijk met een beperking in de maximale afgifte van warmte. Eigenlijk noopt het dan ook tot beter isoleren en meer richting LEW bouwen.

Nochtans lossen de meeste architecten dit probleem net op door radiatoren bij te plaatsen of andere warmtebronnen bij te zetten (invertor airco's).

Nu, op ecologisch vlak is het zeker niet de beste oplossing. Zeker omdat je parket verlijmd moet worden met PU-lijm (1,5 à 2 kg per m² parket want er wordt meestal met een onderparket gewerkt). Bruto houtverbruik tegenover een massieve parket (zwevende plaatsing of op balken) is dan vrijwel gelijk.
Bovendien houdt hout warmte niet lang vast. Het voelt wel bijna altijd warm aan uit zichzelf want het reflecteert de lichaamswarmte.

Beste Karl,

Als het uitgangspunt dient te zijn, dat we met een vloerverwarming een zuinig comfortabel systeem willen creeeren, dan is de plaatsing van parket uit den boze.

Het creeert een rendementsverlies van de vloerverwarming.
Het bijplaatsen van radiatoren om het afgifte probleem van de vloerverwarming op te lossen verbreekt het andere voordeel van de vloerverwarming nl de goede luchtgelaagdheid.

Voor welke reden plaatsen we dan nog een vloerverwarming ?

Kies dan beter gelijk voor radiatoren in combinatie met parket.

 Rene, 

Exact mijn idee.

of...

parket in LEW of PH. In die eerste bv. wat muurverwarming erbij. Het parket verhoogt het comfortgevoel al heel wat, zeker als je meteen eronder stevig isoleert.

groeten

 Wij zouden in onze badkamer parket willen leggen (waarschijnlijk nog voldoende over van de living) en zouden de retour leiding van de gewone radiator eronder willen laten circuleren meer om het "warmgevoel" van de parket te accentueren, dus niet zozeer als verwarming van de hele ruimte. We kennen iemand die dit ook gedaan heeft op aanraden van haar aannemer en die heeft er nog steeds geen spijt van. We zijn wel nog opzoek naar meer referenties of tips want het lijkt wel wat tricky...

Groeten 

 Niet nodig. Hout is op zich warmte-reflecterend. Leg die leiding eventueel in een stuk vrije muur.

 

Zeker nooit zonder kennis van zaken 'vloerverwarming' onder parket plaatsen. Er zijn een aantal eisen mbt tot maximale watertemperatuur en oppervlaktetemperatuur die niet mogen overschreden worden! Zie daarvoor de folder in het begin van de draad.

 

Ik leg al jaren tapis en duo-planken op vloerverwarming en zonder nooit een probleem gehad. altijd op een eiken mozaik ondervloer van 8mm verlijmen met eem 2K PU lijm. Je kunt het gewoon strak om kozijnen en muren leggen, - het zit immers vastgelijmt- in het najaar rustig opwarmen en in het voorjaar weer langzaam uitzetten. ( lees uw stookprotocol )

en over het rendement; er is een natuurwet over behoud van energie, iedere kW energie die je in je vloer stopt met een ketel of geo. installatie kan niet zomaar verdwijnen, die kW aan energie komt ergens uit die vloer en wel 100% daarvan. Het is alleen zaak je vloer goed te isoleren aan de onderkant zodat je niet je kruipruimte warm stookt.

En dan over krimpnaden in de vloer, tapis bougogne stroken tot een breedte van 18 cm heb je geen enkel probleem, de prakijk leert dat verwarmingsbuizen die door het beton lopen naar een radiator aanzienlijk meer problemen opleveren mbt krimpnaden omdat daar de watertemperatuur veel hoger is.

Het verschil in stookkosten kan hoger uitvallen doordat het systeem nooit uitgezet wordt zoals dat wel kan bij een radiator of luchtverwarmings systeem.

Het eerder besproken "warmboard" ga ik dit jaar proberen, ik heb een sample draaien hier met een duoplank van 22cm direct gelijmt op de aluminium laag. en zie totaal geen krimp of schotelen van de planken.

PS. vloerverwarming onder het hout betekend eigenlijk dat het niet als hoofdverwarming kan volstaan, om de simpele reden dat je de watertemperatuur niet te hoog kunt maken. dus afhankelijk van de construktie en isolatie van je woning zul je het best redden met alleen de vloerverwarming maar als het -20 wordt buiten moet je toch een convector/radiator, luchtverwarming o.i.d.aanleggen. maar we willen natuurlijk van die lelijke radiatoren aan de muur af!!

succes.