groene uitvinders gezocht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Ik ben Lien, freelancejournaliste. Voor een artikel in Energiek, het lifestylemagazine van Electrabel, zoek ik mensen die iets hebben uitgevonden om thuis duurzamer om te springen met energie. Die uitvinding hoeft niet groot te zijn, liefst wél een beetje origineel. Bedoeling is ook dat de man of vrouw in kwestie met zijn of haar uitvinding op de foto kan.

Ben of ken jij zo iemand? Laat het gerust weten op lien.lammar [at] yahoo.com

Bedankt!

lien

Reacties

IK heb ooit gedacht aan molentjes in de regenwaterbuizen...

Maar ik vrees dat het zo'n draak wordt als de douchewtw

... en 't hoeft niet te werken want 't is maar om het image op te krikken...

hehe Electrabel toch

lol, geweldig

De Kritische Consument schrijft:
> ... en 't hoeft niet te werken want 't is maar om het image op te krikken...

Lien, je kunt er ook niets aan doen en je moet ook je brood verdienen, maar Electrabel doet maar alsof het groen is. Jouw artikeltje zal in hun propagandablaadje misbruikt worden en dienen om nog meer mensen bij de neus te nemen. Ik denk niet dat je hier op dit forum aan het juiste adres bent als je iemand zoekt die in een dergelijk scenario mee wil stappen. Sorry en verder nog veel succes met je werk.

Waarom allemaal zo negatief.

Dat magazine wordt door veel mensen gelezen en ik vind het positief dat er een energiebesparend bedenksel van een gewone mens in gepubliceerd kan worden.
Misschien brengt dit anderen ook wel weer op ideeën.

Electrabel is misschien niet zo groen als het wil laten uitschijnen maar als de abonnees allemaal een beetje groener worden scheelt dat toch ook weer.

In de bijlage een tip , maar ik denk niet dat deze in het boekje zal geraken ,misschien zal de prijs van de mazout ...

Sorry bijlage lukt hier niet .
Tip : terugslagklep tussen warmwaterboiler openzetten tijdens de zomer .. hierdoor wordt de opgeslagen warmte van de CV-ketel nuttig gebruikt om de boiler te verwarmen .

begrijp ik niet helemaal Duke.

CV ketel voor verwarming staat al 2 maanden uit. CV wordt enkel gebruikt om boiler op te warmen ... als de zonneboiler dat al niet gedaan heeft.

extra isoleren van een frigo of diepvriezer.

Ik heb een factuurrecuperator uitgevonden! Alle teveel gefactureerde bedragen worden automatisch opgeslagen onder de vorm van gebakken lucht. Want het is ten slotte "Mijn energie".
Mag ik nu in het boekje?

Lien,

Zelf heb ik het nog niet gemaakt maar een droogrek aan de warme zijde van een staande diepvries lijkt mij wat.

Lien,

op het grondgebied van Arcelor-Mittal te Gent is uw Electrabel een nieuwe centrale aan het zetten.
Een ideetje: plaats een warmteboiler ter grootte van een koeltoren (i.p.v. een koeltoren) en leg enkele pijplijntjes naar de naburige gemeentekes Sint-kruis-winkel en Zelzate.

Dirk VH

Weet NB iemand hier waarom dat Energiek-tijdschrift aan iedereen verstuurd wordt, ook al heb je niets (meer) met Electrabel te maken? Da's pas verspilling.
Aan Lien: Duurzamer omspringen met energie: "Energiek" versturen aan hen die ernaar vragen (mailinglijsten opkuisen), druktinten beperken en verantwoord papier gebruiken.

Contacteer m'n familielid Luc Buedts eens:

z'n site:

http://www.zonlichtzoeker.be/

De houtgestookte (ex-steenkool)centrale van Les Awirs sluiten en met de vrijgekomen houtpellets decentraal WKK installaties aandrijven waar zowel de opgewekte stroom als de warmte nuttig gebruikt worden ipv enkel de stroom en alle warmte afgevoerd via de koeltoren/koelwater zoals nu. Winst: de verwarming van bv.heel Antwerpen.

komt ook niet in hun boekje...

ikzelf heb een hogedrukreiniger met warm water op mazout.

voor wagens te wassen gebruik ik water van +-40 a 50 graden

met mazout is dit een dure en vervuilende zaak!

reeds 2 jaar heb ik een warmte-zonnepaneel geplaatst en verwarm ik een boiler van 200 liter met daarin een hogedruk-spiraal (afkomstig van oude hogedrukreiniger)

het water onder hoge druk moet nu door de boiler en zo heb ik zomer en winter gratis warm water voor het wassen van wagens

deze toestellen staan in een goed geisoleerd tuinhuis en tevens verwarmt mijn boiler ook mijn tuinhuis in de winter

zouden dit verplicht moeten doen in de self carwashes

warm water kranen steeds links zetten en het koud water rechts.

De meeste mensen zijn rechtshandig en draaien de rechterkraan op automatische piloot open.

Hoeveel keren wordt de warme kraan niet opengedraaid met als enig effect het vullen van de leidingen met warm water.

Zoals hoger al gesteld stromen massas energie weg uit koeltorens (500 MW centrale zal in het beste geval 500 MW laten weglopen via oa koeltorens) en al die flares in de petrochemie.

Ook ik krijg dit magazine af en toe in de bus.
Ook ik ben helemaal GEEN klant van hen.
Ook ik ben helemaal geen voorstander van hun doen en laten.

Doch, ik neem dit tijdschrift altijd eens door om te kijken wat ze voorstellen. Alles wat ik daarin gelezen heb kende ik al en is dus niet aan mij besteed maar ik ben dan ook een regelmatige bezoeker van dit BBL forum met verschillende reacties en interventies op allerlei items.

Doch ik wil WEL een voorstel doen.
Het onderwerp gaat over een KRAAN die staat op een wasbak in een wasplaats, in een badkamer, op een toilet.
Vooral wasbakken van het toilet op firma's, op openbare plaatsen enz...
Welnu, zeer dikwijls komt uit die kranen ZEER veel water gespoten. Dit dikwijls met een zeer straffe straal die zodanig hard tekeer gaat dat het water via de wasbak terug omhoog springt. Om niet te spreken over het feit dat dit over de rand van de wasbak heen springt (vooral kleine wasbakken op toilet) en je kleren NAT maakt, de vloer nat, kortom zondermeer de omgeving van de wasbak.

OMSCHRIJVING:
Welnu er staat meestal zoniet altijd een apart afdichtingskraantje ONDER deze wasbak. Dit staat op elke leiding voor elke kraan. Dit kraantje staat altijd volledig OPEN.

OPLOSSING :
Indien je dit kraantje een beetje dicht draait, zodanig dat er nog net voldoende water uit de kraan komt. Als die kraan nu volledig open staat, de straal niet TE HARD stroomt maar voldoende om op een vlotte manier je handen te kunnen wassen, dan is dit toch voldoende.
Dit kraantje kan je daarna VERZEGELEN door over het kraantje een stukje krimpkous (zij het dikke) te krimpen. Dan kan NIEMAND aan het kraantje draaien om het TOCH verder open te zetten, moest hij al de neiging hebben. Indien een technisch persoon toch het kraantje moet dicht draaien om aan de leiding / kraan te werken, dan moet hij gewoon de krimpkous eraf snijden.

RESULTAAT:
Besparing aan WATER en hierdoor heb je geen natte kleren meer als je je handen gaat wassen op een toilet.

Dit is een kleine besparing maar alle kleintjes helpen.
Heb dit vroeger als VERBETERINGSVOORSTEL bij mijn toenmalige werkgever gelanceerd. Maar eerst zonder het voorstel van de krimpkous.
Werd goed onthaald door de dienst die zich bezig hield met verbeteringsvorstellen maar de technische dienst had bezwaren tegen het feit dat sommige gebruikers het kraantje TOCH zouden verder openen. Hierop is mijn voorstel met de krimpkous gekomen, ook dit heb ik toen voorgesteld.
DOCH zij hebben het NOOIT uitgevoerd op die firma.
Wel heb ik er een onderscheiding en een mooie pen aan overgehouden!

Tot hier mijn voorstel.
Ondanks dat het voor een firma is waar ik helemaal niet achter sta wil ik dit voorstel toch lanceren. Laat het duidelijk zijn dat ik NIET wil verschijnen in hun tijdschrift WAT ook hun indruk is van dit voorstel.
Ik hoop dat ik enkele anderen heb aangezet tot het dicht(er) draaien van die kleine kraantjes op verschillende plaatsen. Dan heb ik dat toch bereikt.

Ohh ja, tenslotte nog dit: ondertussen bestaan er filtertjes die je in de kraan kan draaien die MINDER water doorlaten. Heb dit onlangs in een tijdschrift gelezen.
Of dit afdoende is weet ik niet maar dit heeft toch tot gevolg dat er ook minder water verspilling is.

Moet ik er nog bij vertellen dat ik voldoende heb aan het gratis water dat ik, net zoals iedereen (15m³ per persoon) krijg voor mijn gezin. Ik krijg dus eigenlijk de hoeveelheid water verbruikt in mijn gezin, GRATIS. Mijn WATER-rekening is daarmee lager dan vele anderen, doch nog voldoende hoog door de lasten en het vast recht dat op water betaald moet worden. En ... wij stinken niet en boeten niets in aan comfort. Natuurlijk zijn er anderen die nog beter doen.

Eindelijk nog eens iemand die toekomt met zijn gratis water. Vele mensen geloven dat niet dat wij dat kunnen, en we zijn nochtans ook proper gewassen en gekleed...

Ik heb een zonnecollector gekocht bij Solar2all Nederland( 2 x 20 vacuümbuizen + regeleenheid + inox aansluitleiding+ thermostaat regelkraan, thuis geleverd in Damme ) 2 boiler had ik 2het hands gekocht totaal 220l, het overschot aan warmte stuur ik via een zonneklep (driewegkraan) naar ons zwembad via een bestaande warmtewisselaar (vroeger gebruikt met CV ketel)
Het totaal alles in prijs(btw in) 2447€, zelfde installatie met identieke dezelfde vacuümbuis collectoren en regeleenheid niet geplaatst zonder klein materiaal kost rond Brugge 6500€, geplaatst al in ong. 8500 € na aftrek subsidies blijft nog ong. 4500€ Te betalen. Het is zeker dat ze hier in België prijsafspraken maken. De subsidies gaat integraal als extra winst naar de installateur. Schandalig , is dat de energiebeleid van de staat? En bij zelf plaatsing krijg men geen subsides. Mensen die eigenhand iets willen doen aan het milieu worden en afgestraft. milieu, staat en klant worden door het systeem uitgebuit.

Lien schrijft:
> Hallo iedereen,
>
> Ik ben Lien, freelancejournaliste. Voor een artikel in Energiek, het lifestylemagazine van Electrabel, zoek ik mensen die iets hebben uitgevonden om thuis duurzamer om te springen met energie. Die uitvinding hoeft niet groot te zijn, liefst wél een beetje origineel. Bedoeling is ook dat de man of vrouw in kwestie met zijn of haar uitvinding op de foto kan.
>
> Ben of ken jij zo iemand? Laat het gerust weten op lien.lammar@yahoo.com
>
> Bedankt!
>
> lien

@ Marc
Het zou kunnen zijn dat er prijsafspraken gemaakt worden, of dat er door de subsidies voldoende vraag is dat dergelijke prijzen mogelijk zijn zonder dat er een corrigerend marktmechanisme in werking treedt. Maar jouw voorbeeld heeft daar toch niets mee te maken.

Het gaat over een tweedehands installatie (zonder garantie neem ik aan), en die ga je dan vergelijken met de prijs van een nieuwe installatie. Dat is volgens mij appelen met peren vergelijken.

Wat natuurlijk niet wegneemt dat het belangrijkste is "energie besparen". En dat kun je natuurlijk ook met een tweedehands installatie die je zelf installeert of zelfs zelf ineen knutselt. En waarom je daarvoor geen subsidies zou krijgen, daar kan ik ook geen zinnig antwoord op bedenken.
Misschien willen ze zeker zijn dat de installatie naar behoren werkt. Ik kan me voorstellen dat er veel prutsers iets ineen kunnen flansen dat op een zonneboiler lijkt maar absoluut geen rendement oplevert. Daar moet dan natuurlijk ook geen belastingsgeld naar toe vloeien natuurlijk.
't is altijd hetzelfde, als je ergens een grens trekt, zijn er "slachtoffers" die volgens de geest van de maatregel er ook wel bij mochten. Maar als je hem dan te ver trekt krijg je dan andere mistoestanden......

zijn zonnepanelen zijn toch nieuw hoor jan enkel boiler occasie maar daar kan er niet veel mis met gaan he!

graag meer concurentie int het spel en dan gaat de prijs wel dalen!

prijzen op grenzen zijn al lager dus!

@Walter,

Ik heb onlangs gelezen dat huishoudelijke kranen gemaakt zijn om comfortabel te werken op een druk van 1 bar, alhoewel de druk op de waterleiding kan oplopen tot 3 bar! En zo ongemerkt het debiet dat uit de kranen vele malen hoger kan liggen.
Ik speel met het idee om vlak na de waterhoofdkraan een drukregelaar met manometer te plaatsen.
Is denk ik ook beter voor de installatie.

Ook onlangs gelezen op de site van lowimpactman: een zandlopertje installeren in je douche. Vind ik werkelijk een fantastisch en eenvoudig idee! In de meeste douche hangt er immers geen klok en ben je je besef van tijd kwijt.

Mijn idee (maar misschien bestaat het al): een thermostatische douchekraan met kleine ingebouwde display waarop je je waterverbruik kan aflezen tijdens het douchen.

walter,

maandag snoer ik er een paar bij ons op de firma.

maarten

@ Mathias,

Die algemene drukregelaar heb ik ook op mijn installatie geplaatst reeds vanaf het begin. Is INDERDAAD een zeer nuttig element.
De WATERDRUK van de publieke waterleiding is vrij hoog. Dit is te hoog voor een gezinswoning dus de druk verminderen is echt aangewezen. Doch mijn verhaal van de kranen blijft geldig, zelfs met deze lage druk.

De waterleiding op hogere druk laten heeft ook voordelen: de diameter van uw leidingen kan gereduceerd worden tot 12 of zelfs 10 mm waardoor de stilstand verliezen zeer laag blijven over langere afstanden met toch nog voldoende debiet...

@Eric

Ik heb er speciaal op gelet om mijn leidingen zo kort mogelijk te houden. Ik heb alpex leiding met binnendiameter 14mm. Keuken, badkamer en berging met ketel liggen vlak naast elkaar. Binnen de 5 seconden heb ik overal warm water uit de boiler.

kookwassen ann 95°C moet de wereld uit.
Met de huidige wasproducten is 60°C voor witte was meer dan voldoende.

benadruk ook de kost en milieuschade van droogkasten.
1 beurt is 5 kWh

Mathias, in uw geval is die hogere druk niet nodig, maar in het geval van lange leidingen in bestaande woningen kan dit een oplossing zijn om de stilstand verliezen te beperken...

maarten, je zal dan toch es om de week een kookwas mogen op zetten om je wasmachiene zelf te ontsmetten. Alternatief is es wassen met een beetje bleekwater. ZEKER als je met regenwater wast.

Blijkbaar vindt iedereen het normaal dat je een boiler opstookt tot boven de 60 graden tegen beestjes maar niet voor een wasmachiene...

@jandc
Een wasmachine moet helemaal niet ontsmet te worden. Voor een boiler is dat noodzakelijk omwille van de (kleine) kans op besmetting met bacterien (zoals Legionella). Je hebt in zo'n boiler immers constane leefomstandigheden die gunstig kunnen zijn voor bepaalde bacterien. dan krijg je een welig tierende populatie van bacterien (grote concentraties) in die boiler.

Een wasmachine is slechts een beperkte tijd gevuld, de rest van de tijd is hij droog (of toch bijna droog). De kans dat hier schadelijke bacterien kunnen groeien is dus bijna onbestaande. Er zullen wel bacterien aanwezig zijn op de oppervlaktes (net zoals er ongeloofelijk veel bacterien op het toetsenbord van elke PC zitten) maar die kunnen normaal gezien geen kwaad.

Door één of andere misvatting (reclame van producenten van schoonmaakproducten?) zijn we gaan denken dat het gezond is om in een steriele omgeving te leven. Dat is zeeeeer onnatuurlijk en zou bijdragen tot verhoogde risico op allergiën en zo.

Jan DC,

Schimmels en gisten zijn er al aan vanaf 60°C.

Eens uw kleren droog zijn, groeit er niets meer.

Voor de rest zie Jan (wonko)

Maarten

Jan DC,
U doet de vaat toch ook niet op 90°C?
Hier gaat het om voorwerpen die in direct contact komen met voeding, wat u niet kan zeggen van kleding.
Maarten

Klopt, ik ga me ook niet wassen met water van 90 graden... En ik kom dan nog wel in contact met kleding, voedingswaren,...

@Walter (en alle anderen ook)

Heb vandaag mijn drukregelaar geïnstalleerd op de waterleiding.

De inkomende waterdruk was zomaar eventjes 5 BAR !!!

Ik had maximaal drie bar ofzo in gedachten maar geen vijf.

Staat nu op 1,5 bar; zal een stuk beter zijn voor de installatie en voor het verbruik