Enorm potentieel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Al bijna een jaar loop ik met het idee rond waarom men van die duizenden lichtmasten op onze autostrades geen windpark maakt? (natuurlijk omdat Doel dan z'n elek. niet kwijt raakt.)

Maar blijkbaar is het idee toch niet zo stom als je kijkt naar volgend proefproject.
http://www.energiebesparinggww.nl/index.asp?rf_nr1=600&rf_nr2=0&rf_cat=3&rf_rec=328

Reacties

Daar heb ik inderdaad ook al gedacht als ik elke dag de E40 neem! Die hoge lichtmasten zijn ideaa om een windmolen op te zetten!

Het probleem is ijsvorming op de wieken: levensgevaarlijk als er ijsblokken van de wieken afglijden. In Lommel wordt er binnenkort een heel recente windmolen afgebroken, omdat hij dichter dan 50(!) meter van de rijbaan afstaat, owv dit risico.

Kan ik moeilijk geloven: in Friesland zijn er strekken autosnelweg waar er om de zoveel meter een windmolen langs de weg staat, en dichter dan 50 meter.

Ook staan er knoerten van windmolens in de achtertuinen van boerderijen, hebben die daar dan geen last van?

Guy

Op lichtmasten langs de E40 zal je ook wel geen windmolens moeten zetten met een diameter van 5m of meer. Diameter 2m lijkt me meer realistisch. Net genoeg om de verbruikte elekticiteit van het licht zelf van de nacht ervoor terug op te wekken en overdag wat stroom op het net te steken.

Ijsafzetting bij zo'n kleine diameters is minder gevaarlijk.

Grotere diameters van molens zetten zal moeilijk haalbaar zijn omdat de palen daarvoor niet gemaakt zijn. (als je ziet hoe die palen nu al dansen bij stormweer, van beneden zie je dat niet, boven is dat wat anders...).

Alle palen vervangen zal ons meer kosten aan staal en werkuren of het ons in 100 jaar zal opbrengen.

Ikzelf doe ook vaak wat km op de E40, en dezelfde gedachte is me ook al in mij opgekomen...
Maar wat te denken van een windmolen op de plaatsen waar je een verkeerswisselaar hebt. Tussen de op en afritten van de snelwegen (o.a. E40-E403 in Brugge, maar zo zullen er wel veel zijn) ligen steevast 4 mooie lapjes braakliggende grond, waar een redelijke molen wel zou op passen denk ik; en ook geen probleem van omstaande woningen (slagschaduw) en zo. De vraag is dan natuurlijk of afvallend ijs een probleem zou kunnen zijn...

Misschien es piepen op http://www.quietrevolution.com

Het gaat om spiraalvormige windturbines met een aantal interessante eigenschappen,gedacht vanuit de idee ze te implementeren in een (semi)-urbane omgeving:

- lichte opbouw in koolstofvezel

- spiraalvormige uitvoering voor
> lagere aanzetsnelheid: 4,5m/s (vereiste voor implementatie is
> gemiddelde windsnelheid van 5m/s) lagere gevoeligheid voor
> turbulenties kleine wiekradius dus minder geluidsoverlast

de 5 meter-versie wordt reeds gecommercialiseerd, de versies met hogere masten, bijvoorbeeld voor de toepassing die hier wordt gesuggereerd, worden momenteel ontwikkeld.

positieve groet!