koudebrug onderkant raamprofiel en vloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

best forumbezoekers,
ik ga m'n vraag zo goed mogelijk proberen uitleggen als is het het met handen en voeten :)

Al onze vensters van ons benedenverdieping zijn tot op vloerniveau. Al deze vensters zijn geplaatst, en volgende week wordt de vloerisolatie geplaatst.

De vloerisolatie zal niet de volledige afstand overbruggen tot de onderkant van de raamprofielen. Er zal nog ongeveer 8cm onder de profielen dichtgechapped worden

Als je dit volledig laat dichtchappen zonder isolatie, zal dit dan geen enorme koudebrug zijn ?

Er wordt ook iets gebruikt voor de vloerverwarming (folie denk ik ) langs de zijkanten , maar dat zal toch niet voldoende zijn?

Wat gebruiken we daar best, en hoe dik ?

Ik denk dat ik ongeveer 2 à 3cm dik zou kunnen plaatsen en 8 cm hoog. Dan komt de isolatie gelijk met het raamprofiel.

Als we dikker gaan, dan kan onze tegel daar toch niet op rusten ?

hopelijk begrijpen jullie mijne zever

dank voor jullie suggestie

Tom

Reacties

Waarom maar 2 a 3cm dikte?
Mon

Beste mon,

wel ik dacht als ik daar bvb 8 cm dik zou plaatsen dan komt er 3cm onder het raamprofiel en 5cm voor het raamprofiel ,onder de vloertegel te liggen.

Kan dat geen kwaad? drukvastheid enzo
veel chape zal daar zeker niet meer op kunnen denk ik.
vrgr
tom

Er bestaan soorten isolatie die perfect kunnen belast worden, informeer maar eens bij een verdeler.

Wel eigenaardig dat ze de isolatie niet direct tot tegen het raamprofiel hebben gelegd. Waarom de 8 cm onderbreking? Incompetente aannemer? Of is het ik die het verkeerd begrijp?

@Jan
Als ik het goed begrijp bevinden de raamprofielen zich 8cm BOVEN de vloerisolatie, niet erlangs.

De aannemer heeft dus geen onderbreking gelaten.

Ik veronderstel dat de vensters onderaan de onderblok zijn ondersteunt met houten stelblokjes en/of een ijzeren lat tot op de vloer of steen. Ik veronderstel ook dat de gehele onderblok volledig vrij ligt( je kan van biinenuit de buitenlucht zien. Ik wil hiermee zeggen dat de totale dikte van de onderblok dient opgevuld te worden met isolatie tot aan de isolatie van de betonvloer.
Mon

Hoe doe je dat dan met de tegel die erbovenop komt?

Komt deze wel tegen het raamprofiel?, zo ja, is dat dan ook geen koudebrug en doe je al je inspanningen om te isoleren niet teniet?

Ik zit met dezelfde situatie, echter al sinds 5 jaar: als de vloerverwarming opstaat in de winter is de tegel tegen het raamprofiel ijskoud, verder weg lekker warm.

Wij stoken dus heel de winter onze buitendorpels warm (totale lengte een 8-tal meter... :-o)

Ik geloof dat er een folietje (misschien 3 mm) tussen de chape en het profiel zit, de tegel zit tegen het profiel. Komt daar nog's bij dat de bundel vloerverwarmingsbuizen voor de ganse benedenverdieping, vanuit de kelder naar boven komt ... vlak tegen het raamprofiel...

Ik ben er serieus aan aan 't denken om dat 's aan te pakken, maar heb nog geen idee hoe.

Als er voorstellen zijn, wil ik die graag overwegen.

Groet,

Guy

Guy, kan je bijisoleren langs de buitenkant?
Mon

Ik denk het niet: buitenkant = dorpels, blauwe steen

en trouwens, 4 van de 8 meter is schuifraam...

Mijn idee: eerste rij tegels weghalen, chape wegkappen (de buizen van de vloerverwarming liggen niet tot helemaal tegen de profielen (zo slim waren ze wel)) volledig opvullen met isolatie en evt erboven een rij hout (parket) van zo'n 20 cm breedte tussen de profielen en de volgende rij tegels.

Ik weet niet of dat realistisch is...

Guy

Ik heb hetzelfde gedaan aan de voordeur. Tegels weggenomen,gelukkig genoeg nog reserve, alles uitgebroken tot tegen de blauwe steen en tot aan de vloerisolatie en de muurisolatie. Alles opgevuld met XPS tot een 12MM onder het niveau van de blauwe steen. Om geen contact te hebben met de blauwe steen heb ik een isolatiestrip van Armaflex op de binnenzijde tot boven. Nadien tegels gelijmd op de isolatie. Dit is een voordeur, bij jou kan je alles tot tegen de onderkant van het raam opvullen met isolatie.
Mon

Mon,

Wreed bedankt voor de info, ben ik dan toch niet de enige die ermee in z'n maag zit.

En al die moeite gedaan voor één deur? Was het effect op het verbruik merkbaar?

Zo ja, kan ik er zeker voor aan uit voor zo'n 8 meter raam en twee buitendeuren...

Vraagje van een leek: wat is XPS precies? (expanded polystyreen?), is dat zoiets dat kan gespoten worden en dan verhardt?

Guy

Dit is geextrudeerd polystereen. Meestal gekleurde platen.
Eps is piepschuim. Purschuim wordt gespoten.
Het effect voel ik nu al. Ervoor was de hal veel vlugger afgekoeld( verhouding temp. dag en nacht), je kan het effect al raden voor deze winter. Koudebruggen moet je zoveel mogelijk wegwerken, dus die 8m en twee buitendeuren moeten eraan Guy. Zeker doen!
Mon

Dag mon,
als ik het goed begrijp heb je geen chappe net tegen het deur of raamprofiel. Je vult dat gewoon op met isolatie en gebruikt een tape om het contact met de blauwe steen te vermijden.

Maar, hoeveel isolatie plaats je daar tssn in cm?

Stel dat je 10cm isolatie plaatst (zeg maar iets) en een tegel van 50. En de isolatie rust die dan 10cm op die isolatie.
kan dat geen kwaad?

tom

Juist.Dan simpelweg de opp. van de isolatie volledig instrijken met tegellijm en dan daarop de tegel plaatsen de rest is zowiezo opgevuld met chappe of nog meerdere isolatie waarvan je 20mm speling laat tussen tegel en isolatie en de speling opvult met mortel versterkt met volieregaas. Alles blijft stevig zitten.
Mon